"Sustinem ideea sa se faca cerere pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu, primar, gimnazial liceal, cu exceptia acestui an, cand se impun masuri tranzitorii", a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, pentru Mediafax. Ideea sustinuta de Minister seamana cu propunerea trimisa de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) la Parlament, care prevedea ca inscrierea la ora de Religie sa se faca la inceputul scolii, pentru toata perioada scolarizarii.

Religia in scoliFoto: Agerpres

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca "din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educatiei si pentru scoli, si optionale pentru elevi. Asadar, modificarea face referire la faptul ca, in noul an scolar, elevii vor trebui sa faca optiuni cu privire la participarea la ora de religie, fata de anul trecut, cand au facut optiuni cei care nu au vrut sa faca religia. Locul disciplinei este acelasi", relateaza agentia de presa citata.

Informatii de background

Curtea Constitutionala a decis, la finalul anului trecut, ca este neconstitutional sa ceri persoanei care alege sa nu studieze Religia sa faca solicitare de a se retrage de la ora. CCR a spus ca formula corecta este sa se inscrie cel care vrea sa urmeze Religia in scoala. (Detalii aici) In prezent, Parlamentul trebuie sa corecteze articolele din Legea Educatiei declarate neconstitutionale de CCR, iar BOR a trimis o propunere de modificare a legii.

Propunerea Bisericii Ortodoxe Romane, semnata de Patriarhul Daniel, este urmatoarea: "Patriarhia Romana propune ca inscrierea la disciplina Religie sa se faca la inceputul scolarizarii, pentru toata perioada acesteia, de catre elevul major ori parintele sau tutorele legal instituit pentru elevul minor, care va semna o cerere-tip de inscriere a elevului pentru frecventarea orelor de Religie pe toata durata scolarizarii.O eventuala retragere a elevului de la orele de Religie sau o reinscriere a celor care au renuntat pe parcursul scolarizarii se va face tot prin cerere scrisa, la inceputul anului calendaristic, pentru anii scolari urmatori”.

Sapte ONG-uri au cerut astazi, 13 februarie 2015, Parlamentului sa respinga propunerea BOR, argumentand astfel:

  • "un copil evolueaza foarte mult din punct de vedere intelectual si emotional in cei 13 ani cuprinsi intre inscrierea in clasa pregatitoare si absolvirea liceului, iar, in timp, atitudinea sa fata de religie poate sa varieze semnificativ.
  • pentru o decizie informata privind participarea la orele de religie, parintii au nevoie de informatii concrete privind continutul manualelor, temele abordate in cadrul orelor, maniera de comportament a profesorilor, iar toate acestea se pot obtine doar dupa ce copilul incepe sa frecventeze scoala.
  • in foarte multe unitati de invatamant se intalnesc profesori de religie care ocupa functia de director, de director adjunct sau de diriginte, fiind astfel in pozitia de a exercita presiuni asupra parintilor si a elevilor pentru a accepta participarea la orele pe care ei insisi le predau".

Citeste si: