Laura Codruta Kovesi, la raportul de activitate al DNA pe 2014: Am facut cerere pentru 50 de noi posturi de procurori/ In 2015, prioritatile vor viza si cauzele in fraudarea achizitiilor publice, coruptia in mediul de afaceri, in sanatate, cu accent pe confiscarea extinsa

de Red. stiri     HotNews.ro
Marţi, 24 februarie 2015, 11:04 Actualitate | Esenţial


Laura Codruta Kovesi prezinta bilantul DNA pe 2014
Foto: Captura Privesc.eu
 documente
(24 Feb 2015) PDF, 4MB
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a prezentat bilantul activitatii institutiei pe anul 2014. La evenimentul care a inceput la ora 11.00 participa si presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta si seful interimar al SRI. Kovesi a vorbit in discursul sau despre necesitatea cresterii numarului de procurori si a anuntat ca a facut cerere pentru 50 de noi posturi. Aceasta a precizat ca in anul 2014 s-au inregistrat cateva premiere, printre care si cel mai mare numar demnitari de rang inalt investigati. De asemenea, hotararile judecatoresti definitive in dosarele instrumentate de DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decat in 2013.
 • Vezi atasat raportul DNA
Transmisiunea video de la eveniment si declaratiile

12.25 Klaus Iohannis:

Va multumesc pentru invitatia de a participa la sedinta de bilant a Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2014. Un prim aspect pe care vreau sa il remarc este faptul ca, de la momentul infiintarii institutiei dumneavoastra si pana astazi, fata societatii romanesti este profund schimbata.

Romania anului 2015 nu mai e Romania anului 2005, cand a fost constituit Parchetul National Anticoruptie, precursorul actualei Directii Nationale Anticoruptie. Zece ani la scara istoriei unui stat pot parea un termen foarte scurt. Cu toate acestea, in acesti zece ani am fost cu totii martorii unei importante schimbari: cresterea capacitatii institutionale a statului de a lupta impotriva coruptiei.

Dar, in acest interval de timp, nu numai institutiile s-au schimbat, ci si mentalitatea oamenilor. La nivelul societatii a disparut sentimentul neputintei si al acceptarii tacite in fata coruptiei mici si mari. Inceputul schimbarii profunde pleaca de la respingerea fenomenului coruptiei la orice nivel si de la intelegerea faptului ca in viata publica nu exista alta cale decat corectitudinea si respectarea legii. Cei care se abat de la aceste principii trebuie sa raspunda in fata justitiei. DNA, alaturi de toate celelalte autoritati ale statului, isi face in mod eficient datoria in lupta anticoruptie.

Romania lucrului bine facut este o tara in care lupta anticoruptie este o prioritate a mea ca Presedinte, pentru ca de aceasta lupta depinde existenta statului roman. Desi este o institutie tanara, DNA si-a castigat, pas cu pas, un loc merituos printre cele mai bine situate institutii in increderea cetateanului. La aceasta performanta, recunoscuta inclusiv de Comisia Europeana, au contribuit multi factori: o echipa de procurori si politisti care isi fac treaba cu profesionalism si responsabilitate, un cadru legislativ adecvat, sprijinul acordat de alte autoritati ale statului roman, sustinerea din partea organismelor internationale, si, nu in ultimul rand, implicarea societatii civile.

Datele si cifrele din raportul de activitate reflecta, intr-adevar, faptul ca DNA a functionat cu motoarele turate in 2014. Va felicit si va incurajez sa mergeti mai departe. Am apreciat in mod deosebit rezultatele record pe care le-ati atins anul trecut si pe care, pe scurt, vreau sa le mentionez: cel mai mare numar de dosare instrumentate intr-un an, cel mai mare numar de rechizitorii si, foarte important, cel mai mare numar de solutii definitive de condamnare pronuntate in dosare de mare coruptie instrumentate de DNA in anii anteriori. Calitatea activitatii DNA trebuie evaluata in legatura si cu astfel de indicatori. Ei sunt cea mai buna dovada ca DNA functioneaza independent si in conformitate cu legea. Aceste performante sunt rezultatul unor eforturi deosebite, pentru care va multumesc.

Un alt aspect la care as dori sa ma refer este cel al anchetelor desfasurate de DNA si care vizeaza oameni din sfera publica, mai ales politicieni. Trebuie sa depasim definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai. Sper ca partidele politice sa-si respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justitiei. Mi-as dori, de asemenea, sa nu mai existe presiuni asupra justitiei din zona politica, sa nu mai avem declaratii ale oamenilor politici care vizeaza cazuri instrumentate de procurori sau judecatori. Este de apreciat aici promptitudinea cu care CSM, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, a reactionat in astfel de situatii si a contribuit, prin pozitiile sale publice, la asezarea discursului public intr-un registru de echilibru si responsabilitate.

