Incursiune in mintea unui parinte care refuza sa-si vaccineze copilul

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 9 februarie 2015, 0:26 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Săptămâna trecută am decis să blochez comentariile la un articol despre mişcarea anti vaccin şi rolul acestei isterii în declanşarea noilor epidemii de rujeolă şi oreion din Europa şi Statele Unite. Pe email sau pe Facebook am primit aşteptatele acuze de crimă sau, mai delicate, de pactizare cu conspiraţia mondială. Nu ele m-au pus pe gânduri. Ci un mesaj politicos, lipsit de patimă, venit din partea unui părinte cu educaţie superioară.

Mi se explică în mesaj de ce părintele a ales să nu-şi vaccineze copilul cu ROR (căci vorbim despre acest vaccin împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei, nu despre altul). Având în vedere că a “cercetat problematica vaccinurilor vreme de luni de zile”, autorul mesajului consideră că “acele luni de cercetare mă califică mai mult să iau o decizie decât recomandarea unui medic care procedează după cum a învăţat la şcoală (aceeaşi şcoală unde nu se fac cursuri de nutriţie), fără cercetări suplimentare”.

Dincolo de impreciziile evidente – la Medicină există mai multe cursuri dedicate nutriţiei şi cei mai mulţi medici pe care-i cunosc fac permanent cercetare suplimentară -, am remarcat buna-cuviinţă a autorului şi fireasca îngrijorare de părinte.

Chiar e firească o astfel de îngrijorare? Da, da, de o mie de ori da. Este unul dintre efectele adverse ale iubirii de mamă (sau de tată). Vine la pachet cu tandreţea şi lupta zilnică pentru a-i fi cât mai bine copilului tău. Chiar şi celor mai raţionali părinţi le este greu să lupte cu astfel de griji sâcâitoare, fantomatice. Ele bântuie mai ales noaptea, după ce s-a liniştit casa şi în cameră mai pâlpâie doar lumina rece a monitorului sau a smartphone-ului. Şi atunci părintele încearcă să le împrăştie folosind cea mai la îndemână sursă de informaţie.

Aproape trei sferturi dintre noi (72%) folosim Internetul pentru a căuta informaţie medicală. Jumătate din cele mai frecvente zece căutări pe Google în limba română în 2014 au fost termeni medicali. Dar părintele care caută informaţii în limba română pe Google despre vaccinuri are motive serioase să se ia cu mâinile de cap.

Dacă în engleză motorul de căutare oferă în primul rând surse credibile, serioase, în română e exact pe dos. Jumătate din rezultatele afişate pe prima pagină trimit către siteuri sau bloguri care povestesc despre cum vaccinurile (inclusiv ROR, cel despre care vorbim acum) ne omoară copiii.

Într-o astfel de situaţie ar trebui să ne bazăm pe capacitatea părintelui îngrijorat de a face diferenţa între sursele de informaţie de încredere şi cele necredibile. În realitate asta nu se întâmplă.

Trei sferturi dintre noi nu verificăm care este sursa, data publicării şi cine sunt autorii informaţiilor medicale pe care le citim (studiu Pew Internet & American Life Project, 2013). Deşi 85% dintre noi considerăm de încredere orice informaţie medicală găsită online, medicii o confirmă ca reală în mai puţin de jumătate din cazuri: doar 41%!
 
Avem aşadar dificultăţi în a discerne între informaţia medicală serioasă şi cea falsă. Cei mai mulţi dintre noi. Iar atunci când pe terenul deja fertilizat de îngrijorare cad seminţele otrăvite ale conspiraţioniştilor anti vaccin, părintele se alarmează. Firesc, nu?

Cum îl ajută statul român pe părinte să se liniştească? Prin spitalele murdare. Prin scandalurile uriaşe cu medici şi oficiali din Sănătate corupţi. Prin legăturile documentate dintre cei mai tari profesori de medicină şi industria farmaceutică. Prin lansarea cu surle şi presă de către prim-ministru (Victor Ponta în acest caz) a unui vaccin dovedit ulterior ca fiind toxic. Alarma părintelui este intensificată de un sistem sanitar corupt şi murdar, nicidecum redusă.

Pe acest fundal şi după ce s-a documentat “vreme de luni de zile”, părintele aleargă, desigur, la medic. Acolo se va lovi de modelul paternalist al practicării medicinei, răspândit încă în toată Europa, nu doar în România. Medicul este cel care ştie întotdeauna cel mai bine şi timpul său nu poate fi risipit cu îndoielile neştiutorilor pacienţi. Nu e un defect de caracter al breslei medicale, ci unul de educaţie, o educaţie veche de multe secole. „Medicii trebuie să evite să sacrifice timp doar pentru capriciile pacienţilor”, scria în 1790 dr. Benjamin Rush, unul dintre părinţii fondatori ai medicinei americane.

„În general, doctorilor nu le plac pacienţii deştepţi”, scrie dr. Eric Topol, în 2015. Dacă faceţi parte dintre ei, adică vă pregătiţi înainte de a veni la medic citind despre problema cu care vă confruntaţi, e foarte posibil să pierdeţi orice brumă de simpatie şi disponibilitate din partea omului în halat alb care ar trebui să vă risipească, răbdător, îngrijorările (vezi studiul din British Medical Journal publicat aici în 2013).

Medicina paternalistă domină şi în România: 64% din medici şi 82% din asistenţii medicali limitează accesul pacienţilor la informaţiile medicale personale (autorul studiului este dr. Andrei Nanu, UMF Bucureşti). În general, la capitolul respectării drepturilor pacienţilor România stă foarte prost (conform Indexului European al Consumatorului de Sănătate din 2014 - citeşte aici).

Într-un aşa context nici nu mă mir că părintele care mi-a scris a ajuns la concluzia că „fiecare părinte trebuie să-şi asculte intuiţia şi ceea ce îi spune va fi cel mai bine pentru copilul lui”. Nu îl aprob deloc, dar încep să înţeleg cum a ajuns aici.

Părintele anti vaccin din România este o victimă. Victima unui spaţiu public dominat de conspiraţii şi de zvonuri. A unei bresle medicale conduse pe principii feudale, în care Profesorul e prinţul şi pacientul e iobagul. A unui sistem medical public în care e tot mai greu să ai încredere. Încrederea - acest ingredient esenţial în medicină.

Într-o astfel de atmosferă e atât de uşor să dai crezare discursului anti vaccin produs de doamne diafane, care publică cărţi despre prăjiturele, apar la televizor şi mai şi sunt credincioase. Cum ar putea concura cu ele studiul care a urmărit peste 530.000 de copii danezi fără să găsească nicio legătură între vaccinul ROR şi autism? Cum ar putea concura cu ele sutele de studii care demonstrează că vaccinul ROR nu produce efecte adverse semnificative?

Deşi nu îi aprob deloc, îi înţeleg pe părinţii care ezită să-şi vaccineze copilul. Dar atunci când aceşti părinţi se transformă în predicatori anti vaccin care cer vehement ore de emisie şi drepturi la replică, nu mai este nimic de înţeles.

Inconştienţa şi conspirita nu se tratează cu drepturi ci, cel mult, cu un imens hohot de râs. 

 • CÂTEVA DATE DESPRE VACCINUL ROR
Toţi copiii născuţi în Danemarca între 1991 şi 1998 au fost incluşi într-un studiu foarte vast pentru a afla dacă există vreo legătură între vaccinul ROR şi autism. După urmărirea de-a lungul mai multor ani a 537.303 copii danezi, nu s-a găsit nicio diferenţă în procentul de cazuri de autism între copiii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi. Nu există nicio corelaţie între apariţia autismului şi vârsta administrării vaccinului. Studiul a fost publicat într-unul din cele mai serioase jurnale medicale ştiinţifice din lume şi poate fi consultat aici (în engleză).

Academia Americană de Pediatrie a pus la dispoziţie un document (aici în engleză) care citează peste 40 de studii în care au fost incluşi zeci de mii de copii şi la care au lucrat sute de medici şi cercetători de la cele mai redutabile universităţi din lume. Concluzia este unanimă: vaccinarea contra rujeolei, rubeolei şi oreionului la copii nu produce efecte adverse semnificative.
 
Cine riscă cel mai mult complicaţii serioase în cazul îmbolnăvirii de rujeolă?
 • Bebeluşii până la un an;
 • Copiii nevaccinaţi;
 • Gravidele nevaccinate;
 • Bolnavii de leucemie sau alte boli imunodepresive.
RISCUL ACTUAL DE DECES AL COMPLICAŢIILOR RUJEOLEI
 • Epidemia din 1999 din Olanda: 2300 de cazuri, trei copii decedaţi.
 • Epidemia din 2000 din Irlanda: 1200 de cazuri, trei copii decedaţi.
 • Epidemia din 2013 din Franţa: 15.000 de cazuri, şase copii decedaţi.
RISCUL COMPLICAŢIILOR OREIONULUI
 • Înainte de introducerea vaccinului ROR oreionul era principala cauză a meningitei virale şi a pierderii auzului la copii.
 • Jumătate din totalul infecţiilor cu oreion ating sistemul nervos central.
 • Unul din zece adulţi care fac oreion sunt afectaţi de atrofie testiculară.
Cine trebuie să evite/amâne administrarea vaccinului ROR?
 • Cei alergici la neomicin sau cu istoric cunoscut de alergii severe.
 • Femeile gravide.
 • Bolnavii de cancer.
Aici găsiţi lista detaliată (în engleză).

Efectele adverse în urma vaccinării cu ROR sunt slabe, mult mai blânde decât potenţialele complicaţii ale bolii. Poate apărea o formă uşoară de rujeolă sau oreion care durează maxim trei zile, cel mai frecvent simptom fiind febra moderată. Aici găsiţi mai multe informaţii despre vaccinul ROR (în engleză).

CÂND SE ADMINISTREAZĂ VACCINUL ROR?

Se recomandă ca bebeluşii să fie vaccinaţi între un an şi un an şi 3 luni şi încă odată între 4 şi 6 ani. Peste 95% dintre cei vaccinaţi devin imuni după primirea primei doze, şi 97% după primirea celei de-a doua doze. Vaccinul eşuează să ofere imunitate în restul de 3% din cauza erorilor de administrare sau de a păstra vaccinul la temperatura corectă (sursa tuturor datelor de mai sus sunt fie siteurile autorităţilor de sănătate din Marea Britanie şi Statele Unite, fie studii publicate în jurnale ştiinţifice de prim rang).

Nota: comentariile care nu fac referire la subiectul articolului sau disemineaza speculatii pseudo-stiintifice nu vor fi aprobate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

76959 vizualizari

 • +20 (38 voturi)    
  :( (Duminică, 8 februarie 2015, 22:49)

  tirolez [utilizator]

  Poate ar trebui sa citeasca si forumurile de mamici, sectiunea "ne dorim copii si nu reusim" sa vada cate cazuri de infertilitate masculina sunt datorate oreionului facut in copilarie. Iar infertilitatea masculina severa are in general sanse de rezolvare mai mici decat cea feminina. Se poate face fertilizare in vitro cu punctie testiculara(poate-poate se gaseste ceva) dar sansele sunt sub 10% in conditiile in care costa mii de euro si implica si un bombardament hormonal al partenerei.
  Si nu in ultimul rand sa nu uitam persoane publice, vezi Olivia Steer, foarte vehemente in a sustine miscarea anti-vaccin.
  • -20 (36 voturi)    
   un titlu prost ales pentru un subiect delicat (Luni, 9 februarie 2015, 7:34)

   sindbad [anonim] i-a raspuns lui tirolez

   "incursiune in mintea unui parinte..." sa cred ca dl mixich are deja instrumentele incursiunii prin minti sau e e o poztionare ironica gen "ce or avea astia in cap"

   nu mai zic de copy-paste ul asta care nu se intelege ce vrea sa insemne,;

   "Jumătate din totalul infecţiilor cu oreion ating sistemul nervos central."

   il ating in ce sens? il maingaie, ce ii fac? rezulta urmari la 50 % din cazuri? la ce categorie de varsta?
   • -9 (23 voturi)    
    De citit !!! (Luni, 9 februarie 2015, 14:50)

    Un cititor [anonim] i-a raspuns lui sindbad

    Aici aveti si alta perspectiva asupra vaccinurilor scrisa de un doctor, nu de parintii "iresponsabili" (dupa unii).

    http://www.ortodoxiatinerilor.ro/Vaccinurile.pdf

    E un subiect controversat care va produce, in continuare discutii. Nu cred totusi ca un parinte ia decizii pentru copilul lui din ce scrie "vara-mea" pe internet!
    • +16 (22 voturi)    
     De citit? (Luni, 9 februarie 2015, 15:20)

     Desdemon [anonim] i-a raspuns lui Un cititor

     Noroc ca pagina Ortodoxia Tinerilor este o pagina impartiala, cu argumente stiintifice de netagaduit.
     • -2 (14 voturi)    
      Ignoranta (Luni, 9 februarie 2015, 15:50)

      Un cititor [anonim] i-a raspuns lui Desdemon

      Ce inseamna asta? Ca o carte, cu multe argumente stiintifice, e mai buna sau mai putin buna daca se publica pe un site sau altul?

      Cred ca atitudinea de a comenta negativ (si posibil de a da un vot negativ) denota ignoranta. Apreciez ca este necesar sa depasiti pragul limitativ care v-a fost indus, si anume, acela de a judeca ceva valoros dupa modul sau locul in care este prezentat. Cunoasteam cartea si la cautare a fost primul rezultat !!! Sa inteleg ca daca sursa era alta, faceati minimul efort sa o deschideti? (Apropo - are 423 de pagini - nu poate fi citita in cateva minute).

      In esenta, prin comentariul meu propunem studierea cartii scrise de Dr. Christa Todea‑Gross pentru a intelege o alta perspectiva de a studia vaccinurile.

      Scopul unor comentarori este acela de a da vot negativ? Sau de a-si vedea comentariile publicate pe paginile Hotnews? "Vara-mea" tu esti?
      • +2 (6 voturi)    
       Dr Christa Todea e o sarlatana (Luni, 9 februarie 2015, 20:59)

       manuela [anonim] i-a raspuns lui Un cititor

       Femeia aia nu e medic, e o femeie care abereaza... Da' bine ca stiti dvs. mai bine. :) Daca, totusi, e medic, ar trebui sa i se ridice dreptul de libera practica
       • +1 (1 vot)    
        Chriata Todea (Marţi, 10 februarie 2015, 12:07)

        Nicoara Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui manuela

        Am facut o sesizare la Colegiul Medicilor...nu mi-au raspuns ...
        • 0 (0 voturi)    
         ha (Vineri, 18 decembrie 2015, 14:43)

         anonim [anonim] i-a raspuns lui Nicoara Ovidiu

         sa va raspunda ce? catrebuie sa mergeti la psihiatru?
      • +1 (1 vot)    
       Scopul? (Marţi, 10 februarie 2015, 0:51)

       yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

       Scopul este de a arata ca lumea nu mai suporta ignoranta si tupeul nejustificat.
      • +3 (3 voturi)    
       Super-ignoranta (Marţi, 10 februarie 2015, 8:44)

       Desdemon [anonim] i-a raspuns lui Un cititor

       Bunicul m-a invatat o chestie cand eram mic. Cine se scuza foarte mult de regula e vinovat. 423 pagini de scuze. Eu PERSONAL imi permit sa nu cred o iota din ce e postat pe acea pagina web, de la acest Compendium Antivaccinare la "Onania este un pacat" la "Muzica rock e satanista". Am dreptul la propria-mi parere, nu?
      • +3 (5 voturi)    
       Greu cu cititul (Marţi, 10 februarie 2015, 11:11)

       Dr. Internet [anonim] i-a raspuns lui Un cititor

       Vezi ca scrie in articol, pe la inceput, ca 3 sferturi din medicii de ocazie de pe internet nu verifica sursele. Era vorba de tine.

       Cartea aia este o timpenie bazata pe minciuni, birfe si teorii conspirationiste. Citeaza surse de inalta credibilitate, cum ar fi un homeopat idiot (sau vraci, cum se cheama el in termeni stiintifici) care pretinde ca poate vindeca autismul. Doamnei Todea-Gross ar trebui sa i se anuleze autorizatia de libera practica.

       Detalii aici: http://insulaindoielii.ro/2014/01/09/antivaccin9
    • +3 (3 voturi)    
     M-am uitat prin cartea aia ... (Luni, 9 februarie 2015, 23:20)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

     Intr-adevar, citeaza multe surse straine, si incearca sa aduca argumente aparent valide, da' pt. gustul meu ofera mult prea putine cifre. Cata vreme nu vorbim pe masurate, vorbim degeaba.
  • +9 (21 voturi)    
   corect (Luni, 9 februarie 2015, 8:13)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   absolut corect si ce spuneti dvs si articolul.marea tragedie a romanului (si nu numai) e ca pe langa politica,fotbal si femei (respectiv barbati ,dupa caz) e expert si in medicina,mai ales daca e si vedeta tv.ce mi se pare interesant e ca ne tratam singuri si luam decizii medicale cu informatii "de pe net" la cere nu le verificam sursa,dar masina o ducem la service, televizorul sau masina de spalat la electrician etc.
  • +5 (15 voturi)    
   bati campii (Luni, 9 februarie 2015, 8:35)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui tirolez

   Infertilitatea masculina POATE sa apara datorita oreionului contactat la pubertate sau dupa.
   • -2 (8 voturi)    
    Maybe sau maybe sure? (Luni, 9 februarie 2015, 10:59)

    mesterica [anonim] i-a raspuns lui gigi

    Acest POATE este in deplina concordanta cu gravitatea infectiei. Numai ideea ca exista varianta asta si trebuie sa ne puna pe ginduri...
  • +9 (13 voturi)    
   Ar fi fost necesara o abordare nuantata (Luni, 9 februarie 2015, 11:44)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Ar fi trebuit sa intelegem de unde aceasta isterie antivaccin.
   Ar trebui sa vobim de libertate religioasa, de drepturi sociale, de tabloidizarea/manelizarea internetului unde mai mult de jumatate din informatii sint gunoaie si dezinformari, etc. de asemenea ar trebui sa vorbim de sfertodoctie. Sa observam ca din momentul introducerii in obiceiurile sociale a campaniilor de vaccinari, a "E" - urilor, a culturilor modificate genetic, a pesticidelor, etc populatia a crescut de la 2,5 miliarde la peste 7 in doar 50 de ani. Pur statistic observam ca toate astea nu par sa omoare. Sau nu atit de evident. E limpede, intotdeauna vor exista cazuri care sa demonstreze contrariul. Persoane alergice la ceva,, care au facut nu-stiu-ce complicatii dupa ce au consumat oarece, etc. E clar ca rata foarte mare de supravietuire a copiilor nascuti, aparitia de nascuti dupa manevre in-vitro sau diverse tratamente aduc in societate personae care in conditii de selectie naturala nu ar fi supravietuit. Asta poate creea senzatia de crestere alarmanta a diverselor maladii - adevarate sint obezitatea, maladiile cardiovasculare associate, alte maladi functionale datorate sedentarismului si vietii socilale moderne.
   Sa ne intoarcem la vaccinuri. detractorii se folosesc de unele cazuri aparute din cauza unor manevre gresite la administrare. Se folosesc de campaniile agresive ale producatorului care in goana dupa profit uita ca nu vinde tigai. Pentru vaccinuri nu se pot face studii clinice ca pentru alte medicamente. Asa ca odata ce a fost pusa la punct productia de masa se trece la testarea in populatie. Iniital pe populatii expuse la boala respective si care nu au alta sansa: Africa, America de Sud sint candidatele ideale. Apoi tarile din Estul Europei fiindca trebuie verificate efectele si pe populatie caucaziana - si nu e teoria conspiratie, e real chiar daca suna cinic. Toate astea par sa duca la sprijinirea curentului antivaccin. Plus ca e la moda sa fim vegani, buddisti, scientologi, etc
   • +5 (7 voturi)    
    eu ma uit la ce s-a intamplat cu .. (Luni, 9 februarie 2015, 13:47)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

    Institutul Cantacuzion si imi pare ca s-au fortat lucrurile pe-acolo ca sa depindem de produse farmaceutice venite dinafara tarii.
    Iar ultima campanie de vaccinare facuta in Romania, ma face sa ma gandesc de o mie de ori inainte de a face orice tip de vaccin.

    Si atunci cand mi se demonstreaza ca noi devenim cobai pentru niste institute farmaceutice dinafara tarii, cu mare contributie din partea ministrului sanatatii si a institutiilor din domeniu, de ce sa imi fac asemenea vaccin? cei care dau aprobarile acestor vaccinuri, ei trebuie intrebati si verificati pe ce documentatie au acceptat un vaccin si pe cine au anuntat de reactiile adverse, ce persoane sunt predispuse la reactii adverse etc.
    Nu pot sa acuz toti medicii sau asistentele..ei sunt ceva mai jos decat cei care le impun ce sa faca si multi dintre medici au acces limitat de autoritatile in domeniu... in sensul ca au aceleasi documentatii puse la dispozitie de autoritati (totusi ar ptuea cauta informatii din surse externe).
    Pot sa ii acuz pe acei medici care si-au incalcat juramantul si au permis folosirea unui vaccin sau a unui medicament fara sa se fi facut toate testele pentru el...(si nu ma intereseaza ca au fost fortati amenintati cumparati...).. Pe mine ma intereseaza ce efecte au acele medicamente asupra mea, asupra copiilor mei, etc.

    Asa ca, nu tine totul de teoria conspiratiei, unele tin si de dovada competentei din partea medicilor si superiorilor lor, ori in Romania dovada incompetentei medicilor implicati in astfel de cazuri e motiv mai mult decat suficient sa nu facem orice vaccin care apare pe piata.. ca doar nu vorbim de gadgeturi aici, sau ultimele tendinte in moda..
    • +1 (7 voturi)    
     Mda (Luni, 9 februarie 2015, 16:42)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui akillies

     @akillies
     Problema ta e ca nu stii despre documentatia despre care vorbesti dar se pare ca esti convins ca...si aici urmeaza teoria conspirationista despre "cobaii estului european" sau nus tiuc e doctori spagari.
     Si daca nu este asa? Dar ce mai conteaza...zvonul s-a pus pe piata, lumea discuta...stiu ce e mai bine.
     Si pe urma ne intrebam de ce unii trimit rachete in saptiu iar noi pupam moaste ca ultima solutie de salvare.
   • +2 (4 voturi)    
    Un om patit (Marţi, 10 februarie 2015, 6:33)

    amedeo [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

    Sunt tatal unui copil care a avut probleme neurologice majore cauzate de aluminiu din vaccinuri (sindrom ASIA - encefalita).

    Vaccinurile constituie fara indoiala un progress imens al omenirii. Benefiile vaccinarii sunt mult mai mari decat costurile.

    Problema este ca din pacate cazurile in care se intampla o reactie negativa sunt negate si marginalizate de lumea medicala pentru ca proportia celor vacinati sa ramana mare.

    Parerea mea e ca abordarea e gresita. Accidentele ar trebui sa fie recunoscute si studiate foarte serios. Asta ar putea genera o reactie negativa de moment a parintilor, dar reducerea incidentelor negative ar mari increderea in vacinari si ar aduce mari beneficii in viitor.

    Cititi cat de subtile pot fi bolile generate de ASIA.

    Imbunatati vaccinurile!

    (122 de morti in 2014 in baza de date voluntare VAERS a CDC, daca imi aduc bine aminte. Se estimeaza ca doar 1 din 10 cazuri sunt raportate).
  • +7 (9 voturi)    
   abordare nuantata 2 (Luni, 9 februarie 2015, 11:56)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Toate aceste "mode" combinate cu o intelegere vaga a fenomenului si cu convingerea ca "am drepturi" (chiar daca acele drepturi incalca grav drepturile copilului!) duc la refuzul vaccinarii de catre unii parinti. Sint si parinti care refuza operatii sau alte tratamente in numele credintei lor! Si care sacrifice copilul in numele propriei lor "mintuiri".
   E adevarat, in momentul cind o campanie cum a fost cea pentru vaccinarea HPV este atit de evident "profit oriented"( in conditiile in care mai tirziu femei mature vor plati cu viata si in chinuri groaznice ca parintii au ales pentru ele sa nu faca vaccinul! ) agresiva si prost introdusa in societate, nu face decit sa aduca apa la moara detractorilor vaccinului.
   DA, unele efecte adverse ar trebui integral asumate si subventionate de societate (ex. accidentele ce apar la vaccinarea antipolio). De asemenea ar trebui ca cei care refuza vaccinarea sa sustina financiar toate efectele ulterioare refuzului lor.
   Asa cum copiilor li se recunosc o gramada de drepturi, ar trebui ca planul de vaccinari obligatorii sa fie acceptat ca fiind un drept al copilului si nu o optiune a parintelui. Acesta sa aiba dreptul insa sa aleaga medical care face vaccinarea, sa poata decida asupra unui producator, etc.
   Natura nu iarta pe nimeni.
   • -7 (7 voturi)    
    Natura....bat-o vina (Luni, 9 februarie 2015, 19:08)

    pof [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

    Aici gresesti....natura iarta.....de aceea gasim specimene ca tine!
   • 0 (0 voturi)    
    vaccin (Vineri, 3 iulie 2015, 11:36)

    flora [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

    Dreptul copilului e de a fi ingrijit! Si nu-mi aduc aminte ca statul sa fie implicat prea mult in lucrul acesta a face mai buna viata unui copil. Incepand cu alocatia de mizerie si terminand cu numar infim de locuri la gradinitele subventionate de stat. Si atunci, daca nimeni nu-si asuma raspunderea unor greseli, nu aruncati vina pe parinti! Oricum toate riscurile si "erorile" medicale sunt platite pe termen lung de copii si parintii lor, de nimeni altcineva. Nici de cei ce sustin vaccinarea, nici de medicii care nu-si asuma ABSOLUT NIMIC.
    Si daca observati ca lumea medicala a ajuns la concluzia ca de fapt medicamentele care "omoara" diverse tumori (citostaticele) nu mai au efect si "revolutioneaza" medicina cu imonoterapia, ajungi la concluzia ca tot ce s-a facut pana acum a fost EXCLUSIV pentru profitul unora.
    Nu ar fi rau sa verificati, macar statistic, cate persoane sufera de boli autoimune provocate de vaccinuri- efecte adverse.
   • 0 (0 voturi)    
    Drept sau răspundere? (Joi, 22 septembrie 2016, 12:06)

    Anna A. [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

    Dreptul copilului de a fi vaccinat? Dar unde rămâne dreptul părintelui care apoi va trebui să îngrijească copilul după eventualele efecte adverse? Unde e dreptul părinţilor ai căror bebeluşi s-au îmbolnăvit în 2012 din cauza vaccinul bcg din Danemarca?
    Cel mai important aspect de care uită militanţii pro-vaccin e că NIMENI nu îşi asumă răspunderea pentru eventualele efecte adverse: nici producătorul (că e protejat prin lege), nici statul, nici medicul care administrează. Întreaga răspundere îi revine părintelui, singurul care îl iubeşte pe copil, care îl creşte, care stă cu el noaptea când are febră, care face sacrificii, etc. etc. Deci atunci cine ar trebui să aibă DREPTUL de a decide?
  • +2 (16 voturi)    
   Cine isi asuma raspunderea? (Luni, 9 februarie 2015, 14:39)

   Iulian [anonim] i-a raspuns lui tirolez

   Primesc o hartie de la medic prin care isi asuma toata raspunderea in caz de efecte averse grave ale vaccinului?
   Cum ramane cu cazul familiei din Italia care in urma ROR a castigat in instanta cum ca autismul copilului lor a fost declansat de vaccin. Plus am inteles ca sunt tari care au interzis complet vaccinul ROR.
   Daca romanii sunt asa inapoiati de ce Austria e tara cu cei mai multi copii nevaccinati.
   De ce Romania e singura tara care isi vaccineaza copii la nastere si celalte tari asteapta cel putin o luna.
   Eu personal cunosc foarte multe cazuri care dermatita atopica (o boala destul de grea pt copii) carora li s-a declansat boala la cateva zile dupa vaccin.
   Vaccinurile sunt bune, dar nu pricep de ce trebuie atatea tulpini intr-un singur vaccin si de ce se exagereaza cu vaccinurile. Am inteles ca un copil pana la 5 ani primeste peste 40 de vaccinuri, chiar e nevoie de asta?
   • +2 (16 voturi)    
    @Iulian (Luni, 9 februarie 2015, 15:04)

    LianaSerbanescu [anonim] i-a raspuns lui Iulian

    Dvs. intelegeti diferenta intre studii stiintifice de medicina si decizia unei instante judecatoresti?! Cum poate decide o instanta, formata din absolventi de drept, irevocabil si fara nici un dubiu, ca autismul acelui copil a fost provocat de vaccin?! E ca si cum ati sustine ca instanta a dat si o rezolvare unei teorii matematice: n-au nici o legatura cele doua.
    Vad ca auziti foarte bine si foarte multe: am un copil de aproape sase ani si unul de doi ani. Nici impreuna n-au primit "peste 40 de vaccinuri"! Sunt vreo 4-5 cu totul, iar unele dintre astea se administreaza in doua faze (doza initiala si rapel). Si tocmai de aceea se introduc mai multe tulpini intr-un singur vaccin: ca sa fie administrate mai efficient, sa nu intepi copilul de 8 ori, il intepi de 3.
    • -2 (12 voturi)    
     Instantele si numarul de vaccinuri (Luni, 9 februarie 2015, 15:46)

     Iulian [anonim] i-a raspuns lui LianaSerbanescu

     Adica instantele se bazeaza in decizii pe argumente ilogice si care nu au legatura cu adevarul fara sa tina cont si fara sa citeze specialisti?

     Imi cer scuze ca imi pierd increderea intr-o lume farmaceutica care nu are nici o legatura cu interesul omului ci numai cu profitul.

     Am doi copii.
     Primul a facut toate vaccinurile si a racit incontinuu si a trebuit tratat de mai multe ori cu antibiotic , a avut o tuse care a durat doi ani (nu glumesc, doi ani) si in care unii medici s-au pronuntat ca ar fi efect secundar al unuia dintre vaccinuri, fara sa stie care. Tusea a disparut dupa varsta de 5 ani.
     Al doilea copil nu s-a nascut in Ro deci primul vaccin nu l-a facut la nastere si nici nu am putut face alt vaccin fiindca are multiple alergii. Pana acum nu a avut nici o raceala care sa nu se vindece cu altceva decat cu ceaiuri si homeopate.

     Cand am zis 40 am vrut sa spun tulpini nu intepaturi. Pana la 14 ani asta este lista de "intepaturi" (22 la numar):
     Vaccinare impotriva tuberculozei (vaccinarea se face in maternitate)
     DTPa = Vaccinare anti diftero - tetano - pertusis
     VPi = Vaccinare anti polio - injectabil
     Hib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B)
     Hep B = Vaccinare antihepatica B,
     DTPa = Vaccinare anti diftero - tetano - pertusis
     VPi = Vaccinare anti polio - injectabil
     Hib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B)
     DTPa = Vaccinare anti diftero - tetano - pertusis
     VPi = Vaccinare anti polio - injectabil
     Hib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B)
     Hep B = Vaccinare antihepatica B,
     DTPa = Vaccinare anti diftero - tetano - pertusis
     VPi = Vaccinare anti polio - injectabil
     Hib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B)
     ROR = vaccin rujeolic, rubeolic, oreion
     Vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis
     Vaccinare antirujeolica, antidifterica, antitetanica
     VPI (oral trivalent) - campanii scolare
     Vaccinare antipoliomelitica - injectabil
     Vaccinare antituberculoasa si antidifterica / antitetani
     • +1 (3 voturi)    
      Hah (Marţi, 10 februarie 2015, 0:55)

      yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui Iulian

      Draguto, vaccinul creste sansa de a nu te imbolnavi. Nu iti garanteaza insa imunitatea. Nici macar nu ai citit articolul. Comentezi total pe langa.

      PS: homeopatia e medicina asa cum cum esti si tu vreun zeu.
    • +4 (6 voturi)    
     @LilianaSerbanescu (Luni, 9 februarie 2015, 15:47)

     Sorin [anonim] i-a raspuns lui LianaSerbanescu

     Liliana, intr-un proces vin o multime de experti care isi spun parerea avizata in cazul respectiv. Experti care sustin punctul de vedere in cazul ambelor parti, pro si contra. Judecatorul este partea echidistanta care decide in urma consultarii parerilor tuturor celor implicati, inclusiv a expertilor in cazul respectiv. Asa se ia decizia, consultand expertii, nu este luata de judecator dupa "capul lui".
    • +3 (5 voturi)    
     Testare de alergii (Luni, 9 februarie 2015, 15:47)

     Iulian [anonim] i-a raspuns lui LianaSerbanescu

     Autorul articolului mentioneaza ca in caz de anumite alergii nu se pot face anumite vaccinuri.
     Testeaza vre-un medic copilul de respectivele alergii inainte de a face vaccinul? Pentru ca eu nu am auzit de asta.
    • 0 (0 voturi)    
     Serios? (Miercuri, 11 februarie 2015, 4:26)

     GP [anonim] i-a raspuns lui LianaSerbanescu

     Instanta decide pe baza marturiei expertilor, doamna! Dumneavoastra ce cunostinte aveti despre imunitate, mai ales pana la varsta de un an, desore faptul ca fiecare doza administrata produce reactie din partea organismului - deci, chiar daca nu sunt 40 de vaccinuri diferite, sunt doze de vaccin.
  • +5 (9 voturi)    
   Sau poate nu.... (Luni, 9 februarie 2015, 17:46)

   John [anonim] i-a raspuns lui tirolez

   Ar fi interesant sa se scrie si un articol despre incursiunea in mintea unui parinte ce si-a vaccinat copilul si a regretat...
   Statisticile din Statele Unite ale Americii arata ca din 68 de copii nascuti in 2010-2011 unul sufera de autism. UNUL din SAIZECI SI OPT !!!! Stii care era proportia in 1990? 1 din 1200...
   Ca sa fim cu totii lamuriti, fac urmatoarea propunere...Cei care inca au dubii, sa viziteze doua familii: una cu copil cu autism, si una cu copil cu oreion. Dupa care, sa compare gradurile de suferinta, iar apoi sa faca ce crede ca e mai bine.
   • +3 (5 voturi)    
    cifrele date par sa sustina contrariul! (Luni, 9 februarie 2015, 22:54)

    CetateanulRoman [anonim] i-a raspuns lui John

    Imi cer iertare , e absolut real ca nu pot fi comparate cele doua maladii.
    Insa faptul ca procentul creste in conditiile in care procesul de productie al vaccinurilor e foarte mult imbunatatit si au fost reduse substantele reziduale (de ex. Triton X, un tensioactiv folosit la inactivarea virusilor; in produsul romanesc era mai mult ceea ce il face mai dureros) Normele sint mult mai stricte. Daca nr de copii cu autism creste poate ar trebui cautat in expunerea la stress a fatului, la adrenalina, la halucinogene, tutun, cafea etc. E greu de crezut ca produse mai bune au efecte adverse mai multe.
    In acelasi timp marturisesc ca in campania de vaccinare am refuzat un produs nou (ce intrase in Ro in faza de testare pe caucazieni) si am preferat o solutie clasica pt copii mei. Pina acum se pare ca am ales corect.
   • +1 (3 voturi)    
    Citation needed (Marţi, 10 februarie 2015, 11:19)

    Dr. Internet [anonim] i-a raspuns lui John

    Statisticile nu arata deloc ce zici tu. 1 din 68 de copii sufera de "Autism Spectrum Disorders", nu de autism. Te las sa cauti pe internet diferenta, dar mai ales cauzele, si dupa ce iti formezi o parere gresita vii si te mai lamuresc.

