Franta priveste cu bunavointa intrarea Romaniei in Schengen in acest an – este principala asigurare primita de presedintele Klaus Iohannis in timpul intalnirii cu presedintele Francois Hollande. Romania spera sa fie primita in spatiul Schengen la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) din iunie, insa etapizat: mai intai cu frontierele aeriene si apoi cu cele terestre, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Potrivit acestora, francezii doresc la randul lor sprijinul Romaniei pentru controversatul proiect de inregistrare a pasagerilor pe cursele aeriene, blocat in Parlamentul European. Dar in ce fel de Schengen va intra Romania, daca o va face?

Klaus Iohannis si Francois HollandeFoto: Presidency.ro

Dupa atentatele de la Paris se discuta tot mai intens despre schimbarea codului frontierelor Schengen si introducerea unor controale ad-hoc la granite. Ideea modificarii Codului frontierelor Schengen nu este insa agreata de Comisia Europeana. E de asteptat, totusi, ca la sedinta Consiliului European de joi sa se discute din nou despre intarirea controalelor interne si despre adoptarea unor masuri suplimentare de securitate, inclusiv un mai strict control al internetului. Klaus Iohannis participa joi la primul sau Consiliu European care ii reuneste pe sefii de stat si de guvern din EU. Consiliul European are loc cu o intarziere de doua ore si incepe la ora 16,00, ora Bruxellesului, din cauza negocierilor de la Minsk.

Din pacate, Romania nu se mai poate lauda ca anii trecuti ca indeplineste criteriile tehnice, dar acest lucru nu pare sa mai conteze atat de mult astazi, din moment ce in spatiul liber de circulatie se vor introduce bariere. Mai multe surse au confirmat pentru HotNews.ro ca, in acest moment, Romania nu ar mai trece de o noua evaluare tehnica deoarece nu a mai investit, in ultimii patru ani, in tehnologia de securitate la controlul frontierelor. Presedintele Traian Basescu ceruse public prin 2011 sa fie transferate aceste fonduri (sute de milioane de euro) catre economie pe fondul nemultumirii ca Romania face un efort financiar inutil din moment ce tot nu este primita in Schengen.

Dar chiar si asa, fara sa mai investeasca in securizarea frontierelor, vremurile cand Franta se opunea categoric dorintei Bucurestiului de a intra in club par duse. Insa nici Schengen nu va mai fi ce a fost. Apoi, apar cateva complicatii in relatiile cu vecinii bulgari. Romania se prevaleaza de ultimele rapoarte MCV pozitive si de progresele mari inregistrate in lupta anticoruptie, capitol la care vecinii din sud stau inca prost.

Astfel, se vobeste tot mai apasat despre o eventuala decuplare a Romaniei de Bulgaria in ce priveste aderarea la Schengen, cele doua tari fiind tratate la pachet dupa aderarea la UE. O eventuala decuplare ar insemna costuri suplimentare pentru Romania. Daca ar fi primita in Schengen separat de Bulgaria, Romania ar avea de securizat suplimentar cateva sute de km de frontiera pe Dunare, ceea ce inseamna costuri suplimentare in sarcina Bucurestiului.

Pe scurt, presedintele Klaus Iohannis se vede cu un pas mai aproape de ambitia sa anuntata public la inceputul mandatului de a duce Romania in Schengen in 2015. Ar mai lipsi asigurarile de sprijin din partea Germaniei, insa vizita la Berlin programata sa aiba loc in acest mic turneu european a fost amanata. Sprijinul formal al Berlinului nu mai pare sa fie nici el o problema.

Numai ca de maine s-ar putea sa fim in alta realitate. Liderii europeni discuta in aceste zile regandirea intregului spatiu de libera circulatie care s-ar putea sa nu mai fie, de fapt, chiar atat de liber iar Schengen-ul de maine sa arate diferit fata de cel de ieri.