​​EXCLUSIV ​Pacientii romani vor fi tratati in regim privat in spitalele de stat. Ce contine proiectul ministerului Sanatatii ajuns pe masa parlamentarilor

de MVA     HotNews.ro
Joi, 12 februarie 2015, 8:20 Actualitate | Esenţial


Spitalul Coltea
Foto: Hotnews
Un proiect de lege care prevede posibilitatea ca medicii sa lucreze in regim privat in spitalele de stat a ajuns pe masa parlamentarilor din comisia de sanatate. Proiectul este initiat la propunerea Ministerului Sanatatii. Conform surselor HotNews, orice medic va avea dreptul la practica privata in spitalul de stat dupa terminarea orelor de program. Fiecare medic va putea sa-si stabileasca liber tariful la care ofera servicii medicale in regim privat intr-un spital de stat.

Practic, dupa ora 3 dupa-amiaza medicii vor putea trata exclusiv pacientii internati in regim privat, chiar daca asta se va intampla intr-un spital de stat. Fiecare medic care va dori sa intre in acest sistem o va putea face doar daca practica in cadrul unei firme, PFA, CMI sau alta forma de organizare.

Firma medicului va intra in contract cu spitalul respectiv inchiriind de facto spatiul sau aparatura medicala a spitalului. Tarifele minimale ale inchirierii vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii, dar fiecare manager de spital va avea libertatea sa negocieze tarifele la care inchiriaza medicului, nu mai mici insa de cele fixate de minister.

Pacientul va plati serviciul medical acordat in regim privat la casieria spitalului. Conform surselor consultate de HotNews, aproximativ 15% din suma platita de pacient va fi retinuta de spital in contul consumabilelor folosite, restul urmand sa fie impartit intre membrii echipei medicale. Pacientul tratat in regim privat nu va fi nevoit sa-si cumpere medicamente sau alte consumabile din afara spitalului, el urmand sa beneficieze si de servicii hoteliere superioare celor primite daca ar fi tratat in regim public. In acelasi timp, pacientul tratat in regim privat isi va putea alege medicul curant.

Fiecare medic va putea sa-si stabileasca liber tariful la care ofera servicii medicale in regim privat intr-un spital de stat. Nu este inca stabilit ce procent din practica medicului in spitalul de stat se va putea derula in regim privat.

Nu este inca stabilit nici daca pacientul tratat in spitalul de stat in regim privat isi va putea acoperi o parte din costul serviciilor medicale si pe seama asigurarii de sanatate de stat, dar legiuitorul inclina catre aceasta varianta. In acest caz, medicii aflati in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu vor putea practica in regim privat si in spitalul de stat si in spitalul privat, fiind nevoiti sa aleaga intre cele doua institutii.

Autoritatile mai doresc sa ofere legal posibilitatea medicilor se lucreze in strainatate timp de 60 de zile cu pastrarea postului din spitalul autohton. Totodata, autoritatile locale vor putea oferi stimulente medicilor pentru a-i determina pe acestia sa ramana sa lucreze in spitalele romanesti.

Proiectul de lege mentionat a fost pus la dispozitia membrilor comisiei de sanatate, urmand sa intre in procedura parlamentara specifica. Fiind inca o varianta in lucru exista posibilitatea ca proiectul sa sufere schimbari. Specialitatile chirurgicale sunt cele asupra carora aprobarea acestui proiect de lege va avea cel mai mare impact.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


22319 vizualizari

 • +19 (23 voturi)    
  jaf (Joi, 12 februarie 2015, 8:20)

  drop [utilizator]

  statul achita facturile si privatul incaseaza profitul
  • +7 (9 voturi)    
   In Ro exista asigurari medicale private?? (Joi, 12 februarie 2015, 11:28)

   ion [anonim] i-a raspuns lui drop

   Asigurarile private ar putea completa diferenta dintre actul medical subventionat de stat si pretul actului medical practicat in privat de medic??

   Atata timp cat nu exista o competitie intre asigurarile medicale nimci nu se va schimba l!!

   Cand ministerul va accepta o competitie intre pachete de sanatate, implicit mai multi asiguratori, atunci va fi semnalul ca nu se mai afacereste in sanatate!!!
   • +4 (10 voturi)    
    Asigurari private (Joi, 12 februarie 2015, 12:30)