    Apropo, ce s-a schimbat in programul de vaccinare pentru ROR in US intre 1990 si 2010?
  • 0 (0 voturi)    
   Iată ce zice Consiliul Relațiilor Externe S.U.A. (Marţi, 10 februarie 2015, 19:12)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui tirolez

   http://humansarefree.com/2015/01/cfr-oops-moment-unvaccinated-are.html
  • +1 (1 vot)    
   mamici (Luni, 16 februarie 2015, 11:34)

   Dana [anonim] i-a raspuns lui tirolez

   Sunt grupuri de mamici unde poti fi linsata virtual pentru postarea unei opinii pro-vaccini. Logica lor este : medicii fac parte dintr-o conspiratie mondiala, alaturi de guverne si producatorii de medicamente, care urmareste sa ne omoare copiii pentru profit. dar noi, care stim mult mai bine, ca am citit pe niste bloguri, reusim sa le dejucam planurile malefice, ne certam cu ei sau pur si simplu ii ignoram. Dumnezeu ne-a creat astfel incat sa putem rezista bolilor.
   Sunt unele mamici care au devenit un fel de ""äpostoli"" la care se inchina cele carora pediatrii au indraznit sa sugereze vaccinurile sau prescrie anumite medicamente.
 • +19 (53 voturi)    
  incursiune in mintea? (Duminică, 8 februarie 2015, 22:56)

  thebblack [utilizator]

  care minte? nu au minte nici cat sa inteleaga lumea reala din jurul lor. stiu ca sistemul medical din romania il poate dezamagi si pe cel mai sceptic pesimist posibil dar totusi....

  de cand medicina a trecut de capitolul babe si rugaciuni, suntem din ce in ce mai multi, traim din ce in ce mai mult iar bolile care ne omoara sunt din ce in ce mai putine (si oricum doar cele deosebit de grave). cum ar spune americanul, that shit works.

  cazurile in care nu, sunt doar rezultatul matematicii numerelor mari. stiu ca nu e usor acel unul dintr-un milion, dar cineva trebuia sa fie.

  si oricum, care conspiratie sa o cred? asta cu vaccinurile sau aia cu noua ordine mondiala (ca tot urla unul pe aici mai devreme) care ne vrea pe toti sanatosi si buni de munca in folosul masonilor (sau iluminatilor, ca nu mai stiu care-s care)?
  sau poate nici una?
  • +4 (14 voturi)    
   Asa subtila ironie (Luni, 9 februarie 2015, 2:19)

   Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

   incat ti-ai luat multe minusuri. Unora le e greu sa se prinda ca glumesti la fiecare propozitie.
   • +3 (5 voturi)    
    stai linistit (Luni, 9 februarie 2015, 15:09)

    Pistache [utilizator] i-a raspuns lui Redactia HotNews

    Minusurile vin de la anti-vaxxers carora nu li s-au aprobat comentariile pe aici si nu pot decat sa apese pe buton :))
    • 0 (0 voturi)    
     Heh (Marţi, 10 februarie 2015, 0:58)

     yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui Pistache

     Sa fie sanatosi! Desi ma indoiesc! Hreanul si mierea nu pot face mai mult decat sa atenueze cateva simptome.
 • +13 (35 voturi)    
  Eu sunt pro vaccin (Duminică, 8 februarie 2015, 23:11)

  Monica [anonim]

  Bine argumentat articolul si foarte util! Eu sunt pro acest vaccin care este bun si am vazut asta din experienta mea ca mama a 3 copii. Primii doi au facut si varicela destul de urat si oreion pentru ca nu exista atunci vaccinul la noi si baiatul la 2 ani chiar a facut complicatii, pancreatita, varsaturi grave, 8 zile de spitalizare la spitalul de boli infectioase, a fost greu, nu s-a lasat cu urmari, dar am vazut si cazuri unde a avut urmari, chiar la maturitate.
  Al treilea copil, nascut dupa cativa ani si beneficiar de vaccin nu a facut oreion si ma bucur pentru asta.
 • -1 (51 voturi)    
  un parinte tot cu educatie superioara (Duminică, 8 februarie 2015, 23:16)

  un parinte [anonim]

  contribui la statistica dumneavoastra cu exemplul meu, similar.

  am cautat si m-am documentat in jur de 5 luni, in trei limbi pe care le vorbesc curent, nu doar pe internet, ci si in publicatii (carti, reviste de specialitate - desi nu am educatie medicala). consider ca stiu sa diferentiez intre miile de informatii panicarde si cele 'pe bune' (urmaresc banii si autorii, cum se zice). intr-adevar, informatiile in limbra romana sint, calitativ, printre cele mai apocaliptice.

  hotarirea mea a fost sa astept cu nebunia vaccinarilor. principalul motiv: raportat la greutatea unui nou-nascut, mi s-a parut ca substantele chimice introduse ca adjuvanti sint mult prea multe iar efectele posibile ale acestor substante nu sint de neglijat. apoi au fost si alte motive. poate o sa ma considerati un parinte inconstient, dar stiu exact care sint simptomele bolilor pentru care se vaccineaza, si cum sa procedez daca observ ceva. citi dintre parintii cu copiii vaccinati 'la metru' stiu ce trebuie sa observe si sa faca in caz de ceva?

  atunci cind prislea poate spune in cuvinte ca il doare capul sau ca are ameteli - si nu doar prin urlete, febra, apatie - voi incepe cu vaccinarile, si alea pe alese, pe cit posibil.

  un dezavantaj pe care cei ca mine il au este ca nu exista vaccinuri 'single' ci doar la pachet. ori faci tot (ROR) ori nici unul.

  vorbitorilor de germana le recomand 'Impfen: Pro und Contra', o carte scrisa de un medic pediatru cu multa experienta si care explica foarte clar care sint riscurile bolilor, care ale vaccinurilor, cu date si referinte la studii solide.

  acestea fiind spuse, va multumesc ca scrieti, domnule Mixich, si ca nu-i lasati in pace pe nemernicii din sistemul de sanatate romanesc.
  • +11 (19 voturi)    
   . (Luni, 9 februarie 2015, 8:57)

   adi [anonim] i-a raspuns lui un parinte

   Chiar, cum procedezi când apare primul semn de panencefalită sclerozantă subacută la copilul tău?
   • -8 (16 voturi)    
    Dr. Lawrence Palevsky, MD (Luni, 9 februarie 2015, 12:26)

    Chris [anonim] i-a raspuns lui adi

    Raspunsul il primesti prin studiul facut de medicul Palewsky:
    So, here's the tradeoff. We've gone from an encephalitis incidence rate post measles infection of .0061% to an encephalitis incidence rate post measles vaccination of 1.14%
    • +7 (13 voturi)    
     . (Luni, 9 februarie 2015, 13:07)

     adi [anonim] i-a raspuns lui Chris

     www.drpalevsky.com E un „doctor” care te vindecă holistic. Nu există așa ceva, termenul e unul de marketing din „medicina alternativă”. Opiniile lui apar pe situl mercola.com, un alt „doctor” care a construit un imperiu cu „vindecarea alternativă” și care a înțeles că să profite financiar din trendul antivaccin, susținând-ul. (Verifică sursele)

     Eu vorbeam de SSPE, dar dacă tot ai adus vorba de encefalită, uite care sunt cifrele:
     -aproximativ unul din 1000 de copii bolnavi de rujeolă face encefalită.
     http://www.cdc.gov/measles/about/complications.html
     -aproximativ unul dintr-un milion (sau 4) de copii vaccinați ar putea face encefalită, și nici despre nu se poate spune cu exactitate că vaccinul a fost cauza, fiind un eveniment advers foarte rar
    • +4 (8 voturi)    
     Studiu? (Luni, 9 februarie 2015, 15:02)

     Closed [utilizator] i-a raspuns lui Chris

     Poti sa dai si un link catre acest faimos studiu facut de medicul Palevsky? Si daca e facut de el dupa toate regulile unui studiu sau e facut dupa ureche, dupa regulile "holistice"?
  • +5 (21 voturi)    
   un parinte cu educatie superioara (Luni, 9 februarie 2015, 9:33)

   butelie [anonim] i-a raspuns lui un parinte

   Oricate limbi ai vorbi, dpv medical tot semidoct esti!
  • +5 (17 voturi)    
   Ha? (Luni, 9 februarie 2015, 10:37)

   Closed [utilizator] i-a raspuns lui un parinte

   Si cum ai calculat ca adjuvantii sunt prea multi?

   Da, te consider un parinte inconstient. Nu pentru plodul tau, pana la urma tu l-ai facut, tu o sa suporti consecintele nevaccinarii. Insa esti inconstient legat de ceilalti. De ce? Pentru ca unii copii nu sunt vaccinabili, unele vaccinuri nu sunt facute pana la o anumita varsta, asa ca daca "praslea" tau se imbolnaveste, poate transmite boala si celor care se bazeaza pe imunitatea de grup. Deci, poti sa omori copilul altcuiva doar pentru ca te incapatanezi sa ai impresia ca stii mai bine decat toti aia care cu asta se ocupa. Si nu ma refer la medici neaparat, ci la miile de cercetatori care se ocupa de dezvoltarea, testarea si urmarirea vaccinurilor.
   • -1 (7 voturi)    
    Mai dat gata! (Luni, 9 februarie 2015, 16:42)

    Ted [anonim] i-a raspuns lui Closed

    Ai citit prospectul vreunui vaccin? Efectele adverse sunt scrise acolo pentru ca exista. Multe, putine, ele exista.
    Daca tu crezi ca eu o sa iau o decizie de a vaccina sau nu copilul, de a-l supune unui risc sau altuia, gandindu-ma la copiii care se bazeaza pe imunitatea de grup, insemana ca nu ai niciun copil si in consecinta nu intelegi cum gandeste un parinte.
    Asta e falsa disputa. Cei care sunt vaccinati si cu cei care sunt nevaccinati nu isi influenteaza unii altora riscurile pe care si le-au asumat intrand intr-una din cele 2 categorii. Ca sa intelegi asta ai nevoie de cunostinte temeinice de statistica matematica.
    • +2 (4 voturi)    
     Ok (Marţi, 10 februarie 2015, 1:02)

     yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui Ted

     Dar efecte adverse exista si daca bei o anumita apa, mananci o anumita mancare, respiri un anumit aer. Sau tu traiesti intr-o bula unde nu te atinge nimic? Trebuie doar sa analizezi balanta: efecte pozitive/efecte negative. La fel cand mananci zahar de exemplu. Stii ca e gustos dar in exces nu e sanatos. Asa ca mananci moderat. Si beneficiezi practic de efectele pozitive. Vaccinul POATE avea efecte adverse. Nu sunt o regula. Si administrat corect are efecte pozitive in prea multe cazuri ca sa fie ignorat.
    • +3 (5 voturi)    
     Grup (Marţi, 10 februarie 2015, 7:26)

     Closed [utilizator] i-a raspuns lui Ted

     Am citit prospectul fiecarui medicament pe care l-am luat pana acum. Toate, TOATE aveau posibile efecte adverse. Inclusiv banala aspirina.

     Decizia o iei precum cei mai multi romani, neuitandu-te mai departe de propria curte.

     Acum, am impresia ca tu nu intelegi prea bine cum e cu vaccinarile si cu imunitatea de grup. Pentru ca nu toate persoanele pot fi vaccinate: unele au o varsta prea mica, altele sunt alergice la anumite componente ale vaccinului. In plus, mai exista si anumiti care nu au fost vaccinati pentru ca au avut parinti care au citit prospectul.

     Asadar, evident ca exista grupul celor vaccinati si grupul celor nevaccinati. Doar ca in grupul celor nevaccinati, exista si copilul meu, care e prea mic pentru vaccin. Desi eu l-as vaccina, nu pot. Si ar fi foarte ok, daca am trai toti intr-un fel de bula, fara influente exterioare.

     Dar avem influente exterioare, iar copilul tau tocmai se intoarce de la Disneyland, infectat, insa in perioada de incubare. Cand e contagios, insa tu habar n-ai ca e bolnav. Si-mi infectezi mie copilul. Prin urmare, pe langa copilul tau, de care, sincer sa fiu, nu-mi pasa cu un asa tata, mi-ai infectat si mie copilul, care e prea mic pentru a fi vaccinat. Si care e mult mai predispus la complicatii, pentru ca e mic.

     Asa ca, geniule, intelege ca grupul celor cu copii vaccinati si grupul celor care si-ar dori sa aiba copii vaccinati nu sunt identice. Si grupul celor nevaccinati pentru ca nu se poate e influentat de grupul celor nevaccinati pentru ca au parinti geniali. Ai impresia ca nu poti face rau? Poti face enorm de mult rau. Doar ca trebuie sa vrei sa-ti dai seama de ce se intampla in jurul tau, nu sa traiesti doar cu "dupa mine, potopul" in minte.
  • +4 (10 voturi)    
   o greseala la mina... (Luni, 9 februarie 2015, 11:05)

   mesterica [anonim] i-a raspuns lui un parinte

   "atunci cind prislea poate spune in cuvinte ca il doare capul"...deja are infectie si vaccinul e fara rost.
   Ti-o spune unul care are hepatita B dinainte sa apara vaccinul.
   • +1 (3 voturi)    
    Da ma, da' el sustinea atlceva, ... (Luni, 9 februarie 2015, 23:39)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui mesterica

    ... anume c-o sa faca vaccinuri, da' nu toate deodata si nu toate cand e copilu' mic-mic-mic.

    Personal, mi se pare o atitudine OK. Dac-am avea un sistem de sanatate mai ca lumea, m-as increde la o adica in ce-mi zic medicii, re. cand si ce vaccinuri sa fac la un prunc mic, da' la ce-avem prefer sa ma informez si sa procedez cum fac unii din tari mai decente dpv. al sistemului de sanatate public.

    Ca idee, calendar de vaccinare recomandat de un institut serios de medicina din Germania: http://www.onmeda.de/impfungen/impfkalender_kleinkinder.html. Daca te uiti bine, aia nu recomanda decat un singur vaccin in prima saptamana de viata, si impart vaccinarea pt. o singura boala in mai multe doze. ROR il recomanda sa se faca abia cand copilul are un an.
    • +1 (1 vot)    
     Recomandari? (Marţi, 10 februarie 2015, 7:33)

     Closed [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Si in Ro vad ca recomandarea pentru ROR e 12-15 luni. Deci de unde pana unde "sa se faca abia cand copilul are un an"?

     Sunt curios, cine ti-a recomandat tie sa se faca toate vaccinurile deodata si cand copilul e mic-mic-mic?
    • 0 (0 voturi)    
     Traim in Romania (Vineri, 13 februarie 2015, 15:31)

     Rux [anonim] i-a raspuns lui Eu the first

     Ceea ce omiteti este faptul ca noi nu traim in Germania. Vaccinurile pe care le primeste copilul "mic-mic" (adica in prima saptamana de viata) sunt cele impotriva Bacilului Koch (care determina aparitia tuberculozei) si a virusului hepatitic B. In conditiile in care Romania este campioana in Europa la cazurile de tuberculoza, riscul pe care il are un nou-nascut/sugar nascut la noi de a intra in contact cu un bolnav/purtator de BK este considerabil mai mare fata de cei din tarile dezvoltate. De aceea exista schemele nationale de vaccinare, construite dupa o analiza a populatiei respective, si adaptate caracteristicilor acesteia.
  • +2 (4 voturi)    
   Intrebare (Luni, 9 februarie 2015, 13:23)

   sile [anonim] i-a raspuns lui un parinte

   De ce ati introdus in ecuatie greutatea unui nou nascut in cazul unui vaccin care se administreaza la 12-15 luni? Sau va referiti la vaccinuri in general?
 • +6 (24 voturi)    
  Rolul religiei (Duminică, 8 februarie 2015, 23:18)

  Libertati [anonim]

  Grupurile puternic reformate (streng gereformeerd, calvinisti) din Olanda exclud orice forma de vaccinare. Prefera sa-si vada copiii bolnavi/ morti decat sa-i vaccineze.
  Contaminarea altor copiii la scoala/ gradinita are efecte nedorite pt cei de alte religii. Raspindirea virala nu cunoaste limite.
  • +1 (3 voturi)    
   nu trebuie sa aibe si ei falitii lor? (Luni, 9 februarie 2015, 11:06)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Libertati

   ...
   • +2 (4 voturi)    
    De la cine vin argumentele (Luni, 9 februarie 2015, 11:52)

    '' Exemplu de sistem de sanatate'' [anonim] i-a raspuns lui ion

    Din pacate sunt prea multi '' faliti " care imbolnavesc si hotarasc soarta altora. Si la nivel politic au partid in coalitie ( partid in care femeile nu au avut pina anul trecut dreptul de a fi pe liste).
    Acestia decid viata/ bunastarea altora sau dau sfaturi despre Schengen, etc.
    Anul trecut s-a terminat cu cea mai recenta epidemia de pojar in Olanda, in Bible Belt.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bible_Belt_%28Netherlands%29

    Este lesne de inteles ca unii sunt impotriva vaccinurilor, pe baza propriilor convingeri religioasa, fara o baza stiintifica.
  • -1 (7 voturi)    
   Nu are sens... (Luni, 9 februarie 2015, 16:48)

   Ted [anonim] i-a raspuns lui Libertati

   Ce spui tu "Contaminarea altor copiii la scoala / gradinita" nu are sens.
   Acei "alti copii" daca sunt contaminati de "copiii calvinisti" insemana ca nu sunt vaccinati, adica sunt tot "copii calvinisti", in consecinta nu sunt in categoria "alti copii".
   Copiii "non-calvinisti" sunt vaccinati si prin urmare imuni la virusii purtati de copiii "calvinisti".

   Gandeste logic si nu te mai lasa imbatat de ura!
   • +4 (4 voturi)    
    Nu fiecare avem aceeasi imunitate (Luni, 9 februarie 2015, 22:01)

    Moartea prin complicatiile pojarului [anonim] i-a raspuns lui Ted

    http://www.nu.nl/binnenland/3613446/meisje-17-overleden-mazelen.html

    In okt 2013 o fata de 17 ani a murit in Olanda prin complicatiile rubeolei-pojarului. Nu fusese niciodata vaccinata, provenea dintr-o familie puternic reformata si frecventa o scoala reformata din Zeeland.
    Este un articol din zecile scrise pe tema mortii unei tinere de 17 ani prin complicatiie pojarului.

    http://www.artsennet.nl/nieuws/nieuws-uit-de-media/artikel/139146/mazelen-in-canada-overgewaaid-uit-nederland.htm
    Un alt articol din nov 2013 care arata raspindirea pojarului olandez in Canada si reactia guvernului canadian.

    NB: nu am ura impotriva nimanui, dar sa mori prin coplicatiile pojarului in anul 2013 este absurd si grotesc.
   • +1 (1 vot)    
    ?? (Marţi, 10 februarie 2015, 7:36)

    Closed [utilizator] i-a raspuns lui Ted

    Nu toti copiii POT fi vaccinati, geniule. Vezi ca ROR e de la 12 luni. 12 luni in care copilul tau calvinist de 10 ani il poate contamina intr-un fel sau altul. Iar daca ai "noroc" sa aiba alergie la componentele vaccinului, atunci nu-l poti vaccina deloc. Desi ai vrea. Asa ca e expus contaminarii de catre copilul tau calvinist nevaccinat pentru ca ai fost tu berbec.

    Acum are sens?
    • 0 (0 voturi)    
     nu, nu are sens (Marţi, 10 februarie 2015, 11:22)

     vasilica_ [utilizator] i-a raspuns lui Closed

     pentru ca si un copil vaccinat poate fi purtator de virus, vaccinat fiind tot iti infecteaza copilul tau.

     si acum ce facem? pe cine mai dam vina? gasim alt copil nevaccinat in zona, ca poate o fi ala?
     • 0 (0 voturi)    
      iar? (Marţi, 10 februarie 2015, 13:12)

      Closed [utilizator] i-a raspuns lui vasilica_

      Macar cel vaccinat a fost vaccinat. Cat despre sansele de a te imbolnavi de la un copil vaccinat, sunt mult mai mici decat de a te imbolnavi de la unul nevaccinat. Nu stiu ce intelegi tu prin "purtator de virus", dar virusii astia nu supravietuiesc multa vreme in mediul inconjurator, fara o gazda, altfel am fi morti cu totii la cateva luni de la nastere.

      Iar eu nu "dadeam vina" pe copilul nevaccinat. Ii explicam berbecului sef ca modul in care gandeste el nu e conform cu realitatea si ca nevaccinat nu inseamna intotdeauna "am citit prospectul si nu vreau sa-l vaccinez".
 • +19 (27 voturi)    
  Vaccin (Duminică, 8 februarie 2015, 23:25)

  miska [anonim]

  Cu cat vor aparea mai multe si mai hotarate pareri, cu atat se vor inversuna mai mult cei contra vaccinare. Cei pro merg oricum, ma rog, merg sigur la vaccin. Oricumul asta ar putea insemna nepregatit. Eu vreau sa impartasesc doar experienta mea de parinte. Am un fiu adolescent, pe care l-am vaccinat cu de toate la varsta copilariei. Nu l-am vaccinat niciodata antigripal pentru ca am vrut sa vad cum lucreaza sistemul imunitar. Nu a facut niciodata gripa, asa ca nu am aflat daca e bine sau nu sa faci antigripalul. Si este un copil sanatos, in sensul ca ia antibiotic o data la zece ani, desi a avut un prim an de viata groaznic.
  Am si un copilas de un an, pe care l-am vaccinat, pana acum, cu toate cele. M-am dus insa cu inima stransa, pentru ca am auzit, am citit, apoi iar am auzit multe despre vaccinuri. Inclusiv despre ROR si chiar am sunat o mamica inainte. La al doilea vaccin, copilasul meu a facut patruzeci de grade aproape. Dar m-am dus si la urmatorul. Si am facut si ROR-ul, spunand de fiecare data ca este ultimul. In concluzie, nu cred ca ne putem proteja suta la suta copiii si ca puteam avea doar certitudini. Indiferent de ceea ce alegem, o sa ne fie teama ca nu am facut cea mai buna alegere. Cel mai important este sa ne asumam aceste alegeri, Si sa nu ii influentam pe ceilalti.
  • +19 (23 voturi)    
   bine zis! (Luni, 9 februarie 2015, 1:32)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui miska

   rau cu el, mai rau fara el.. riscul exista, orice am face! incercam doar sa-l reducem. intr-o lume in care nu se mai moare de tuberculoza e usor sa uiti ca strabunicii nostri faceau cate 5-10 copii pentru ca sansele sa ajunga toti la maturitate erau infime.
   vaccinurile sunt un rau necesar. oricate efecte adverse ar avea, realitatea incontestabila este ca inainte de introducerea lor bolile respective faceau ravagii...
  • +2 (4 voturi)    
   Febra este un semn pozitiv (Luni, 9 februarie 2015, 12:47)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui miska

   La al doilea si al treilea rapel, daca apare febra, inseamna ca sistemul imunitar al copilului reactioneaza la virusul din vaccin. Deci il recunoaste, si vaccinul si-a atins scopul.

