Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, un decret privind eliberarea din functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a lui Dumitru Cismaru, ca urmare a condamnarii definitive a acestuia pentru savarsirea unei infractiuni, informeaza Administratia Prezidentiala. In 11 decembrie 2013, fostul procuror a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, de instanta suprema, pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange. Decizia de atunci a fost contestata de fostul magistrat, astfel ca judecatorii unui alt complet de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au stabilit definitiv, pe 20 iulie 2014, mentinerea pedepsei.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a inceput urmarirea penala pe numele fostului procuror Dumitru Cismaru in 15 ianuarie 2013, acuzandu-l ca a condus un aututorism sub influenta alcoolului, producand un accident rutier soldat cu ranirea a doua persoane. Ulterior, in 30 ianuarie 2013, el a fost suspendat din functie de Sectia pentru procurori a CSM.

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 14 ianuarie 2013, inceperea urmaririi penale fata de numitul Dumitru Cismaru (procuror la Parchetul ICCJ) sub aspectul savarsirii infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange", preciza in 2013 Ministerul Public.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat ca in 26 decembrie 2012, in jurul orei 18.30, in timp ce conducea un autoturism pe Calea 13 Septembrie (din directia Ghencea catre Soseaua Progresul), Dumitru Cismaru, ajuns la intersectia cu strada Mihail Sebastian, nu a respectat culoarea semaforului electric si a produs un accident de circulatie, intrand in coliziune cu un alt autoturism care circula regulamentar, soldat cu vatamarea corporala a doua persoane.

Dupa producerea accidentului, Cismaru a fost testat cu aparatul Drager, rezultatul fiind de 0,86 mg/l alcool in aerul expirat, dupa care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe de sange, in urma carora s-a stabilit ca, la ora 20.20, invinuitul avea o alcoolemie de 1,90 gr. %0 (proba I), iar la ora 21.20, de 1,70 gr. %0 (proba II).

In 10 octombrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii i-a aplicat un avertisment procurorului Dumitru Cismaru pentru ca ar fi refuzat nejustificat sa indeplineasca o indatorire de serviciu, sanctiunea venind dupa revocarea sa din functia de inspector, pus sa verifice un coleg solidar cu manifestantii Pietei Universitatii.

De altfel, Consiliul Superior al Magistraturii l-a revocat pe inspectorul judiciar Dumitru Cismaru, desemnat sa verifice contextul in care un procuror aradean a facut declaratii cu privire la manifestantii din Piata Universitatii. "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in temeiul dispozitiilor art. 61 alin. 3 indice 2 din Legea 317/2004, revocarea din functia de inspector a domnului procuror Dumitru Cismaru", informa Biroul de presa al CSM.

Propunerea a fost formulata de conducerea Inspectiei Judiciare, "ca urmare a constatarii neindeplinirii atributiilor de serviciu in contextul verificarilor directe dispuse a fi efectuate la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad si la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara".