Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) va relua licitatia pentru realizarea unei retele de antene care va permite operatorului sa furnizeze servicii de TV digitala, estimata la 120 milioane euro, dupa ce nu a primit nicio oferta pana la expirarea termenului, prelungit de trei ori.

"SNR nu a primit nicio oferta pana vineri, 20 februarie, cand a expirat termenul de depunere. Interes din partea potentialilor ofertanti a existat, dar au solicitat de mai multe ori prelungirea termenului in vederea obtinerii de la bancii a finantarii necesare achizitionarii echipamentelor pentru reteaua de antene. SNR a prelungit de mai multe ori termenul, dar exista o anumita limita. Din acest motiv, SNR va relua procedura de atribuire in cel mai scurt timp", a declarat pentru Mediafax directorul general al SRN, Gabriel Grecu.

Primul termen de depunere a ofertelor a fost 26 ianuarie, decalat pentru 2 februarie, apoi pentru 9 februarie si, in final, pentru 20 februarie.

"Conform anuntului de tip erata 67996/03.02.2015 la anuntul de participare numarul 156011/09.12.2014, disponibil pe www.e-licitatie.ro, in data de 20.02.2015, ora 10.00 a fost termenul de depunere a ofertelor in cadrul licitatiei organizate de SNR pentru realizarea si implementarea la cheie a 3 multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra. Procedura a trezit interesul operatorilor de profil din piata, iar un numar destul de mare dintre acestia au solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor peste termenul legal posibil ca autoritatea contractanta sa poata lua aceste masuri", se arata intr-un comunicat al SNR.

In document se precizeaza ca tinand cont de importanta acestui proiect si necesitatea respectarii obligatiilor referitoare la realizarea tranzitiei la serviciile de televiziune terestra in format digital, SNR va relua "cat mai curand posibil" procedura de achizitie.

Intrebat daca reluarea procedurii de atibuire a contractului nu va impidica Romania sa respecte termenul de trecere la televiziunea digitala, 17 iunie 2015, Grecu a afirmat ca intarzierea va fi recuperata.

"Vom impune prin caietul de sarcini termene mai scurte de montare a antenelor", a spus seful SNR.

Cu o durata de doi ani si jumatate, contractul avea o valoare estimata de 531,4 milioane lei, TVA inclusa (120,2 milioane euro) si urma sa fie finantat din surse atrase (credit furnizor) si presupunea realizarea si implementarea a trei multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra.

In urma unei licitatii organizate de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), SNR a castigat in iunie trei licente de TV digitala (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro.

Compania a castigat multiplexul acordat conditionat "free to air" si alte doua multiplexuri din banda UHF (MUX 2 si MUX 4), potrivit datelor ANCOM.

In Romania, tranzitia de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si a strategiei din acest domeniu adoptate de Guvern.

Dupa aceasta data, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare. Cu alte cuvinte, persoanele care receptioneaza posturile TV printr-o antena, fara a fi abonati la serviciile unui operator, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015.

Trecerea de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi TV cu o calitate superioara prin spectrul dedicat unui singur program TV transmis analogic.

Un multiplex digital (licenta) reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

In luna septembrie 2014, seful SNR a declarat ca, potrivit unui studiu de fezabilitate realizat la nivelul operatorului, necesarul de investitii pentru treecera la TV digitala se ridica la aproximativ 60 de milioane de euro, care va fi accesat printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de zece ani.

Potrivit caietului de sarcini, garantia de participare la licitatie se ridica la 8,57 milioane de lei pentru ambele loturi ale licitatiei, care se va constitui prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o societate bancara ori de o societate de asigurari.

Cuantumul garantiei de buna executie reprezinta 10% din pretul contractului, fara TVA.

La licitatie pot participa ofertanti a caror cifra de afaceri medie realizata in perioada 2011 - 2013) a fost de minim 544,96 milioane de lei pentru primul lot si de 27,3 milioane de lei pentru al doilea lot.

Infiintata in anul 1991, prin reorganizarea si divizarea Rom Post Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicatii din Romania.

Sub brandul Radiocom, compania asigura suport de transmisii pentru telefonia publica, retelele de telefonie mobila, transfer de date si Internet.