   Asta e si motivul pentru care, daca doresti un confort, se recomanda administrarea de supozitor antitermic, in primele 24h.
   • 0 (6 voturi)    
    un semn pozitiv?.. (Luni, 9 februarie 2015, 14:29)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    febra este un semn ca organismul copilului lupta cu virusul. febra in sine poate ajuta in aceasta lupta, desi nu e prea clar cum. asta nu inseamna ca un organism sanatos, cu un sistem imunitar puternic, nu poate crea anticorpi in urma vaccinului fara sa ajunga situatii potential periculoase.. 40 de grade deja inseamna ca vaccinul ala ar putea face mai mult rau decat bine.
 • +6 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 8 februarie 2015, 23:38)

  [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
   orice metoda? (Luni, 9 februarie 2015, 2:24)

   eek [utilizator] i-a raspuns lui

   Asa e, suntem cumva prea multi pe Pamant. Dar de ce vrei sa moara copiii cu rujeola? Dintre toate criteriile posibile, ai ales bubele pe corp?

   Ma rog, deja ma simt vizat de argumentul tau, tocmai pentru ca m-am obosit sa-ti raspund...

   PS
   Am sa te rog sa nu faci copii. Din acelasi motiv al perpetuarii, mentionat chiar de tine.
  • +6 (12 voturi)    
   Çinic (Luni, 9 februarie 2015, 6:58)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui

   Si eu sunt cinic si apreciez darwinismul situatiei dar ... ce ne facem cu protectia de grup ? .Gaurile create ne afecteaza si pe noi .Iar daca ar fi suferit parintii era ok , dar sufera copii nevinovati . Aici trebuie intrat cu legea - nu-i poti face orice copilului tau chiar daca e al tau . Iar un individ ce nu stie engleza nu pote sa aiba nici un pic de pretentie de a fi informat in lumea de azi . Vorbesc foarte serios .
 • +4 (20 voturi)    
  Vaccin (Duminică, 8 februarie 2015, 23:45)

  mithrill [anonim]

  O subliniere: articolul este legat strict de ROR, un vaccin facut deja la milioane de copii si care si-a dovedit eficacitatea si efectele adverse (minore in acest caz). Observ insa in comentarii ca lumea deja s-a impartit in pro vaccinare si anti vaccinare la scara larga, nu raportat la acest vaccin. Hai sa fim seriosi, exista vaccinuri cu riscuri mari, exista vaccinuri care s-au dovedit esecuri si au fost deja retrase... miscarea anti vaccin nu cred ca se refera la ROR.
  Cercetarea fiecaruia dintre noi asupra a ceea ce permitem sau nu sa ni se intample ramane valabila: in tara asta banul dicteaza iar eu nu am incredere in medici. E suficient ca sa ma catalogati drept un anti vaccin-ist sau nu?
  Si... dl. Mixich aveti in continuiare toata stima mea.
 • +7 (15 voturi)    
  excelent articol (Luni, 9 februarie 2015, 0:11)

  anonim3 [utilizator]

  Felicitari, dle Mixich. Articolul este clar si convingator. Iar comentatorii ar trebui sa reciteasca fraza initiala: discutia aici este despre vaccinul ROR si nu despre toate vaccinurile la gramada. S-ar putea ca multe argumente sa se potriveasca si la alte vaccinuri, dar impactul fiecaruia trebuie evaluat si discutat separat.
 • +4 (14 voturi)    
  despre sistemul medical romanesc (Luni, 9 februarie 2015, 0:31)

  dan [anonim]

  Deci foarte pe scurt.in anii 90' eram in clasa a 7a sau a 8a si au venit la scoala sa ne faca testul IDR (pentru necunoscatori este testul de anticorpi la tuberculoza).
  Mi-a iesit o "urma" insignifianta pe mana deci in mod normal trebuia sa fiu vaccinat. Tin minte ca au fost 2 asistente care au masurat si au ridicat din umeri. Cinci ani mai tarziu ma imbolnaveam de TBC pulmonar. Costuri pentru stat cu tratamentul si pentru mine? Fara numar.
  So fuck the system. Ascultati-va instinctul ,testati-va singuri copiii si decideti in cunostintza de cauza pentru ei. (valabil pt. cei pe care ii duce mintea evident)
  • +5 (7 voturi)    
   hmm (Luni, 9 februarie 2015, 8:53)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui dan

   In Statele Unite vaccinarea BCG nu este recomandata tuturor, ci doar in cazurile considerate cu risc crescut.

   Cauzele care justifica aceasta atitudine sunt: sansele scazute de a dezvolta boala, eficacitatea scazuta a vaccinului si posibila reactivitate a testului cutanat cu tuberculina.

   Pana la varsta de 14 ani orice om vine in contact garantat macar o data cu bacilul Koch.

   Problemele apar doar daca bacilul gaseste un organism cu un sistem imunitar slabit. Altfel corpul uman este capabil sa invinga acest bacil.

   De aceea TBC-ul era boala saracului in trecut (din cauza alimentatiei precare). Acum, din cauza stresului, nu mai este o boala "exclusivista".
  • +6 (8 voturi)    
   TBC (Luni, 9 februarie 2015, 11:32)

   dana [anonim] i-a raspuns lui dan

   Vaccinul pt. tbc se face la copii pentru a nu face formele foarte severe (meningita si tbc miliara) care pun in pericol viata copiilor. Din pacate nu are eficienta altor vaccinuri pentru alte boli infectioase si nu protejeaza de a face boala. In Romania sunt 87 de bolnavi la 100.000 de locuitori, pe când in SUA sub 3 la 100.000 de locuitori
  • 0 (0 voturi)    
   Poftim? (Marţi, 10 februarie 2015, 1:10)

   yummyberry [utilizator] i-a raspuns lui dan

   Fuck the system pt ca 2 asistente au fost incapabile sa-si faca treaba? Asta da gandire logica.
 • +9 (13 voturi)    
  corect (Luni, 9 februarie 2015, 3:46)

  amanda13 [anonim]

  Va multumesc, domnule Mixich, ca reluati tema si ca permiteti comentarii pe marginea acestui articol. Ca mama a unui bebelus de 6 luni, nu pot descrie cat de teama mi-a fost cand, la doua, patru si acum la sase luni a trebuit sa imi vaccinez copilul. Si da, au fost efecte adverse - la doua luni a plans necontenit timp de cateva ore, a avut febra, ne-am speriat si eu si sotul meu, la 4 luni a dormit o zi intreaga si a avut un pic de febra, acum la 6 luni la fel, insa cand ma gandesc numai ce i s-ar putea intampla daca ar avea poliomielita, sau hepatita B, sau tetanus, nu ezit niciun moment. Iar asta cu atat mai mult cu cat am in tara o mama medic care imi repeta neincetat la telefon ca un copil atat de mic nu ar trebui vaccinat si imi da exemplul Norvegiei unde vaccinarea incepe la un an... :( Imi este de asemenea teama acum cu epidemia de rujeola de aici ca bebelusul nostru risca sa contacteze boala cand mergem la pediatru pentru ca vaccinul se administreaza dupa varsta de un an.

  Parintii care din inconstienta sau incapatanare refuza sa isi vaccineze copiii trebuie sa priceapa ca ii pun nu doar pe acestia in pericol, ci si pe ceilalti parinti, ca noi, ai caror copii nu sunt inca la varsta la care unele dintre vaccinuri se administreaza. In plus, isi pun in pericol si nepotii - am citit despre cazuri de femei insarcinate care nu fusesera vaccinate, care au venit in contact cu virusul rubella, fapt care a afectat dezvoltarea fatului. Ca mama cred ca este extrem de important sa ma asigur si ca niciodata inconstienta mea nu va afecta viitorul copilului meu. Iar pentru cei care inca mai au dubii in ceea ce priveste vaccinurile, exista suficienta literatura pe aceasta tema care sa-i ajute sa ia o hotarare in cunostiinta de cauza.
  • +3 (7 voturi)    
   Norvegia (Luni, 9 februarie 2015, 8:41)

   adi [anonim] i-a raspuns lui amanda13

   Norvegia începe de la 3 luni și recomandă BCG la naștere pentru cei care vin din țări enedemice (România un exemplu) și HepB pentru grupurile de risc.

   http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/norway.html
   • 0 (2 voturi)    
    multumesc (Luni, 9 februarie 2015, 12:58)

    amanda13 [utilizator] i-a raspuns lui adi

    foarte sugestiv grafic.
 • +1 (13 voturi)    
  Oameni buni, (Luni, 9 februarie 2015, 5:43)

  vorax [anonim]

  orice vaccin este o forma de provocare a propriului sistem imunitar doar pentru a recunoaste ulterior virusul real si a-l invinge. Daca sistemul imunitar este deficitar se manifesta imediat prin reactia adversa la vaccin. Opiniile contra vaccinarii sunt lipsa de activitate mentala si cautare de paleative pentru incapacitatea de a-si depasi ignoranta, dar si din snobism. In fiecare "voce avizata anti-vaccin" regasim acelasi patos verbal si putere de convingere ce le avea si Hitler. Si stim unde ne-a dus.
  • +4 (12 voturi)    
   Ai dreptate, (Luni, 9 februarie 2015, 7:14)

   dan tulceanu [utilizator] i-a raspuns lui vorax

   Miscarea asta care vede peste tot conspiratii, ne va duce unde eram acum 200 de ani. Vom renunta la medicamente, ne vom ruga la Dumnezeu, iar cei care vor apuca varsta de 60 de ani vor fi considerati niste norocosi.
 • +7 (15 voturi)    
  Intrebari: (Luni, 9 februarie 2015, 6:41)

  Anonim [anonim]

  Intrebari:

  1. Va referiti doar la un vaccin si putini vor ezita sa nu va dea perfecta dreptate in privinta acestua. Unui copil nu i se administreaza un vaccin, ci mai multe.

  2. Temerea unor parinti se refera, cumulativ, la ‘bombardamentul’ asupra imunitatii la care nu este exclus sa duca ‘aglomeratia’ de vaccinuri, plus la ceea ce contine un vaccin, pe langa virusul cultivat.

  3. Va referiti strict la cauzalitatea ROR - autism. Parintii care isi pun problema anumitor efecte adverse se tem insa de faptul ca ‘bombardamentul’ cauzat de prea multele vaccinuri poate conduce la perturbari ale functionarii sistemului imunitar; sau, asa cum semnala alt cititor, nu poti sti ce iti rezerva materialul genetic; nu efectele gen febra, roseata etc sunt cele care ii sperie pe acesti parinti ingrijorati, ci cauzele unor imunitati date peste cap, ale caror cauze sunt imposibil de a fi detectate - prin urmare, logica spune ca acestea nu pot fi legate de vaccin, dar, pe aceeasi logica, si viceversa este adevarata - tocmai pentru ca sunt o multime de boli a caror cauza este complet necunoscuta (acestea fiind puse, generic, pe dereglari imunologice; ar fi interesant de urmarit evolutia a timp a bolulilor autoimune - statistic, evolutie cazuri). Medicina ar castiga incredere daca ar rezolva misterul a sutelor de boli autoimune 'inexplicabile'.

  4. in stransa legatura cu punctul 2, deschid la intamplare unul dintre programele de vaccinare din tarile europene, ex. Suedia: http://www.euvac.net/graphics/euvac/vaccination/sweden.html, dar veti gasi aceeasi recomandare in Marea Britanie, Elvetia etc.
  Note 6: HepB is only recommended to children considered high-risk groups. Vaccination is given at birth to infants of mothers positive for hepatitis B.
  Urmariti cu atentie notele si apoi comparati cu ceea ce se intampla la noi, vaccinare HepB in masa, fara diferentiere. Este HEp B contagioasa? De ce presupune vaccin obligatoriu si nu este administrata doar grupelor de risc/facultativ?
  • 0 (8 voturi)    
   Alea sunt tari cu apa calda (Luni, 9 februarie 2015, 7:13)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   Si nu Romania unde HepB e in afara controlului . Si da ,este contagioasa (duh ...) si da, daca te urci in autobuz gasesti cel putin 5 infectati in el . Doar ca daca esti mai mare decat un sugar nu te prinzi ca te-ai imbolnavit , o sa te trezesti peste 20 de ani cu ciroza si fara sa stii de unde o ai (sansa de 10 %- restul se insanatosesc si devin imuni in loc sa faca HepB cronica) .
   • +3 (3 voturi)    
    Hep B - contagioasa in Autobuz (!!!) (Luni, 9 februarie 2015, 12:17)

    Neavizat [anonim] i-a raspuns lui gamma

    Hepatita B
    Sus

    Hepatita B (numita de asemenea, ser hepatic) este cauzata de virusul hepatitei (HBV). HBV poate cauza un spectru larg de simptome pornind de la stare generala proasta pana la boala cronica a ficatului care poate duce in final la cancer hepatic.
    HBV se transmite prin:
    - fluide infectate ale organismului, precum sangele, saliva, sperma, fluide vaginale, lacrimi si urina;
    - contaminare in cadrul unei transfuzii de sange (cu sange infectat cu virus);
    - folosirea unor ace contaminate sau seringi la injectarea de droguri;
    - relatii sexuale cu o persoana contaminata cu HBV;
    - transmiterea infectiei de la mama la copiii ei nou-nascuti.
    http://www.sfatulmedicului.ro/Hepatite-virale/hepatita-la-copii_5213
    • +1 (3 voturi)    
     Pai citeste chiar primul paragraf (Luni, 9 februarie 2015, 12:56)

     Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Neavizat

     Nu ti se pare foarte usor sa iei HepB in autobuz? Mie da.

     Si da, in Romania 10-15% din populatie e purtatoare de virus HepB. Odata infectat, virusul hepatic nu dispare niciodata din corp. Ci doar e tinut in sah de sistemul imunitar. In mom, cand sistemul imunitar nu mai face fata, nr de virusi creste, moment in care se manifesta si simptomele de HepB (galben, spitalizare si tratament Interferon, ciroza, etc), si moment cand esti foarte contagios.

     Deoarece suntem tara cu incidenta foarte mare, se si recomanda vaccinarea la nastere.
   • +1 (1 vot)    
    stii ce inseamna contagios? (Luni, 9 februarie 2015, 13:59)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    ..o boala contagioasa?!?!
    Stii n ce stadii e HepB contagioasa?!
    stii ca sutn oameni care dezvolta singuri imunitate la HepB?
  • +2 (8 voturi)    
   ... (Luni, 9 februarie 2015, 8:33)

   IonMoldovan [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Văd că sunteți bine informat. Asta înseamnă că ar trebui să știți că suntem printre "fruntașii" Europei la hepatită B (și TBC).
   ...exact cum se menționează în articol, vă faceți probleme în condițiile în care nu aveți educația necesară (facultate de medicină) pentru a interpreta informațiile luate de aiurea de pe net. Încercați să apelați la un medic, e imposibil să nu găsiți unul bun.

   PS: Sunt tatăl unui băiat de 6 luni care a făcut și vaccinuri suplimentare la recomandarea argumentată a mai multor medici.
   • 0 (2 voturi)    
    HepB luata din sistemul medical romanesc... (Luni, 9 februarie 2015, 14:03)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui IonMoldovan

    ..nu din cauza ca nu s-a facut vaccinul la nastere...

    In alte tari exista programe speciale pentr imunizare, demarate de oameni competenti si pe bani multi...
   • +2 (2 voturi)    
    Documentare? (Luni, 9 februarie 2015, 17:41)

    Ioana [anonim] i-a raspuns lui IonMoldovan

    Si daca tot suntem asa meseriasi pe locul 1 la Hepatita si BCG, dumneavoastra stiti cumva ca tot sunteti atat de documentat care sunt primele 2 vaccinuri pe care le primeste copilul in maternitate??? Cum Dumnezeu toti suntem vaccinati si totusi suntem pe primul loc in Europa?
  • +3 (9 voturi)    
   . (Luni, 9 februarie 2015, 8:50)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   „Current studies do not support the hypothesis that multiple vaccines overwhelm, weaken, or “use up” the immune system. On the contrary, young infants have an enormous capacity to respond to multiple vaccines, as well as to the many other challenges present in the environment. By providing protection against a number of bacterial and viral pathogens, vaccines prevent the “weakening” of the immune system and consequent secondary bacterial infections occasionally caused by natural infection.”

   http://pediatrics.aappublications.org/content/109/1/124.full

   Despre HepB la naștere. Ai ales doar țările Europene care au acea recomandare, dar nu te-ai interesat de au această recomandare. Răspunsul este simplu, incidența hepatitei B la nivel național este mică, iar în grupurile de risc este mare, deci nu e necesar să facă vaccinarea la nivel național. Ori în România sau alte țări europene, hepatita B este o boală cu răspândire mai mare la nivel național, de aceea este recomandată vaccinarea la naștere. Dacă ai fi vrut să te informezi obiectiv ai fi făcut un conspect cu toate țările din Europa, nu doar cele care îți confirmă deja alegerea făcută.
  • 0 (0 voturi)    
   Hepatita B in Romania (Luni, 9 februarie 2015, 14:40)

   Cristian5 [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   Domnule Anonim, pentru punctul 4 va dau 2 cifre (afirmatiile de la 2 si 3 sunt alarmism lipsit de baza stiintifica, deci e inutil sa le mai combat):

   In Romania, in 2010, se estimau a fi 1.016.800 infectati cu Hepatita B. Cam 5%. Va garantez ca acest numar n-a scazut in ultimii 4 ani.

   In Romania, in 2010, dintre TOTI oamenii care vroiau sa doneze prima data in viata lor sange la o banca de sange, 3,7% erau infectati cu Hepatita B si NU stiau.


