Federatia Editorilor din Romania (FER), Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole (APOSR), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), reprezentand agenti economici ce activeaza in diverse domenii culturale ca producatori de carte, muzica, concerte si spectacole, atrag atentia asupra unui proiect de lege aflat in faza finala de aprobare, propunerea legislativa 583/2014 privind legiferarea timbrului cultural.

Comunicatul de presa:

Prin acest proiect se urmareste instituirea unei adevarate "taxe pe cultura" in folosul unor asociatii de creatori, ce va duce la scumpirea produselor culturale si va fi resimtita si suportata de catre platitorul final, desigur cu impact negativ si asupra dezvoltarii economice si culturale a activitatilor din industria de carte, muzica, divertisment, se arata intr-un comunicat de presa.

Proiectul de Lege 583/2014 a avut un traseu parlamentar scurt, fiind adoptat tacit de Senat si ajungand aproape de votul final la Camera Deputatilor, moment in care a intrat intamplator in atentia reprezentantilor industriilor creative.

Astfel, saptamana trecuta, in cadrul Comisiei pentru cultura au avut loc dezbateri pe marginea acestui proiect, in cadrul carora reprezentantii UPFR, APOSR si FER s-au prezentat (fara a fi invitati oficial) si au participat activ, depunand memorii tehnice si reusind sa introduca pe agenda Comisiei de Cultura consultari cu partile afectate.

Aceste consultari vor avea loc pe 16.02.2015 si au drept baza de discutie un Punct de vedere comun al reprezentantilor domeniului literar, muzical, folcloric si de divertisment fata de initiativa legislativa: Timbrul Cultural, in actuala forma si sub actuala destinatie, ca si in cazul noului Proiect de lege si amendamentele propuse, prezinta multiple deficiente conceptuale si structurale.

Unul dintre membrii Comisiei pentru cultura care a inteles efectele ample ale aplicarii acestei taxe de timbru asupra culturii din Romania, a fost deputatul Mihai Sturzu, care sustine eliminarea timbrului cultural, deoarece reprezinta o suprataxa pe care fiecare dintre cetatenii Romaniei o resimte si care va ingradi accesul publicului la produsele de cultura.

Proiectul 583/2014 a fost elaborat fara a se tine seama de angajamentele Romaniei luate la nivel Uniunii Europene in cadrul strategiei "O reglementare inteligenta", conform carora statelor membre li se recomanda ca orice proiect nou de lege sa fie insotit de o buna argumentare a oportunitatii actului respectiv, de un studiu de impact, care sa evalueze costurile pentru operatorii economici. Totodata, acesta ar fi trebuit sa fie elaborat ca urmare a unei consultari reale si eficiente a tuturor partilor interesate, inclusiv operatori economici si consumatori, lucru care evident nu s-a intamplat.

Reprezentantii Aliantei Nationala a Uniunilor de Creatori din Romania (ANUC), sustinatorii initiativei, solicita anularea Legii 35/1994 si adoptarea in schimb a acestui nou proiect de lege, demersul fiind considerat o necesitate de catre membrii sai (Uniunea Scriitorilor din Romania, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Teatrala, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Cineastilor, Uniunea Arhitectilor), sub pretextului acordarii unui “ajutor nepretuit culturii romanesti”.

In realitate, aceasta „taxa pe cultura” are ca destinatie aceste „uniuni de creatori”, in esenta entitati private, care beneficiaza de venituri din urma activitatii economice a unor alte entitati private. Mai mult decat atat, Proiectul de lege prevede faptul ca aceste entitati dispun de veniturile din timbrul cultural dupa bunul plac, fara un scop precis si fara criterii transparente, si desigur fara a contribui la produsul sau serviciul din urma caruia beneficiaza de aceasta taxa.

Romania se confrunta de cativa ani cu un declin al pietei de carte si muzica, fie ea in forma fixata pe suport sau live/concertistic, iar o asfel de masura legislativa va agrava o situatie care si in prezent este departe de a fi una macar normala. Impunerea unei astfel „taxe pe cultura” se reflecta direct in pretul final al produsului ori serviciului de cultura - fie carte, CD, DVD sau concert - ceea ce va indeparta inevitabil o mare categorie de potentiali cititori/ascultatori/spectatori, in conditiile in care nivelul de acces al publicului la cultura in Romania este deja printre cele mai scazute din Uniunea Europeana.

In nicio tara din Uniunea Europeana nu exista o astfel de taxa suplimentara, ceea ce inseamna ca doar cumparatorii romani vor fi suprataxati si evident, vor avea de suferit. Astfel, in ceea ce priveste spectacolele, aceasta “taxa pe cultura” creeaza un handicap competitiv major in fata altor organizatorilor de concerte din alte tari, fapt ce va conduce inevitabil la scaderea numarului de spectacole cu artisti internationali in Romania si mai mult decat atat, va afecta direct si eforturile de sprijinire a culturii romanesti prin organizarea de evenimente cu artisti autohtoni. in acelasi context, Romania a ramas singura tara din Uniunea Europeana unde se mai aplica holograme pe CD/DVD, noul proiect urmarind secondarea acestora cu timbrele culturale. La nivel international, doar Kenya mai aplica holograme pe suporturi audio/video.

Editorii de carte, producatorii de muzica si organizatorii de evenimente culturale si divertisment (concerte, festivaluri, etc) sprijina – nu doar la nivel declarativ, ci si prin propria activitate - cultura romaneasca si isi manifesta disponibilitatea de a deveni parteneri la initiativele de dezvoltare a culturii romanesti si a industriei creative, atata timp cat acestea exista intr-un cadru legal bine stabilit, eficient, fezabil si transparent.