Pe ce se bazeaza noul judecator propus de PSD la Curtea Constitutionala, Maya Teodoroiu, cand sustine ca indeplineste conditia de vechime

de D.Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 20 februarie 2015, 15:02 Actualitate | Esenţial


Maya Teodoroiu
Foto: Agerpres
 documente
(20 Feb 2015) DOC, 184KB
Noul judecator propus de PSD la Curtea Constitutionala, Maya Teodoroiu, sustine ca indeplineste conditia ceruta de legea fundamentala, de minim 18 ani vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior, pe motiv ca din 1994 pana in prezent a desfasurat neintrerupt activitate de cercetare la Institutul de Cercetari Juridice din cadrul Academiei. "Cercetarea la Institutul Academiei este considerata activitate juridica", a explicat pentru HotNews.ro Maya Teodoroiu. Propunerea PSD a fost criticata pe motiv ca nu indeplineste conditiile de vechime, anii de predare in invatamantul juridic superior fiind insuficienti.

Teodoroiu nu a functionat ca magistrat dupa terminarea studiilor, ci a ocupat diverse functii executive. A predat in paralel cursuri de drept, dar nu in invatamantul superior, ci la Academia de Studii Economice sau la SNSPA, asa cum rezulta din CV-ul trimis la Parlament (vezi document atasat).

Ce spune Constitutia
 • ARTICOLUL 143: "Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior."
Cum nu a functionat nici o zi ca magistrat, iar in invatamantul juridic superior, adica la o Facultate de Drept, preda doar din 2013 (Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Titu Maiorescu), presa a ridicat in mod legitim intrebarea daca Maya Teodoroiu indeplineste sau nu conditiile de vechime. Nici cu anii de vechime cumulati din cursurile predate la ASE sau SNSPA  nu ar indeplini conditia de vechime. In consecinta, singura activitate care pare sa o salveze este cea de cercetator la Institututul Academiei, despre care Teodoroiu sustine ca se incadreaza intr-una din cerintele din Constitutie, adica "activitatea juridica". In opinia altor juristi consultati de HotNews.ro, echivalarea activitatii de cercetator, fie si intr-un institut al academiei, cu "activitate juridica" este totusi discutabila.

Activitata de cercetator la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei a constat, dupa cum noteaza Maya Teodoroiu noteaza in CV, in urmatoareale: "În activitatea de cercetare au fost abordate teme complexe, interdisciplinare, precum: “Incidenţe ale dreptului public în reglementarea dreptului de proprietate”; “Regimul juridic al bunurilor aflate in domeniul public. Aspecte de drept comparat”;  «Aspecte ale libertăţii contractuale. Contractul de adeziune».  O parte importantă a activităţii de cercetare a fost concentrată în domeniul dreptului european şi al preluării şi aplicării de către România a acquis-ului comunitar. Lucrările elaborate cu acest prilej s-au referit la:«Aspecte ale preluării acquis-ului comunitar de mediu în legislaţia română, cu o privire specială asupra legislaţiei orizontale”, ‘’ Transpunerea în legislaţia română a actelor normative privind produsele chimice, din cadrul acquis-ului comunitar de mediu’’, „Accesul la informaţia publică şi participarea actorilor societăţii civile la luarea deciziilor privind mediul înconjurător – aspecte de drept european şi de drept comparat”, „Reglementarea la nivel european a răspunderii civile privind dauna ecologică”, „Principiul precauţiei şi răspunderea civilă pentru dauna ecologic㔺.a."

Simona Maya Teodoroiu, propusa de PSD, a fost votata miercuri, 18 februarie, noul judecator al Curtii Constitutionale, in locul lui Toni Grebla iar a doua zi a depus juramantul la Cotroceni. Simona Maya Teodoroiu a obtinut mai multe voturi in Senat ( 87 de voturi pentru si 73 impotriva) decat judecatoarea Mona Lisa Neagoe, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, propusa de PNL. Cea de-a treia candidata, senatorul UNPR Florina Jipa, s-a retras din cursa miercuri, inaintea votului din Senat. Marti, la audierile din Comisia Juridica, cele cele mai multe voturi le-a obtinut Mona Lisa Neagoe ( 6 voturi pentru si 4 impotriva) fata de 4 voturi pentru si 6 impotriva pentru Simona Maya Teodoroiu.

