Senatorul Varujan Vosganian a povestit, intr-un interviu pentru Ring, ca in anul 2008, cand era ministrul Finantelor, a "rugat" Garda Financiara sa controleze editurile, intrucat se inregistra o evaziune fiscala pe timbrul literar, precizand ca el ocupa, in acelasi timp, si functia de prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor (functie pe care o ocupa din 2005 pana in prezent).

Varujan VosganianFoto: Agerpres

El a declarat ca in cadrul Uniunii Scriitorlor a sustinut "mereu" ca timbrul cultural nu trebuie crescut, insa afirma ca evaziunea fiscala a fost foarte mare.

Ce spune senatorul, membru in Comisia de cultura din Senat:

"Legea asta este din 1994. De atunci pana in 2005, editurile, o mie si ceva, n-au platit nimic. In 2005, am venit la Uniunea Scriitorilor ca vicepresedinte. In acel moment, am reluat legea, am facut un tur pe la edituri si le-am spus: n-ati platit timbrul si trebuie sa-mi platiti si cu trei ani in urma. Editurile au zis car, mar si au inceput sa plateasca. In 2006 au platit. In 2007 deja eram ministrul finantelor si probabil ca rugamintea mea le suna mai bine, deci atunci s-a platit cel mai mult, adica 900.000 lei. In 2008 s-au platit 650.000 lei. Stiti cat s-au platit anul trecut? 85.000 de euro. Asta inseamna 15% din cat ar trebui sa se plateasca. Poate ca 85% evaziune pare putin."

Intrebat de ce Garda Financiara nu a facut controale la edituri pentru ca acestea sa fie obligate sa plateasca, Vosganian afirma:

"Pentru ca banii astia nu se duc la buget. Garda Financiara n-a avut niciun interes sa controleze. Ministerul Finantelor trebuie sa faca control. Dar cum Ministerul Finantelor nu este interesat, pentru ca banii sunt foarte putini... Ganditi-va ca sunt 1.500 de edituri care ar trebui sa dea 500.000 de euro. Daca imparti 500.000 la 1.500, ar reveni in medie cateva sute de euro pe an de fiecare editura. Va dati seama ca Ministerul Finantelor ar trebui sa-si foloseasca toti oamenii ca sa controleze peste o mie de edituri. Si atunci nu le-a controlat niciodata. Cand am devenit ministrul finantelor si am vazut ca in 2008 iarasi incepe sa scada colectarea, am rugat Garda Financiara: 'Dom¬le, evaziunea e foarte mare pe timbru!' (...) Si atunci Garda Financiara s-a dus la editurile mari."

In anul 2008, Vosganian a incasat suma de 47.000 de lei pentru functia de vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor, potrivit declaratiei sale de avere.

Citeste si: DOSAR Timbrul pe carte, o batalie intre "ne-ru-si-nati" si cei care "ies din mocirla tragandu-se singuri de par". Mizele luptei din Parlament pentru innoirea taxei pe cultura