   Sursa (scroll down, clic pe pdf): http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hepatitis/news/news/2013/06/hepatitis-b-and-c-infect-one-in-fifty-adults-in-european-region
  • +3 (3 voturi)    
   grupele de risc (Luni, 9 februarie 2015, 17:39)

   indianu [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   hepatita B se poate lua la stomatolog, tatuaje, tratament la camera de garda cu intrumentar incorect sterilizat, intepaturi in ace aruncate aiurea prin parcuri, transfuzii sanguine, iar la adult pe cale sexuala. deci care sunt grupele de risc in Romania?
 • +3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 februarie 2015, 6:58)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   comentariu (Marţi, 14 aprilie 2015, 7:13)

   nae [anonim] i-a raspuns lui

   Vaccinurile pot da reac'ii adverse foarte grave.Dacă nu mă crezi vorbeşte cu Nelu Ploieşteanul.
 • 0 (8 voturi)    
  Medicina ca stiinta (Luni, 9 februarie 2015, 7:30)

  GRadu007 [utilizator]

  Medicii au pretentia vanitoasa ca lumea sa aiba incredere orbeasca in stiinta lor. Numai ca pretentia asta e cam deplasata. Stiinta medicala nu e chiar la "inaltimea stiintifica" a matematicii unde (de exemplu) asupra unei teoreme odata demonstrate nu se mai revine, nu mai exista polemici, dubii, discutii, birfe.

  Cind stii ca thalidomida (si nu e un caz singular) a fost recomandata de medici in anii '50-'60, cind stii ca, pe vremuri, medicii recomandau amigdalectomia intr-o veselie iresponsabila, cind stii ca tratamentul stomatologic de canal ("omorirea" nervului) se facea, pina nu demult, cu arsenic, ceea ce avea de multe ori consecinte grave (cangrene) peste 10-15 ani si cind mai stii multe alte exemple in care stiinta medicala a dat chix urit de tot, acceptarea fara cricnire a sfatului oricarui medic e o pretentie deplasata.
 • +5 (7 voturi)    
  medicii de familie (Luni, 9 februarie 2015, 8:33)

  Gabriela [anonim]

  In Romania e isterie.Eu m-am dus in Constanta sa ma inscriu la doctorul de familie , precizand ca vreau sa-i fac baiatului toate vaccinurile la zi conform schemei din Romania, ca as dori sa fac si un vaccin pentru hepatita, vaccinul antigripal etc - doctorita imi spune ca ea nu stie, ea sustine mai mult medicina homeopata, ca sa ma duc in spital sa mainteresez, ca vaccinurile sunt din China si nu sunt sigure.Am insistat ca pot achizitiona eu vaccinurile numai sa-mi spuna ce si cum si numai sa le faca la cabinet, iar mi-a spus ca ea nu stie.....am plecat si nu m-am mai inscris deloc, pierdere de timp.Si asta la medici platiti din banii statului roman, deci ....
  • +4 (6 voturi)    
   deci... (Luni, 9 februarie 2015, 9:36)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Gabriela

   1. Medicii de familie nu sunt platiti de stat. Sunt platiti de CAS din banii asiguratilor pe sistemul per capita. Adica primesc imensa suma de 3 lei pentru fiecare asigurat inscris indiferent cate servicii iti ofera. Mai primesc bani si per servicii (pentru anumite cazuri) dar suma este atat de mica incat nu are rost sa dezvolt ideea.

   2. La medic nu te duci ca la aprozar. Sa ceri sa ti se dea sau sa ti se faca. Tratamentul este strict o decizie medicala si se acorda in urma consultului.

   3. Vaccinul antigripal se primeste de la DSP si se face gratuit doar la persoanele cu factor de risc (batrani, persoane cu afectiuni cardio-vasculare etc). Daca tu doresti sa te vaccinezi si nu faci parte dintr-o categorie de risc atunci il cumperi de la farmacie si ii platesti si medicului pentru vaccinare. Se numeste serviciu la cerere si nu se deconteaza de CAS.
 • +1 (9 voturi)    
  vaccinare (Luni, 9 februarie 2015, 9:27)

  Ioan Cernatescu [anonim]

  Ii intreb pe cei contra vaccinarilor: ati citit despre cum arata o epidemie de variola, difterie sau poliomielita sau recent de rujeola? Poate n-ar fi rau sa apara astfel de articole.
  Cu stima, Ioan Cernatescu
  • +5 (5 voturi)    
   .... (Luni, 9 februarie 2015, 14:27)

   dava10 [utilizator] i-a raspuns lui Ioan Cernatescu

   Ai citit vre-un prospect de vaccin vre-odata pana la capat? Efectele adverse?
   De ce semnezi la vaccinare ca iti asumi integral riscul vaccinarii ca doar nu esti tu doctorul? Nu cunosti medicina, deci de ce iti asumi tu responsabilitatea?!!!
   • -1 (1 vot)    
    riscuri (Marţi, 10 februarie 2015, 7:43)

    Closed [utilizator] i-a raspuns lui dava10

    Ai citit vreodata prospectul la aspirina? Sau ibuprofen? Pana la capat? Si totusi ai luat pastila aia, pentru ca-ti crapa capul de durere?

    La vaccinare semnezi pentru ca nu medicul e vinovat daca se intampla ceva. Medicul aplica un tratament. Singurele cazuri in care ar putea fi vinovat sunt cand nu aplica tratamentul corect sau nu se asigura ca vaccinul a fost depozitat in conditii corespunzatoare si ca nu e expirat.

    Daca vrei sa te iei in gura cu cineva cand apar efectele adverse, te poti lua in gura cu producatorul vaccinului. Bine, poti sa dai in judecata si medicul, hartia aia semnata de tine e frectie la picior de lemn pentru el, in caz ca nu-si face treaba cum trebuie.
 • -2 (12 voturi)    
  o părere (Luni, 9 februarie 2015, 9:31)

  Razvan12 [anonim]

  În primul rând, informarea: aceleași informații pe care le găsiți dumneavoastră pentru a argumenta poziția vaccinului (studii din jurnale medicale de prestigiu, etc.) drept opțiunea valabilă sunt aceleași pe care le accesează orice părinte educat, cu studii superioare și cu același grad de cunoștințe despre știința medicală - cel puțin teoretic. Faptul că puneți problema atât de radical, deși mimați o minimă înțelegere condescendentă privind opțiunea cu care nu sunteți de acord, este o totală lipsă de respect dar un gest perfect justificabil dpdv jurnalistic. Deși, conform logicii jurnalistice (să nu uităm așadar că NU aveți altă calificare decât cea de om de presă), sunteți foarte abil în a arunca cu termeni și a face din frază o concluzie să pară sentință. Dacă până acum isteria era în par Dar, în esență, greșiți fundamental. Înțeleg că mișcarea ”anti-vaccin” este o isterie, când de fapt este o opțiune alternativă viabilă și categoric discutabilă, așa cum sunt toate opțiunile privind sănătatea. Eu vă doresc să faceți un copil, înainte de a mai fi atât de condescendent în privința celor care nu și-au vaccinat copiii. Și vă mai doresc să continuați research-ul privind această problemă din ambele unghiuri de vedere. DAR, asta ar însemna să vă schimbați meseria. Iar meseria dumneavoastră asta vă învață, mai ales pe meleagurile unde prostia și ignoranța sunt uriașe, adică pe la noi. Zi ceva acolo, găsește și o exprimare din condei, pac pac un link, explicăm cu niște cifre statistice și cu un studiu serios ceva ce nici măcar nu pricepi în esență, deși așa îți pare când o întreagă danemarcă face ce face și nu iese nimic nasol. Două-trei informații statistice, un jurnal medical, câteva vorbe despre consipraționism, deși nimeni nu l-ar fi adus într-o discuție obiectivă și la rece, o portretizare nesimțită a doamnelor cu pretenții, care caută măcar să întrebe, să discute, să afle, nu să SE SUPUNĂ ca vitele și oile...și gata articolul mătăluță... dă boul click, iese banu.
  • +6 (10 voturi)    
   Ați cam dat-o în bară (Luni, 9 februarie 2015, 10:26)

   octavian [anonim] i-a raspuns lui Razvan12

   V-ați formulat punctul de vedere acuzând lipsa de calificare a jurnalistului.
   Autorul a terminat Facultatea de Medicină (deci doctor) și este jurnalist.
   Pentru binele copiilor dumneavoastră și al nostru al tututor, sper că nu faceți același tip de greșeli elementare în privința documentării când decideți să nu vă vaccinați copii.
 • +4 (10 voturi)    
  My two cents (1) (Luni, 9 februarie 2015, 9:34)

  adi [anonim]

  Vaccinarea nu se face doar pentru individ, ci și pentru comunitate. Eficacitatea vaccinării este mare atunci când o mare parte din populație este vaccinată, cei imuni protejându-i și pe cei care nu sunt imuni din varii motive. Dar vaccinarea vine și cu costuri exprimate în reacții adverse, de la ușoare până la grave. Aceste costuri le suportă copilul vaccinat și părintele. Comunitatea trebuie să participe și ea la aceaste costuri, de aceea România are nevoie de un program de ajutorare financiară a părinților acestor copii, lucru care se întâmplă și în alte țări.

  Vaccinurile din programul național trebuie să devină obligatorii (ex. Croația), cu condiția existenței acelui program de compensare. Sunt două motive principale pentru care a scăzut acoperirea vaccinală în ultimii ani: neprezentarea și refuzul. Consecința se răsfrânge asupra comunității și nu neapărat asupra familiei care a refuzat vaccinarea. Costurile financiare și umane ale unei epidemii sunt imense și de multe ori epidemiile încep și sunt întreținute de grupurile de oameni care nu sunt imuni la acea boală. Cum nu poți pune un singur individ să plătească aceaste costuri și cum nu-l poți pedepsi nici pentru eventualele decese, comunitatea trebuie să cântărească foarte bine la caracterul obligatoriu al vaccinării, în condițiile în care refuzul se bazează pe ignoranță și conspirație.
 • +7 (9 voturi)    
  My two cents (2) (Luni, 9 februarie 2015, 9:34)

  adi [anonim]

  Medicii de familie trebuie să răspundă întrebărilor părinților. Ori ei, așa cum ai spus și în articol, fie nu vor, fie nu au un răspuns. Întrebările sunt atât de des vehiculate prin mediul online sau prin cabinete și se poate face o listă de răspunsuri posibile. Sunt vaccinurile cauza autismului? Vaccinurile plurivalente suprasolicită sistemul imunitar? De ce trebuie făcut BCG și HepB la naștere? Un copil nu are relații sexuale la naștere, de ce trebuie făcut v. HepB? Este rujeola o simplă boală a copilăriei? De ce trebuie vaccinat împotriva polio, dacă ultimul caz a fost în anii 90? De ce un copil nevaccinat este un pericol pentru cei vaccinați? Mercurul? Aluminiul? Formaldehida? De ce trebuie să-mi vaccinez copilul când e mic? Mai mulți doctori au recomandat să nu vaccinez, unde greșesc ei? A

  Vi se par întrebări stupide? Nu sunt, sunt întrebări formulate de părinți care au ales să nu-și vaccinezi copiii și au găsit răspunsuri în articolele neverificate după sursă și data apariției și nu le-au găsit în cabinetele medicilor de familie.

  Concluzie: vaccinarea obligatorie, program de compensare a celor au avut reacții adverse grave și educarea medicilor de familie cred că vor readuce procentele de acoperire vaccinală la limitele de siguranță pentru comunitate.
  • 0 (6 voturi)    
   d (Luni, 9 februarie 2015, 11:44)

   break a leg [utilizator] i-a raspuns lui adi

   un comentariu la spusele tale: parintii acestia, care decid la final sa nu isi vaccineze copii, sunt pe deplin informati de catre medicii de familie. dar ei au deja raspunsurile inca dinainte sa deschida gura medicul. da, sunt istetii aia care stiu ei mai bine ;)
   • 0 (4 voturi)    
    . (Luni, 9 februarie 2015, 12:02)

    adi [anonim] i-a raspuns lui break a leg

    Știu. Cam același lucru îl spusese și Dr. Sever Oană acum ceva vreme pe HN, într-o discuție cu cititorii despre vaccinul HPV.

    Dar în felul ăsta nu vor mai avea scuza că medicul n-a răspuns sau a răspuns expeditiv ori total greșit.
 • +5 (9 voturi)    
  Mda (Luni, 9 februarie 2015, 9:59)

  electron [utilizator]

  "raportat la greutatea unui nou-nascut, mi s-a parut ca substantele chimice introduse ca adjuvanti sint mult prea multe" zice cineva mai sus si cam asta ii concluzia la care ajung multi
  Wow asta o zici tu ca specialist in imunologie, sau ca cercetator in domeniul vaccinurilor, sau pur si simplu dupa documentarea ta intensa de wow 5 luni, ai ajuns la concluzia ca 0.5455ug de aluminiu in vaccinul asta ii prea mult si tu ai pune 0,345 ug.
  Hai sa fim seriosi sunt cercetatori care se ocupa cu asta ani intregi si se fac numeroase teste si vii tu dupa ce ai citit 5 luni pe net si zici ca nu sunt bune cantitatile?
  Sa iti zic eu ceva despre cititul pe internet, pe internet poate sa scrie oricine orice fara prea multe repercursiuni. Sunt tot felul de persoane care incearca sa castige notorietate si scriu tot felul de articole mai mult sau mai putin documentate. Oricine poate sa scrie articole, daca nu sunt bazate pe niste studii clinice serioase, studii a caror rezultate sunt reafirmate de alte studii, articolul este egal cu 0. Si eu pot sa ma documentez x luni si sa scriu un articol despre cum ar trebui sa se faca o centrala nucleara, asta nu inseamna ca o sa am si dreptate.
  Pentru cei cu teoria conspiratiei ca unele companii farmaceutice ar fi in spatele vaccinurilor, va intreb un lucru ce ii mai profitabil sa dai in vaccin care costa nu stiu 100 euro sa zicem la un copil, sau sa lasi copilul sa face varicela, oreion si mai stiu eu ce si sa dai o serie de medicamente sa tratezi varii simptome, sau chiar sa il internezi in spital?
  Eu cred ca a doua varianta este muuult mai profitabila.
 • +2 (4 voturi)    
  Vaccinari la copii (Luni, 9 februarie 2015, 10:04)

  wombatt [utilizator]

  Intr-adevar, vaccinul ROR este benefic pentru cei mici, dar s-au raportat si multe cazuri in care s-au imbolnavit copii vaccinati. Aici mai trebuie insistat pe respectarea stricta a lantului de temperatura de la producator pana in momentul administrarii. De asemenea, mai ramane problema eficacitatii vaccinului dupa terminarea scolii, bolile respective fiind mult mai grave daca le faci ca si adult. Mult mai problematic este vaccinul BCG (impotriva tuberculozei) care dupa parerea mea (medic) se administreaza absolut nejustificat la nastere, de multe ori fara macar sa se informeze parintii despre acest lucru. Dupa schimbarea vaccinului (acum se utilizeaza tulpina Copenhaga) au aparut foarte multe reactii adverse care de multe ori au fost trecute sub tacere. Numai dupa ce peste 100 de copii au ajuns in spital problema a "transpirat" in presa si vaccinarea a fost temporar suspendata. Inainte de reluarea vaccinarii, l-am vazut la TV pe Raed Arafat, care sustinea ca dupa perioada de suspendare a vaccinarii s-au inmultit cazurile noi de TBC. Or, ca medic sa sustii asa ceva mi se pare hilar. Domnul Arafat nici macar nu are expertiza in domeniu, nefiind pneumo-ftiziolog. Un articol foarte pertinent despre aceasta vaccinare a aparut in Viata Medicala si il gasiti aici: http://www.viata-medicala.ro/*articleID_5957-dArt.html Eu personal am avut foarte mult de suferit in copilarie de pe urma unei revaccinari BCG, fapt care la vremea respectiva nici macar nu a fost consemnat in vreun registru de efecte adverse, cu toate ca problemele s-au putut rezolva numai prin spitalizare si 2 interventii chirurgicale.
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 februarie 2015, 15:18)

   [anonim] i-a raspuns lui wombatt

   • +2 (4 voturi)    
    re:sincer (Luni, 9 februarie 2015, 19:10)

    Diana [anonim] i-a raspuns lui

    stimate domn, iti spun eu ce se invata la Medicina Generala despre vaccinul BCG: generalitati, mod de administrare, posibile reactii adverse si inca putine lucruri. Aceste lucruri se invata pe parcursul studiului o singura data. Nu se mai reiau decat la anumite specialitati. Eu le-am invatat in urma cu 25 de ani, dupa niste carti din anii '60. Ce am invatat in plus la cursuri, este ca vaccinul NU poate preveni imbolnavirea, lucru afirmat corect de inca un comentator aici. Parerea multor medici, atat specialisti, cat si de familie este ca ar fi mai utila renuntarea completa la BCG si efectuarea testelor IDR, pentru a putea depista si urmari pe cei care au intrat in contact cu micobacteriile. Si parerea mea este ca vaccinarea tuturor copiilor la nastere nu este indicata. Au fost raportate cazuri de imunodeficienta in urma carora nou-nascutii vaccinati au decedat, cu toate eforturile terapeutice depuse. Avand in vedere lipsa totala de eficacitate in ceea ce priveste posibila imbolnavire, in Romania s-a renuntat complet la revaccinari, lucru care nu a schimbat absolut deloc statisticile. Pe vremea lui Ceausescu se faceau revaccinari la 4, 14 si 18 ani degeaba. In vremea aceea lucram ca si sora medicala si am participat la campanii de vaccinare. Cam la 5% dintre copii, mai ales la 14 si la 18 ani, apareau abcese postvaccinale, care nu se vindecau decat dupa luni de zile. Am avut si cazuri de adenopatii axilare si supraclaviculare. Iti recomand sa citesti articolul Prof. Stoicescu (daca intelegi ceva in domeniu) amintit de wombatt si comentariul altui medic de la sfarsitul articolului si pe urma sa te gandesti daca mai arunci cu noroi in altii.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 februarie 2015, 15:28)

     [anonim] i-a raspuns lui Diana

   • 0 (2 voturi)    
    about SISKA (Luni, 9 februarie 2015, 19:51)

    pof [anonim] i-a raspuns lui

    Stimabile siska... esti foarte activ si obraznic cu orice parere pro sau contra vaccin. Ai fost cumva vaccinat la mansarda? Forumul este pentru a discuta liber nu un loc unde arunci cu noroi. Sa inteleg ca esti acel super personaj calificat in vaccinare si ceilalti sunt idiotii Romaniei?
    Conform activitatii dupa acest forum de discutie... nu prea ai de treaba!
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 februarie 2015, 14:26)

     [anonim] i-a raspuns lui pof

 • -3 (9 voturi)    
  incursiunea în lipsa minții (Luni, 9 februarie 2015, 10:13)

  Razvan [anonim]

  Tendențios, muncit prea puțin, câteva ore de research, un articol slab pentru un site care devine din ce în ce mai slab la munca jurnalistică corectă. Măcar pentru editorul comentariilor, e bine de știut că atunci când cauți să luminezi ceva de o asemenea delicatețe și atât de discutabil - nu trebuie să fii prea deștept ca să înțelegi că ”realitatea” e suficient de complexă încât să discuți cu multă atenție și fără să pretinzi ”incursiuni” pe știu eu unde, cum ar fi mintea cuiva care își expune copilul unui tratament medical cel puțin puternic, cu riscuri mici dar totuși uriașe. Vreți să faceți click-uri pe spinarea ”cititorilor pasionați” de pe scaunul obiectivității, reușiți, felicitări, meritați conturi grase și super beneficii de pe urma acestei meserii, pentru care v-ați pregătit foarte bine. Dar cred că eroarea în care vă plasați ca jurnaliști e profundă și periculoasă, aproape la fel de periculoasă ca și cea pe care, vezi doamne, vreți să o îndreptați. Și mai cred că riscul cel mai mare este că sunteți în esență total incapabili de a vă pune mintea la contribuție astfel încât să pricepeți întreg fenomenul, respectiv toate ițele și tot ce poate încăpea ca argument perfect rațional, științific și valabil, în ambele părți. ”Isteria anti-vaccin” - e o sintagmă preluată de voi ca niște haplea înfometați de ceva ”spectaculos”. Rușinică pentru jurnalismul ”de o înaltă ținută”. În rest, fiecare cu google-ul lui. Sau te pomenești că sunt jurnale medicale prin redacție pe la voi zburând pe-acolo... rușinică, cum spuneam.
  • -2 (2 voturi)    
   forma fara fond tipic romaneasca (Luni, 9 februarie 2015, 14:51)

   Cristian5 [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

   8 fraze care nu spun absolut nimic, care nu aduc nici un argument, dar care credeti ca va plaseaza pe o pozitie de superioritate fata de un "haplea infometat" care se straduieste sa arate ca in spatele afirmatiilor sale stau zeci de ani de cercetari si elita medicinei mondiale.

