'Prima casa, Prima masina, Primul job? Romania are nevoie de un program pentru tinerii fara experienta in munca", sustine rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, rectorul propune organizarea la nivel national a unui astfel de program, in cadrul caruia salariile tinerilor sa fie "subventionate substantial de catre stat, o anumita perioada de timp".

Marilen PirteaFoto: Agerpres

Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, sustine ca "Romania are nevoie imediata de masuri concrete pentru integrarea tinerilor absolventi in munca" si spune ca, "pe modelul programelor Prima casa si Prima masina menite a stimula consumul si creditarea, consider ca statul ar trebui sa finanteze si sa implementeze un program prin care tinerii sa poata accesa mult mai usor un prim loc de munca". "Prevederile unei asemenea masuri sunt multiple si pot viza atat mediul de afaceri, cat si administratia publica", spune rectorul.

Acesta sustine ca, in cadrul acestui program, "salariile tinerilor ar putea fi subventionate substantial de catre stat o anumita perioada de timp, cat sa le permita a castiga experienta necesara accesarii unui loc de munca. Se poate stabili, astfel, impreuna cu participantii (firme/companii/institutii), un cadru contractual uniform care sa respecte limite salariale convenabile, plus o legatura directa intre competentele tinerilor si locul de munca oferit".

"Un program de stimulare si dinamizare a pietei muncii in Romania este cu atat mai necesar, cu cat presiunea este foarte mare pe cei doar 4.800.000 de angajati, din care 1.800.000 in sectorul public, numarul pensionarilor fiind dublu fata de cel al contribuabililor. Avem nevoie de un program concret, iar un program precum 'Primul job' ar fi binevenit", se arata in comunicatul de presa semnat de rectorul Universitatii de Vest din Timisoara. Acesta afirma ca "'Primul job' creeaza locuri de munca, dezvolta activitatea firmelor preluand din povara bugetului salarial, creste mobilitatea tinerilor pe piata muncii la iesirea din program, aduce un suflu nou economiei romanesti".

"Mie, contribuabil la bugetul statului, imi este greu a gasi modalitati mai bune de a se cheltui banul public decat pentru viitorul tinerilor nostri. Este un efort national necesar si indispensabil", spune Marilen Pirtea. Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara porneste in propunerea sa de la datele Eurostat, care arata ca, "in medie, unui tanar absolvent roman ii trebuie 10 luni pana la gasirea unui loc de munca dupa terminarea studiilor, in interiorul Uniunii Europene situatia fiind mai proasta doar la nivelul Italiei si Greciei".