Intrebata miercuri despre faptul ca niciun senator nu a fost curios sa o intrebe ceva in timpul dezbaterilor din plen, Simona Maya Teodoroiu a aratat ca in legatura cu acest subiect ar trebui sa fie intrebati senatorii si ca, in schimb, au fost dezbateri de substanta in Comisia juridica. "Au fost audieri, asa cum legea spune, corecte, focalizate pe experienta si expertiza profesionala ale fiecaruia, ceea ce il recomanda sa fie judecator la Curte", a completat aceasta. Teodoroiu a mai spus inziua votarii sale ca este o mare onoare si o oportunitate excelenta pentru orice jurist, pentru orice magistrat, acest parcurs catre Curtea Constitutionala.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10179 vizualizari

 • -6 (12 voturi)    
  totusi (Vineri, 20 februarie 2015, 15:23)

  subcultura [utilizator]

  daca a avut contract de munca si la Institutul de Cercetari juridice (fara ca acesta sa fie suspendat din varii motive) pe toata aceasta perioada, formal s-ar incadra, nu in spirit, ci in litera.
  • +15 (21 voturi)    
   Serios? (Vineri, 20 februarie 2015, 15:32)

   vladf [anonim] i-a raspuns lui subcultura

   Sa inteleg ca si portarul daca a avut contract 18 ani, poate sa ajunga magistrat la CC

   Ce tare .....
   • +9 (9 voturi)    
    mai conteaza?.. (Vineri, 20 februarie 2015, 16:11)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui vladf

    oricum vorbim de un cumul de functii, deci madam Teodoroiu nu a lucrat "ani" in cercetare si/sau universitati decat daca ar fi avut norma intreaga in ambele parti..

    ca ea sunt multi prin parlament (si guvern).. "juristi" cu diploma, care muncesc efectiv 2-3 ore pe saptamana, dar daca ii intrebi ceva la subiect, nici nu stiu de unde sa inceapa.
    are si o lista lunga de lucrari.. singurele legate de dreptul constitutional fiind de fapt scrise acum 15 ani de I.Teodoroiu (probabil sotul ei..)
  • +14 (14 voturi)    
   Nici chiar asa (Vineri, 20 februarie 2015, 15:47)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   Pe principiul asta, orice absolvent de liceu poate sa scrie in CV ca a activat vreme de 12 ani in invatamant.
   Nu prea vad ce activitate juridica ar fi putut avea doamna respectiva, la varsta de 19 ani. Ma refer la activitate juridica in adevaratul sens al cuvantului, nicidecum la faptul ca pe vremea aia era studenta la drept.
 • +16 (16 voturi)    
  Interesant (Vineri, 20 februarie 2015, 15:27)

  Cataleya [utilizator]

  Am inteles ca doamna Teodoroiu, la 37 de ani, are o activitate juridica de 18 ani?
  Adica de la varsta de 19 ani a inceput cu "activitatea juridica"?
  Cam greu de crezut.
  • +10 (10 voturi)    
   o fi si asta un einstein in domeniu (Vineri, 20 februarie 2015, 16:11)

   mnicku [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   Avind in vedere cacialmaua din cv-ul ei
   si multiplele si nenumaratele diplome de participare iti dau dreptate . Din pampers era cu dreptul in mana.

   Un CV de habarnista ala viorel, CV facut parca in bascalie , anul nasterii ioc, liceul absolvit lipsa si in ce an , facultatea facuta in 2 ani - o fi adevarat -
   nu stiu citi ani are tanti .

   Dar: 6 ani + scoala&liceul 12 ani+ facultatea 5 ani = 23 de ani . Rezulta ca a activat in mediu juridic 14 ani .Daca are 37 de ani inseamna ca 4 ani lipsesc sau nu are 37 de ani.

   uite cine certifica constitutionalitatea unei legi !!!!!!!!!!!!!!!
   • +7 (7 voturi)    
    CV (Vineri, 20 februarie 2015, 17:03)

    Inuka [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

    In CV individei scrie ca ar fi fost Asistent Cercetare doar in perioada Decembrie 1993 - 1998 la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române
    Deci, de unde experienta de 18 ani? Daca si in CV minte ne asteapta un viitor luminos cu acest nou exponent al "cinstei" PSD

    http://psnews.ro/wp-content/uploads/2015/02/CV-ul-complet-al-Simonei-Maya-Teodoroiu.pdf
   • +6 (6 voturi)    
    facultatea nu era 5 ani (Vineri, 20 februarie 2015, 19:46)

    Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

    Facultatea era 4 ani atunci şi 4 ani e şi acum prin exceptie de la sistemul Bologna. Tot timpul Facultatea de Stiinte Juridice a fost 4 ani!!!

    Simona Maya Teodoroiu a făcut 5 ani pentru că a fost lăsată repetentă la civilul de anul III de către profesorul Francisc Deak. Mai existau profesori corecţi şi exigenţi la sfîrşitul anilor 80 începutul anilor 90. Cred că înţeleg de ce PSD-ul a susţinut-o la CC. Se apucă presa şi-i analizează publicaţiile şi-l lasă pe Ponta în pace!
    Nu mai suntem de râsul UE, în curând suntem de râsul Tadjikistanului!
  • +5 (5 voturi)    
   gaina batrana (Vineri, 20 februarie 2015, 16:19)

   papasha [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   are mai mult de 37 de ani, din moment ce-a terminat liceul in 1988...
  • +1 (1 vot)    
   varsta (Vineri, 20 februarie 2015, 17:25)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   Nu are 37 de ani, ci aprox 45-46.
   Uitati-va in cv cand a terminat liceul si calculati.
 • -7 (11 voturi)    
  ... (Vineri, 20 februarie 2015, 15:32)

  Tina [anonim]

  Domnule Tapalaga, activitatea de cercetare este considerata activitate juridica. Suna stupid intr-o tara ca Romania, cercetarea sa fie importanta, dar uite ca e.....Doar ca poate ati pierdut fondul si criticati forma....
  • +6 (8 voturi)    
   Cercetare PSD (Vineri, 20 februarie 2015, 15:54)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Tina

   Cercetare a la Ponta si Andronescu: Copy/Paste
 • +16 (16 voturi)    
  Maya Teodoroiu-si PILE (Vineri, 20 februarie 2015, 15:41)

  mike [anonim]

  Chiar nu e clar ca domna ( maior?) are pile si acoperire? Pile de la PSD cel mai corupt partid din Romania , unde hotia si furtul stau la masa cu presedintele PSD -VV Ponta. Chiar daca nu a fost o zi judecatoare acum poate fi direct la CC , ca si altii Toni Grebla, celebrul Predescu -niste slugi rele si umile cu cei mari.
  Slugile insa la noi stau in fruntea tarii si pe chestia asta suntem mandrii ca suntem rromani.
 • +12 (12 voturi)    
  PSD? (Vineri, 20 februarie 2015, 15:53)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Daca e propus de PSD, adica de o adunatura de hoti si complici la jaf, atunci ceva e putred acolo.
  • +8 (8 voturi)    
   adica, (Vineri, 20 februarie 2015, 16:24)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   va reprezenta psd, acolo...\

   in ro, este cum a fost in iepoca de aur, cand aveam numai succese si muream de foame.
   adica, totul este pe principiul, noi ne facem ca muncim...ei ca ne platesc.

   asa e si acum, mimam justitie, mimam administratie, mimam parlamentarism, dar, in fond, fiecare isi urmareste un scop personal.
   ne inselam intre noi, constient, stim ca e minciuna, ca e kitsch, aplaudam de complezenta, votam la comanda si suntem fericiti ca avem demokratie.

   se pare ca cineva trage sfori, vegheaza ca toate astea sa se intample...
 • +6 (6 voturi)    
  Acum, dincolo de calitatile morale sau juridice.. (Vineri, 20 februarie 2015, 16:09)

  Alius [anonim]

  ....PSD-ul asta nu are si el niste oameni (hoti, nehoti, cinstiti, patati, cum or fi ei), care cel putin sa nu aiba probleme si discutii cand e vorba sa indeplineasca niste condintii minime? N-au gasit ei nici un jurist ceva acolo care sa aiba vechimea necesara in domeniu? E ceva de neinteles.
 • +10 (10 voturi)    
  Neconcordante (Vineri, 20 februarie 2015, 16:10)

  Livius Rakoczi [anonim]

  Buna ziua!

  Din CV atasat al Doamnei (actual) judecator al CCR rezulta ca are 37 ani!

  O aritmetica simpla rezulta ca anul nasterii este 1978!

  Din CV ar rezulta drept consecinta:

  - a absolvit Liceul de Filologie – Istorie „Elena Cuza” din Craiova in anul 1988, INSEAMNA CA A ABSOLVIT BACALAUREATUL LA 10 ANI (!?), Bacalaureat, CU profil filologie – istorie (cu media 10, şef de promoţie)!?