As vrea, totusi, sa adaug ca exista in Romania si multi oameni politici onesti, cu bune intentii, care si-au dedicat activitatea comunitatilor lor si care este de dorit sa se implice cat mai mult in viata publica, sa-si puna profesionalismul in slujba cetatenilor pe care ii reprezinta sau ii vor reprezenta. In acest fel vor reaparea increderea si parteneriatul dintre cetateni si clasa politica.

Activitatea DNA si a institutiilor justitiei mai are inca un efect pe care doresc sa-l subliniez. Romania se transforma treptat in model si inspiratie pentru alte tari in ceea ce priveste o lupta eficienta impotriva coruptiei.

Nu as putea incheia acest discurs fara a ma referi la doua importante chestiuni, devenite recurente in ultimul timp: recuperarea prejudiciilor si resursele de care dispune parchetul anticoruptie. Vreau sa subliniez foarte clar ca recuperarea prejudiciilor este, asemenea executarii pedepsei, obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului. Recuperarea prejudiciilor reflecta eficienta luptei anticoruptie si descurajeaza fenomenul. Situatia din prezent - in care gradul de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor este in cuantum de aproximativ 10% - este, pur si simplu, inacceptabila. De aceea, trag un semnal de alarma si solicit factorilor decizionali sa ia in serios aceasta problema, care devine una de importanta deosebita.

In acelasi timp, cred ca o analiza serioasa ar putea conduce la sporirea resurselor pentru DNA, fie ca vorbim de spatii de lucru, resurse umane sau buget. Cu totii am avea de castigat din aceasta investitie publica pentru ca ar fi o investitie in viitorul natiunii noastre. Pe termen mediu si chiar lung, masura eficientei activitatii DNA ar trebui sa fie data nu numai de numarul de condamnari, ci si de reducerea efectiva a actelor de coruptie.

Cred ca putem impreuna sa construim o societate in care tentatia coruptiei scade nu doar de frica pedepsei, ci in urma asumarii de catre noi toti, si in special de clasa politica, a unor principii si valori care tin de corectitudine, integritate si responsabilitate. Si inainte, dar si dupa ce am devenit Presedinte am spus raspicat ca vreau sa punem Romania pe picioare.

Pentru aceasta, insa, avem nevoie de institutii puternice, iar DNA este, in Romania anului 2015, o institutie-cheie care contribuie la intarirea statului de drept.

Rolul meu principal ca Presedinte este acela de a sprijini acest demers si de a incuraja celelalte institutii ale statului sa coopereze, potrivit competentelor ce le revin, pentru atingerea acestui scop. Sunt aliatul dumneavoastra neconditionat in aceasta lupta pentru combaterea coruptiei si intarirea statului de drept. Va multumesc si va doresc succes in activitate in continuare!
 

11.56: Victor Ponta:

Nu a fost perturbata activitatea justitiei, cred ca aceasta s-a intarit si cred ca ce este de facut in continuare, din punctul de vedere al guvernului, veti avea toata colaborarea si tot sprijinul.

I-am cerut domnului Valcov sa imi trimita situatia cu alocarile pt DNA. 2011- 70 de milioane; 2012- 70 de milioane; 2013- 78 de milioane; 2014- 81 de milioane; 2015-99 de milioane

Pentru a putea pastra aceasta directie este necesar sa continuam nu doar cu DNA ci si cu DIICOT si Parchetul General efortul de combatere a evaziunii fiscale. Daca nu combatem evaziunea fiscala nu avem bani.

Vreau sa stiti ca bugetul de stat are de recuperat de la firmele din insolventa 10 miliarde de euro

Vreau sa va felicit (n.red. pe magistrati) pentru actiuniloe luate in fata magistratilor corupti care ii protejau pe cei care faceau evaziune fiscala.

Vreau sa va rog sa continuati acest demers.

Dumneavoastra si presedintele Romaniei ati facut din combaterea coruptiei o strategie nationala, ceea ce e un lucru foarte bun. Ar trebui sa fie la fel si pentru combaterea evaziunii fiscale

As dori sa va rog si sa va cer sprijinul pentru a lucra impreuna in viitor pentru o clarificare a legislatiei si practicii romanesti in ceea ce in acest moment vad ca este pasul urmator, si anume clarificarea si departajarea foarte clara intre legalitate si oportunitate.

Cred ca dumneavoastra trebuie sa sanctionati - si o faceti deja cu toata asprimea - faptele de incalcare a legii. In acelasi timp insa, oportunitatea unor decizii in administratia publica a demnitarilor trebuie sa fie sanctionata de catre electorat. Exista foarte multe blocaje, voite sau nevoite, provocate in cadrul administratiei publice de aceasta confuzie, uneori voita, alteori nevoita intre legalitate si oportunitate.

11.28: A luat cuvantul Bogdan Licu (prim-adjunct al Procurorului General). Acesta prezinta mesajul lui Tiberiu Nitu, care nu a putut participa "din motive exceptionale si independente de vointa sa".

