Fosta directoare a filialei BCR Moinesti, Geta Dascalu, a primit, vineri, din partea unei instante a Tribunalului Judetean Bacau, o pedeapsa de sapte ani inchisoare, in urma acuzatiilor formulate de procurori in proces pentru delapidare, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, abuz in serviciu, constituire de grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informational si fals in inscrisuri, informeaza Agerpres.

Din acelasi dosar, Diana Isabela Ciuraru, consilier client retail, a fost condamnata la 6 ani de inchisoare, iar pentru doua casiere ale bancii, Rodica Pricopi si Iuliana Antochi, instanta a decis sa le acorde, fiecareia, cate 5 ani de inchisoare.

Aceeasi pedeapsa au primit-o, insa, si administratorii de firme Laura Elena Macsim, Ionut Lovin, Laurin Prajescu. O alta inculpata, de asemenea administrator al unei societati comerciale, Nela Adam, va efectua sase ani de inchisoare.

Instanta i-a obligat pe inculpati sa plateasca, in solidar, sumele de 1.836.403,61 lei si 107.967,5 euro, prejudiciul stabilit prin expertiza, la care se adauga dobanzi si penalitati de intarziere.

Sentinta poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel din Bacau, avocatii condamnatilor confirmand, imediat dupa pronuntarea sentintei, efectuarea procedurii.

Acesta este cel de-al doilea proces intentat unor angajati ai BCR Moinesti si finalizat intr-o prima instanta, dupa ce pe 21 octombrie 2014, tot o instanta a Tribunalului Judetan Bacau o condamnase la noua ani inchisoare si pe o alta o alta fosta directoare a respectivei filiale bancare, Manuela Comanescu, pentru sapte infractiuni: acces fara drept la un sistem informatic, prejudicierea unor persoane prin modificarea datelor unui sistem informatic, inselaciune in conventii, delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Concret, Manuela Comanescu fusese acuzata de procurori ca a folosit importante sume de bani transferate ilegal din conturile unor clienti direct in contul unei societati comerciale care solicitase un imprumut la BCR. Fosta directoare a filialei Moinesti, potrivit unor martori in timpul procesului, 'opera' de pe calculatoarele subordonatilor si completa ordine de plata in locul clientilor, donatiile, ajutoarele umanitare si sponsorizarile fiind explicatiile oferite de condamnata pentru transferurile bancare dintr-un cont in altul.

Alte doua foste angajate, Iuliana Antochi, cercetata in ambele dosare, si Elena Cavalus, au primit pentru complicitate la delapidare 5 ani inchisoare, respectiv 3 ani.

Administratorul unei firme, Maria Ivanciu, fusese condamnat , la randul sau, la o pedeapsa de 3 ani inchisoare.

Pentru neglijenta in serviciu, pentru inculpata Mirela Matei a decis in acelasi dosar sa plateasca o amenda penala de 5.000 lei.

Prejudiciul produs in respectivul caz depasea, potrivit expertizei procurorilor, 100.000 de euro, 35.000 dolari si 1,1 milioane lei.

Recursul la acest primul dosar de delapidare la BCR Moinesti se judeca in prezent la Curtea de Apel.