  - a absolvit Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept, in anul1993 INSEAMNA CA A ABSOLVIT FACULTATEA DE DREPT LA 16 ANI (ar insemna ca doamna actual judecator Teodoroiu a inceput facultatea avand varsta intre 10 ani si 12 ani)!?

  - La 1 an dupa terminarea facultatii doamna judecator face dupa sustinerea domniei sale din " ÎN ECHIPA NEGOCIATORULUI-ŞEF AL ROMÂNIEI PENTRU ADERAREA LA UE(1999-2000)" Asadar la 21 ani cu o experiente minima spre precara (dactilografierea pe care dansa o stapaneaste din cadrul liceului?) sustine ca a fost selectata intr-o asemenea pozitie!? Iar in aceeasi perioada dansa parcurge si diverse cursui si stadii de internship!? Probabil volumul de munca datorat intergrarii Romaniei in UE nu era suficient!?

  - In perioada Septembrie 1997 - Iulie 2002 Doamna Teodoroiu declara ca a sustinut doctoratul! Daca varsta dansei este cea reala rezulta ca domnia sa a inceput pregatirea lucrarii de doctorat la varsta de 19 ani (varsta la care imensa majoritate a studentilor din Romania erau in anul 1 din facultatea urmata).

  Citind acest CV, iar datele ar fi reale rezulta ca doamna actual judecator CCR este un geniu de tip "Doogie Howser" al stiintelor juridice creat in jurul doamnei Stanoiu.

  Pentru numirea in pozitie de JUDECATOR la Curtea Constitutionala a Romaniei NU ESTE ADMISIBIL un CV ca acesta!
  • +3 (3 voturi)    
   Chestii femeiesti (Vineri, 20 februarie 2015, 18:25)

   Tulip [anonim] i-a raspuns lui Livius Rakoczi

   Toata lumea e de acord ca femeile ezita un pic atunci cand trebuie sa-si declare varsta. Din punctul asta de vedere, riscam sa fim considerati mitocani daca pretindem acuratete in redactarea unui CV din partea doamnei in cauza. Sa zicem ca varsta dumneaei variazain functie de cine si in ce scop (ei, da, chiar conteaza!) intreaba. ca niste bieti platitori de taxe ce suntem nu putem spera decat ca "marja de eroare" sa nu fie exagerat de mare.
   P.S.- Pana la urma, chiar nu conteaza. Indiferent cine si ce CV are, e pus acolo ca sa presteze in beneficiul PSD.
 • +11 (11 voturi)    
  Maya baga ceva greble si te-ai scos ! (Vineri, 20 februarie 2015, 16:37)

  Plagarus [utilizator]

  SNSPA asistent universitar, Univ."Titu Maiorescu "lector
  1993 – 1998: Academia Română – Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu”, Cercetător ştiinţific principal grd.3 (în prezent, asociat !
  Maya Teodoroiu a făcut parte din guvernul Năstase Adrian, din poziţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei +mai 2002-si.2005 sub papucul Rodicai Stanoiu............NIMIC bun !
 • +4 (4 voturi)    
  informatii! (Vineri, 20 februarie 2015, 17:07)

  aaaa [anonim]

  Am aruncat si eu o privire asupra CV-ului si nu am reusit sa gasesc ce varsta are dansa. eu as cere un cv detailat doamnei (sa fiu ziarist) care sa includa si data nasterii eventual verificare liceu, facultate etc. daca se adevereste ca s-a nascut in '78 atunci e o problema mare si as depune plangere penala impotriva dansei pentru fals in declarati, plangere penala la senat pentru abuz in serviciu si uite cum mai scapam de unu doi de prin functiile mari.

  acum am si eu o nedumerire. daca am functie didactica la o univ (de ex. chimie) unde am avut ore de economie si ma mut la o facultate de (ex. ase) unde predau tot economie, sa inteleg ca nu trebuie sa demonstrez nicio competenta pe domeniul respectiv. adica am inteles eu predau economie la chimei dar e comparabil ce se preda intr-o facultate ca si materie optionala cu ceeea ce se preda intr-o univ de profil!

  eu din ce stiu trebuie sa demonstrezi competente in domeniul in care se incadreaza ulteriror cadrul didactic prin articole sau carti stiintifice pe domeniul relevant.
 • +6 (6 voturi)    
  ...ca ... (Vineri, 20 februarie 2015, 17:35)