Laura Codruta Kovesi:

La bilantul de azi participa alaturi de invitatii de la institutiile partenere, procurori, politisti din cadrul DNA
Am sa dau citire raportului de activitate
Elemente definitorii ale anului 2014: s-au inregistrat o serie de premiere - cele mai multe dosare penale de solutionat, cele mai mutle rechizitorii emise intr-un an, cele mai multe condamnari, cei mai multi demnitari de rang inalt investigati intr-un an
Activitatea DNA in 2014 e caracterizata de un grad inalt al cazuisticii penale
Fundamentul l-a consitutiut efortul substantial si consecvent al procurorilor DNA
Cei 97 de procurori au avut peste 9100 de cauze. In medie, un procuror a facut acte de urmarire penala in 105 cauze in aclasi timp
Numarul rechizitoriilor a crescut foarte mult in acest an, ajungand la peste 300
Datele statistice confirma eficienta DNA
Peste 1100 de inculpati au fost trimisi in judecata
Activitatea judiciara a DNA a fost desfasurata de 28 de procurori care au participat in sedintele de judecata
Peste 1130 de inculpati au fost condamnati definitiv.
Pe de alta parte, procentul de achitari s-a mentinut la 9%, sub media europeana, dar trebuie continuata peocuparea pentru cresterea standardelor de calitate.
Frauda in achizitii publice cu fonduri UE si fonduri nationale. Peste 700 de cauze cu suspiciuni avand ca obiect suspiciunea de fraudare a fondurilor. Cele mai multe cauze sint cu fonduri nationale, fondurile UE fiind mai bine protejate
S-a constatat imbunatatirea mecanismelor de fraudare
Numarul sesizarilor de la institutiile de control a scazut in 2014
Coruptia in sistemul judiciar a fost si ramine o prioritate. 35 de magistrati trimisi in justitiei in 2013, condamnati 20
Statistic se vede cresterea cauzelor cu magistrati
Multe dosare au fost initiate ca urmare a plingerilor depuse de justitiabili
Numarul mare de magistrati inculpati an de an pentru coruptie trebuie sa ne ingrijoreze, pentru ca reprezinta o vulnerabilitate a sistemului judiciar. E necesara preventia, intarirea sistemului de control intern
Deseori au existat sesizari anterioare la Inspectia judiciara fata de acesti magistrati
DNA a solictat Parlamentului incuviintarea urmaririi penale pentru 9 parlamentari si pentru 12 ministri
Investigarea coruptiei la nivel inalt va continua
Anchetele DNA in 2014 au vizat domenii diversificate: sanatate, educatie, achizitii publcie, fraude cu fonduri UE
Intr-un singur dosar, interventia DNA a stopat fraudarea bugetului cu 105 milioane euro.
In alt dosar, interventia DNA a impiedicat retrocedarea ilegala a unor terenuri, care ar fi produs o dauna de 300 milioane euro
Brasov, Cluj, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara si Suceava - birourile teritoriale DNA cu rezultate pozitive.
Toate rezultatele pozitive nu ar fi fost posibile fara ajutorul politistilor judiciari
In 2014, valorile indisponibilizate au fost de peste 303 milioane euro, de peste 13 ori bugetul DNA
Hotaririle judecatoresti definitive in dosarele DNA au dus la confiscarea de bunuri de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decit in 2013. Daca ar fi executate, e mai mult decit fondul de salarii al medicilor pe un an
Activitatea DNA a fost influentata de modificarile legislative, impactul major fiind dat de noile Coduri
Unele dispozitii au creat dificultati procurorilor.
Am inaintat MJ si CSM mai mutle propuneri de modificari legislative care pot influenta eficienta investigatiilor
E vorba de accesul la informatii legate de traficul de date, procedura in camera preliminara, administrarea de probe
In 2014, DNA s-a aflat in atentia opiniei publice. Interesul mediatic nu poate fi oprit sau cenzurat de DNA. O realitate care ne bucura e ca interesul public e foarte ridicat, ceea ce se reflecta si in dublarea numarului de accesari pe site-ul DNA fata de 2013
DNA se bucura de o incredere de pste 55%, cea mai mare incredere din sistemul judiciar
Cresterea increderii publice se reflecta inc rssterea cu 78% a numarului de sesizari primite de la cetateni
DNA a aplicat legea in mod egal. Nu a avut retineri in a atinge virful piramidei coruptiei, indiferent de culoarea politica
Sintem constienti ca un nivel ridicat de incredere insemna si o responsabilitate pe masura
Va asigur ca vom folosi aceasta incredere cu buna credinta
La fel ca in anii anteriori, activitatea DNA a fost apreciata de Comisia Europeana
Principala vulnerabilitate si marea provocare e cresterea continua a volumului de activitate, cu acelasi numar de procurori ca la infiintarea DNA. Volumul s-a triplat fata de momentul infiintarii institutiei.
Desi procurorii au solutionat anual tot mai multe dosare, ritmul de crestere e tot mai mare. Mai avem de solutionat peste 5000 de dosare
Imaginati-va presiunea care il asteapta pe procuror cu acets numar mare de dosare
Aceste dosare nu sint simple dosare, ci asteptarile a mii de persoane. De multe ori exista suspiciuni privind perioada de finalizare a dosarelor. Volumul depaseste resursa fizica.
Am dispus masuri de prioritizare a dosarelor vechi, criteriile fiind volumul prejudiciului, perioada de presciere sau posibilitatea ca inculpatul sa influenteze cauza
Complexitatea dosarelor DNA presupune situatia in care un procuror nu poate lucra concomitent la mai mult de un dosar - exemplul dosarului licentelor Microsoft
Consideram prioritara gasirea de solutii care sa permita limitarea numarului de dosare. O prima rezolvare e cresterea numarului de procurori, am facut deja cerere pentru 50 de noi posturi
Actiunile DNA trebuie dublate de actiunile preventive ale celorlalte institutii, ale mediului de afaceri si in educatie
Reconfirm faptul ca DNA e deschisa la cooperarea cu orice institutii care are atributii de identificare, investigare a coruptiei
Le multumesc inca o data partenerilor institutionali prezenti
Multumiri si ambasadelor prezente azi pentru suportul constant
Este in interesul general al societatii ca eventualele schimbari legislative sau la nivelul unor institutii partenere sa nu genereze sincope
In 2015, prioritatile vor viza si cauzele in fraudarea achizitiilor publice, coruptia in mediul de afaceri, in educatie, sanatate, cu accent pe confiscarea extinsa.
As vrea sa multumesc celor doi adjuncti, Calin Nistor si Marius Iacob, pentru implicarea in activitate.
DNA nu este un om, este o institutie. Pentru ca anchetele noastre au vizat oameni ce pareau de neatins, am fost atacati. Raspunsul nostru a fost prompt, dar nu personal, ne-am continuat activitatea.
Nu conteaza banii din conturi, pozitia sociala. Fiecare atac ne-a apropiat, ne-a solidarizat
O Romania fara coruptie, in care lucrurile functioneaza asa cum trebuie, o tara inc are nu trebuie sa dai mita - e obiectivul nostru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17520 vizualizari