    un Revoltat [utilizator] i-a raspuns lui ion

    Nu, pentru ca nu exista un cadru legislativ care sa încurajeze si sa dezvolte aceasta piața .
    In acest moment, banii colectați din contribuțiile salariale nu se întorc toți in sistemul medical, iar cei care se întorc suferă "pierderi" in sistem.
    Pe de alta parte, asiguratorii privați ar trebui coordonați si supervizați de catre o casa naționala de Asigurari de sanatate privată , pentru a nu lasa decontările la bunul plac si la Discreția asiguratorilor. Pe de alta parte, produsele de asigurare medicală privată ale tuturor asiguratorilor ar trebui sa conțină obligatoriu un pachet de servicii medicale care sa vina in completarea pachetului de servicii acoperit prin asigurările sociale de sanatate.
    In plus, ar trebui ca pragul de deductibilitate se fie majorat, de la 250 Euro/an, la cel puțin 600 Euro pe an.
    Sunt multe aspecte care ar putea fi reglementate , mai ales in folosul pacientului.
    Dar cui ii pasa?
    • -2 (4 voturi)    
     doamna Paul care se lupta cu BNR (Joi, 12 februarie 2015, 13:29)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui un Revoltat

     pe problema CHF as fi curios sa o vad implicate in asa ceva...insa asteot degeaba...nu pricepe ...
   • 0 (0 voturi)    
    exista (Vineri, 13 februarie 2015, 14:35)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ion

    Exista asigurari private, sau ma rog, un surogat.
    Se platesc niste bani la diverse lanturi de cabinete medicale/spitale (regina maria, medlife, Synevo, etc) si in schimb exista gratuitate sau reducere de pret pentru diverse servicii medicale.
    • 0 (0 voturi)    
     Tot e bine!! Macar ptr a intelege ca (Vineri, 13 februarie 2015, 16:36)

     ion [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

     atunci cand vor asiguratori privati in sanatate ei vor fi aceia care se vor lupta cu sistemul in favoarea pacientului!! Pe pacienti, atati ministerul cat si doctorii ii pot prosti usor!! Atunci cand in spatele pacientului sta un sistem de asigurare privat, stau altfel treburile !

     Asigurarile private sunt in toata lumea si functioneaza bine indiferent de sistemul de sanatate a tarii respective! In Ro nu este dorit probabil ptr ca ar incurca afacerile ministerului si ale asigurarii de stat. Onest, nu stiu in care alte state sanatatea este monopol de stat!!
 • +24 (26 voturi)    
  Asigurare medicala (Joi, 12 februarie 2015, 8:38)

  Soljenitin [utilizator]

  Si atunci la ce dracu mai platim asigurarea medicala obligatorie?! Sunt de acord sa se faca ce se zice in articol strict in urma anularii obligativitatii de a mai plati asigurarea medicala. In felul acesta platesti numai cand ai de mers la doctor si gata, nu mai umpli de bani pe toti paduchii spagari din minister.
  • +3 (9 voturi)    
   Asta este politica socialista din Ro..... (Joi, 12 februarie 2015, 12:05)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Soljenitin

   Dupa socialistii romani, serviciile de calitate sunt doar pentru cei cu bani!! Pentru cei fara bani, socialistii apeleaza la Dumnezeu!! El va decide cine va supravietui.....
   • +4 (10 voturi)    
    Sanatate Doamne! (Joi, 12 februarie 2015, 13:00)

    RaduK [utilizator] i-a raspuns lui ion

    De aceea se cheltuiesc sume imense de la buget pentru constructia de biserici si salarizarea clerului, pentru o sansa mai mare ca rugaciunile plebei sa aiba efect!
   • +1 (1 vot)    
    CAPITALISM TICALOS (Duminică, 15 februarie 2015, 22:54)

    RADU [anonim] i-a raspuns lui ion

    Trebuie sa fii mai mult decat prost.
    Asta nu e sistem socialist. este un ticalos sistem caoitalist.
  • +2 (2 voturi)    
   Hehe (Vineri, 13 februarie 2015, 14:48)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Cine te-a pacalit ca platest asigurare medicala de stat?!?
   Platesti, atentie, "Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate". Sau cu alte cuvinte participi la un fond din care ar trebui sa se asigure servicii medicale pentru toata lumea.

   Acu, e OK sa platesti asigurare sociala de sanatate. De exemplu toate bolile transmisibile, de ex, TBC, trebuie tratate gratuit, altfel, cei ramasi liberi pe strada dau boala la toti. Alt exemplu, medeicamente gratuite pentru bolnavii de SIDA, si exemplele pot continua. Problema nu asta e. Problema e ca de banii aia nu primesti decit accesul la un doctor pe care dupa aia il platesti suplimentar pentru servicii medicale.

   Acuma, realistic vorbind, sistemul nostru de sananate n-are cum functiona. Pe de o parte alocam cei mai putini bani bani (chiar si ca procent din PIB), adica 4% fata de Polonia 7% din PIB , Ungaria – 8% din PIB, Cehia – 7,5%, ca sa nu mai vorbim de europa civilizata, cu peste 11%. Pe de alta parte sistemul fura cit poate, managemntul e la pamant (sunt nenumarate cazuri de spitale cu echipamente ultra-moderne care nu pot functiona pentru ca ori n-are cine le manipula ori nu se aloca bani de consumabile).

   iar in conditiile astea, e foarte greu sa se intimple ceva bun.
 • +29 (31 voturi)    
  Deci daca ai acelasi doctor (Joi, 12 februarie 2015, 8:58)

  emil bobu [utilizator]

  dimineata iti spune ca nu te poate ajuta, ca n-are echipament, iar seara te duce in partea privatizata a spitalului si te face bine.
 • +19 (21 voturi)    
  Plata in regim privat (Joi, 12 februarie 2015, 9:36)

  un Revoltat [utilizator]

  Au vederea îngusta si strâmba astia care au "creat" aceasta propunere.
  Si nu vad mai mult de un pas in fata...

