Curtea de Conturi: Casa de Pensii a facut plati eronate si ilegale in valoare de peste 33 de milioane lei in perioada 2009 - 2013

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 15 februarie 2015, 17:48 Actualitate | Esenţial


Casa Nationala de Pensii Publice a facut plati eronate din bugetul de stat, in perioada 2009 - 2013, de peste 27 de milioane de lei, iar in 2013 a platit ilegal peste 5,7 milioane de lei, potrivit Curtii de Conturi.

In raportul Curtii de Conturi pe anul 2013, citat de Mediafax, se arata ca, dupa verificarea situatiei privind evolutia sistemului de pensii in perioada 2009-2013, s-a constatat ca au fost platite eronat din bugetul de stat unele drepturi, in suma estimativa de 27.594.000 de lei, in principal acordate in baza unor acte normative abrogate incepand cu anul 2011, cand a intrat in vigoare Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru care baza legala de acordare a acestora era bugetul asigurarilor sociale de stat. De asemenea, s-a constatat raportarea eronata a acestora prin conturile de executie incheiate de Casa Nationala de Pensii Pubice (CNPP) pentru exercitiile bugetare ale anilor 2011 - 2013.

In observatiile Curtii de Conturi se mai arata ca au fost platite nelegal din bugetul de stat unele drepturi in suma estimativa de 4.056.000 de lei, in conditiile in care intervenise decesul beneficiarilor, iar plata drepturilor nu a incetat in luna urmatoare decesului pentru urmatoarele categorii: pensii agricultori - 1.504.000 lei, indemnizatii sociale pentru pensionari - 1.085.000 de lei, indemnizatii pentru insotitor - 655.000 de lei.

De asemenea, s-au mai platit nelegal alte indemnizatii de insotitor in suma de 403.000 de lei, acordate pensionarilor de invaliditate gradul I care au beneficiat in perioada 2011-2013 si de asistent personal/indemnizatii de insotitor de la bugetele locale.

Prin situatiile financiare intocmite la sfarsitului lui 2013, de catre CNPP, au fost raportate unele creante care apartin unor persoane decedate (1.289.000 de lei) pentru care dreptul entitatii la actiune in vederea recuperarii acestora s-a prescris.

Curtea de Conturi a mai constatat ca nu a fost verificata realitatea serviciilor prestate de catre furnizori, reprezentand facilitatile acordate unor persoane pentru decontarea calatoriile de cale ferata si metrou in suma estimativa de 59.635.000 de lei.

In raport se mai precizeaza ca au fost constatate nereguli in bazele de date privind evidenta beneficiarilor de drepturi din bugetul de stat, intrucat in unele cazuri lipsesc elementele obligatorii de identificare a beneficiarilor.

Curtea de Conturi mai noteaza ca a fost utilizat eronat contul "decontari intre institutiile subordonate" pentru operatiunile de decontari efectuate intre casele teritoriale de pensii, astfel ca la sfarsitul anului 2013 acesta prezinta un sold de 1.384.000 de lei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6797 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  una calda, una rece (Duminică, 15 februarie 2015, 18:12)

  U_swamp [utilizator]

  La conferinta de presa a filmului, un gazetar strain l-a intrebat pe Jude daca filmul are vreo legatura cu ce se intimpla in Romania actuala... mutatis mutandis, filmul poate tine loc si de MCV, la o adica, in mintea infierbintata a demnitarului roman. In felul asta, Aferim spala palma de la ICR Paris, nu?
  • +1 (1 vot)    
   ...doua "goluri" in buzunarul nostru... (Duminică, 15 februarie 2015, 19:43)

   Mate [anonim] i-a raspuns lui U_swamp

   Gazule...nu mi-e clar...Basescu e de vina ??
  • 0 (0 voturi)    
   scuze (Duminică, 15 februarie 2015, 20:02)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

   mesajul trebuia postat la articolul despre comentariul ministrului Aurescu fata de ursul de argint primit de filmul "Aferim".
 • +1 (1 vot)    
  O cauza a golirii fondului de pensii ?!? (Duminică, 15 februarie 2015, 19:58)

  Mate [anonim]

  Ar fi foarte intersant ca mai sus amintita Curte de Conturi sa cerceteze toata perioada trecuta de la "predarea" fondului de pensii de catre Ceausescu, si preluarea lui de catre Iliescu! Asa am putea stabili cine e vinovat de golirea sacului plin preluat de la ...comunisti ! Asa am putea stabili cine ar trebui sa plateasca pentru situati jenanta de azi, cand pensiile se platesc din credite de pe piata financiara...Asa am putea stabili cine sunt responsabili pentru viitorul sumbru care devine din ce in ce mai probabil...imposibilitatea de a mai plati pensii intr-un ciitor nu prea indepartat!
 • +1 (1 vot)    
  ameteala numita curtea de conturi (Duminică, 15 februarie 2015, 20:46)

  Sandu [anonim]

  Pai in 2011 Curtea de conturi nu a facut verificari la Casa de pensii?
  Pai in 2012 Curtea de conturi nu a facut verificari la Casa de pensii?
  Pai in 2013 Curtea de conturi nu a facut verificari la Casa de pensii?
  Abia acum au vazut? NU, abia acum au afirmat/scris tampenia asta, contestata de CNPP.
  In legatura cu decesul pensionarilor sa precizam: oamenii primesc in cont curent la banca pensia. Intre timp ei decedeaza, familia nu anunta casa de pensii....si pensia se vireaza in contul bancii in continuare..... care-i vina casei de pensii????
  Sunt multe de comentat fata de ceea ce afirma curtea de conturi.... in primul rand -cea mai mare parte a constatarileor sunt contestate de entitatile controlate. Efectul public se produce insa..... chiar daca de cele mai multe ori rapoartele sunt respinse de instanta!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Atunci cum explici ca decedatul a fost inmormantat (Luni, 16 februarie 2015, 16:54)

   kovacs [anonim] i-a raspuns lui Sandu

   Decedatul se inmormanteaza in baza unei autorizatii si a certificatului de deces,astfel prima institutie poate si trebuie sa deschida calea stiintei.Fiindca nu isi fac datoria pana la capat seintampla minunea.Se dovedeste inca o data ineficienta sistemului de stat.Daca pot anunta primaria in care te-ai nacut pentru anularea certificatului de nastere ,pot anunta si casa de pensii.Culme este ca postasul afla primul de decesul unei persoane,si ia prima masura: bllocheaza pensia!Si voi va plangeti de plati in contul unei persoane decedate.Se fura cu acte in regula in aceste situtii.Vinovatii sunt cei din sistem.Cautati-i
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare. (Luni, 16 februarie 2015, 0:22)

  Azra [utilizator]

  Cum a platit Casa de pensii "din bugetul de stat" cand ea are un fond de pensii si in fiecare an Parlamentul adopta bugetul asigurarilor sociale de stat?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by