 • -31 (41 voturi)    
  performanță (Marţi, 24 februarie 2015, 11:20)

  Mazeta [utilizator]

  Kovesi lăudându-se că numărul celor trimiși în judecată s-a dublat este ca un profesor care se mândrește că are de două ori mai mulți corigenți.
  • +18 (22 voturi)    
   si mai cere profesori (Marţi, 24 februarie 2015, 11:45)

   Johanis [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   sa lase repentii sa mearga la puscarie si sa curete clasa politica. De ce oare sa curete acesta breasla?
   Pentru ca de ei depinde viitorul nostru si al copiilor nostri, pentru ca din cauza lor romanii s-au mutat prin alte tari lasandu-si copiii in grija rudelor.
  • +9 (29 voturi)    
   Arestati-o pe Udrea si apoi intreg sistemul! (Marţi, 24 februarie 2015, 11:56)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Dupa ce saturati setea de sange a boborului si o bagati in inchisoare pe Elena Udrea, treceti mai departe, doamna Kovesi! Sper din toata inima ca procurorul de caz la dosarul Elenei Udrea sa fie un mare tampit, altfel nu-mi pot explica cum din 7 capete de acuzare, ICCJ n-a retinut decat unul, toate fiind rezultatul unor denunturi neinsotite de probe solide. Daca nu e un mare tampit, atunci DNA are o mare problema de credibilitate
   Treceti mai departe si arestati sistemul! Ala care a privatizat pe spagi uriase Petrom, Rompetrol, care a semnat contractul Bechtel, ala care a spart 3,5 miliarde de euro in doar o luna de campanie electorala construind wc-uri la tara de 65.000 de euro bucata, ala care a instrainat resursele tarii pe 100 de ani, ala care anulat datoria Munai Gaz catre Romania de 500 de milioane de dolari, ala care a pornit contractele Microsoft si EADS dar e liber merci, ala care a dat cu statul de drept de pamant in 2012 si a fraudat un referendum, ala care a blocat votul Diasporei, ala care are contracte cu SRI-ul. Se numeste, Nastase, Tariceanu, Ponta, Dragnea, Ghita, Cacarau, Iohannis, mai pe scurt USL. Pe langa zecile de miliarde de euro facute praf de acest sistem care si-a luat tara inapoi dupa 10 ani, Elena Udrea e plevusca pentru fraieri. Deci, bagati-o repede la puscarie daca e sau nu vinovata, nu mai conteaza, sa fie ea jertfa pentru ce va sa vina! Multumesc, Codruta! Astept rabdator! Iti mai scriu....:)
   • 0 (6 voturi)    
    Iohannis (Marţi, 24 februarie 2015, 15:46)

    Rollo Tomasi [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    Ce anume a comis Iohannis din cele de mai sus ?
    • 0 (6 voturi)    
     Mai sunt si din astia... (Marţi, 24 februarie 2015, 17:13)

     RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui Rollo Tomasi

     Tre sa fii un pic spalat pe creier sa il vezi pe Iohannis mafiot, dar pe Udrea pura si virgina.