  Adica, esti medic angajat la stat, deci in relatie cu CNAS, si iti dau voie sa lucrezi dupa ora 3 in regim privat. DAR, cei care vor sa lucreze in regim privat, nu au voie sa mai aiba relatie contractuala cu CNAS.
  WTF!!! Ti se încurca mintea!
  De înființarea unei case naționale de Asigurari de sanatate , privată , care sa vina in completarea celei de stat, si care sa aduca un plus de finanțare furnizorilor de servicii medicale au auzit?
  In toata Europa exista asa ceva (Germania, Austria, Franța ). Tocmai pentru a sustine mai bine nevoile pacienților si de a aduce un plus de calitate actului medical.
  Unde , Doamne Iartă-ma, trăiți voi care gândiți aceste propuneri? Pentru ce sunteti in functii? De unde învătați si de unde va inspirați ?
  Din (Pre)puțul gândirii ??
  • 0 (6 voturi)    
   plata serviciilor (Joi, 12 februarie 2015, 13:02)

   Miagasag [utilizator] i-a raspuns lui un Revoltat

   medicale decontate de casa de asigurari este asa de mica, incat nu vor acoperii nici o chirie de echipamaent. Toti medicii care lucreaza in spitale de stat au contract cu CNAS, e obligatoriu. Deci nu vor lucra in privatul spitalului.Dar se vor aduce niste pile ale managerilor si vor putea utiliza dotarile spitalului. Pt. ala cu echipamentul: sunt pacienti care decat sa vina pe filiera cu bilete de trimitere prefera sa plateasca.Aceia ar trebui tratati in sistemul privat.Cei cu trimiteri vin pe programul normal al medicului.Ce nu o sa priceapa niciodata pacientul roman este ca nicaieri in lume nu te duci la doctor atunci cand vrei.Daca e urgenta te duci in urgenta, in rest te duci cand esti programat.Iar la un doctor bun programarea poate dura luni de zile
  • -2 (10 voturi)    
   Pentru Revoltatul (Joi, 12 februarie 2015, 14:58)

   popoviciu [anonim] i-a raspuns lui un Revoltat

   Stimate revoltat,propunerea este facuta dupa sistemul din vest,exact asa se procedeaza aici. Diferenta dintre pretul platit de asigurarea de stat si costul din privat,este suportat de pacient din buzunar sau dintr-o asigurare privata si totul functioneaza. Cand veti merge in vest si veti astepta cu lunile sa aveti o programare la doctor,atunci veti aprecia si ceea ce este bun acasa...,mai exista OMENIE!
   • +1 (3 voturi)    
    Raspuns pentru popoviciu (Joi, 12 februarie 2015, 17:17)

    un Revoltat [utilizator] i-a raspuns lui popoviciu

    Stimate popoviciu, tocmai din omenie si pentru oameni am facut propunerea de mai sus.
    Din ceea ce citim in acest proiect rezulta preocuparea pentru a creste profitul medicilor. Nu am nimic impotriva acestui lucru. Dar unde sunt soluțiile pentru pacienți? Adica , dupa ora 3 , pacientul vine la spital si plateste din propriul buzunar (de foarte multe ori o suma considerabila) sume pe care nu si le pot permite...
    Si atunci, din omenie, si pentru ca da beneficieze cat mai multi oameni, ar trebui si o casa privată , care sa coordoneze activitatea asiguratorilor. Mai mult, prin implementarea unui pachet de servicii medicale complementar celui de la stat, s-ar acoperi o "plaja" mai mare de servicii medicale , necesare pacienților
 • +17 (21 voturi)    
  Este nedrept si inacceptabil pentru contribuabili (Joi, 12 februarie 2015, 9:38)

  D-or [utilizator]

  Si pentru serviciul "public" pacientii au platit contributii o viata intreaga, iar in cazul in care se vor imbolnavi vor fi tratati ca niste milogi.
  Este evident ca medicii vor acorda prioritate pacientilor cu regim privat, in detrimentul celorlalti, desi aceia, "publicii" sustin de fapt spitalul, ei sint adevaratii platitori.

