Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a sustinut joi, in plenul CSM, ca ar trebui sa se initieze o modificare a Codului de procedura penala cu privire la controlul judiciar, pentru a se interzice persoanelor fata de care s-a dispus aceasta masura sa faca afirmatii publice, informeaza Agerpres.

Ora 10:29 Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi dimineata ca se impune o dezbatere mai intai in CSM si apoi in Parlament asupra propunerii facute de Gheorghe Muscalu, iar ulterior se va vedea daca propunerea se va formaliza intr-un proiect de lege sau nu. Cazanciuc i-a dat dreptate lui Gheorghe Muscalu privind necesitatea unei astfel de prevederi, adaugand insa ca ea "trebuie dezbatuta intr-un echilibru priving drepturile personale".

"Ideea trebuie dezbatuta tot intr-un echilibru intre drepturile fundamentale. Domnul Muscalu are dreptate, intr-adevar, prin intermediul unei declaratii se pot transmite diverse mesaje. Pe de alta parte, trebuie vazut exact daca am putea prin procedura penala sa stabilim niste limite pentru unele declaratii publice. E nevoie, in mod cert, de o dezbatere, in primul rand la CSM si ulterior la Parlament", a spus Robert Cazanciuc, dupa sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Plecand de la cazul Elenei Udrea, Muscalu a afirmat ca ar trebui sa se discute in comisiile din CSM despre modificarea legislatiei referitoare la masura controlului judiciar si sa existe o interdictie a suspectilor de a face afirmatii in spatiul public prin intermediul presei si al altor mijloace de comunicare, precum retelele de socializare.

El motiveaza ca, in acest fel, respectivele persoane transmit mesaje celorlalti inculpati sau parti din dosar.

Cu propunerea lui Gheorghe Muscalu au fost de acord si alti membri ai CSM, printre care si vicepresedinte Consiliului, Bogdan Gabor.