​Primul ministru de Externe al Romaniei de dupa caderea comunismului, Sergiu Celac, a fost numit membru al Consiliului de administratie al Institutului European din Romania (IER), printr-o decizie a premierului Victor Pota, publicata miercuri in Monitorul Oficial. De asemenea, Sebastian Ioan Hotca, de la Partidul Conservator, a fost numit secretar de stat in MAE.

Sergiu CelacFoto: Fundatia Universitara a Marii Negre

Conform sursei citate, prorectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Alina Bargaoanu, care era membra a Consiliului de administratie al IER, a fost numita in functia de presedinte al acestui board. Ea il inlocuieste pe Leonard Orban, care plecase la Cotroceni, consilier al presedintelui Klaus Iohannis.

Pe locul lasat liber in Consiliul de administratie al IER, premierul Ponta l-a numit pe diplomatulSergiu Celac, fost ministru de Externe in perioada 28 decembrie 1989-28 iunie 1990, in primul guvern al Romaniei de dupa caderea comunismului.

Ulterior, el a ocupat, succesiv, posturile de ambasador in Marea Britanie si de ambasador cu insarcinari speciale in cadrul MAE.

Potrivit site-ului IER, instituţia publică furnizeaza "expertiză în domeniul afacerilor europene administraţiei publice, mediului de afaceri, partenerilor sociali şi societăţii civile".

Printr-o alta decizie, premierul Ponta l-a numit in functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe pe Sebastian Ioan Hotca. Acesta este avocat la Satu Mare si membru al Partidului Conservator.

Secretarul de stat Stejarel Olaru (PNL) fusese demis din functie de catre premierul Victor Ponta. Olaru era ultimul liberal care a ramas in guvernul Ponta dupa ruperea USL, in februarie 2014.