Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a prezentat, marti seara, un grafic al alocarilor de bani din Fondul de rezerva, din care rezulta ca Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a acordat, in 2005-2008, cele mai multe fonduri din aceasta sursa, calculat ca procent din produsul intern brut, informeaza Mediafax.

In acel interval, Guvernul era format din liberali si democrati si condus de Calin Popescu Tariceanu, actual partener de guvernare al premierului Ponta in calitate de presedinte al Partidului Liberal-Reformator.

In graficul prezentat pe Twitter alaturi de un scurt mesaj in care face referire la "demagogia PNL si PDL", care solicita anchetarea modului de acordare a banilor din Fondul de rezerva in 2013, dupa raportul Curtii de Conturi, Ponta arata ca Guvernul Tariceanu a acordat din aceasta sursa bani reprezentand 0,77% din PIB in 2005, 1,76% din PIB in 2006, 0,50% din PIB in 2007 si 0,67% din PIB in 2008.

In acelasi grafic, Guvernul Boc este indicat cu alocari din Fondul de rezerva de 0,37%-0,50% din PIB in 2009-2011, iar Guvernul Ponta, cu 0,26% din PIB in 2012 si 0,15% din PIB in 2013.

In perioada prezentata de Ponta, Produsul Intern Brut, la care sunt raportate procentual alocarile de bani, a urcat insa constant, de la 288 miliarde lei in 2005 la 639 miliarde lei in 2013.

Guvernul a continuat, in 2013, practica anilor precedenti de a aloca sume importante din Fondul de rezerva bugetara fara criterii clare si transparente, acest fond reprezentand, de fapt, o modalitate de a suplimenta fara control parlamentar bugetele unor institutii, a anuntat, joi, Curtea de Conturi.

Legea finantelor publice locale stabileste ca banii din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pot fi acordati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, doar pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

Guvernul a aprobat, insa, in ultimii ani, numeroase derogari de la aceasta lege pentru a aloca bani din aceasta sursa in special primarilor, banii fiind repartizati prin ordin al ministrului Administratiei Publice, post ocupat in prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, si fara ca lista primariilor beneficiare sa mai fie prezentata public, in Monitorul Oficial, ca in anii precedenti.

In 2013, an verificat acum de Curtea de Conturi, unul dintre argumentele prin care era justificat un transfer de fonduri catre primarii, inlocuit ulterior cu alte argumente, facea referire la apropierea unui "ger arctic".

Raportul Curtii de Conturi pe 2013 aminteste ca banii din Fondul de rezerva nu trebuie rambursati de catre beneficiari, inclusiv primari, dar releva ca, in practica, nici nu a existat un control al Ministerului Finantelor prin care sa fie verificat daca obiectivul final prevazut in actul de alocare a banilor a si fost indeplinit, ministerul nefectuand nici macar o evaluare a notelor de fundamentare intocmite de catre ordonatorii de credite care primeau banii.

In 2013, au fost emise 38 hotarari de guvern pentru alocarea de bani din Fondul de rezerva bugetara catre diversi ordonatori de credite si bugetele locale, banii astfel alocati ajungand la aproape un miliard de lei, respectiv 940,39 milioane lei.

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a anuntat luni la finalul sedintei saptamanale a conducerii PNL ca formatiunea solicita infiintarea a doua comisii de ancheta in Camera Deputatilor si Senat, pe tema cheltuirii Fondului de rezerva al Guvernului si a situatiei Autostrazii Comarnic-Brasov.

"PNL a decis sa solicitam la nivel parlamentar constituirea a doua comisii de ancheta, prima la nivelul Camerei Deputatilor in legatura cu modul de cheltuire, de folosire a Fondului de rezerva aflat la dispozitia primului ministru. Raportul Curtii de Conturi releva faptul ca banii au fost alocati dupa criterii politice, in mod evident nu face altceva decat sa confirme practica alocarii subiective si politice a banilor aflati la dispozitia primului ministru, si bineinteles in afara scopului pentru care s-a creat acest fond", a spus Stroe.

El a mentionat ca alocarea fondurilor nu s-a realizat in mod transparent, cu respectarea criteriilor de urgenta.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a reationat la aceasta solicitare, aratand ca PNL era in Guvern in acel an si adaugand "Caragiale e depasit total !".