Instrumentele razboiului cibernetic pot fi folosite si in scopuri politice, a declarat joi generalul Marcel Opris, directorul STS, care a adaugat ca un astfel de episod s-a petrecut in Romania in timpul alegerilor prezidentiale de anul trecut, potrivit Agerpres.

"Posibilitatile de atac cibernetic pot fi folosite si in alte scopuri. Cred ca nu e noutate pentru dumneavoastra ca in perioada campaniei alegerilor prezidentiale toate infrastructurile statului relevante pentru competitori au fost atacate din punct de vedere informatic. Cred ca nu e o noutate, sau v-ati inchipuit. Prin sala sunt si oameni care stiu bine lucrul acesta (...). Adica, stimati domni politicieni si reprezentanti ai societatii civile, instrumentele razboiului cibernetic pot fi folosite si in scop politic. Si cand spun acest lucru, o spun cu responsabilitate si va rog sa analizam si acest aspect", a declarat directorul STS la dezbaterea publica "Drepturi si libertati in contextul securitatii cibernetice si a telecomunicatiilor" organizata de grupul PNL din Camera Deputatilor.

Generalul Marcel Opris a punctat in context faptul ca institutiile abilitate sa asigure securitatea cibernetica in Romania trebuie sa aiba la indemana instrumentele legislative cele mai adecvate acestui scop. Directorul STS a mentionat in acest sens necesitatea unei mai bune reglementari in ceea ce priveste cartelele preplatite si retentia de date personale.

La iesirea de la dezbatere, generalul Opris a refuzat sa dea declaratii presei, precizand ca pentru detalii privind exemplul de atac cibernetic pe care l-a dat cei interesati se pot adresa in scris STS.

La dezbaterea moderata de presedintele onorific al Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, au mai participat deputati din comisiile de control a activitatii SRI si SIE, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, reprezentati ai SRI si ai unor ONG-uri precum APADOR CH, Fundatia pentru o Societate Deschisa, ActiveWatch, Militia Spirituala.