Bogdan George Nicula este absolvent al Liceului de Coregrafie ,,Floria Capsali" din Bucuresti si a urmat cursurile Universitatii Nationale de Teatru si Film "I.L. Caragiale" - sectia Coregrafie. Dupa terminarea liceului, a fost angajat la Teatrul de Balet "Oleg Danovski" din Constanta unde a interpretat roluri solistice in balete precum ,,Lacul lebedelor" sau ,,Spargatorul de nuci", dar si in productii de dans contemporan precum "Metropolis", in coregrafia lui Sergiu Anghel, si "Requiem", in coregrafia lui Gigi Caciuleanu.

Bogdan NiculaFoto: Arhiva personala

In anul 2001 si-a inceput cariera pe scenele din strainatate ca solist principal al Ballet Mainz, apoi al Ballet am Rhein din Dusseldorf, Germania (director artistic Martin Schlapfer), si a participat la productii pentru televiziune ale companiei din Mainz, la Arte, ZDF si 3sat. In anul 2009, a dansat in cadrul evenimentului "1000 Years Dome Mainz", desfasurat in Domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germana nationala ZDF.

In anul 2008 a avut ocazia extraordinara de a dansa pe celebra scena a Teatrului Balsoi din Moscova in cadrul Galei Premiilor "Prix de Benois". Acolo, Bogdan Nicula a prezentat un solo din baletul "Streichquartett", in coregrafia lui Martin Schlapfer, care a reusit performanta de a obtine Premiul pentru cea mai buna coregrafie a anului.

In luna iulie 2014, cu sprijinul colegilor din Miscarea pentru Balet si Artele Spectacolului, Bogdan Nicula a realizat coregrafia si regia spectacolului "Noi Origini" desfasurat la Bucuresti.

Patru luni mai tarziu, adica in luna decembrie 2014, el a descoperit ca sufera de Scleroza laterala amiotrofica (ASL), o boala de tip neurologic care afecteaza functiile vitale. ALS ataca celulele nervoase care controleaza miscarea voluntara, ceea ce, in timp, face ca miscarea mainilor, picioarelor si a muschilor sa fie extrem de dificila. Starea lui este destul de grava, boala avansand de patru ori mai repede decat in mod normal, iar in acest moment este imobilizat, miscarea membrelor este aproape imperceptibila, dar este lucid si pozitiv.

Pentru Bogdan exista o sansa minima, printr-un tratament adecvat si daca va putea face fata drumului catre Thailanda, exista posibilitatea unui transplant de celule stem. Documentatia medicala a fost trimisa in Thailanda, iar doctorii dupa ce au studiat evolutia bolii lui Bogdan Nicula, au comunicat ca pot realiza acest transplant de celule stem. Costul deplasarii cu o aeronava special echipata pentru aceasta situatie si al interventiei este de cel putin 50.000 de euro.

Bogdan Nicula are nevoie de sprijinul nostru pentru a trai. Conturile deschise pe numele mamei lui Bogdan, Stela Nicula, sunt urmatoarele:

  • BRD Groupe Societe Generale
  • Titular Stela Nicula
  • Cont in lei:   RO27BRDE441SV25065844410
  • Cont in euro: RO55BRDE441SV25286444410
  • Swiftcode: BRDEROBU
  • Bic code: BRDE

Asociatia "Miscarea pentru Balet si Artele Spectacolului" cu sprijinul Operei Nationale Bucuresti organizeaza luni, 23 februarie 2015, incepand cu ora 19.00, o Gala Extraordinara de balet si dans contemporan dedicata lui Bogdan Nicula, un artist roman de valoare si un om minunat, care a fost diagnosticat la varsta de 35 de ani cu o boala necrutatoare. Gala are ca scop strangerea de fonduri pentru tratamentul de care are nevoie Bogdan.

Sumele obtinute din vanzarea biletelor cat si donatiile obtinute vor fi directionate catre contul deschis pentru Bogdan.