     Indiferent ce zic tot felul de neica nimeni pe aici, Iohannis va iesi din primul tur in 2019. Iar daca asta nu se va intampla, inseamna ca va avea un contra-candidat pe masura (ar fi frumos, dar ma indoiesc). Poate ca sunt naiv, dar cred ca noi ca societate evoluam inspre mai bine si asta se va reflecta si in politicienii pe care ii punem in functii in viitor.
  • +11 (15 voturi)    
   corigentii nu sunt Buni ptr Societate (Marţi, 24 februarie 2015, 11:58)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ei trebuie asanati/filtrati/picati...sunt microbul din bullion...tu ce esti ? microb ? bulion ?
  • +17 (19 voturi)    
   e vina profesorului ca elevii nu invata (Marţi, 24 februarie 2015, 12:00)

   mnicku [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   sau al DNA ca hotii cu gulere albe fura cu tupeu si nu se mai opresc.

   As fi fericit sa aud spunind ca " nu avem cazuri de coruptie " . Pina una alta isi face treba
   • -10 (14 voturi)    
    păi (Marţi, 24 februarie 2015, 14:51)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

    Dacă timp de 10 ani profesorul a lăsat elevii de izbeliște, nu poate veni în clasa a XII-a să îi pice pe toți. Sau poate, dar parcă nu e frumos din partea lui.
    • +6 (10 voturi)    
     proletar mesajul.. caragialesc (Marţi, 24 februarie 2015, 15:04)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     LOAZELE..sa promoveze ca deh..proful emilos...ce Suflet Generos ai MAzeto...asa se promoveaza si la Moscow ?
  • +13 (15 voturi)    
   DNA nu trebuie sa ne bage in cap legile (Marţi, 24 februarie 2015, 12:03)

   vasilica_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ...datoria unui profesor CHIAR ESTE sa pregateasca elevii, sa-i determine - pe cit posibil - sa invete. multi corigenti poate insemna un profesor prost, desi pe unii elevi chiar nu-i ajuta capul si ne bucuram daca sint in stare sa citeasca un text de la cap la coada si sa spuna doua idei din el.

   DNA nu are datoria de a ne invata pe noi legile ...
  • +8 (10 voturi)    
   Cu o diferență semnificativă (Marţi, 24 februarie 2015, 12:43)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Cei trimiși în judecată nu sunt învățăceii doamnei Kovesi, ci rebuturi ale democrației noastre „originale”, ale politicii de „jaf și cotropire” dusă pe malurile Dâmboviței...
  • +10 (12 voturi)    
   comparatia... (Marţi, 24 februarie 2015, 12:44)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   este el putin nefericita: profesorul are un aport direct asupra elevilor (cat stiu sau nu stiu) cel putin teoretic, DNA nu are.

   eu cred ca DNAul isi face treaba... si eu sper ca in urmatorii ani sa vad politicieni mult mai atenti la furturi... poate chiar sa si faca ceva
   DNAul poate aduce multe lucruri bune in dezvotltarea romaniei si pentur asta ar trebui sprijinit!
  • +8 (10 voturi)    
   serios mazeto? (Marţi, 24 februarie 2015, 13:18)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Se pare ca tu dezvolti abilitati speciale. Citesti cite o propozitie si retii doar ce se potriveste cu convingerile stapinilor tai. Ia citeste cu voce tare ce scrie aici:
   "cel mai mare numar de dosare instrumentate intr-un an, cel mai mare numar de rechizitorii si, foarte important, cel mai mare numar de SOLUTII DEFINITIVE DE CONDAMNARE pronuntate in dosare de mare coruptie instrumentate de DNA in anii anteriori"

   Daca tot nu pricepi, incearca sa te concentrezi pe ce e scris cu majuscule. Daca nici asha nu intelegi, inseamna ca esti hopeless.
  • +5 (7 voturi)    
   Diferența esențială este că Kovesi (Marţi, 24 februarie 2015, 14:20)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu predă la clasa numită România, lucrul ăsta îl face ministerul învățământului, biserica și părinții care-și învață odrazna 7 ani, acasă. Grecoaico, aveai intervenții bune, ce-i cu tine ? Mania de a fii în contra curentului ?
  • +3 (5 voturi)    
   /// (Marţi, 24 februarie 2015, 16:16)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Vai de cu_ ul tau.
   Provoci mila dar si dezgust .
 • +12 (18 voturi)    
  Poate-l primiti si pe Ponta + alti 49 (Marţi, 24 februarie 2015, 11:27)

  Johanis [utilizator]

  De regula infractorii stiu mai multe despre evaziune decat procurorii. Experienta dobandita de victor viorel si familia sa in domeniul evaziunii, adaugat la faptul ca face parte din breasla procurorilor (scuze daca se simt jigniti) poate duce la nagajarea acestuia la DNA.

