Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale toate concedierile de urgenta facute de administratorul judiciar Remus Borza la Hidroelectrica, dupa deschiderea procesului de insolventa. Practic, este neconstitutional un articol din Legea insolventei care permitea pana acum desfacerea contractelor individuale de munca, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. In acest fel, in urma intrarii Hidroelectrica in insolventa, au fost facute sute de concedieri.

In ziua de 24 februarie 2015, Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.86 alin.(6) din Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei, se arata intr-un comunicat al Curtii. In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.86 alin.(6) teza intai din Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei sunt neconstitutionale. Articolul neconstitutional prevede ca "Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare".

De asemenea, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.86 alin.(6) teza a doua din Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei sunt constitutionale, in raport cu criticile formulate

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se mai arata in comunicat.