Noul premier desemnat al Republicii Moldova, omul de afaceri Chiril Gaburici, incepe luni consultarile in vederea pregatirii programului sau de guvernare si a listei ministrilor din viitorul cabinet. Potrivit mass-media de la Chisinau, Chiril Gaburici va avea intalniri cu liderii factiunilor parlamentare, dar si cu reprezentantii societatii civile si ai mediului de afaceri. Conform legislatiei Republicii Moldova, premierul desemnat are la dispozitie 15 zile pentru a-si forma echipa si a cere votul de incredere al parlamentului, termenul limita fiind data de 9 martie, scrie Agerpres.

Chiril Gaburici (38 de ani), un economist de profesie care a condus timp de cativa ani una dintre companiile de telefonie mobila din Republica Moldova, a fost propus drept candidat la functia de premier de catre Partidul Liberal Democrat dupa esecul de saptamana trecuta in parlament al guvernului Leanca 2. Sambata, printr-un decret semnat de presedintele Nicolae Timofti, Gaburici a fost insarcinat oficial sa formeze noul guvern.

Chiril Gaburici nu este membru de partid, dar este considerat un apropiat al liderului liberal-democrat Vlad Filat, dar si al liderului comunist Vladimir Voronin. El are in prezent doar sustinerea coalitiei minoritare formate din Partidul Democrat-Liberal si Partidul Democrat. Liderul liberal Mihai Ghimpu a declarat ca formatiunea pe care o conduce nu va vota un guvern condus de Gaburici decat in cazul in care liberalii vor fi cooptati la guvernare.

La randul lor, socialistii au anuntat ca nu vor sustine niciun candidat propus de alianta minoritara, insistand asupra organizarii de noi alegeri. Echipa pe care o va propune Gaburici ar putea fi sprijinita insa de comunisti, avandu-se in vedere faptul ca liderul acestora, Vladimir Voronin, a declarat anterior ca si-ar dori un premier provenit din mediul de afaceri si care nu a mai fost implicat in politica.

Un vot comun cu PCRM ar putea provoca insa nemultumire in randurile Partidului Liberal Democrat, dat fiind faptul ca premierul in exercitiu Iurie Leanca a afirmat ca nu va vota un guvern sustinut de comunisti, apreciind ca o astfel de guvernare va pune in pericol parcursul european al Republicii Moldova.

De altfel, dupa esecul din parlament al cabinetului sau, Iurie Leanca s-a pronuntat formarea unei majoritati parlamentare, cu participarea liberalilor, afirmand ca o coalitie minoritara de guvernamant nu poate fi functionala.

Coalitia minoritara de la Chisinau a fost formata dupa lungi si dificile negocieri intre cele trei partide proeuropene care au castigat alegerile de la 30 noiembrie - Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal, negocieri care in cele din urma au dus la excluderea din alianta a liberalilor. Actuala coalitie detine doar 42 de mandate in parlamentul cu 101 locuri, iar pentru confirmarea unui guvern sunt necesare cel putin 51 de voturi.

Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, daca si echipa pe care noul premier desemnat Chiril Gaburici va fi respinsa de parlament, seful statului va trebui sa dizolve legislativul si sa anunte alegeri anticipate.