  Tot respectul pentru aceasta institutie!
  DNA = salvarea Romaniei!
 • -20 (28 voturi)    
  romania procurorilor (Marţi, 24 februarie 2015, 11:32)

  pontiac [anonim]

  Si uite asa DNA isi face armata de procurori pentru ca unii de la varf sa o foloseasca in interes propriu pe banii nostrii.
  Cine are impresia ca nu se ancheteaza selectiv e naiv.
  • +9 (11 voturi)    
   nu e mai bine fara DNA? (Marţi, 24 februarie 2015, 11:46)

   Johanis [utilizator] i-a raspuns lui pontiac

   Sa-l distrugem ca se fac anchete selectiv. Problema cea mare este la inculpat, nu la anchetator.
  • +10 (12 voturi)    
   se face selectia penalilor (Marţi, 24 februarie 2015, 11:59)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui pontiac

   este adevarat ce spui..fiecare penal este trimis acolo unde ii place cel mai mult
  • -2 (12 voturi)    
   ba eu cred ca e selectiv! (Marţi, 24 februarie 2015, 12:21)

   lili [anonim] i-a raspuns lui pontiac

   Adica, NU cred in ruptul capului ca megadosarele E Udrea au fost facute in astea 2 luni dupa ce-a plecat TB!
   Erau de mult, dar au asteptat sa plece TB de la Cotroceni ca sa-l protejeze de responsabiliatati suplimentare in a gestiona o astfel de situatie!
   Succes dNA, succes Codruta, la puscarie cu penalii din politica roamneasca si cu acolitii lor!
  • +2 (8 voturi)    
   tot Basescu o fi de vina pentru arestari? (Marţi, 24 februarie 2015, 12:45)

   cetateanu' turmentat [anonim] i-a raspuns lui pontiac

   Sau clanul Ilici-Nascase-Tariceanu-Ponta pentru favorizarea (uneori implicarea directa) infractorilor?
  • +4 (6 voturi)    
   daca ai furat si esti dovedit (Marţi, 24 februarie 2015, 13:02)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui pontiac

   atunci ce rost are selectia ? Important este ca s-a facut dreptate.
   Ii impinge cineva pe unii politicieni sa fie corupti ? Bineinteles ca cei care depun plangerile sunt motivati intr-un fel sau altul, dar fara dovezi clare nu se face nici un pas.

   Ori daca da si aveti dovezi ca justitia fabrica sau accepta "dovezi de coruptie" pentru anumiti oameni atunci va rog sa le prezentati. De la dovezi trebuie plecat restul e pe langa..
  • +3 (7 voturi)    
   care banii vostri bre? (Marţi, 24 februarie 2015, 13:21)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pontiac

   Banii vostri care? Aia din ajutoare sociale? Sau acu mai nou cei 50 de lei pentru postaciyt pe forum se declara la fisc si se platesc impozite pe ei???
   Cu citi bani contribui tu lunar la stat?

   Daca ar fi banii vostri bagati in statul roman, atunci ati tine cu procurorii, nu cu uslamul.
 • +15 (19 voturi)    
  Bravo Codruta.. (Marţi, 24 februarie 2015, 11:42)

  bancher [anonim]

  Foarte bine. Succes la confiscarea extinsa!
 • +12 (16 voturi)    
  Bravo DNA ! (Marţi, 24 februarie 2015, 11:58)

  _CK_ [utilizator]

  Lasand la o parte munca in sine, ati adus un plus extraordinar la nivel de societate. Laolalta cu munca grea pe care ati depus-o, ati reusit sa treziti sperantele in bine ale acestui popor. Ati contribuit semnificativ la trezirea societatatii civile si ati inceput sa bagati frica in infractori. Iar pe infractori i-ati bagat la inchisoare. Ati contribuit la stoparea prejudiciilor. Am strigat cu bucurie si speranta, impreuna cu miile de romani iesiti in strada: "DNA, vine sa va ia !".
 • +7 (11 voturi)    
  vrem explicatii pt gala bute (Marţi, 24 februarie 2015, 12:01)

  robert_tm [utilizator]

  cum adica procurorii dupa ce cer arest preventiv renunta la 5 capete de acuzare ?
  "criteriile fiind volumul prejudiciului, perioada de presciere sau posibilitatea ca inculpatul sa influenteze cauza" - nu inteleg de unde cele 5 dosare disjunse din gala bute , au ajuns sa aiba prioritate (prejudiciu mic, departe de prescriere, dosar bazat pe denunturi)
  • +2 (8 voturi)    
   Nu au dovezi (Marţi, 24 februarie 2015, 12:46)

   marinel [anonim] i-a raspuns lui robert_tm

   Sa vedem acum cine intra pentru marturie mincinoasa...
 • +3 (9 voturi)    
  bravo Codruta, zice si The Economist!!! (Marţi, 24 februarie 2015, 12:18)

  lili [anonim]

  Curatenie generala!!
  Si NU 50, ci 500 de procurori sa aveti in plus, sa terminati repede curatenia generala, nu sa lasam faptele sa se prescrie in unele cazuri!