  Sintem constant umiliti pe banii nostri. In alte tari s-ar fi iesit in strada pentru aceasta batjocura. Ce-ar fi facut grecii?
  • 0 (4 voturi)    
   precizare (Joi, 12 februarie 2015, 23:08)

   argoman [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Trebuie inteles ca plata contributiilor la sanatate nu se aduna intr-un fond de acumulare.Banii contribuabililor sunt folositi pentru pacientii actuali.Se poate intampla sa contribui o viata intreaga si sa nu apuci sa beneficiezi de servicii medicale pentru ca ai dat coltul brusc.
   Este evident ca medicii vor acorda prioritate pacientilor platitori,dar asta se intampla si acum si s-a intamplat si pe vremea comunistilor.
   Medicina nu este gratuita.
  • -1 (3 voturi)    
   pai normal, de ce sa nu umbli tu cu coada pe sus (Vineri, 13 februarie 2015, 15:21)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Pai asha tovarase!
   Cum adica cei care cistiga mai mult sa beneficieze de conditii mai bune?!? pai se poate? Pe noi ne-au invatat comunistii ca toti sunteme egali. Indefirent cit de destepti sau prosti suntem, indiferent cit de muncitori sau lenesi, indiferent cit de talentati sau nu, toti trebuie sa s-o duca la fel.

   Atunci las ca aia cu bani se vor duce la clinicile/spitalele private, cu aceiasi doctori. De ce sa cistige si spitalul de stat niste bani din chirii, las sa cistige privatii.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu gindesti destul (Luni, 16 februarie 2015, 9:48)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Te-ai oprit prea repede din gindit. Sanatatea nu e individuala. Chiar tu, ala dastept si cu bani, ai tot interesul ca ala prost sa fie sanatos, sa faca plozi sanatosi si buni de munca. Pentru tine. Esti multumit?
    • 0 (0 voturi)    
     Tu ai citit ce-am scris eu? (Luni, 16 februarie 2015, 15:59)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Am zis eu undeva sa se interzica dreptul la asigurari medicale pt aia prosti?!?

     Azi, sistemul medical privat, care exista, pentru ca sunt oameni care isi permit sa dea un ban in plus pentru servicii mai de calitate, ofera toata infrastructura necesara doctorilor care vor sa lucreze (si) in regim privat. Cu legea asta, spitalele de stat ar putea profita si ele de pe urma acestui sistem privat, prin inchiriere de spatiu si echipament medical. Iar cu banii suplientari obtinuti ar putea sa mai dea un var, sa mai renoveze un salon, sa mai cumpere ceva aparatura/consumabile.

     Masura asta, aplicata corect, ar ajuta ca cei fara bani sa aiba si ei parte de servicii mai bune.
 • +13 (15 voturi)    
  Va scade calitatea serviciilor medicale (Joi, 12 februarie 2015, 10:07)

  D-or [utilizator]

  oferite in regim public. Legal se statueaza ca este normal ca pacientii sa-si aduca medicamente si consumabile. Dreptul de a alege medicul, precum si de a cere a doua opinie erau deja existente in prezenta lege.
  Acum, toate resursele spitalelor se vor duce in regim privat, iar restul vor plati medicamentele. Eventual se va transforma in santaj, o alegere intre doua rele: ce preferi sa platesti la medicul privat sau sa platesti medicamentele? E cinic!
 • +14 (18 voturi)    
  Poate nu inteleg eu prea bine! (Joi, 12 februarie 2015, 10:09)

  CSO [anonim]

  Acum gata, se transforma spitalele de stat in private? Spitalele DE STAT? Numai simplu fapt ca se poate discuta despre o astfel de lege este o aberatie! La naiba, poate este cazul sa oprim odata contributiile obligatorii la sanatate, nu? Despre asta de ce nu se discuta, ca aditie la lege?
 • +17 (19 voturi)    
  Un haloimes (Joi, 12 februarie 2015, 10:22)

  Observer [anonim]

  O porcarie fara margini. Inadmisibil sa amesteci statul cu privatul. Cale dechisa spre abuzuri. Ce discrepanta va fi in tratarea celor care platesc, fata de cei internati la gratuit. Cei fara bani vor muri cu zile. In Oradea Spitalul municipal exista din 1802, timp in care a tratat bolnavii gratuit. Am fost in multe tari europene, dar asa ceva nu am vazut. Ori e spital de stat, ori e privat. Medicii sa-si deschida cabinete private, chiar si spitale. In Oradea exista Spitalul privat Pelikan dotat si deservit la cele mai inalte standarde.Cine isi permite se trateaza acolo. Dece mai trebuie amestecat privatul in Spitalul Municipal? Ce interese stau la baza acestei legi idioate?
 • +12 (16 voturi)    
  wtf (Joi, 12 februarie 2015, 10:34)

  Snitzelvienez [utilizator]

  N-am mai auzit asa gogomanie.pai ce devine soitalul ala .incepe la ora 5-6 seara si se termina dimineata plus spaga primita de la stat
 • +19 (21 voturi)    
  Spaga (Joi, 12 februarie 2015, 10:58)

  Calin [anonim]

  Miroase cuiva a legalizarea shpagii ?
  • -1 (3 voturi)    
   sa se participe cu chitanta la loteria bonurilor (Joi, 12 februarie 2015, 12:18)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Calin

   si in maximum 1/2 de an ori dispare loteria bonurilor fiscala ori renunta la consultul privat din spital!!