  ALTAN [utilizator]

  ...o buna pesedista,isi incepe cariera printr-o ilegalitate...legile sunt facute pt noi,nu pt ei...
 • 0 (2 voturi)    
  nu știu (Vineri, 20 februarie 2015, 18:24)

  Giubugea [utilizator]

  dar în poză pare să aibă mustață...
 • +5 (5 voturi)    
  ciudat (Vineri, 20 februarie 2015, 19:10)

  Lu [anonim]

  Ma întreb cum de un absolvent de nota 10 în 1988, șef de promoție, cum spune doamna Teodoroiu, al Liceului Elena Cuza din Craiova, unul din cele mai bune licee din țară pe învățământ filologic atunci şi acum, termină facultatea de drept după 6 ani.
  În primul rând, nu prea îmi amintesc ca pe vreme aia să fi existat absolvenți de 10 pe linie ca acum. Am teminat mai târziu liceul, în 1996, colegiu național, şi nimeni din liceu nu avea nici nota de absolvire, nici pe cea de bac de 10. Ori doamna fabulează, ori a dat de trei ori la facultate, ori facultatea la București era cu doi ani mai lungă...
 • +4 (4 voturi)    
  asta nu e cv, (Vineri, 20 februarie 2015, 19:18)

  yellowdog [utilizator]

  e o compunere libera fara date de referinta exacte
 • +1 (3 voturi)    
  expirata (Sâmbătă, 21 februarie 2015, 0:01)

  Zalmoxis [utilizator]

  am putea spune ca-i chiar expirata
 • +1 (3 voturi)    
  Ce mai face Jean Bucur?! (Sâmbătă, 21 februarie 2015, 1:39)

  timisoso [anonim]

  http://www.luju.ro/opinii/interviu/creatorul-programului-ecris-daniel-iane-ecris-iv-este-o-pacaleala-se-va-bloca-probabil-din-prima-luna-de-exploatare?print=1
  Cum a ajuns Maya-Maia copy-paste la CCR, fara sa aibe experienta in magistratura?
 • +1 (1 vot)    
  Interesant ar fi . . . . (Sâmbătă, 21 februarie 2015, 10:40)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . ce crede Domnul Zegreanu despre aceasta situatie. Accepta CCR pe unul care nu indeplineste conditiile constitutionale printre membrii sai? Asta este important, ce credem noi e vax albina pentru ei!
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 21 februarie 2015, 12:38)

  vitan.sandu [utilizator]

  1. Multi comentatori nu stiu ca activitatea de cercetare este asimilata activitatii didactice in invatamant superior.
  2. De fapt se cauta nod in papura unei persoane care nu convine fiind propusa de un anumit partid.
  3. Daca tot ne legam de "relevanta" activitatii anterioare, cum ar fi analiza activitatii prezidentului CCR? Un obscur jurist consult ajus sa vorbeasca despre "maretia dreptului".
  4. Comentarii de dragul comentariilor: de ca sunt sase ani intre liceu si facultate? Poate a vrut sa se faca actrita, nu a intrat la Teatru si dupa doi ani a intrat la Drept.
  5. Perla coroanei: daca era propusa de Basescu, era, fara indoiala, OK
  • +1 (1 vot)    
   Nu . . . . (Sâmbătă, 21 februarie 2015, 16:42)

   Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   . . . . asa cum spui dumneata. Adevarul ca Doamna profita de o constitutie facuta cu fundul in doua luntri•ARTICOLUL 143: "Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior." . Vezi cum e constituit acest articol: In activitate juridica in loc de munca in calitate de magistrat. Activitate juridica face si un aprod la tribunal sau un grefier sau un arhivar, deci toti pot sa fie judecatori la CRR? . Ca sa fii judecator la CCR trebuie musai sa fi fost judecator prin tribunale nu sa faci activitate juridica intr-un prafuit de biurou.
 • +1 (1 vot)    
  Un judecator de cariera nu e bun? (Sâmbătă, 21 februarie 2015, 23:59)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  E mai buna doamna Maya??? Hai sa fim seriosi... De aceea avem cazuri grebla, pentru ca la CCR nu ajung magistrati adevarati, ci juristi, unii chiar de la CAP...Trebuie schimbata legea, nu se mai poate asa ceva...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by