   Nu faceti decat sa demonstrati inca o data ca logica, statistica, medicina bazata pe stiinta (deci pe dovezi) si bunul-simt n-au nici o sansa in fata sfertodocției de google.
 • -4 (10 voturi)    
  ? (Luni, 9 februarie 2015, 11:21)

  Anca [anonim]

  Care este utilitatea acestui vaccin? ROR? ca despre el se vb in general.
  Pt ce se face?
  - pojarel
  - pojar
  - oreion.
  Nici una din aceste boli nu este grava, facuta in copilarie. Multi din noi, parintii, le-am facut in copilarie, fara efecte adverse.
  • -2 (4 voturi)    
   . (Luni, 9 februarie 2015, 11:48)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Anca

   N-ai citit articolul, nu-i așa?
   • 0 (6 voturi)    
    ba da (Luni, 9 februarie 2015, 13:35)

    Anca [anonim] i-a raspuns lui adi

    Ba da, am citit articolul.
    Si stiu exact despre ce boli e vorba.
    De cind ne speriem groaznic de pojar? Sau oreion?
    Citi dintre noi nu am avut in copilarie bolile astea?
    Sau varicela?
    Nu sint bolii grave, cum e variola de ex.
 • +2 (8 voturi)    
  15% (Luni, 9 februarie 2015, 11:26)

  Paul [anonim]

  15% este limita maxima de oameni neimunizati pe care o populatie o poate suporta fara sa apara epidemii. E o matematica simpla.

  Alegi sa nu iti vaccinezi copilul? Atunci roagate sa nu fi facut la fel si alti 15 oameni dintr-o suta.

  Si pana acuma erau oameni impotriva vaccinarii. Dar numarul lor era mentinut in acest 15%, si epidemia se oprea de la sine. Acuma, de cand se face tam-tam pe acest subiect, probabil ca acest procent va creste. Si la un moment dat, epidemia va izbucni.
  • +2 (2 voturi)    
   se face tam-tam.. (Luni, 9 februarie 2015, 14:19)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui Paul

   ..atunci de cand se opreste o campanie de vaccinare din cauza ca in 3 judete au aparut reactii adverse puternice... la copii vaccinati..
   De ce doar in Romania aceste "Reactii adverse"..si inca si la copii?
   De ce nu si in alte tari?
   Eu nu o sa fac 3 vaccinuri deodata... nici mie, nici copiilor mei..
   In natura nu vin aceste 3 boli deodata peste om...nici macar 2 deodata nu vin...de ce sa imi ametesc sistemul imunitar cu informatii false..si artificiale?!?!?
   • +1 (1 vot)    
    3 boli (Marţi, 10 februarie 2015, 7:48)

    Closed [utilizator] i-a raspuns lui akillies

    Asa-i. Iti recomand sa nu ametesti sistemul imunitar cu informatii false si artificiale si sa nu te vaccinezi nici anti-polio. Ca doar ce poa' sa se intample, niste picioare strambe, o coloana deformata, d-astea, doar nu mori.
 • +2 (4 voturi)    
  Vremuri trecute... (Luni, 9 februarie 2015, 11:34)

  Anca [anonim]

  Sunt de acord cu articolul, exceptand un singur lucru: marea majoritate a medicilor de familie din Romania nu sunt la curent cu noutatile si cu noile tehnologii, nici pe departe...
 • 0 (8 voturi)    
  Medicina moderna (Luni, 9 februarie 2015, 11:37)

  Mitica [anonim]

  Din pacate medician moderna s-a transformat dintr-o relatie medic-pacient intr-o relatie trista pacient-statistica.
  Am primit din partea unui medic un tratament cu urmatorul argument: 85% din pacientii care au primit acest medicament au raspuns pozitiv.
  Nu l-am luat mediciamentul indicat si treaba s-a rezolvat si fara medicament.
  Am doi copii si acuma 16 ani am fost tentat sa il vaccinez pe cel mai mai mare dintre copii cu acest ROR, denumit international MMR. Si am renuntat.
  De retinut ca atunci cand faci anumite vaccinuri, imunitatea este dobandita pe o perioada limitata. Dupa un anumit timp trebuie facut ceea ce se numeste rapel, adica un nou vaccin care sa refaca imunitatea.
  In plus mie mi se pare foarte impovorator pentru un trup sensibil cum este cel al unui copil sa il 'bombardezi' cu 3 vaccinuri dintr-o data.
  Sunt anumite vaccinuri care sunt fara indioala bune, dar ca sa vaccinam pentru orice mi se pare o prostie.
  In ceea ce priveste treaba ca citim inainte sa mergem al medic mi se pare foarte corect. Este vorba de corpul meu. Daca medicul face o greseala il doare drept in cot. Avem o viata si noi trebuie sa decidem ce facem cu ea, nu altii.
  Iar eu refuz sa fiu doar un procent dintr-o statistica. Cine doreste nu are decat sa fie.
  • +1 (7 voturi)    
   Nici tu n-ai citit articolul (Luni, 9 februarie 2015, 12:15)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Mitica

   RISCUL ACTUAL DE DECES AL COMPLICAŢIILOR RUJEOLEI
   - Epidemia din 1999 din Olanda: 2300 de cazuri, trei copii decedaţi.
   - Epidemia din 2000 din Irlanda: 1200 de cazuri, trei copii decedaţi.
   - Epidemia din 2013 din Franţa: 15.000 de cazuri, şase copii decedaţi.

   Cum poți să mai spui „sa vaccinam pentru orice mi se pare o prostie.”?
   • +3 (5 voturi)    
    Matematic... (Luni, 9 februarie 2015, 16:01)

    JohnDoy [anonim] i-a raspuns lui adi

    Deci, discutăm despre 18.500 de cazuri, întâlnite în 3 țări diferite, pe parcursul a 14 ani???
    12 decese, adică 0,0648648648648%?
    Nu mă pricep, dar presupun că mai multe decese juvenile se întâmplă în 14 ani datorită accidentelor din trafic.
    Chiar nu înțeleg de unde această isterie pro/contra...
    Desigur, subiectul este unul sensibil, însă ține de libertatea fiecărei persoane.
    Prin comparație, numărul avorturilor în 14 ani, raportat la fix același număr de persoane, este mult mai mare.
    Însă despre asta, ne cam simțim vinovați să discutăm...
 • +6 (12 voturi)    
  Nu doar vaccinurile fac rau! (Luni, 9 februarie 2015, 11:51)

  Un om avizat [anonim]

  Am auzit ca si mancarea face rau. Nu mai dati de mancare copiilor, ca pun numai prostii in ea.
  Nu ii mai spalati, nu ii mai vaccinati, nu le mai dati medicamente cand sunt bolnavi.

  Ziceti si voi o rugaciune, sa traim cu o speranta de viata de 30 de ani, ca-n evul mediu, fara conspiratiile astea mondiale care vor sa traim mai mult!
 • +3 (7 voturi)    
  Medicii din Romania (Luni, 9 februarie 2015, 12:29)

  Irina [anonim]

  1. Romanul a ajuns sa fie si doctor de meserie pt. ca cei mai multi dintre noi ne-am confuntat cu probleme grave datorita incompetentei medicilor.
  2. Ca exemplu f. clar, personal, m-am luptat jumatate de an cu crize de litiaza biliara, ajunsa cu salvarea de multe ori la spital, de fiecare data mi se dadeau pastile pt ulcer. Dupa vreo 3 luni mi s-a spus ca sunt suspecta de hepatita si ciroza, avand 27 de ani. Mai apoi, pt ca nu aveam vreo hepatita cunoscuta au decis ca am hepatita autoimuna si ca mai am vreo 5 ani de trait. Intr-un final, dupa rezultatul analizelor, am cautat singura pe net de ce aveam acele rezultate, si am gasit ca de fapt era blocaj biliar. La un an de la operatie, ma simt excelent, nici vorba de hepatite, ciroze, ulcere, etc. Am fost vazuta de cel putin 10 doctori pana am descoperit singura problema.....
  3. Sunt f. multe cazuri in care oamenii s-au lovit de acelasi sistem incompetent si multi si-au luat viata si deciziile medicale in propriile maini pt. ca nu mai avem doctori competenti. Sunt f. multe motive pt care un adult decide astfel pt. copilul lui; in primul rand neincrederea in doctori. Cum mai poti avea incredere intr-un doctor care nu este capabil sa-ti stie istoricul medical, sau sa vada dincolo de tiparele obisnuite sau macar sa te trateze cu un minim respect, ca si noi suntem fiinte umane ca si ei, nu doar pacienti pe o banda rulanta ca niste pui intr-o fabrica....Copilului meu i s-a recomandat calciu si fier pe la 3 luni, doctorita stiind ca am talasemie minora si copilul suspect de aceeasi problema. Fierul este interzis in caz de talasemie minora. Unde era creierul doctoritei cand a putut sa-mi dea acele suplimente? Bineinteles ca nu i le-am administrat si bine am facut, pt ca intr-adevar si copilul are aceeasi problema. Sa fim seriosi, sa nu ne mai criticam pt faptul ca ne decidem singuri soarta, pt ca nu mai putem sa ne bazam pe niste doctori cu zeci de ani experienta in spate care nu stiu sa mai faca aceasta meserie.
 • +1 (7 voturi)    
  conformitate fiole vaccin (Luni, 9 februarie 2015, 12:39)

  Elena [anonim]

  Baiatul meu de 7 ani ar fi trebuit sa faca acum rapelul la vaccinul ROR si am refuzat sa-mi dau acordul. De fapt, acest "acord" a fost motivul pentru care am refuzat.
  Cine imi garanteaza ca fiola cu vaccin este conforma? (Vezi cazul cu vaccinul antitetanos din urma cu putin timp cand au fost retrase doua loturi, dupa aparitia efectelor adverse).
  As vrea ca, inainte sa-mi dau acordul solicitat, sa mi se dea o garantie scrisa ca fiola pe care o vor injecta in copilul meu este conforma si nu da alte efecte adverse decat cele specificate.
  De ce este necesar acest acord? Eu nu il vad decat ca un paravan in spatele caruia autoritatile se ascund, fugind de responsabilitate.
  Pana acum am respectat schema obligatorie de vaccinare
  • 0 (6 voturi)    
   Mda (Luni, 9 februarie 2015, 13:44)

   electron [utilizator] i-a raspuns lui Elena

   Ai copil de 7 ani? Da, bun, la fiecare masa la gradinita ti s-a cerut acordul sa i se dea un anumit fel de mancare? Nu cred. Ti-a dat cineva in scris ca garanteaza ca nu o sa faca toxinfectie alimentara sau un salmonela sau mai stiu eu ce? Nu cred.
   Ba mai mult ceilalti parinti ti-au dat in scris ca copii lor nu sunt raciti, nu au rujeola, si mai stiu ce ale boli? Nu cred? Si cu toate astea tot l-ai dus la gradinita/scoala in fiecare zi. Ok o sa zici ca cu vaccinurile ii altfel. Bine.
   Cand ai mers la farmacie si ai luat un nurofen ai cerut famarcistului in scris sa iti garanteze ca nu face copilul tau cine stie ce. Hai sa nu ne agitam atata.
   Uite in prospect la nurofen ce zice:
   " Reactiile adverse sunt rare, dar pot include tulburari digestive, durere de stomac, greata, reactii alergice: agravarea astmului bronsic sau eruptii cutanate. Rareori pot sa apara: echimoze, ulcer, hemoragii digestive sau scaun de culoare inchisa, cu aspect lucios"
   Avand in vedere ca se poate administra la copii de peste 3 luni, nu suna bine. Si totusi la nurofen nu face nimeni nici o isterie si cum are copilul un pic de febra cum pac o doza de nurofen. In schimb la vaccinuri toti se pricep si isi dua cu parerea
  • 0 (4 voturi)    
   acord solicitat (Luni, 9 februarie 2015, 14:21)

   Sabin [anonim] i-a raspuns lui Elena

   Ma indoiesc ca un doctor normal la cap ar da cu subsemnatul. Motivele refuzului lui ar fi urmatoarele:
   1. Nu el a produs acel vaccin deci nu are cum sa garanteze pentru un produs facut de un tertz.
   2. In medicina nu e ca in stiintele exacte in sensul ca pot aparea o gramada de lucruri neprevazute.
   3. Risca sa fie tarat prin procese. Astfel, in loc sa se ocupe de medicina o sa invete legislatie si o sa bata holurile tribunalelor.

   Cat despre garantie, pana si un dealer de masini v-o da limitata in timp.
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 februarie 2015, 14:33)

   [anonim] i-a raspuns lui Elena

   • +5 (7 voturi)    
    analogia e gresita (Luni, 9 februarie 2015, 17:49)

    ifron [anonim] i-a raspuns lui

    Analogia cu franele conforme e gresita. Daca iesi din casa ai o probabilitate de x% sa fii lovit de o masina. Daca esti atent, probabilitatea respectiva scade la o valoare nesemnificativa.

    Ca sa fie analogia corecta cu vaccinul, iesi din casa si stai in mijlocul drumului asteptand ca masina care vine cu viteza spre tine sa franeze la timp si sa nu te loveasca. In plus semnezi pe propria raspundere ca esti de acord sa faci asta nestiind daca franele sunt "conforme" sau nu.

    Cam asta e povestea cu semnatul pentru vaccin.

    De ce trebuie sa ne asumam noi - "profanii" responsabilitatea pentru un act medical, pe care daca nu il prestezi esti blamat si ti se cere din nou asumarea responsabilitatii? De ce sa nu fie medicul/compania farmaceutica sau oricine e parte din lantul respectiv responsabil pentru asta? Daca tu iti duci masina la service sa iti schimbe placutele de frana si apoi faci accident pentru ca franele nu au functionat, mecanicul si firma de service e responsabil pentru asta.

    Iar in final problema nici macar nu e de responsabilitate. Indoiala pe care o au parintii nu vine in cele mai multe cazuri din lipsa responsabilitatii legale a medicului sau a altcuiva. Problema nu e cine si cat despagubeste in cazul in care ceva merge prost . Problema si indoiala e - ce face copilul tau daca toata viata va ramane marcat de un efect secundar (el e acel acel ghinionist 1:1.000.000).

    Si da, medicii ar trebui sa invete sa comunice. Nu e suficient sa fii in lumea ta - lucrezi cu oameni care asteapta clarificari, asteapta informatii. Nu trebuie sa vorbesti cu fiecare in parte - dar ar trebui sa existe campanii serioase de informare cu baze stiintifice si nu cu vrajeli pseudodocte, politice, comerciale sau altceva.
 • -2 (8 voturi)    
  cercetare (Luni, 9 februarie 2015, 13:10)

  patty [anonim]

  eu fiind chimist, imi vine sa rad cand aud "am facut ore intregi de cercetare pe google". google ca sursa de informatie in lumea stiintei NU EXISTA. wikipedia ca sursa de informatie in lumea stiintei NU EXISTA. literatura de specialitate in astfel de domenii nu vine pe gratis. articolele stiintifice sunt contra-cost, sau poti avea acces la ele prin intermediul unei institutii. imi vine greu a crede ca majoritatea celor care decid sa nu isi vaccineze copilul au studiat literatura de specialitate, avand in vedere faptul ca pretul unui articol depaseste in cele mai multe cazuri 30$, iar o cercetare implica citirea a sute, poate chiar mii de astfel de articole. nu se poate ca o persoana sa ia o decizie atat de importanta pentru copilul sau bazandu-se doar pe ceea ce a citit pe internet. asa ca toate mamele ingrijorate de numa care au studii in complet alte domenii decat medicina, farmacie sau chimie, nu sunt competente pentru a lua o astfel de decizie.

  din punctul meu de vedere, acest fapt reprezinta si o problema de etica medicala. in medicina, pacientul poate refuza orice tratament, chiar daca aceasta decizie pune in pericol viata pacientului. insa nimeni altcineva nu poate lua aceasta decizie in locul sau. si astfel punem problema in felul urmator: cine este tras la raspundere pentru copilul nevaccinat care se prezinta la spital cu o afctiune care putea fi prevenita prin intermediul vaccinarii? nu vaccinati copilul ca poate devine autist, insa va aprindeti cate o tigara in jurul lui. va duceti cu copilul in extrasezon la mare nestiind ca exact atunci gaura din stratul de ozon provocata de CFC-urile folosite ca agenti frigorifici in trecut este deasupra capului nostru. factorii de mediu sunt cei care pot atrage diverse afectiuni, iar doamna Olivia Steer, cu tot repsectul, sa ramana la rujuri si mascara, pentru ca nu e ea doctor in chimie sa inteleaga ce interactiuni chimice exista intre substanta injectata si organismul uman.
  • -1 (1 vot)    
   Eu fiind.... (Marţi, 10 februarie 2015, 0:22)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui patty

   Nu gasesti pe gratis TOATA documentatia, dar gasesti destul.

   Cine iti garanteaza ca medicul la care te duci a citit TOATA cercetarea de care vorbesti? Apoi, daca a citit despre fumat, de exemplu, de ce fumeaza? Nu il intereseaza sanatatea lui, dar il intereseaza a mea mai mult decat banii?


   "cine este tras la raspundere pentru copilul nevaccinat care se prezinta la spital cu o afctiune care putea fi prevenita prin intermediul vaccinarii?"

   Cine e tras la raspundere cand pleci din spital cu boli pe care nu le aveai? Cine e tras la raspundere cand te tratezi pentru o boala si te alegi cu altele? Ca sa-ti folosesc propriile exemple, pentru ca te contrazici singur(a): Cine e tras la raspundere pt gaurile din stratul de ozon? Pentru poluare?


   De ce trebui sa fiu EU "tras la raspundere" de cineva care nu e din familia mea, daca am facut o greseala cu copilul MEU?