  "Corruption in Romania
  Cleaning up

  Romania’s anti-corruption agency makes welcome waves
  Feb 21st 2015 | BUCHAREST | From the print

  ROMANIANS had assumed that Elena Udrea, a former tourism minister, was too powerful for prosecutors to touch. The ex-wife of a rich businessman, she is a protégée of Traian Basescu, a former president. Yet the National Anti-corruption Directorate (DNA) has arrested her for helping to launder millions of dollars her former husband made from charging the government inflated prices for software. Her prosecution is a boost for the DNA, which is slowly convincing observers of progress in tackling corruption.

  The DNA’s chief prosecutor, Laura Codruta Kovesi, a basketball star in her teens, rose through the magistracy before getting the top job in April 2013. Some feared she would be unable to protect the agency’s reputation, but in fact the pace of high-level cases has increased. In 2014 the DNA secured convictions of 1,138 people, including 24 mayors, five members of parliament, two ex-ministers and a former prime minister, Adrian Nastase. More than 90% of its indictments led to convictions."

  http://www.economist.com/news/europe/21644209-romanias-anti-corruption-agency-makes-welcome-waves-cleaning-up
 • -7 (9 voturi)    
  dna (Marţi, 24 februarie 2015, 12:38)

  MAXIM [anonim]

  daca nu avem hoti nu avem DNA, cei de la DNA nu ara vea din ce trai
  cu ce sar ocupa , din ce ar traii ?

  Mai bine s-ar angaja vreo 5000 de procurori , S-au arestat dintre politicieni corupti . este bine! Poporul nu a simtit nici un beneficiu dupa arestari. ei au furat de la popor, procuraii le confisca averea si o cheltuiesc ei ,( salarii , Prime , deplasari ,etc ) deci poporul este fraierit de doua ori.tara este invadata de produse alimentare si incaltaminte , imbracaminte de provenienta chinotailndezaturceasca . IN ACEASTA TARA CHIAR SI PRIN PROCURORI SE INCURAJEAZA HOTIA si nu MUNCA . a urmari , a piri este ceva de la sub baza de decenta.
  • +3 (9 voturi)    
   Poporul? (Marţi, 24 februarie 2015, 13:37)

   Naboki [utilizator] i-a raspuns lui MAXIM

   Nu este vina procurorilor ca au de munca! Este vina poporului prost ( adica tu si eu) pentru ca alege hoti! Cati parlamentari cu dosare penale au fost realesi te-ai intrebat? La alegerile din 2012 a fost chiar si un primar reales desi era arestat preventiv! Si acum zi-mi: nu meritam sa fim luati de fraieri?
  • +3 (7 voturi)    
   daca nu am avea hoti (Marţi, 24 februarie 2015, 17:10)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui MAXIM

   multi romani ar ramane in Romania. Multi studenti capabili si-ar gasi de lucru, ar face practica la intreprinderi reale. Multe spitale ar functiona si doctori ar ramane. Multi profesori ar munci cu spor si educa cetatenii indiferent de varsta.
   Multe inventii si-ar gasi un loc respectat si o platforma de realizare.
   Multi investori ar investi in Romania miliarde si miliarde.
   Armata ar avea si ea un sens si anume apararea tarii si a cestei minunate societati..

   atunci procurorii pe drumuri vor primi ajutor social care in cazul asta va fi unul gras ca va fi de unde :)) sau si mai real se pot reprofila :) ca au nu una sau doua, ci mii de posibilitati ..

   spre asta mi-as dori sa ne indreptam ..
   dar crede-ti ca se poate sa nu avem hoti ? ..
 • +4 (8 voturi)    
  Legalitate si oportunitate (Marţi, 24 februarie 2015, 13:35)

  dana_s [anonim]

  Spune dl. Ponta: 'oportunitatea unor decizii in administratia publica a demnitarilor trebuie sa fie sanctionata de catre electorat'.
  Insa electoratul NU poate sanctiona, in timp util, pe nimeni.
  Demnitarul (alesul) nu trebuie sa ia decizii ilegale si/sau iresponsabile, partinitoare, in administratia publica.
  Oportunitatea nu trebuie sa fie lipsita de legalitate si responsabilitate, ascunsa sub ambigua formulare 'daca politica o cere...'.
  Oportunitatea trebuie sa respecte principiul legalitatii.
  Demnitarul trebuie aleaga din mai multe variante posibile, toate legale si corecte, pentru a optimiza corespunzator o anumita situatie.
  • +3 (7 voturi)    
   absolut de acord (Marţi, 24 februarie 2015, 14:40)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui dana_s

