Germania isi va reface strategia de securitate in urmatorii ani, ca raspuns la incercarile Rusiei de a utiliza "politica si forta militara" pentru a-si atinge scopurile, a declarat marti ministrul Apararii, Ursula von der Leyen, citata de Reuters. Noua strategie va insemna ca armata germana se va concentra in viitor nu doar pe misiuni din zone indepartate, precum Afganistan, ci va fi mult mai implicata in intarirea apararii NATO.

Ursula von der Leyen, ministrul german al AparariiFoto: bmvg.de

"Actiunile Rusiei in Ucraina schimba fundamental arhitectura de securitate din Europa", a spus ministrul von der Leyen in deschiderea unei dezbateri publice. Ea a anuntat ca "o carte alba" a strategiei de securitate a Germaniei va aparea anul viitor, si ea va cuprinde marile directii de securitate ale tarii.

Noua politica de securitate a Germaniei trebuie sa ia in calcul incercarile Rusiei de a impune "politica de forta si puterea armata drept forme pentru atingerea intereselor sale", a mai spus Ursula von der Leyen. "Noua politica a Kremlinului a inceput cu mult inainte de criza din Ucraina si ne va tine ocupati o lunga perioada de timp".

De asemenea, noua strategie - care o va inlocui pe cea din 2006 - va tine cont de alte fenomene, precum ridicarea ISIS, Primavara araba sau atacurile cibernetice, relateaza sursa citata.

Un alt semnal puternic al interesului suscitat de noile miscari ale lui Vladimir Putin il reprezinta proiectul de cateva milioane de euro al Ministerului german de Externe pentru deschiderea unui institut dedicat studierii statelor post-Sovietice.