   "nu vaccinati copilul ca poate devine autist, insa va aprindeti cate o tigara in jurul lui. va duceti cu copilul in extrasezon la mare nestiind ca exact atunci gaura din stratul de ozon provocata de CFC-urile folosite ca agenti frigorifici in trecut este deasupra capului nostru. factorii de mediu sunt cei care pot atrage diverse afectiuni"

   Nu, nu aprind nici o tigara si nici nu fac alte lucruri care stiu ca sunt rele. Totusi e posibil sa fac greseli. Daca fac, nu inseamna ca trebuie sa accept orice. Dar daca le fac, le fac pe pielea mea, nu pe a ta. Nici tu nici statul nu le stiti pe toate si nu va intereseaza fericirea si sanatatea mea mai mult decat pe mine. Asa ca vedeti-va de familiile voastre.
  • +1 (1 vot)    
   Gaura de Ozon (Joi, 12 februarie 2015, 19:09)

   Calin [anonim] i-a raspuns lui patty

   Asta mi-a placut: gaura de ozon care prefera in exclusivitate extra sezonul. Carpanoasa din cala-afara d-na gaura.
 • -3 (5 voturi)    
  Eliminati comentariile (Luni, 9 februarie 2015, 13:13)

  sorina [anonim]

  Domnule redactor, nu mai permiteti comentariile deoarece asa se propaga pe internet toate ineptiile si multa iresponsabilitate in cresterea copiilor.
  • +3 (5 voturi)    
   De ce? Esti un nou Ceausescu? (Luni, 9 februarie 2015, 14:22)

   dava10 [utilizator] i-a raspuns lui sorina

   De ce sa fie eliminate? Pt ca exista si alte opinii?
  • +3 (3 voturi)    
   Pai atunci sa elimine si articolul (Luni, 9 februarie 2015, 16:31)

   Ted [anonim] i-a raspuns lui sorina

   Pai si articolul nu tot pe Internet e?
   Daca Internetul nu e pentru astfel de subiect, ci doar doctorii sunt, atunci ce mai cauta articolul pe Internet, de ce il mai citesc si comenteaza cei care cred ca Internetul nu e bun pentru asa ceva?
 • +2 (4 voturi)    
  sa comparam mere cu mere (Luni, 9 februarie 2015, 13:20)

  Cutezatorii2013 [utilizator]

  Faptul ca un studiu din Danemarca pe produsul X (un vaccin ROR, despre care se stia clar si de catre toata lumea ca face obiectul studiului cu pricina) indica rezultatul R, nu inseamna ca produsul Y (adica vaccinul ROR administrat in Romanica dupa 20 de ani) va da tot rezultatul X. E o chestiune elementara de logica. Sau garanteaza autorul articolului ca produsul X este identic cu produsul Y si compara aceleasi lucruri?

  E vorba de chestiuni ipotetice. Cand esti pus in fata seringii si habar nu ai ce e acolo, te gandesti de mai multe ori inainte sa-i versi continutul in copilasul tau.
 • +4 (8 voturi)    
  Despre cum suntem mintiti (Luni, 9 februarie 2015, 13:59)

  Cremene [anonim]

  Va rog sa cititi acest articol - "VACCINAREA BCG - între mit şi realitate" (http://www.viata-medicala.ro/*articleID_5957-dArt.html) aparut in 2012 in revista Viata Medicala si sa-l transmiteti mai departe.

  Pentru mine este socant sa aflu ca Comitetul de experţi pentru standardizare biologică (intrunit la Geneva in oct 2011) a admis că „nu există biomarkeri care să se coreleze direct cu eficacitatea clinică a vaccinării BCG".

  La fel de socant este sa aflu ca "este recunoscut că răspunsul la tuberculină nu este un indicator al răspunsului imun protector, chiar dacă a fost folosit o perioadă de peste o jumătate de secol ca evidenţă a succesului vaccinării BCG".

  Cum adica? Noua ni se spune, de fiecare data, ca dovada eficientei acestui vaccin il reprezinta raspunsul organismului bebelusilor la tuberculina, dar de fapt acest lucru nu este adevarat cu atat mai mult cu cat s-a recunoscut oficial, inca din anul 2011, ca nu exista biomarkeri care sa demonstreze eficacitatea vaccinului BCG?

  Ce suntem noi si copiii nostri in ochii producatorilor de vaccinuri si ale autoritatilor? Oameni sau animale lipsite de drepturi pe care se pot testa in mod direct diverse vaccinuri?

  P.S

  Pentru cei care vor stergerea comentariilor am o intrebare : chiar atat de dor va este de perioada dictaturii comuniste, atunci cand romanii aveau "dreptul democratic" de a executa ordinele primite fara sa comenteze?

  Pentru cei care acuza parintii care nu isi vaccineaza copiii ca-i pun in pericol pe copiii vaccinati, dvs chiar nu va dati seama de enormitatea acestei acuzatii? Teoria "imunitatii de grup" este doar o teorie care nu a fost demonstrata stiintific niciodata (este doar o teorie). In schimb, aceasta teorie este foarte utila pentru producatorii de vaccinuri deoarece, in lipsa ei, acestora le-ar fi fost imposibil sa le explice parintilor care si-au vaccinat copiii de ce unii dintre copiii lor fac tocmai boala impotriva careia s-au vaccinat. Dar asa, problema este rezolvata...
  • -2 (6 voturi)    
   Așa e... (Luni, 9 februarie 2015, 17:07)

   CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui Cremene

   Eu zic că dacă vă aruncați de pe bloc chiar acum, e posibil să vă puteți lua zborul. În fond, teoria gravitației este doar o teorie...

   Lipsa unei educații științifice de bază doare rău...
 • -3 (5 voturi)    
  Eu nu pricep! (Luni, 9 februarie 2015, 14:02)

  Mad [anonim]

  Majoritatea parintilor din ziua de azi au de la 26-30 de ani in sus. Ei au fost vaccinati cand erau micuti pentru ca pe atunci nu se comenta asa ceva. Spunea doctorul sa aduci copilul la vaccinare , te duceai. Daca nu , data viitoare cand mergeai la control cu cel mic, chema asistenta si facea pe loc vaccinul ( copilul nu trebuia sa fie bolnav). La scoala la fel, nici nu se statea la discutie ! De ce uita asta? Olivia Steer a facut toate vaccinarile, are 38 de ani.
  • +2 (4 voturi)    
   ce sa-i faci... (Luni, 9 februarie 2015, 15:48)

   Cutezatorii2013 [utilizator] i-a raspuns lui Mad

   cunoasterea evolueaza. Pana la Copernicus (1473–1543) omenirea a crezut ca Pamantul e centrul universului, ceea ce cu totii stim ca-i fals.

   Acum pricepi?
 • -1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 februarie 2015, 14:05)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  incertitudine (Luni, 9 februarie 2015, 14:12)

  ddd [anonim]

  Ce nu spune nimeni este faptul ca niciun vaccin nu iti ofera imunitate pe viata. Nici in prospect nu scrie si nici medicii nu stiu. Un singur lucru mi-au raspuns toti medicii pe care i-am intrebat, imunitate pe viata iti ofera doar boala (daca o faci), nu si vaccinul.
  • +5 (7 voturi)    
   q.e.d. (Luni, 9 februarie 2015, 18:16)

   samka [utilizator] i-a raspuns lui ddd

   medicii zic ca vaccinurile ofera imunitate pana pe la 21 de ani. eu zic ca bolile copilariei e de preferat sa le faci pe cale naturala in copilarie (asa cum le spune si numele), castigand astfel imunitate pe viata, pentru ca dupa 21 de ani pot aparea complicatii mari.

   si eu si toti cei pe care-i stiu am facut rujeola, rubeola si oreion in copilarie, n-am auzit de nicio complicatie. dimpotriva, am avut liber de la scoala - yeey!
   o fi fost noroc, karma, cum vreti sa-i spuneti, dar ma face sa-mi pun intrebarea: despre ce vorbim???
   • 0 (2 voturi)    
    . (Luni, 9 februarie 2015, 21:43)

    adi [anonim] i-a raspuns lui samka

    Dacă n-ai auzit decese din cauza rujeolei, recitește acest articol și ai să-ți dai seama cât de greșit e să gândești că, dacă n-ai auzit tu, n-are cum să se întâmple.
 • +1 (1 vot)    
  un vaccin are garantie de... (Luni, 9 februarie 2015, 14:13)

  akillies [utilizator]

  ..cati ani?
  eus tiu ca cel anti hepatica re 5 ani garantie..dupa 5 ani mai faci unul pentur inca 5 ani... hmm cum o fi cu ROR asta? cati ani e copilul imunizat?
 • -1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 februarie 2015, 14:22)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 februarie 2015, 16:24)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • -2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 februarie 2015, 14:39)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  8 (Luni, 9 februarie 2015, 14:58)

  eu [anonim]

  Un copil in Romania primeste 8 vaccinuri obligatorii pana la 2 ani. Trebuie sa va documentati mai multe ore pe aceasta tema :)
 • +1 (3 voturi)    
  Relevanta? (Luni, 9 februarie 2015, 15:10)

  Closed [utilizator]

  Sumele respective au fost platite pe an? Sau e totalul sumelor platite din 1986 pana in 2014? Si, de fapt, cator persoane li s-au platit sume din acest fond? Pentru ca doar mentionarea sumelor e irelevanta, poate au fost 250 de indivizi ce au primit cate 10 milioane de dolari fiecare.
 • -1 (3 voturi)    
  am citit.. (Luni, 9 februarie 2015, 15:16)

  Eowyn [utilizator]

  este o carte care dezinformeaza!!doamna doctor are o IDEE FIXA contra vaccinurilor si toata cartea cea stufoasa cauta acul in carul cu fan, pentru a-si justifica ideea fixa. Scrie de toate studiile mai mult sau mai putin recunoscute, care pun la indoiala efectele vaccinurilor, fara sa spuna o FRAZA de bolile oribile care au fost eradicate datorita vaccinarii, gen variola, gen poliomelita.. Dezinformare prin omisiune!! arati doar ce iti convine ca sa pui la indoiala vaccinurile si sa derutezi parintii, doar ca sa dovedesti ca ai dreptate.Toti copiii care vor avea de suferit din cauza acestei carti, pentru ca nu au fost vaccinati, au cui sa ii multumeasca.
  • -1 (3 voturi)    
   e hilar (Luni, 9 februarie 2015, 18:13)

   carp [anonim] i-a raspuns lui Eowyn

   daca vrei sa scrii despre posibilele consecinte nefaste pe termen lung sau tragice pe termen scurt in anumite cazuri, ca faci, nu te concentrezi pe anomalii? Nu stiu de vreun test in stiinta in care testarile de validare sa nu ia in dezbatere rezultatele negative, la modul extensiv unde e nevoie. Ce e mai relevant, ca dintr-un milion vaccinati 999000 au fost ok, sau ca 1000 au avut sechele?
   • 0 (0 voturi)    
    nu e hilar, e trist (Luni, 16 februarie 2015, 12:23)

    Eowyn [utilizator] i-a raspuns lui carp

    .daca vrei sa scrii despre aceste consecinte si anomalii trebuie sa ai argumente serioase si surse de incredere. Ceea ce nu e cazul. Cartea desi este scrisa de un medic, nu este o carte serioasa. Mi-a creat un stres enorm cand am citi-o inainte de vaccinarea copilului meu.O editura medicala serioasa nu ar publica-o niciodata. Pentru mine ar fi fost credibila, daca ar fi spus vaccinurile au eradicat boli groaznice, dar in unele cazuri nu sunt eficiente sau exista suspiciuni ca ar avea efecte nedorite si sa citeze anumite studii recunoscute de lumea medicala. Cartea nu face acest lucru, doar ii sperie pe parinti si i-ar amuza pe medicii adevarati, daca nu ar avea efectele nefaste pe care le are asupra parintilor si copiilor. Cand prezinti ceva trebuie sa spui si efectele pozitive si cele negative. Cartea vorbeste despre vaccinuri, boala sau preventie. Trebuia sa mentioneze macar ca vaccinurile au eradicat variola si previn poliomelita si ca milioane de copii care au fost vaccinati in zeci de ani au fost ok.
 • -2 (4 voturi)    
  pentru Ted - cateva raspunsuri logice (Luni, 9 februarie 2015, 15:36)

  Eowyn [utilizator]

  pct 3 virusul nu alege in functie de genotip, ci de specie. de ex si maimutele mor de Ebola, nu numai oamenii. Gripa ataca si oameni si alte mamifere.
  pct. 4 -medicina a evoluat mult in ultimii 50 de ani, irelevant ce a fost acum 50 de ani..
  pct 5 -copiii nevaccinati vor face boala, vor fi gazda pentru virusi si vor provoca epidemii. Copiii foarte mici, bebelusi si femeile gravide, pentru care nu este recomandata vaccinarea ROR, vor face si ei bolile (care sunt foarte contagioase) luandu-le de la copilul nevacccinat. Femeia insarcinata care face sa zicem pojar risca malformatii asupra fatului, iar bebelusul foarte mic cu pojar, risca sa moara de la complicatii, deoarece nu exista tratament pentru pojar, corpul trebuie sa lupte sigur cu virusul. Exista doar preventia prin vaccinare.
  pct 6 Frica de Dumnezeu nu scapa bebelusul intodeauna de la moarte, cand face o complicatie, iar pediatrul onest cateodata nici el nu reuseste sa scape un bebelus fragil care lupta cu virusul. Ii scade febra si asteapta sa lupte bebelusul cu boala, ca altceva nu are ce face. Va asumati riscul?
  • 0 (0 voturi)    
   ... ce sa mai zic (Marţi, 10 februarie 2015, 16:46)

   Ted [anonim] i-a raspuns lui Eowyn

   Ce as putea eu sa spun, cand HT mi-a cenzurat mie comentariul, desi era unul pe un ton civilizat si cu observatii serioase, dar ti-a lasat tie doar raspunsurile.

   Concluzia este ca imi pierd timpul. Parerea mea: vreti sa va faceti vaccin: faceti-l; nu vreti sa va faceti vaccin: nu-l faceti; nu mai traim in comunism, fiecare are dreptul la o opinie si la orice decizie medicala ce priveste organismul sau si al copiilor sai.

   Toata aparenta "ura" dintre adeptii pro si contra vaccinarii este o falsa problema. Singurii care castiga sunt producatorii de vaccinuri.
   • 0 (0 voturi)    
    de acord.. (Luni, 16 februarie 2015, 12:37)

    Eowyn [utilizator] i-a raspuns lui Ted

    "fiecare are dreptul la o opinie si la orice decizie medicala ce priveste organismul sau si al copiilor sai." si as adauga cu conditia sa fie bine informat. Aici e problema. Trebuie sa iei o decizie avand o informatie de incredere. Din pacate in toata treaba este vina unor medici care nu se pun de acord si seamana indoiala in sufletele parintilor, care nu mai stiu ce sa faca, pe cine sa creada.
    Asa ca fiecare isi are propria opinie, dar e pacat ca nu se poate ajunge la un consens intr-o problema atat de importanta, cu tot progresul stiintific, pentru ca sunt consecinte asupra copiilor pe care ii iubim.
 • +2 (4 voturi)    
  Reiau... (Luni, 9 februarie 2015, 17:10)

  JohnDoy [utilizator]

  Se pare că hotnews are un sistem foarte ciudat prin care evaluează care dintre postări poate fi aprobată...
  În postarea inițială, încercam să-i răspund utilizatorului „adi”, spunându-i că 12 decese pe parcursul a 14 ani, dintr-un total de 18.500 de cazuri, reprezintă cam 0,0648648648.
  Mai spuneam că numărul deceselor juvenile în urma unui accident, probabil sunt mult mai mari.
  Și că nu înțeleg de ce ar trebui amplificată această discuție pro vs. contra, atâta timp căt numărul avorturilor la eșantion de 18.500 de persoane, este mult mai mare.
  Ori, poate am atins anumite „sensibilități”?
  • 0 (2 voturi)    
   . (Luni, 9 februarie 2015, 21:41)

   adi [anonim] i-a raspuns lui JohnDoy

   N-are sens argumentul tău. Simplul fapt că ai o metodă simplă de a preveni niște decese, nu înseamnă că nu trebuie folosită pentru că pentru alte cauze n-ai o metodă mai eficientă.
 • +3 (3 voturi)    
  Internet vs Doctori (Luni, 9 februarie 2015, 17:21)

  un dac [utilizator]

  Sesizez cu tristete o eroare destul de importanta in argumentatia ta...nu internetul este cel care cladeste, el doar consolideaza. Am intrebat de curiozitate cativa colegi cu copii despre ROR. Rezultatul? Pediatrii i-au sfatuit sa nu faca ROR, nu internetul. Asta daca vorbim doar despre ROR si doar despre Romania.

  In acest fel, in mod foarte ironic, dai apa la moara celor anti ROR in momentul in care-i trimiti cu ochii inchisi la medic. Hilar, nu?
 • +5 (5 voturi)    
  sa nu judecam pe nimeni ! (Luni, 9 februarie 2015, 17:27)

  Dan [anonim]

  Rog HN sa publice acest mesaj, precedentul fiind ignorat!

  Paragraf din prostectul DTaP, Sanofi Pasteur, Dec 2005, pagina 11:

  <<Adverse events reported during post-approval use of Tripedia vaccine include idiopathic thrombocytopenic purpura, SIDS, anaphylactic reaction, cellulitis, autism, convulsion/grand mal convulsion, encephalopathy, hypotonia, neuropathy, somnolence and apnea. Events were included in this list because of the seriousness or frequency of reporting. Because these events are reported voluntarily from a population of uncertain size, it is not always possible to reliably estimate their frequencies or to establish a causal relationship to components of Tripedia vaccine. >>
  • +1 (1 vot)    
   traducerea in lb. romana (Luni, 9 februarie 2015, 18:22)

   Ted [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Sa nu cumva sa ceri sa-ti publice si traducerea in limba romana. Suna urat si s-ar putea sa sperie lumea. Sigur nu o sa o publice.
   ...desi, daca ma gandesc bine, cred ca o sa fie de acord sa publice doar traducerea ultimei fraze, aia prin care producatorul se exonereaza de raspundere. Aia suna bine.
  • +1 (3 voturi)    
   Efecte adverse vs Evenimente adverse (Luni, 9 februarie 2015, 22:01)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Așa cum scrie și în limba engleză, evenimentele adverse apar după vaccinare, fără să fie stabilită o relație de cauzalitate între eveniment și vaccin. Altfel spus, copilul poate să moară de SIDS în noaptea zilei în care a fost vaccinat, dar vaccinul să nu fie cauza SIDS, ci mai degrabă o coincidență.

   O reacție adversă este acea condiție medicală care apare după vaccinare și despre care se știe clar că vaccinul este cauza. Febra, înroșirea locului injecției și altele sunt reacții adverse, deci ai să le vezi în prospect la secțiunea de reacții adverse și nu la cea de evenimente adverse.

   Din 1995 până azi s-au făcut foarte multe studii vaccinuri-autism și se știe clar că vaccinurile nu sunt cauza autismului. Detalii ai citit și în acest articol.