   Fratilor Ponta asta ne fura caciula si cand stam in fata oglinzii!
   Atentie, atentie si iar atentie!
 • +4 (8 voturi)    
  Pentru tot ce-ați făcut (Marţi, 24 februarie 2015, 13:53)

  ploiesteanu [utilizator]

  Respect doamna Kovesi, respect doamna Macovei.
 • +4 (10 voturi)    
  N-au atins-o nici rafalele PSD-iste (Marţi, 24 februarie 2015, 14:01)

  ploiesteanu [utilizator]

  n-au reușit s-o răstoarne nici Udristo-băsiștii. Doamna Kovești a arătat că, endemică fiind, corupția poate fi combătută eficient.
 • +5 (9 voturi)    
  premier cu scoala la fara frecventa (Marţi, 24 februarie 2015, 14:14)

  Adrian [anonim]

  citez "As dori sa va rog si sa va cer"
 • -1 (1 vot)    
  DNA (Marţi, 24 februarie 2015, 23:59)

  tdr [utilizator]

  .
 • -1 (5 voturi)    
  DNA (Miercuri, 25 februarie 2015, 0:03)

  tdr [utilizator]

  Felicitari , dna Kovesi ! Continuati ! Pe cand procesele lui iohannis si basescu ? Scuze , am uitat ca primul are imunitate , deci trebuie sa asteptam 5 ani . Va laudati ca "justitia este independenta . N-ar fi trebuit sa demarati procesele lui KI inainte de a capata imunitate ? Doar se stiau de mult activitatile lui ilicite.
  La fel ca si cu madam udrea , abia acum i-ati "aflat " ilegalitatile , dupa ce "tatucul " basescu nu mai este presh.
 • +1 (5 voturi)    
  DNA (Miercuri, 25 februarie 2015, 0:16)

  tdr [utilizator]

  Stimate dle administrator , am observat ca nu publici decat comentariile elogioase . Da-mi un raspuns , sa stiu si sa nu-mi mai pierd timpul aratand si partile negative ale administratiei iohannis . Daca imi raspunzi ca nu trebuie decat elogii, promit ca de maine voi scrie numai osanale , ode ,poezioare si scandari gen: " stima noastra si mandria , klaus werner, Romania ! sau " iohannis apare , soarele rasare !"Asa scandam candva , doar numele era Ceausescu .
 • 0 (0 voturi)    
  DNA (Miercuri, 25 februarie 2015, 11:38)

  Barbu [anonim]

  Prin urmare asteptam demonstratea dne Kovesi,cu care va reusi sa ne arate ca bugetele pentru sanatate si educatie sint arhisuficiente,dar nu ajung,pentru ca se fura din ele. Nu in afaceri se fura,nu fuinctionarii centrali iau spaga,nu parlamentarii 9isoi fac legi cu dedicatie !. O colega ,medic,s-a pensionat recent,are 1400 lei,dupa 42 ani meserie ( de furturi "din sanatate"-,ar zice madam Kovesi),cit are pensia un procuror,un judecator,un politist ? (Va zic eu,peste 5000 lei-minim !). Asta nu este "furt" ? Dar "unii lucreaza",altii "fura" !
  • +1 (1 vot)    
   n'ai inteles, (Miercuri, 25 februarie 2015, 23:55)

   silviana [anonim] i-a raspuns lui Barbu

   daca s'ar fi si recuperat de catre guvern/anaf prejudiciile aduse statului,expuse,judecate in dosarele instrumentate de dna,valoarea a fost cit aloca/an guv.,ministerului sanatatii pt. salarizarea medicilor;ori,intrati in buget,acesti banii ar putea finanta sanatatea,inclusiv,salarizarea decenta a medicilor.
 • +1 (1 vot)    
  iohannis spune ca a inteles, (Miercuri, 25 februarie 2015, 23:46)

  silviana [anonim]

  rolul lui esential este sustinerea justitiei,a dna in continuarea luptei anticoruptie,este exact alegerea pe care au facut'o romanii-continuarea combaterii coruptiei,consolidarea statului de drept,nu schimbarea axei blw,nici criticarea dna,nici apararea vre'unei persoane suspecte de infractiuni de coruptie,prin declaratii publice contrare obligatiei asumate,procoruptie,antijustitie/dna,total neavenite,cu afectarea independentei,autoritatii,competentei justitiei/dna,cum a facut in cazul udrea,in plus,cind a dat dovada de lipsa a simtului ridicolului,dar de mult tupeu,irationalitate,iresponsabilitate precum ponta de cind a aparut si pina acum,inclusiv,cu aceasta..oportunitate-procurorii dna sint suprasolicitati,ingropati in dosare de coruptie,iar el cere ajutor,face educatie..tutu'lor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by