Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant sustine ca decizia Curtii Constitutionale privind ora de religie in scoli schimba regulile in timpul anului scolar si ca "unii profesori isi pierd locul de munca la jumatatea anului scolar". FSLI le cere parlamentarilor sa gaseasca o solutie referitor la modul in care vor face religia elevii care opteaza pentru aceasta disciplina in anul acesta scolar, si o solutie "care sa reglementeze statutul orei de religie incepand cu anul scolar 2015-2016".

  • Curtea Constitutionala a decis in noiembrie 2014 ca Religia nu mai este obligatorie pentru elevi. De acum inainte, parintii care vor ora de Religie pentru copiii lor trebuie sa depuna cerere la scoala, iar acest optional nu trebuie sa afecteze programul scolar al copiilor care nu fac religia. 
  • "Daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie", a explicat pentru HotNews.ro ministrul Sorin Cimpeanu.
  • Ministerul Educatiei nu a explicat insa nici pana acum ce se va intampla cu clasele unde vor fi sub 12 optiuni pentru ora de Religie, cum va fi plasata Religia in orar astfel incat sa nu interfereze cu programul elevilor care nu vor acest optional sau cati profesori de Religie vor disparea din sistem.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (F.S.L.I.) sustine ca decizia Curtii Constitutionale schimba regulile in timpul anului scolar si "se intreaba de ce in anul 2011, cand Legea Educatiei Nationale a fost contestata la Curtea Constitutionala, instanta suprema a considerat ca este constitutionala, iar dupa 4 ani revine asupra deciziei si spune ca este neconstitutionala, in anumite puncte. Cand a spus adevarul, atunci sau acum?"

Sindicalistii ameninta ca "elevii care nu vor opta pentru frecventarea orei de religie pot ramane nesupravegheati", desi optionala pentru elevi va fi de aici inainte Religia, conform deciziei CCR. "Unii profesori isi pierd locul de munca la jumatatea anului scolar", mai spune FSLI.

"Modificarile care au loc in timpul anului scolar dau peste cap sistemul de invatamant. Nu intamplator a fost introdus in Legea Educatiei Nationale un articol, conform caruia orice modificare intra in vigoare la inceputul anului scolar", sustine presedintele F.S.L.I., Simion Hancescu. Acesta precizeaza ca potrivit articolului 5, alineatul 2, din Legea Educatiei Nationale, Legea 1/2011, "orice modificare sau completare a prezentei legi intra in vigoare incepand cu prima zi a anului scolar, respectiv universitar urmator celui in care a fost adoptata prin lege".

Constitutia Romaniei prevede insa ca "Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor".

"Plecand de la decizia Curtii Constitutionale, conducerea F.S.L.I. este de parere ca parlamentarii din cele doua comisii de invatamant din Senat si Camera Deputatilor, impreuna cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, trebuie sa gaseasca o solutie la aceasta problema, aplicabila pana la finalul acestui an scolar si una care sa reglementeze statutul orei de religie incepand cu anul scolar 2015-2016", se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Sindicalistii sustin ca "este important si ce se va intampla cu elevii care nu opteaza pentru ora de religie, in timp ce colegii lor participa la acest curs si acest lucru trebuie reglementat tot de legiuitor".

Bogdan Ciuca: Inscrierea la ora de religie se va putea face la inceputul fiecarui ciclu scolar. Renuntarea la aceasta optiune se poate face oricand

Bogdan Ciuca

Bogdan Ciuca

Foto: Agerpres

Deputatul Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice, a declarat pe 24 februarie ca inscrierea la ora de religie se va putea face la inceputul fiecarui ciclu scolar, renuntarea la aceasta optiune se poate face oricand, iar cel care nu doreste sa studieze nu opteaza pentru ora de religie. Declaratia a fost facuta dupa sedinta Comisiei in care a fost dezbatut acest subiect, relateaza Agerpres.

Ciuca a spus ca propunerile Comisiei au fost luate in baza deciziei Curtii Constitutionale potrivit careia religia poate fi studiata in scoli doar la cerere. Aceste propuneri vor fi prezentate Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor pentru un raport si apoi plenului.

"Am avut o discutie cu toate cultele prezente, cu toate confesiunile prezente si cred ca am gasit o solutie de echilibru. Aceasta optiune se face pe ciclu scolar, reamintesc ca asupra acestei optiuni se poate reveni oricand, nu este nicio constrangere, din contra, se specifica acest lucru in textul de lege.Daca unitatea de invatamant nu poate asigura, pentru ca exista un numar mic de copii care au ales sa-si desfasoare orele de religie intr-o anumita confesiune, nu poate asigura conditii similare pentru toti, atunci exista posibilitatea, prevazuta si de legea cultelor in vigoare, ca respectiva confesiune sa organizeze ora de curs, iar nota obtinuta sa fie trecuta in catalog", a declatat Bogdan Ciuca, citat de Agerpres.

Deputatul a afirmat ca Ministerul Educatiei va da normele pentru aplicare si clarificarea din punct de vedere administrativ a acestui act normativ.

Cum arata cererea de inscriere la ora de Religie

Citeste si: