Ministerul Afacerilor Externe anunta intr-un comunicat ca "ia nota" de investirea noului guvern de la Chisinau, o formula diplomatica ce are conotatii negative. Spre comparatie, in 2013, la investirea guvernului Leanca, MAE "saluta" votul din Parlamentul moldovean.

Chiril GaburiciFoto: agora.md

Diferenta de tratament vine pe fondul schimbarii coalitiei de guvernare: daca guvernul Leanca din 2013 era sprijinit de toate cele trei partide declarate proeuropene (PLDM, PDM si PL), guvernul condus de Chiril Gaburici a fost facut fara participarea PL (liberalii condusi de Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca, ambii pro-romani), dar cu sprijinul comunistilor.

Tonul rece al MAE fata de noul guvern transpare si din restul comunicatului, in care se arata ca "urmarirea stricta a obiectivului integrarii europene, respectiv al realizarii reformei conform standardelor europene va constitui un test de incredere pentru aceste forte (partidele politice care sprijina guvernul - n. red.)".

Reamintim ca noul guvern moldovean, condus de omul de afaceri Chiril Gaburici (fara experienta politica relevanta), a fost votat de Parlament cu 60 de voturi. Pentru noul guvern, nesustinut de liberali, au votat parlamentarii PDM (Mihai Lupu - Vladimir Plahotniuc), PCRM (comunistii condusi de Vladimir Voronin) si PLDM (Vlad Filat). De la vot s-a abtinut insa fostul premier Iurie Leanca, el insusi membru PLDM, aflat insa in relatii extrem de reci cu Filat.