Ministerul Educatiei anunta ca va organiza o noua competitie sportiva pentru elevii de clasele V-VIII, care va inlocui in urmatorii 4 ani Olimpiada Nationala a Sportului Scolar. Noul concurs scolar se numeste "Olimpiada Gimnaziilor", este destinat elevilor de gimnaziu si va debuta in fiecare an in data de 1 octombrie, Ziua sportului scolar, explica Ministerul, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Olimpiada Gimnaziilor" va inlocui, in perioada 1.09.2015 - 31.08.2019, Olimpiada Nationala a Sportului Scolar pentru clasele V-VIII, anunta Ministerul Educatiei, care precizeaza ca pe 24 februarie 2015 a incheiat un protocol de colaborare cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (C.O.S.R.) si cu zece federatii sportive nationale.

"Documentul, in baza caruia MECS va organiza noua competitie, a fost semnat de ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Adrian Alin Petrache, presedintele Federatiei Romane de Atletism, Ion Sandu, presedintele Federatiei Romane de Badminton, Animona Hutu, presedintele Federatiei Romane de Baschet, Horia Paun, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Razvan Burleanu, presedintele Federatiei Romane de Handbal, Alexandru Dedu, presedintele Federatiei Romane de Oina, Nicolae Dobre, presedintele Federatiei Romane de Rugby, Haralambie Dumitras, presedintele Federatiei Romane de Sah, Sorin Avram Iacoban, presedintele Federatiei Romane de Tenis de Masa, Cristinel Romanescu si presedintele Federatiei Romane de Volei, Gheorghe Visan", informeaza Ministerul, in comunicatul remis HotNews.ro.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca "semnarea acestui protocol are ca scop asigurarea cadrului institutional pentru dezvoltarea continua, organizarea si functionarea performanta a sistemului national de educatie fizica si sport. In subsidiar, sunt urmarite o serie de obiective extrem de importante in contextul socio-educativ actual, precum atragerea unui numar cat mai mare de copii catre sport, dezvoltarea ariei de selectie pentru practicarea sportului de performanta la nivel national si identificarea copiilor talentati pentru inscrierea lor in programele de performanta aferente fiecarui sport".

Regulamenul de organizare si desfasurare a competitiei va fi elaborat de Ministerul Educatiei, in colaborare cu C.O.S.R si cele zece federatii sportive. De asemenea, Ministerul Educatiei, prin Directia Generala Invatamant Preuniversitar, Federatia Sportului Scolar si Universitar si inspectoratele scolare, asigura cheltuielile de transport, cazare, masa, amenajare teren/sala de sport, consumabile si premii la etapa finala a competitiei, asistenta medicala la etapa pe clasa/scoala, locala, judeteana si regionala, respectiv acces gratuit in bazele sportive ale unitatilor de invatamant cu program sportiv integrat si suplimentar, se arata in comunicat.

Ministerul sustine ca "federatiile sportive nationale asigura arbitrajele (prin asociatiile judetene si/sau comisiile judetene, conform prevederilor regulamentelor de organizare si desfasurare), includ in buget fonduri destinate organizarii si desfasurarii olimpiadei si acorda, in limita posibilitatilor, premii la etapa nationala".

Fonduri destinate organizarii si desfasurarii "Olimpiadei Gimnaziilor" vor fi prevazute in buget si de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, anunta Ministerul. Suplimentar, C.O.S.R. sigura asistenta medicala la faza finala a competitiei, achizitioneaza mingile de joc la etapele regionala si finala, asigura, la cele 10 discipline sportive, echipament sportiv pentru echipele scolare participante la etapa regionala si etapa finala (set complet de echipament) si acorda trofee si medalii la faza finala: locurile I-III, respectiv "Cel mai bun sportiv" pe fiecare ramura de sport.

"Olimpiada Gimnaziilor" va debuta in fiecare an, in data de 1 octombrie, Ziua sportului scolar.