   Pe de alta parte daca s-ar asigura un sistem de consulturari interjudetene prin care medici de vaoloare de la Bucuresti , Timisoara, Cluj, etc ar putea oferi consultatii semi-private ( o parte din tariful medicului sa fie decontat de asigurarea obligatorie) in judete defavorizate ca Salaj, Valsui, Giurgiu etc n-ar fi rau... Decat sa se deplasese mii de bolnavi in Capitala sau in alte centre medicale rasarite, ar fi mai confortabil ptr ei sa fie consultati in resedinta lor de judet.... asta daca cineva sa gandeste si la bolnavi...
   • 0 (2 voturi)    
    Pt un pacient dintr-o zona defavorizata (Joi, 12 februarie 2015, 19:37)

    In ce consta consultul unui prof de ex? [anonim] i-a raspuns lui ion

    Sa intelegem ca ''medicii de valoare'' exista numai in centrele universitare- implicit dotate cu aparatura buna.
    Pacat de cei care dupa rezidentiat ''esueaza'' in provincie, unde nu au dotarea minima corespunzatoare si suporta riscurile malpraxisului si reclamatiilor de la pacienti.
    In ce consta consultatia unui prof X din Centrul Univ Y pt un pacient dintr-un sat izolat ? Ii interpreteaza doar analizele facut tot in centrele Universitare.
    Un fel de second opinion, nu ?
    Bietii oameni nu au posibilitatea unui prim diagnostic, din cauza lipsei de aparatura minima.
    De aceea migreaza spre Bucuresti sau alte centre Univ, lupta pt viata lor.
    • +1 (1 vot)    
     daca aparatura ar fi totul in medicina (Vineri, 13 februarie 2015, 16:40)

     ion [anonim] i-a raspuns lui In ce consta consultul unui prof de ex?

     atunci pacientii nu ar prefera niciun medic ptr ca asa cum spuneti d-voastra toti ar fi lafel de competenti!! In mod paradoxal, cand vin americanii in Ro sa opereze cu intrumente si aparte din Ro, se face coada la ei.....
  • +5 (7 voturi)    
   Legalizare și ia și statul ceva. (Joi, 12 februarie 2015, 12:51)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui Calin

   Așa este.Se legalizează șpaga și ia și statul ceva din șpagă fără să facă ceva în plus asiguratului.Ar trebui ca acest procedeu să fie aplicat și la biserici.De ce popii pot lua șpagă fără să-i întrebe cineva de ce?Doar sunt și popii salariați la stat,deci nu ar trebui să mai pretindă alți bani pentru munca prestată.De ce doctorii merg la pușcărie dacă iau șpagă și popii nu?Este o discriminare care trebuie clarificată.
 • +14 (16 voturi)    
  spun doar atât (Joi, 12 februarie 2015, 11:02)

  capitan [utilizator]

  Cunosc o situatie în care un medic are un cabinet privat în apropierea spitalului. Daca mergi la spital, numai te consulta un pic, apoi te cheama la cabinetul lui. Bineînteles, plata intra prin cabinetul lui, ca acolo te trateaza.
  Cu acest fel de lege, estimez ca programul medicului va începe cu adevarat abia dupa ora 3 PM, când intra pe program privat.
 • +10 (12 voturi)    
  Legalizarea spagii (Joi, 12 februarie 2015, 11:05)

  Unul [anonim]

  Se numeste "legalizarea spagii". Pana acum un medic lua spaga asumandusi un oarecare risc. Cu aceasta lege practic vei merge in control si iti va sugera ca daca vrei sa te opereze te duci dupa program la el contra cost. In felul asta isi incaseaza spaga legal si nu risca nimic.
 • +7 (9 voturi)    
  bun in cazul asta (Joi, 12 februarie 2015, 11:24)

  liviu_ [utilizator]

  eu vreau sa nu mai platesc asigurarea de sanatate sau sa platesc un minim de 100-200 lei / luna!
  adica si asa platesc o gramada de bani la sanatate si beneficiez fix la fel de mult ca un cersetor fara venit (de fapt mai putin ca la mine spaga o sa fie mai mare).
  ce masa pe gheata e asta?!
  iti bat de joc la modul crunt
  privatu o sa ia bani pe analize si radiografii... la care profitu e enorm si statu o sa plateasca pentru traumatisme si tratamente costisitoare... cine a venit cu idee asta?! nu dealta da DNAu cred ca va avea de lucru
 • +7 (9 voturi)    
  legalizarea ilegalitatilor (Joi, 12 februarie 2015, 11:35)

  carmen i [anonim]

  Proiectul de lege nu vrea sa faca altecva decat sa legalizeze incompatibilitatile si conflictele de interese pentru medicii care au functii de conducere in spital.

