Trei cetateni chinezi au fost arestati iar alti 12 si un roman au fost pusi sub control judiciar in dosarul de evaziune de la Dragonul Rosu, cu un prejudiciu estimat la 100 de milioane de dolari, in timp ce doi cetateni chinezi sunt in continuare cautati, procurorii cerand arestarea lor in lipsa, informeaza Mediafax.

Procurorii de pe langa Tribunalul Ilfov au retinut in acest dosar 15 cetateni chinezi si un roman, acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani, dintre acestia trei chinezi fiind arestati, iar restul suspectilor fiind pusi sub control judiciar.

Totodata, alti doi cetateni chinezi sunt cautati, iar cererea procurorilor de arestare preventiva in lipsa a acestora va fi judecata luni de Tribunalul Ilfov.

Potrivit anchetatorilor, in perioada martie 2014 - ianuarie 2015, mai multi cetateni chinezi, imputerniciti ai unor societati fantoma, au colectat zilnic incasarile provenite din evaziune fiscala de la mai multe standuri situate in complexul comercial Dragonul Rosu. In ziua colectarii, banii erau depusi la banca si, prin ordine de plata ce aveau la baza operatiuni fictive - "avans pentru marfa" -, erau transferati definitiv unor societati comerciale din China, valoarea acestor transferuri ridicandu-se la suma de 74.542.760 de dolari.

Banii colectati de la firmele din Dragonul Rosu erau obtinuti in urma savarsirii unor infractiuni de evaziune fiscala, intrucat nu erau inregistrate in contabilitate toate incasarile obtinute din vanzarea marfurilor, in vederea ascunderii provenientei reale a stocurilor de marfa si a sustragerii de la plata TVA-ului si a impozitului pe profit, fiind obtinute documente de provenienta (facturi fiscale) false emise in numele unor societati care nu au avut niciodata relatii comerciale cu acestea, mai spun procurorii.

Prin urmare, gruparea chineza, cunoscand ca aceste sume provin din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, se ocupa de transferul lor in China, in scopul ascunderii sau disimularii originii ilicite a acestora.

Prejudiciul estimat a fi cauzat bugetului consolidat al statului, pe perioada derularii activitatii infractionale, se ridica la peste 100 milioane de dolari.

In vederea recuperarii acestuia, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multe bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor si societatilor in cauza, fiind sigilate de asemenea un numar de 10 standuri si 10 depozite din Dragonul Rosu, fiind, astfel, recuperata o parte din prejudiciu, in cuantum de 300.000 de dolari.