Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca amplasamentele celor doua centre de comanda si control ale NATO din Romania, stabilite la reuniunea ministrilor Apararii din statele membre NATO, care a avut loc la Bruxelles, au fost identificate in proportie de 90%.

''La nivelul Statului Major General si al Colegiului de Conducere al Ministerului Apararii analizam in momentul de fata mai multe locatii si in termen foarte scurt vom lua o hotarare cu privire la locatia celor doua comandamente si vom trece la lucrarile si masurile de operationalizare a lor. Sigur ca inca nu va pot preciza exact. 90% ne-am hotarat unde vor fi, nu va pot preciza exact pana nu luam in analiza toate elementele si pana nu ne sfatuim si cu partenerii nostri din NATO si mai ales cu militarii din tarile care urmeaza sa vina in aceste comandamente, respectiv SUA, Anglia, Germania, Polonia, Turcia. Sunt ministri cu care deja am discutat fie telefonic, fie la intalniri bilaterale si care vor trimite militarii in comandamentele din Romania", a precizat Mircea Dusa, citat de Agerpres.

Mircea Dusa a facut referire la decizia de constituire imediata pe teritoriile aliatilor din est - Romania, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania - a unor unitati pentru integrarea fortelor NATO, acestea fiind structuri multinationale de comanda si control ale Aliantei Nord-Atlantice, care sa asigure o prezenta vizibila si continua a NATO pe teritoriul aliatilor estici.