   Deci acest pasaj al tău nu demonstrează nimic, n-ai înțeles semnificația lui și din 1995 au trecut mulți ani când medicina a mai acumulat niște cunoștințe.
 • +3 (3 voturi)    
  cert e ca (Luni, 9 februarie 2015, 18:05)

  samka [utilizator]

  sunt zeci de mii de boli cunoscute. si cei pro vaccin si cei anti vaccin sper ca sunt de acord ca probabilitatea ca fix copilul lor sa dezvolte complicatii la una, mai multe sau toate aceste boli tine in primul rand de sistemul imunitar al copilului (de care suntem direct responsabili ca parinti, prin obiceiurile alimentare pe care le transmitem), in al doilea rand de noroc si doar in al treilea rand de alti factori. exista cazuri de copii vaccinati care au facut totusi boala si copii nevaccinati care au ramas perfect sanatosi. exista si posibilitatea ca un meteorit gigantic sa loveasca terra - ce facem, ii vaccinam anti-meteoriti?

  solutia e simpla, in opinia mea: sunteti pro vaccinuri? faceti-le. sunteti anti? nu le faceti. sunteti nehotarati? cercetati si decideti. doar asumati-va decizia, si nu influentati pe altii.

  sanatate si noroc celor mici, rabdare si iubire noua :)
 • 0 (6 voturi)    
  Uite-așa. (Luni, 9 februarie 2015, 18:32)

  CosminMaricari [utilizator]

  ”Imunitatea de grup” este o denumită ”teorie” (și nu ipoteză) deoarece a fost demonstrată științific prin studierea unor grupuri de persoane care au fost (sau nu) vaccinate în anumite zone/perioade. Iar studii au fost făcute o mulțime, tot ce trebuie să faceți este să căutați ”herd immunity” pe Google Scholar.

  După ce veți citi studiile găsite, dacă tot credeți că teoria imunității de grup este falsă și puteți dovedi acest lucru altfel decât prin ”intuiții de tătic/mămică”, vă recomand să vă adresați unui jurnal medical. Cu siguranță că o lucrare peer-reviewed care va demonstra că o teorie susținută în mod covârșitor și de atâta timp de comunitatea medicală este falsă va primi, pe merit, un premiu Nobel pentru medicină. Permiteți-mi să fiu primul care vă felicită!
 • 0 (2 voturi)    
  Articol incomplet (Luni, 9 februarie 2015, 20:57)

  Andreea [anonim]

  Cu ocazia acestui articol mi-am adus aminte de unul mai vechi pe tema autismului, promovat chiar pe hotnews.ro: http://medlive.hotnews.ro/semnele-autismului.html. Nu pot sa imi dau seama daca acel articol a fost editat dupa publicare, tin minte ca am fost suparata pentru ca acest articol da sursa originala de unde s-a inspirat, si anume WebMD, dar autorul nu s-a deranjat sa traduca toate topicurile. Astfel a fost lasata afara partea in care se spune "No link has been found between vaccines and autism, despite many scientific studies", ceea ce bineintelesca a lasat loc de disputa pe tema declansarii autismului in urma vaccinarii. Ma astept de la Hotnews sa fie diferit de alte site-uri, si sa ofere informatii corecte si complete, fara sa mai fie nevoie sa verific sursa informatiei.
 • +1 (5 voturi)    
  vaccinare (Luni, 9 februarie 2015, 21:18)

  cristina [anonim]

  1. Daca ati vedea un singur caz de PESS (panencefalita subacuta sclerozanta) credeti-ma pe cuvant ca nu veti mai avea dubii privind vaccinarea!!!!
  2. Autismul este genetic; nu exista niciun vaccin care sa "declanseze" autism. Sunt studii internationale multiple, efectuate pe un nr mare de pacienti care au dovedit ca nu exista nicio legatura intre vaccinare si autism.
  3. Isteria in tara noastra a ajuns la cote impresionante. Toate desteptele astea (bloggerite de succes) sa mearga la camerele de garda ale spitalelor de boli infectioase sa vada cat de urate si de complicate au ajuns banalele boli ale copilariei. Copiii sub varsta de 2 ani si nevaccinati fac forme severe de varicela sau rujeola, care necesita tratament antibiotic si spitalizare. Nu o data am intalnit in decursul rezidentiatului copiii care au murit in urma banalei varicele.
  4. Varicela (VZV) poate sa interfere intr un asemenea fel cu sistemul imun incat sa declanseze leucemie (la copiii cu susceptibilitate genetica in a dezvolta leucemie)
  Semneaza un medic rezident satul de aceasta isterie legata de vaccinare!
 • +1 (5 voturi)    
  hep B (Luni, 9 februarie 2015, 23:06)

  vaccinare anti hep B [anonim]

  sunt medic si am un coleg care a fost imunizat in urma cu 6 ani cu vaccin anti hep B. acum a avut o transfuzie de sange si este purtator de virus B, in conditiile in care si-a facut analizele inainte de transfuzie si nu avea virusul. virusul anti hepatitic B este obtinut prin inginerie genetica si poate da scleroza multipla in placi, o boala suficient de ingrozitoare , nu e ca PESS, dar...nu stiu daca e mai usor sa traiesti cu ciroza hapatica sau SMP
 • -1 (1 vot)    
  sistem medical (Marţi, 10 februarie 2015, 1:11)

  maria [anonim]

  cand eram mai mica mi-au aparut un fel de pete pe sub piele, ca la varicela, dar pete. nu ma mancau nu nimic. alte simptome nu aveam. mama a chemat salvarea pentru ca nu mai vazuse asa ceva. ajungand la grigore alexandrescu, bucuresti, asistentele care au efectuat controlul preliminar, au spus ca trebuie sa ma interneze imediat si sa imi administreze antibiotice, penicilina, chestii de genul. mama si-a dat seama ca nu e cazul, mai ales ca intotdeauna a mers pe principiul daca putem evita internarea e perfect si m-a dus la control si la alt specialist in cadrul spitalului marie curie. acest doctor imediat a intrebat daca am luat antibiotic. daca as fi luat as fi intrat imediat in soc anafilactic, avand doar o forma de mononucleoza.

  CONCLUZIE: sistemul medical, la modul general, nu doar la noi in tara, nu este mereu impotriva noastra, e nevoie de rabdare, si dorinta de a nu ne arunca intr-o tabara sau alta fara sa gandim.

  problemele si neintelegerile, zic eu, vin si din lipsa de educatie si respect atat a pacientilor cat si a doctorilor, dar si din lipsa dorintei de a avea un dialog deschis, asa cum ar fi normal, de ambele parti.

  am noroc de o mama care a inteles ca nu intotdeauna ceea ce zice doctorul e litera de lege si o a doua sau a treia parere nu strica.
 • -1 (1 vot)    
  Si in Silicon Valley (Joi, 12 februarie 2015, 9:11)

  Darius [anonim]

  Si in Silicon Valley se intampla: http://uk.businessinsider.com/google-and-other-tech-daycares-have-low-vaccination-rates-2015-2?r=US
 • -1 (1 vot)    
  Avem noi oare grija cu adevarat de copiii nostri? (Joi, 12 februarie 2015, 11:50)

  Cremene [anonim]

  Traim intr-o societate in care ne sunt formate anumite reflexe pavloviene si suntem conditionati, nu de putine ori, sa actionam conform unor sugestii/ordine primite din diverse medii fara sa ne mai folosim ratiunea.

  Unul dintre aceste reflexe pavloviene il reprezinta vaccinarea copiilor. Eu nu sunt de principiu impotriva vaccinurilor, dar nici nu pot sa accept, fara nici o ratiune, vaccinarea copiilor doar pentru ca "asa se face" si "asa e bine".

  De ce afirm acest lucru? Deoarece, atunci cand greseste si imbolnaveste (sau chiar ucide) o parte dintre copiii vaccinati, nici un producator de vaccinuri nu raspunde legal. Iar actionarii acestor firme/concerne farmaceutice stiu foarte bine ca, chiar daca produsele lor imbolnavesc copiii, ei nu vor pati nimic (cel putin in cazul Romaniei).

  Suntem oameni si fiecare dintre noi urmareste realizarea propriilor obiective. In cazul concernurilor farmaceutice care produc si vaccinuri, obiectivul principal il reprezinta Maximizarea Profitului si nu sanatatea publica. Acest lucru il uitati dvs, toti cei care adoptati fara nici un fel de spirit critic dogma cf careia actualele vaccinuri "sunt bune si sigure".

  Daca un producator de vaccinuri are de ales, pentru realizarea unui vaccin, intre o materie prima mai sigura dar mai scumpa si o materie prima mai periculoasa (pt sanatatea copiilor) dar mult mai ieftina, ce credeti ca va alege? Ce credeti ca va alege producatorul atata timp cat el stie ca, chiar si in cazul in care o parte dintre copii vor avea de suferit din cauza acelei materii prime folosite, el nu va fi tras la raspundere nici penal si nici pecuniar?

  Cum v-ati comporta dvs daca, indiferent de calitatea muncii prestate, oricum ati fi platiti si ati avea piata de desfacere asigurata? Eu cred ca oricare dintre noi, in aceste conditii, nu va mai fi prea interesat de calitatea si siguranta produselor si servicilor oferite.

  Va rog, informati-va cat mai bine inainte de a lua decizii legate de sanatatea copiilor dvs.
 • -1 (1 vot)    
  De ce exista National Vaccine Injury Compensation (Joi, 12 februarie 2015, 19:50)

  Parinte [anonim]

  Pentru cei din US care au avut de suferit din cauza vaccinari. Asta pentru cei care se indoiesc ca astfel de persoane chiar exista
  http://www.hrsa.gov/vaccinecompensation/index.html
 • 0 (0 voturi)    
  Să eradicăm toate bolile și să fie pace... (Vineri, 13 februarie 2015, 12:30)

  Adrian [anonim]

  Domnule Mixich, nu mi-am vaccinat copiii și nici un intenționez să-i vaccinez împotriva unor boli care, deși cu potențial periculos, nu au un risc așa de crescut ca ... SIDA, să zicem. Problema mea nu este legată de efectele adverse ale vaccinurilor, deși înțeleg că riscuri există și acolo, ci de ceea ce vrem să facem și să devenim. Am fost mic și am avut "bubat", cum se spunea la noi la țară, am fost gripat, am avut febră de câteva ori în copilărie dar, în acest moment, analizele arată bine. Copiii mei au făcut, la rândul lor, o parte dintre aceste boli și sunt bine sănătoși acum, toți cei din jurul meu care au avut bolile pentru care se face referire în articol (adică aproximativ 80% dintre cei pe care-i cunosc) sunt bine sănătoși. Dacă ar fi avut holeră, ciumă sau ceva asemănător situația nu ar mai fi fost la fel de fericită, deci, sunt d-acord cu eradicarea unor boli grave dar nu știu în ce măsură ne ajută, ca specie, eradicarea bolilor care, să fim serioși, nu omoară în masă (nu spun că nu este o dramă când cineva moare). Accidentele de mașină au produs aproape la fel de multe decese ca al Doilea Război Mondial, accidentele casnice produc foarte multe decese, moartea este prezentă peste tot și poate să apară din orice, faptul că există 6 decese la 15.000 de cazuri de boală nu înseamnă că specia este în pericol dar mă întreb în ce pericol ne punem dacă nu o să mai fim în măsură să avem imunitate naturală împotriva diverselor boli. Eu am imunitate completă împotriva varicelei pentru că, după ce am trecut de perioada de boală, corpul meu a dezvoltat o imunitate totală împotriva bolii (ceea ce nu se poate spune despre cei care s-au vaccinat și care sunt, într-o proporție mai mică decât înainte, expuși). Nu știu dacă cineva a mai pus problema în acest fel dar cred că merită să discutăm, înainte de toate, despre dorința de a eradica chiar toate bolile. Parcă suntem la un concurs de frumusețe unde participantele vor să fie pace în lume
 • 0 (0 voturi)    
  Dar daca ... ? (Vineri, 13 februarie 2015, 13:50)

  Laurentiu [anonim]

  ... îi rugăm pe doctori să semneze un certificat ca cel din link-ul de mai jos ?

  http://www.collective-evolution.com/2014/01/28/you-want-to-vaccinate-my-child-no-problem-just-sign-this-form/

  http://preventdisease.com/pdf/Warranty-of-Vaccine-Safety-English.pdf
 • 0 (0 voturi)    
  doar link-uri (Vineri, 13 februarie 2015, 19:34)

  A.P. [anonim]

  - http://www.bmj.ro/articles/2012/11/28/cuantumul-cazurilor-de-tuse-convulsiv%C4%83-crescut-de-10-ori-%C3%AEn-r%C3%A2ndul-persoanelor
  - http://www.bmj.ro/articles/2000/03/01/ingrijorari-legate-de-imunizare
  - http://www.viata-medicala.ro/*articleID_5957-dArt.html
  - iar ceea ce gasesti aici: http://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/mmr.html si aici http://www.patient.co.uk/health/mmr-immunisation
  este o parte din ceea ce lipseste in relatia medic-pacient in RO
  - adevarul este ca, eu cel putin, n-am intalnit vre-un medic care sa-mi faca cu adevarat o minima informare referitoare la vaccinul pe care urma sa il fdaca copilului meu
 • 0 (0 voturi)    
  date de la noi... (Vineri, 13 februarie 2015, 19:54)

  A.P. [anonim]

  - http://www.insp.gov.ro/cnscbt/index.php/analiza-date-supraveghere/rubeola/154-evolutia-epidemiei-de-rubeola/file - de vazut la pag 3 varsta populatiei afectate
  - http://www.insp.gov.ro/cnscbt/index.php/analiza-date-supraveghere/rubeola/153-analiza-cazurilor-de-rubeola-2013/file - de remarcat tot pag 3, unde se mentioneaza cate persoane s-au imbolnavit dintre cele vaccinate cu o doza si chiar 2 (rapel) din totalul de cazuri
  - apropo de hepatita B si C http://www.insp.gov.ro/cnscbt/index.php/analiza-date-supraveghere/hepatita-virala-tip-b-si-c/97-hepatita-virala-tip-b-si-c-anul-2012-analiza-final-docx/file
  - si apropo de acoperirea vaccinala, vedeti la pag 3 si 4 motivele nevaccinarii corespunzatoare varstei: http://www.insp.gov.ro/cnscbt/index.php/analiza-date-supraveghere/evaluarea-acoperirii-vaccinale/108-analiza-rezultate-av-12-luni-si-24-luni-aug-2014/file
 • 0 (0 voturi)    
  de ce? (Miercuri, 15 aprilie 2015, 16:54)

  mira [anonim]

  Domnule Vlad Mixich , nu cred in conspiratii , dar nu cred nici in medicina sau stiinta poate tocmai pt ca sunt o fire f sceptica si nu iau de bun nimic. Postura de parinte te pune in situatia sa nu te raportezi la statistici ci la copilul tau care e singura realitate care conteaza si daca ai de luat in calcul sanse sa....pui la olalta si experienta ta si a celor cunoscuti si apropiati. iata care este : toata generatia mea ( probabil si dvs?) a avut pojar, varicela, oreion si la fel ca la orice gripa exista risc- totusi eu nu cunosc pe nimeni din mediul meu care sa o fi patit rau- sa zicem ca eu am fost internata pt varicela, dar iata sunt bine sanatoasa. Ce am patit eu: reactie foarte urata la antitetanos confirmata de medic de la cantacuzino( mama e farmacista si a lucrat pt institut ani de zile), daca aveam cativa ani mai putin avea potential letal, copii cunoscuti cu diagnostic confirmat de trombocitopenie postvaccinala, cu rezectie de splina sau cu urmari de luat in calcul pe viata:e nevoie de transfuzie pt orice taietura, etractie stomatologica. Astea fiind spuse si dat fiind ca sunt sceptica cei 3copii sau 6 decedati la zeci de mii nu mi se par mai de speriat decat cele 5-6 cunostinte apropiate, reactia mea la antitetanos cand aveam peste 9-10 ani. Nu cred nici in conspiratii , dar nici in halatul alb si "cercetari" absolute- avem exemplu talidomid si alte bineintentionate si stiintifice experiente- trec prin propria mea minte , poate proasta , dar a mea ...
 • 0 (0 voturi)    
  Follow the money (Vineri, 17 iulie 2015, 5:53)

  Alexandru [anonim]

  Principiu vechi, dar care da rezultate. Sa punem cateva intrebari:
  1. Cine beneficiaza daca vaccinarea este facuta obligatorie? Companiile farmaceutice. Pentru ca, sprijinite de guvern, isi vand 'produsele' la absolut fiecare persoana, fara voia acelei persoane. Sa ne aducem aminte ca vaccinul ii este impus unui copil fara voia lui. Acelui copil nu i se da nici o sansa de a face o decizie cu privire la integritatea propriului corp. Acesta este sclavagismul modern.
  2. Cine suporta costul? Absolut fiecare persoana, direct sau indirect. Statul plateste cea mai mare parte din pretul vaccinului (daca nu tot) companiilor farmaceutice. De unde are statul bani? Din taxele noastre, ale tuturor, fie ca suntem de acord cu vaccinarea obligatorie, fie ca nu.
  Deci, cu voia sau fara voia noastra, bolnavi sau sanatosi, companiile farmaceutice forteaza fiecare persoan de pe planeta sa plateasca pentru ceea ce fabrica ele, fie ca ne este de folos, fie ca nu, fie chiar ca ne omoara.
  Cu privire la studiile care demonstreaza cat de sigure sunt vaccinurile: Ia ghiciti, cine finanteaza si cine conduce multele 'studii' care arata cat de eficiente sunt vaccinurile? Ati ghicit, tot companiile farmaceutice. Ele finanteaza, ele conduc si ele raporteaza concluziile. Pentru ca ei finanteaza si ei conduc aceste studii, ia ghiciti cum vor fi rezultatele? Favorabile sau nefavorabile companiilor farmaceutice? Multe lucruri raman confidentiale, ca si in cazul dependentei fata de tutun, de care companiile de tigari au stiut dar nu le-au facut publice. Sau ca studiul acesta http://www.informasalus.it/it/data/allegati_docsc/2738.pdf care arata ca vaccinurile nu sunt atat de sigure cum ne sunt prezentate. Si tineti minte ca acest studiu (ca toate studiile de acest fel) a manipulat datele ca sa iasa cat mai favorabil companiei. De aceea din cand in cand cate cineva mai reuseste sa obtina castig de cauza in instanta http://yournewswire.com/italian-court-rules-vaccines-do-cause-autism/
 • 0 (0 voturi)    
  Mereu vom identifica argumente pro si contra (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 11:09)

  ASdfg [anonim]

  Stiati ca sunt cazuri in care apa omoara?
  -Concluzie: Nu mai beti apa!

  Cei care au avut ocazia sa conduca un grup mai mare de oameni stiu ca nu ii poti multumii pe toti. Mereu se vor gasi persoane care sa te desfiinteze pentru ca... omul este cu gandul in proportie de 70% la pacate (femeile cam 90% :)) ).

  Cam cat de greu credeti ca le este celor care vegheaza la sanatatea unei natii sa ia o decizie care sa MULTUMEASCA CAT MAI MULTI din cetatenii acestei tari. Daca nu se imunizam ajungem o sursa de contaminare pentru toata Europa. Cine are interes sa transmitem boli in Europa?

  Ganditi la nivel MACRO!
  In trecut nu erau vaccnuri dar 90 % din oameni stateau izolati in satul lor, se casatoreau intre ei si bolnavii erau izolati / izgoniti. Acum intram in contact zilnic cu minim 100 de oamnei necunoscuti.

  Problema poate aparea atunci cand vaccinul nu este in termen de valabilitate sau nu a fost transportat in mod correct.

  Este parerea mea, respect parerile celor care si-au exprimat parerea mai sus, va rog nu ma injurati pentru ca suntem liberi sa ne exprimam convingerile, cu sau fara argumente:)

  La cati bani fac companiile farmaceutice, nu risca sa puna in vanzare produse care sa le afecteze imaginea/ incasarile. Ei scot bani vanzand mai scump, cu o spaga bine plasata :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by