Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a afirmat ca nu este multumit de gradul de recuperare si executare a prejudiciilor, de doar 10%, insa spera ca ANAF sa regleze acest derapaj in cel mai scurt timp, raspunzandu-i astfel presedintelui Iohannis, care a catalogat marti acest nivel ca inacceptabil.

"Nici noi nu suntem multumiti, iar activitatea ANAF tocmai in aceasta directie merge, de a intensifica atat recuperarea, cat si cresterea veniturilor. Bineinteles ca am discutii in permanenta cu ANAF si sper ca inclusiv acest derapaj constatat de domnul presedinte sa fie reglat intr-un timp cat mai scurt", a declarat Valcov, la solicitarea presei de a prezenta un punct de vedere in legatura cu afirmatia presedintelui Iohannis privind recuperarea prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor.

Valcov a facut declaratia dupa prezentarea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala in comisiile reunite de Buget-Finante-Banci ale Parlamentului, de la care reprezentantii Partidului National Liberal au lipsit.

Ministrul a precizat ca trebuie modificata si legislatia in acest domeniu, reprezentand o prioritate pentru Guvern dupa trimiterea celor doua coduri in Parlament, la sfarsitul lunii martie.

"Imediat cum vom termina trimiterea Codului Fiscal si a celui de Pprocedura Fiscala in Parlament la sfarsitul lunii martie, ne vom apleca pe aceasta legislatie, care trebuie imbunatatita, dar cu mare grija, pentru a nu aluneca in derapaje extrem de mari", a adaugat Valcov.

Presedintele Iohannis a afirmat marti, in discursul sustinut la bilantul DNA pentru anul 2014, ca recuperarea prejudiciilor este "obligatorie, nu optionala pentru autoritati", iar situatia din prezent, cu un grad de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor de aproximativ 10%, este "inacceptabila".

"Nu as putea incheia acest discurs fara a ma referi la doua importante chestiuni, devenite recurente in ultimul timp: recuperarea prejudiciilor si resursele de care dispune parchetul anticoruptie. Vreau sa subliniez foarte clar ca recuperarea prejudiciilor este, asemenea executarii pedepsei, obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului", a subliniat seful statului.