Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, sustine ca profesorii de religie care si-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului parintilor de a-si inscrie copiii la aceasta materie "vor cauta dreptatea in justitie", iar daca vor avea castig de cauza, Ministerul Educatiei va trebui sa le achite salariile ramase neplatite.

Sorin CampeanuFoto: Agerpres

Sorin Cimpeanu a vorbit, joi, la Craiova, unde s-a intalnit cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, despre predarea orei de religie in scoli, el mentionand ca, in urma deciziei Curtii Constitutionale, aceasta materie este obligatorie "pentru stat si scoala", dar optionala pentru elev, transmite Mediafax.

El a mai spus ca decizia CCR devine executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv in 9 martie.

"Este vorba de decizia Curtii Constitutionale 669, publicata in 23 ianuarie in Monitorul Oficial - orele de religie sunt obligatorii pentru stat si scoala si sunt optionale pentru elev. La 45 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial, decizia devine executorie. 45 de zile se implinesc in 9 martie. Pana atunci, tot ce a putut face Ministerul Educatiei a fost sa interogheze sistemul. Am transmis, prin intermediul inspectoratelor, ca parintii pot opta pentru participarea la orele de religie si, daca isi exprima aceasta optiune, trebuie sa aleaga intre unul dintre cele 18 culte recunoscute in Romania. La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra caruia nu vreau sa ma antepronunt cu privire la numarul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimarii acestor optiuni. Urmatoarea etapa este aceea a transpunerii deciziei Curtii Constitutionale de catre Parlament in legea 1. Cand vom avea formularea exacta la nivelul legii 1 de implementare, vom putea elabora metodologia de derulare a orelor de religie, care va avea putere prin ordin de ministru", a spus ministrul.

El a precizat ca a fost avansata ideea plasarii acestei materii la inceputul sau la finalul programului, dar ca "norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperita doar la inceput si sfarsit de program".

"Desi a fost avansata ideea pozitionarii orelor de religie la inceputul sau finalul programului, datorita numarului de ore care alcatuiesc norma unui cadru didactic, acest lucru nu va rezolva decat intr-o oarecare masura problema. Norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperita doar la inceput si sfarsit de program. Ajuta, dar nu rezolva", a mai afirmat ministrul Sorin Cimpeanu.

Potrivit ministrului, la ora actuala religia este predata in scoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

"Profesorii au inceput activitatea legal din toate punctele de vedere in septembrie 2014 si nu ma indoiesc ca toti acei colegi, profesori de religie, isi vor cauta dreptatea in justitie. Si in cazul in care si-o vor gasi, pentru ca au toate argumentele sa si-o gaseasca in acest fel, cineva trebuie sa plateasca salariile restante, asa cum se platesc salariile restante pe Legea 221 si acel cineva este Ministerul Educatei Nationale (MEN). De unde sa le plateasca? Din bugetul educatei. Adica din acel buget despre care spunem ca este insuficient si pe care dorim sa il folosim cat mai eficient", a declarat ministrul Educatiei.

Ministrul Sorin Cimpeanu s-a aflat, joi, intr-o vizita de lucru la Craiova, unde s-a intalnit cu membrii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, dar si cu reprezentanti ai invatamantului preuniversitar si universitar, dar si ai sindicatelor.

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

CCR arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Ministrul Educatiei spunea, in 13 februarie, ca elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu de invatamant - primar, gimnazial si liceal, exceptie facand anul scolar 2015-2016, cand isi vor exprima optiunea indiferent de anul de studiu.

Citeste si: