Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, inaintea plecarii in Germania, ca se bazeaza pe sprijinul german "pentru integrarea reala si in profunzime" a Romaniei in nucleul european, acesta fiind mesajul pe care urmeaza sa prezinte omologului sau german Joachim Gauck si cancelarului Angela Merkel.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis (sursa: Administratia Prezidentiala):

Buna seara. Sunt bucuros sa efectuez prima vizita la Berlin ca Presedinte al Romaniei, la invitatia domnului Presedinte Joachim Gauck. Relatiile de cooperare cu Germania au pentru noi o importanta strategica. Aprofundarea acestei cooperari si a dialogului cu Berlinul si extinderea domeniilor de colaborare constituie o prioritate. Vizita va incepe cu o intalnire cu domnul Presedinte Joachim Gauck, urmata de o intrevedere cu doamna Cancelar federal Angela Merkel. Dupa-amiaza voi avea o intalnire cu Presedintele Bundestagului, domnul Norbert Lammert, dupa care ma voi intalni cu conducerea Forumului Germano-Roman, altul decat Forumul Democrat al Germanilor, si voi incheia ziua cu o intalnire cu diaspora.

Vizita ofera prilejul intrarii intr-o etapa superioara a relatiilor bilaterale, ce include si o sustinere reciproca pe teme de interes comun in cadrul Uniunii Europene, in plan regional si international. Contam pe sprijinul german pentru integrarea reala si in profunzime a Romaniei in nucleul european. Avem multe puncte comune care ne unesc. Romania, ca si Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat, sustinator al aprofundarii integrarii europene si al consolidarii Uniunii Europene ca proiect politic. In acest context, vom discuta tematica de actualitate de pe agenda Uniunii Europene. Vom aborda, desigur, inclusiv subiectul perspectivei aderarii Romaniei la spatiul Schengen si, pe un plan mai general, cel al nevoii consolidarii securitatii Uniunii Europene si a cetatenilor sai. Vom discuta cu siguranta si despre evolutiile in materie de securitate de pe continentul nostru si, sigur, in mod special, despre situatia din Ucraina. De un interes deosebit pentru noi este subiectul perspectivei europene a Republicii Moldova si a tarilor din Balcanii de Vest. Voi mentiona cu acest prilej si rolul crescand al comunitatilor germane din Romania si a comunitatii romane din Germania ca punte de legatura si factori de consolidare ai cooperarii romano-germane. In toate aceste intrevederi, vom discuta despre pasii pe care Romania si Germania trebuie sa-i intreprinda in continuare pentru ca cetatenii nostri sa beneficieze de pe urma acestei legaturi puternice.Va multumesc! Va doresc o seara buna!