  Sa nu uitam ca, in prezent, exista o sumedenie de astfel de persoane care lucreaza in paralel si la stat si la privat. Legea 95/2006 interzice managerilor de spital, sefilor de sectie, de laborator etc. sa defasoare activitate medicala si la privat. Vezi aici un exemplu: http://www.integritate.eu/Comunicate.aspx?Action=1&NewsId=1707&M=NewsV2&PID=20

  Practic, cei care conduc spitalele publice nu vor altceva decat sa transorme institutiile in niste mosii personale, unde sa poata jumuli pacientii dupa bunul plac, din doua parti: o data la stat, unde vei plati cu asigurarea, si inca o data la privat unde vei plati cash pentru aceleasi servicii indoielice.

  Exista deja manageri care si-au deschis cabinete private chiar in spitalele pe care le conduc (Monica Pop de la oftalmologie este un exemplu - cabinet Monona), iar Ministerul Sanatatii nu vrea decat sa-i aduca in "legalitate", eliminand incompatibilitatile si conflictele de interese.
 • +4 (8 voturi)    
  Cum se poate bloca timpenia asta? (Joi, 12 februarie 2015, 11:43)

  D-or [utilizator]

  Pentru cazul in care buna-credinta si discernamintul Legiuitorului nu sunt de-ajuns?
  • -2 (6 voturi)    
   Intr-o societate normala si cinstita (Joi, 12 februarie 2015, 12:57)

   ion [anonim] i-a raspuns lui D-or

   programul n-ar fi atat de contestabil!!

   Imaginati-va ca doctorul de la stat v-a tratat cu toata daruirea si si-a dat tot intersul sa primiti ce este mai bun ptr boala d-voastra!! Insa datorita numarului mare de pacienti nu a avut timp sa stea de vorba cu d-voastra pe cat v-ati dori !! Daca sunteti cu dare de mana si vreti o intrevebere suplimentara cu doctorul (ptr explicatii, discutii etc) n-ar fi rau sa puteti planifica o vizita privata cu el chiar in spital!!

   In Ro din nefericire pe vremea cand eram in tara ei taiau chitante ptr cabinetul privat in timp te consultau la spitale sau mai rau nici nu se uitau la tine in spital si te orientau catre o consultatie la cabinetul lor privat! Intr-o astfel de societate nu are cum sa functioneze aproape nimic!!
 • +3 (5 voturi)    
  De unde se poate descarca proiectul? (Joi, 12 februarie 2015, 11:47)

  D-or [utilizator]

  Ar fi fost util ca in articol sa fie prezentat si link-ul catre proiectul de lege, poate mai gasim si alte surprize in el. Sa fim pregatiti.
 • +1 (5 voturi)    
  distrugerea spitalelor (Joi, 12 februarie 2015, 11:52)

  gicu [anonim]

  pt. spitalele judetene si orasenesti ministerul sanatatii n-a mai dat de 4 ani niciun leu. le-a predat autoritatilor locale intr-o stare jalnica sa scape de ele. S-au investit o groaza de bani din partea comunitatii, din sponsorizari si donatii ca sa fie functionale. Consiliile judetene au investit milioane de euro in apratura de ultima generatie si acum vin soctorii in sitem privat si le deterioreaza, n-au calificari pt. a utiliza un Computer tomograf sau un RMN si le distrug. Cine plateste reparatia de sute de mii de euro? Din 15% nici curentul si materialele nu se acopera, dar uzura?tunci de ce nu putem toti cei dela stat sa lucram dupa masa in sistem privat cu aparatura de la serviciu? Mi se pare discriminatoriu !!!
 • +4 (6 voturi)    
  sistemul privat in cel de stat (Joi, 12 februarie 2015, 12:05)

  dorofte [anonim]

  o prostie. in situatia in care spitalele sunt suffocate de oameni cu adevarat bolnavi.
  Unde sa aiba loc si acel sector privat??? in care parte a spitalului supraaglomerat.poate in curte. pe iarba verde????
 • -2 (4 voturi)    
  Buna idee (Joi, 12 februarie 2015, 12:12)

  dan33 [utilizator]

  E buna ideea ca in primul rand spagile vor iesi la iveala, deci impozitate. Nu cred ca e bine cu dupa ora 15, ci sa fii tratat la rezerve mai bune cu personal amabil si timpi mai mici de asteptare.Ar fi bine ca factura de la sfarsit sa fie in dependenta de cotizatiile la CAS. In felul asta multe salarii minime ascunse nu vor mai fi ascunse.
 • +1 (7 voturi)    
  Cred ca ati inteles gresit (Joi, 12 februarie 2015, 12:12)

