Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, anunta ca a retras proiectul care prevedea modificari majore in educatie si ca, de saptamana viitoare, "vom relua dialogul cu sindicatele, cu directorii de scoli, cu asociatiile profesionale si de elevi". "Dupa intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 se impune modificarea sistemului de normare a personalului didactic auxiliar si nedidactic din invatamantul preuniversitar", spune ministrul, intr-un comunicat de presa.

Sorin CampeanuFoto: Agerpres
  • HotNews.ro a prezentat in exclusivitate un proiect care poarta antetul Ministerului Educatiei si numele ministrului Cimpeanu si care prevedea modificari majore in sistem, chiar din timpul acestui an scolar
  • Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", a declarat pentru HotNews.ro ca ieri a discutat acest proiect de ordin la Ministerul Educatiei, cu directorul general al ministerului, si ca daca proiectul s-ar aplica in aceasta forma, ar rezulta reduceri de 4.000-5000 de posturi-norme didactice
  • Ministrul Sorin Cimpeanu nu a putut fi contactat ieri de HotNews.ro, dar in aceasta dimineata ne-a declarat ca proiectul este scris din decembrie 2013, "nu a avut in niciun fel avizul meu" si ca, dupa ce va termina intalnirile in teritoriu cu inspectorii scolari judeteni, "luni la minister vom analiza ce masuri trebuie luate intr-o situatie pe care eu o apreciez ca fiind anormala".

In cadrul unui comunicat de presa, ministrul Sorin Cimpeanu anunta: "Am retras proiectul/documentul intern care a generat neintelegeri. Incepand de saptamana viitoare vom relua dialogul cu sindicatele, cu directorii de scoli, cu asociatiile profesionale si de elevi, pentru a gasi cele mai bune solutii, dar fara a afecta in vreun fel actualul status quo."

"Dupa intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 se impune modificarea sistemului de normare a personalului didactic auxiliar si nedidactic din invatamantul preuniversitar in vederea armonizarii acestuia cu noile prevederi legale, insa acest lucru va fi reglat fara bulversarea sistemului", declara ministrul Educatiei.

Cimpeanu respinge "cu fermitate teza conform careia vor fi reduse peste 4.000 de posturi in invatamantul preuniversitar. E falsa!Numai anul trecut au fost angajate 4.600 de noi persoane (personal didactic, auxiliar si nedidactic), cu circa 1.700 peste numarul initial de posturi aprobate. Sunt depasiri, justificate in unele cazuri, dar sunt inregistrate ca depasiri din cauza metodologiei de normare a personalului didactic auxiliar si nedidactic, neactualizata din anul 1998".

"Nu sunt adeptul schimbarilor insuficient analizate, cu atat mai putin al schimbarilor care sa afecteze desfasurarea unui an scolar. Sistemul de invatamant trebuie sa fie predictibil, iar acesta e un principiu dupa care ma ghidez", sustine Sorin Cimpeanu.

Ministrul precizeaza in cadrul comunicatului ca "Guvernul din care fac parte a tratat de fiecare data cu respect cadrele didactice si a sustinut educatia, venind in intampinarea nevoilor elevilor si profesorilor. Ii asigur, deci, pe toti cei implicati in sistemul national de invatamant preuniversitar ca orice modificare va fi introdusa numai daca este absolut necesara si daca este ceruta de sistem. Orice demers de acest tip va avea si girul dialogului cu toti partenerii sociali. Dialogul social este un instrument eminamente necesar intr-un domeniu complex si vital precum educatia, iar Ministerul Educatiei va tine intotdeauna cont de acesta".

Citeste si: