Vaccinarea impotriva pojarului trebuie accelerata cat mai repede in Europa si in Asia Centrala dupa o serie de focare nou aparute, avertizeaza organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de BBC.

VaccinFoto: MorgueFile.com

Oficialii spun ca au fost "trasi inapoi" de mai mult de 22.000 de cazuri in 2014 si in primele luni ale lui 2015.

Acestia avertizeaza ca focarele ameninta indeplinirea obiectivului de a elimina pojarul din aceste regiuni pana la sfaristul anului 2015.

"Cand ne gandim ca in ultimele doua decenii am observat o reducere de 96% a cazurior de pojar in regiunea europeana si ca suntem la doar un pas de a elimina complet boala, suntem trasi inapoi de aceste cifre", a declarat Dr.Zsuzsanna Jakab, directorul OMS pentru Europa.

"Trebuie sa raspundem in mod colectiv, fara intarziere, pentru a inchide aceste lacune in ceea ce priveste imunizarea", a adaugat aceasta.

"Este inacceptabil ca dupa 50 de ani de eforturi pentru a produce vaccinuri sigure si eficiente, pojarul continua sa ne coste vieti, bani si timp", a mai spus Jakab.

Refuzul parintilor de a-si vaccina copiii

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un numar din ce in ce mai mare de parinti refuza sa isi vaccineze copiii sau intampina obstacole in a obtine imunizarea de care au nevoie.

"Acum, prioritatea este sa controlam focarele actuale prin activitati de imunizare care sa tinteasca persoanele cu un risc crescut", a explicat Dr. Nedret Emiroglu.

"In acelasi timp, toate tarile, fara exceptie, trebuie sa aiba o acoperire foarte mare in ceea ce priveste vaccinarea impotriva pojarului, astfel incat focare similare sa nu mai apara in regiunea noastra", a adaugat acesta.

Avertizarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii vine dupa ce un un bebelus in varsta de 18 luni din Berlin a murit dupa ce s-a imbolnavit de pojar. Incidentul a provocat dezbateri la nivel national referitoare la necesitatea obligativitatii vaccinarii.

In California, Departamentul pentru Sanatate Publica a raportat un focar de pojar, cu peste 100 de cazuri inregistrate pana in prezent. Majoritatea celor care prezentau simptome nu fusesera vaccinati.