  Florin [anonim]

  In articol zice ca cei care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate nu vor putea sa lucreze si in privat. Deci medicii care vor lucra in privat dupa ora 3 sunt altii fata de cei care lucreaza la stat, se vor folosi doar echipamentele in comun.
  • +2 (4 voturi)    
   Tu. (Joi, 12 februarie 2015, 14:16)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui Florin

   Ai înțeles greșit.Medicul are contract cu Casa de asigurări de sănătate până la ora 15.Dupa ora 15 este privat,singura condiție este să fie PFA sau CMI.
   • +2 (4 voturi)    
    Ei na (Joi, 12 februarie 2015, 16:06)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui vali47

    Ce zici tu nu este posibil. Daca lucrezi ca medic in spitalele de stat ai un contract cu Casa de Asigurari si acesta nu se aplica doar inntr-un anumit interval orar.
    Ce se intampla in ziua de azi este ca acelas medic lucreaza si la stat si la privat, dar privatul nu se desfasoara in interiorul spitalului de stat. In acest context medicul nu are nici o restrictie sa lucreze si la stat si la privat conform legilor actuale.
    Eu cred ca ca tu confunzi situatia actuala care am descris-o mai sus cu ce este propus in acest proiect.
 • +5 (9 voturi)    
  mare ti-e gradina, Doamne! (Joi, 12 februarie 2015, 12:20)

  jeff [anonim]

  Multe gogomanii am auzit in Romania postdecembrista, dar asta merita sa fie in top.
  E ca si cum ai chema pompierii la incendiu si, in loc sa-l stinga, mai catapulteaza un butoi cu cherosen in mijlocul valvataii, dupa care isi iau talpasita. Ca totul sa fie 'ok', mai si trimit nota de plata incluzand costul butoiului de kerosen, chiar pagubasului.
 • +1 (3 voturi)    
  Legalizarea hotiei (Joi, 12 februarie 2015, 14:09)

  In detrimentul pacientului [anonim]

  In vest exista un fel de privat, in sensul ca doctorii au SRL-uri organizate in cooperatii, care au contracte cu spitalul respectiv.
  Preturile tuturor investigatiilor sunt stabilite de asigurator, NU de manager si sunt peste tot la fel, nu conteaza ca esti internat la Bucuresti, Bailesti, Carbunesti, Targu Jiu, etc.
  Medicii lucreaza de la ora 08.00 la 17.00. Deci nimeni nu pleaca inainte de ora 17.00. In Ro cum se justifica norma de lucru/ zi?
  Nu exista casierii in spitale, doar birouri de primire in care dai cardul de asigurat si se verifica daca esti in sistemul spitalului. Daca nu ai asigurare medicala, automat nu ai CNP, deci nu existi in baza de date a primariei. Adica stai ilegal.
  NB: nu poti face nici o investigatie fara bilet de trimitere de la medicul de familie ( fff greu de obtinut) sau de la specialist.
  La farmacie nu te duci decat cu reteta eliberata/ trimisa prin fax de doctorul curant. Nu poti cumpara fara reteta; retele sunt gratuite, nu exista notiunea de compensat 50% sau 90%.
  Asiguratorul decide totul.
  Preturile sunt : 110 euro/ luna asigurarea de baza + propriul risc ( 350 euro/ luna). Trebuie sa te straduiesti sa nu fii bolnav pina in 350 euro, pt ca atunci ce-i sub 350 euro dai din buzunar.
  Cine vrea asigurari complexe ( cu Fysio,stomatologie, est), plateste mai mult de 110 euro/ luna.
 • +6 (8 voturi)    
  Instrumentar/ medicatie diferita ? (Joi, 12 februarie 2015, 14:57)

  Risc de malpraxis ? [anonim]

  '' Pacientul tratat in regim privat nu va fi nevoit sa-si cumpere medicamente sau alte consumabile din afara spitalului ''- inseamna ca aceste medicamente exista deja in spitalul de stat?

  Poate dupa ora 15.00 functioneaza o alta farmacie aparte, din care el, ca pacient '' special-privat'', are dreptul la ce-i corect, dupa ultimele ghiduri de tratament. Daca esti tratat inainte de ora 15.00 esti tratat dupa alte ghiduri? Sau ai parte de alt instrumentar ?
  Nu-i periculos pt malpraxis ?
 • +3 (5 voturi)    
  Acelasi lucru pt toti BUGETARII !!! (Joi, 12 februarie 2015, 19:36)

  Anina [anonim]

