O analiza Stratfor pentru intervalul 2015 - 2025 concluzioneaza ca este putin probabil ca Rusia sa supravietuiasca in actuala sa forma in acest interval. Stratfor se asteapta ca Polonia sa devina liderul unei coalitii anti-Rusia care va include Romania in prima jumatate a decadei analizate.

In a doua decada, aceasta alianta va juca un rol major in redesenarea granitelor Rusiei prin recuperarea teritoriilor pierdute in trecut. Pe masura ce Moscova va slabi, aceasta alianta va avea o influenta dominanta nu doar in Belarus si in Ucraina, ci si mult mai departe in est.

Esecul Rusiei de a-si transforma veniturile din energie intr-o economie capabila sa se auto-sustina o face vulnerabila la fluctuatiile de preturi. In plus, Rusia nu are nicio aparare in ceea ce priveste fortele pietelor, cred analistii Stratfor, care se asteapta la repetarea scenariilor URSS, in anii 1980, si Rusiei, in anii 1990, cand s-a redus capacitatea Moscovei de a sustine infrastructura nationala. In aceasta situatie, regiunile vor incerca sa se descurce singure, formand entitati autonome formale sau informale.

Istoric, rusii au rezolvat aceasta problema cu ajutorul serviciilor secrete, KGB si succesorul sau, FSB. Dar, ca si in anii 1980, acest serviciu secret nu va fi capabil sa tina in frau fortele centrifugale.

Stratfor considera ca, in acest scenariu, Polonia, Ungaria si Romania vor incerca sa-si recupereze teritoriile pierdute in fata rusilor. In sud, Rusia va pierde controlul asupra Caucazului de Nord iar regiunea Asia centrala se va destabiliza. In nord-vest, regiunea Karelia va incerca sa revina la Finlanda.

Destabilizarea Federatiei Ruse va constitui, crede Stratfor, cea mai mare provocare a deceniului urmator, din cauza focoaselor nucleare detinute de aceasta tara si raspandite pe intregul sau teritoriu.