Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la sase luni inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, el fiind acuzat de procurorii Parchetului General ca si-a angajat ilegal sotia in biroul parlamentar, potrivit Agerpres.

Un complet de cinci judecatori i-a respins luni apelul lui Mate Andras Levente si a mentinut o decizie din 30 iunie 2014 luata de un alt complet de judecata, prin care deputatul a fost condamnat la 6 luni inchisoare cu suspendare.

Decizia instantei este definitiva.

Ancheta in acest caz a fost demarata in urma unei sesizari depuse de Agentia Nationala de Integritate (ANI) in septembrie 2011, prin care Mate Andras Levente era acuzat ca si-ar fi angajat ilegal sotia, Erzsebet Mate, in perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, in Biroul Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 13 Cluj.

Potrivit Parchetului General, la data de 16 martie 2010, la propunerea deputatului Mate Andras Levente, sotia sa a fost angajata de catre Camera Deputatilor prin contract individual de munca pentru perioada 16 martie 2010 - sfarsitul mandatului de deputat, contract de munca care a fost avizat chiar de catre parlamentar.

In baza contractului de munca incheiat, sotia deputatului UDMR a incasat, in perioada martie 2010-ianuarie 2011, suma de 5.508 lei.

Initial, procurorii pronuntasera o solutie de neincepere a urmaririi penale in acest caz, insa dosarul a fost redeschis ca urmare a unei decizii a fostului prim-adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Daniel Morar.