  Pe acelasi principiu profesorii vor putea da meditatii in scoala dupa treminarea orelor. Porpun ca TOTI BUGETARII sa poata sa-si facameseria in mod privat la servici, dupa ore, la ce tarif vor ei. De ex. funtionarii publici. Singurii bugetari cu salarii mai mici decat profesori si medicii sunt fuctionarii publici si functionarii publici parlamentari (da, ati citi bine, daca facem un calcul simplu, cu orice salar de fucntionar public, daca ca.culam - printr-o operatie aritmetica, o simpla impartire - salariul pe care il ia un medic, sa un profesor pe ora de munca, este mult mai mare decta salariul oricarui functionar public calculat in acelasi mod, adica salariul pe ora).
  • +1 (1 vot)    
   Geniala observatie (Joi, 12 februarie 2015, 21:30)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Anina

   Si politia si armata si judecatorii....
 • +4 (6 voturi)    
  cred (Joi, 12 februarie 2015, 20:44)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Ca se impune demiterea celor di min sanatatii ..sunt incapabili sa gestioneze si sa ia masuri concrete
 • +2 (2 voturi)    
  mersul shpagii (Joi, 12 februarie 2015, 23:27)

  Mircea Ciobanu [anonim]

  Nu ati inteles nimic! Acuma shpaga va merge si la stat. Iar cei care au platit o viata intreaga contributii de sanatate se aleg cu palavrageala celor ce fura banii astia de decenii.
 • +2 (2 voturi)    
  haos (Joi, 12 februarie 2015, 23:32)

  argoman [utilizator]

  O noua mostra de prostie la romani.O struto-camila inaplicabila.La fel cum au dorit sa introduca coplata.Nu este functional.
  Singura solutie buna este privatizarea totala.Contracte civile intre partile interesate:pacienti-asigurari,medici-spitale,asigurari-spitale.
  Libertatea totala a individului daca isi face asigurare sau plateste atunci cand doreste sa apeleze la serviciile medicale.Asta ar fi primul pas pentru a elimina risipa,jaful si procedurile inutile.Nu mai vorbesc de excesul de personal medical.Oameni platiti care nu trateaza niciun bolnav pentru ca sunt atat de incompetenti incat nu ii cauta nimeni.
 • +1 (3 voturi)    
  Dupa ora 15 bolnavii dela stat sunt dati afara? (Vineri, 13 februarie 2015, 1:38)

  alex4321 [utilizator]

  Dupa ora 15 bolnavii de la stat sunt dati afara?

  Vorbim de spitale oameni buni.

  Spitalele daca nu stiti sunt ARHIPLINE.
 • +1 (1 vot)    
  ez (Vineri, 13 februarie 2015, 3:42)

  xna [utilizator]

  liber la dat spaga
 • +1 (1 vot)    
  Bani (Vineri, 13 februarie 2015, 7:00)

  Miagasag [utilizator]

  Pai daca medicul lucreaza pe firma sa, si inchiriaza spatiul si echipamentele spitalului de ce pacientii platesc la caseria spitalului?
 • 0 (0 voturi)    
  fascism (Vineri, 13 februarie 2015, 11:05)

  VladBerliba [anonim]

  Asa se ajunge, treptat, treptat la fascism. La statul care nu asigura servicii cetatenilor ci doar obligatii si indatoriri impuse fara ca oamenii sa aiba posibilitatea sa aleaga.
 • 0 (0 voturi)    
  25 de ani (Vineri, 13 februarie 2015, 11:10)

  VladBerliba [anonim]

  Deci in 25 de ani sute de miliarde au intrat intr-o gaura neagra. In tot acest timp am avut niste show-uri misto la televizor despre alegeri libere.
  Nexam infrastructura, nexam educatie, nexam sanatate.

  Scumpe show-urile televizate ...
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Vineri, 13 februarie 2015, 11:18)

  stefan [anonim]

  Servicii private cu dotari de spital public...
 • +1 (1 vot)    
  desfiintare (Vineri, 13 februarie 2015, 12:36)

  VladBerliba [anonim]

  E practic desfiintarea sistemului de sanatate. Cine crezi tu ca te mai trateaza gratis cand poate sa te trateze pe bani dupa programul de la stat ?
 • 0 (0 voturi)    
  Astia sunt nebuni! (Sâmbătă, 14 februarie 2015, 10:57)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  Chiar nu isi dau seama ca in spitale in timpul celor opt ore legale se va taia frunza la caiini? Ce doctor, cred desteptii astia de la minister, va mai face vreo operatie pe bani putini in timpul celor opt ore legale cand o va putea face dupa program, pe bani mult mai multi si culmea, in mod legal? Spitalele pot fi paralizate in modul acesta, cel putin 8 ore pe zi, timp in care medicii se vor odihni ca sa aiba forta apoi sa munceasca pe bani. Vai de mama noastra a celor care si asa platim degeaba asigurarile medicale de stat. Vom ajunge sa ne vindem casele pentru o operatie pe cord deschis, sa spunem. Macar nu o mai dati cu serviciul medical gratuit, nu ne mai obligati sa facem asigurare obligatorie la stat. Daca avem bani facem asigurare in privat, daca nu, murim dracului cu zile ca si asa vad ca va doare in cot de noi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by