Noul episcop al Covasnei si Harghitei, Andrei Moldovan, a fost intronizat duminica in cadrul unei slujbe speciale la care au luat parte aproximativ doua mii de persoane, anunta Agerpres. Liturghia a fost oficiata de 18 membri ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, in frunte cu mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, si de un sobor de preoti, dupa care a a urmat ceremonia solemna, in cadrul careia s-a dat citire gramatei mitropolitane de intronizare a episcopului Andrei si i-au fost acordate acestuia toate insemnele episcopale.

Dupa acest moment s-a dat citire unui mesaj transmis de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, care i-a transmis noului episcop al Covasnei si Harghitei ca lucrarea arhiereasca pe care o incepe este "in acelasi timp necesara si anevoioasa", tinand cont ca Episcopia Covasnei si Harghitei se afla intr-o zona a Romaniei in care romanii ortodocsi se afla in minoritate.

Si mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, a vorbit atat la Te Deum oficiat sambata seara, cat si la ceremonia de duminica de specificitatea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, care este o eparhie misionara, unde romanii se afla in minoritate.

"Este o eparhie misionara, o simtim noi, cu totii, cand vorbim de romani unde la ei acasa sunt in minoritate. Dar sunt intelepti, sunt sarguinciosi, sunt atat de iubitori de Dumnezeu incat nu au altceva de ales, nu au alte alternative. Este foarte usor pentru cei care se afla undeva unde fac ce vor ei, ce-si doresc. Aici trebuie facut numai ceea ce trebuie, sa indeplinesti numai ceea ce este necesar si cu o intelepciune deosebita de a-ti pastra identitatea, fara sa deranjezi pe altul dar de a-ti apara identitatea si drepturile pe care le avem egale cu ale altora", a spus mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza.

La randul sau, noul episcop al Covasnei si Harghitei, Andrei Moldovan, a afirmat ca are cunostinte despre situatia clericilor si a credinciosilor din zona, intrucat a slujit vreme de 15 ani langa fostul ierarh al locului, arhiepiscopul Ioan.

"Avand in vedere ca romanii sunt in minoritate in aceasta parte de tara, crucea este destul de grea. Dar Hristos Domnul, care binecuvanteaza lucrarea in Sfanta Biserica si Dumnezeiescul Har, care pe cele neputincioase le intareste si pe cele cu lipsa le desavarseste, ne va intari pe toti ca sa ducem la bun sfarsit lucrarile de pastrare a credintei noastre strabune si legea noastra romaneasca", a spus episcopul Andrei.

La ceremonia de intronizare a transmis un mesaj, prin vocea unui consilier prezidential, si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, care l-a felicitat pe episcopul Andrei si i-a urat succes in implinirea slujirii la care a fost chemat.

"Domnul nostru sa va calauzeasca, Sfantul Duh sa va inspire, Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!", se arata in finalul mesajului transmis de presedintele Iohannis. De asemenea, un mesaj de felicitare a transmis si premierul Victor Ponta, care i-a urat noul episcop "rodnica pastorire".

La evenimentul de la Miercurea Ciuc au luat parte aproximativ doua mii de persoane, credinciosi din cele doua judete, dar si din alte zone ale tarii. Catedrala episcopala din Miercurea Ciuc a fost arhiplina iar peste o mie de persoane au ascultat slujba afara si au putut vedea ce se intampla in biserica intrucat ceremonia a fost transmisa pe un ecran de mari dimensiuni. Circulatia pe strazile din jurul catedralei a fost blocata, pentru a permite credinciosilor sa asiste la slujba.

In ciuda temperaturilor foarte scazute, oamenii au stat cateva ore in frig, afirmand ca este o sarbatoare pentru comunitatea romaneasca si si-au exprimat speranta ca noul episcop va continua lucrarea arhiepiscopului Ioan, ales mitropolit al Banatului.

"Asteptarile sunt foarte mari si sunt convins ca ele vor fi implinite cu voia lui Dumnezeu. Vrem sa fie un continuator al Inalt Preasfintitului Ioan Selejan, cel care a fost omul lui Dumnezeu, pe care l-am asteptat noi si stramosii nostri de veacuri aici si care a lasat o zidire frumoasa atat in zidurile bisericilor, cat si in sufletele oamenilor. Inalt Preasfintitul Ioan Selejan a fost un om al pacii, a carui usa a fost deschisa si pentru catolici, si pentru ortodocsi, si pentru romani, si pentru maghiari. Si asteptam acelasi lucru si de la Preasfintitul Andrei si sunt convins ca va fi asa", a spus unul dintre credinciosii prezenti la eveniment.

Ceremonialul de la Miercurea Ciuc s-a terminat cu o agapa crestineasca.

In sedinta din 5-6 februarie 2015, Sfantul Sinod l-a ales prin vot secret pe episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Andrei Fagarasanul, in scaunul vacant de episcop al Episcopiei Covasnei si Harghitei cu 38 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

Scaunul episcopal de la Miercurea Ciuc a ramas vacant in urma alegerii arhiepiscopului onorific Ioan Selejan in functia de arhiepiscop al Timisoarei si mitropolit al Banatului.