La concursul pentru ocuparea functiilor de inspectori scolari pot participa si profesorii care, la data sustinerii concursului, nu au implinit varsta standard de pensionare. Ministerul Educatiei a modificat Metodologia de organizare a concursului pentru ocuparea functiilor de inspector scolar si a relaxat conditiile de participare, renuntand la conditia ca participantii sa aiba "varsta cu cel putin 4 ani mai mica decat varsta legala de pensionare". Noua metodologie prevede ca incetarea contractului de management intervine "la incetarea contractului individual de munca a cadrului didactic titular in sistemul de invatamant".

Fragment din fisa postului inspectorului scolar generalFoto: Monitorul Oficial

In Monitorul Oficial a fost publicat vineri, 6 februarie 2015, Ordinul nr. 3.169/2015 al ministrului educatiei privind modificarea Metodologiei de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiilor de inspector scolar general, inspector scolar general adjunct din inspectoratele scolare si de director al casei corpului didactic.

Modificarea vine dupa ce Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca "pe 9 februarie lansam concursurile pentru functiile de inspector scolar general, ele s-ar putea incheia in doua luni, deci pe 10 aprilie. Pe 20 martie, la circa o luna diferenta, putem lansa concursurile pentru inspectorii scolari generali adjuncti si pentru directori casa corp didactic, dupa care vom lansa concursurile pentru directorii de unitati scolare. Succesiunea este logica, intrucat pentru organizarea concursurilor de directori inspectoratele scolare au un rol important alaturi de reprezentantii autoritatilor locale, deci ei trebuie sa fie deja stabili cu concursurile finalizate", potrivit Agerpres. Detalii aici

Care sunt modificarile aduse:

1. La articolul 2, litera i) va avea urmatorul cuprins:

i) la data sustinerii concursului nu a implinit varsta standard de pensionare.

Vechea metodologie:

Art. 2 La concursul pentru ocuparea functiilor de inspector scolar general, inspector scolar general adjunct din inspectoratele scolare si de director al casei corpului didactic poate candida personalul didactic care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii: (...)

i) la data sustinerii concursului are varsta cu cel putin 4 ani mai mica decat varsta legala de pensionare.

2. La articolul 7, literele b) si c) vor avea urmatorul cuprins:

b) membri: un director general/director din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, 7 inspectori/consilieri din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si/sau cadre didactice; cel putin un membru al comisiei va avea competente de elaborare a subiectelor pentru urmatoarele limbi straine ce pot fi alese de candidati: engleza, franceza, italiana, spaniola, germana, rusa;

c) secretar: un inspector/consilier din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice

Vechea metodologie:

Art. 7 (1) Comisia de elaborare a subiectelor de concurs pentru ocuparea functiei de inspector scolar general, inspector scolar general adjunct din inspectoratele scolare si de director al casei corpului didactic are urmatoarea componenta: (...)

b) membri: directorul general/director de la Directia generala management, resurse umane si retea scolara din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si cate un inspector de specialitate din cadrul Directiei generale educatie si invatare pe tot parcursul vietii din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pentru fiecare limba straina aleasa de candidati;

c) secretar: un inspector de specialitate/consilier de la Directia generala management, resurse umane si retea scolara din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

3. La articolul 11, alineatul (1), litera b), punctele (i) si (ii) vor avea urmatorul cuprins:

(i) rezolvarea a 10 itemi de management educational si administrativ, dintre care 2 itemi vor fi formulati in limba straina aleasa de candidat; fiecare item este punctat, conform fisei de evaluare prevazute in anexa nr. 11, cu 0.85 puncte;

(ii) expedierea la o adresa de e-mail indicata de comisia de concurs a testului rezolvat, care este punctata conform fisei de evaluare prevazute in anexa nr. 5, cu 1,50 puncte.

Vechea metodologie:

Art. 11 - (1) Concursul pentru ocuparea functiilor de inspector scolar general, inspector scolar general adjunct din inspectoratele scolare si de director al casei corpului didactic cuprinde 3 probe: (...)

b) sustinerea, in 30 de minute, a unui test-grila, utilizand calculatorul. Aceasta proba consta in:

(i) rezolvarea a 10 itemi de management educational si administrativ, dintre care 3 itemi vor fi formulati in limba straina aleasa de candidat; fiecare item este punctat, conform fisei de evaluare prevazute in anexa nr. 5, cu 0,75 puncte;

(ii) expedierea la o adresa de e-mail indicata de comisia de concurs a testului rezolvat, care este punctata, conform fisei de evaluare prevazute in anexa nr. 5, cu 2,50 puncte;

4. La articolul 11, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

(2) Punctajul maxim pentru fiecare proba de concurs este de 50 de puncte. Punctajul minim de promovare a fiecarei probe de concurs este de 35 de puncte.

Vechea metodologie:

Art. 11 - (2) Punctajul minim de promovare a fiecarei probe de concurs este de 35 de puncte, 7 puncte x 5 membri.

5. Anexele nr. 5 si 8-10 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 1-4, care fac parte integranta din prezentul ordin.

Cum arata noul contract de management al viitorilor inspectori scolari generali

Contractul de management pe care viitorii inspectori scolari generali il vor incheia cu Ministerul Educatiei nu mai prevede ca acestia trebuie sa inainteze spre avizare Ministerului Educatiei reteaua scolara din raza lui teritoriala propusa de autoritatile administratiei publice locale.

Potrivit contractului, in atributiile inspectorului intra de acum coordonarea si controlarea nu numai a activitatii casei corpului didactic, dar si a "palatului, cluburilor elevilor si cluburilor sportive scolare". De asemenea, inspectorul va avea obligatia "sa dispuna constituirea si actualizarea periodica a bazelor de date existente la nivelul inspectoratului scolar", precum si obligatia "sa transmita Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice situatiile statistice si orice alte informari in termenele solicitate".

Incetarea contractului de management nu mai intervine odata cu pensionarea. Ordinul modifica litera f) din articolul 9 al Metodologiei, care se refera la Incetarea contractului de management ((f)la indeplinirea conditiilor de pensionare;), si introduce urmatorul cuprins: "f) la incetarea contractului individual de munca a cadrului didactic titular in sistemul de invatamant".

---------

---------

Fisa postului pentru viitorii inspectori scolari generali

Citeste si: