Presedintele Klaus Iohannis a transmis vineri, pe Facebook, un mesaj cu ocazia implinirii a 1884 de ani de la data atestarii documentare a localitatii Rosia Montana, seful statului afirmand ca viitorul acestei zone "trebuie gandit in acord cu normele europene de mediu si cu legislatia privitoare la patrimoniul cultural, dar si cu opiniile tuturor specialistilor care ar putea aduce o contributie valoroasa la un proiect de renastere economica a zonei".

"Rosia Montana implineste astazi 1884 de ani de la data atestarii documentare a localitatii. In ultimii ani, acest loc unic din Muntii Apuseni a devenit un simbol al patrimoniului nostru cultural si natural. In numele Rosiei Montane s-a creat o miscare civica si comunitara despre care s-ar putea spune ca "muta muntii" atunci cand este in joc pastrarea autenticitatii si a traditiei vechi a acestei localitati. Viitorul Rosiei Montane trebuie gandit in acord cu normele europene de mediu si cu legislatia privitoare la patrimoniul cultural, dar si cu opiniile tuturor specialistilor care ar putea aduce o contributie valoroasa la un proiect de renastere economica a zonei. La multi ani, Rosia Montana!", a transmis Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat in luna ianuarie, intr-un interviu la Realitatea TV, ca pozitia sa privind proiectul Rosia Montana nu s-a schimbat si considera in continuare ca nu a fost bine abordat, precizand ca ii invita pe cei implicati, firma care doreste sa investeasca si Guvernul, sa reia discutiile, aminteste Mediafax.

"Trebuie revazut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba presedintelui sa renegocieze contractele, nici treaba presedintelui sa spuna ce solutii tehnice exista, dar este treaba mea sa spun ca, dupa parerea mea, asa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit si sa invit pe cei care sunt implicati, direct, sa reia discutiile", a mentionat Iohannis.

Seful statului mai spunea ca fara o negociere buna, serioasa si aplicata, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie sa aiba loc intre firma care doreste sa investeasca si reprezentantii Guvernului Romaniei.

In luna iunie a anului trecut, Camera Deputatilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Rosia Montana. O luna mai tarziu, premierul Victor Ponta afirma ca proiectul Rosia Montana este blocat pana cand nu exista o sustinere politica clara, el adaugand ca, personal, considera ca pentru Romania este mai bine totusi sa fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, daca sunt respectate toate normele de mediu.