Marea Britanie va juca un rol de conducere in Forta de reactie rapida a NATO din Europa Centrala si de Est, urmand sa trimita trupe in comandamentele regionale din Romania si Polonia, anunta ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, potrivit BBC News online, citat de Mediafax.

Marea Britanie va trimite 1.000 de militari si patru avioane de vanatoare de tip Typhoon pentru noua Forta de reactie rapida, a precizat Fallon.

"Credibilitatea NATO in contextul actualelor riscuri de securitate depinde de rolul jucat de fiecare tara. Cuvintele dure trebuie sustinute prin actiuni ferme", a subliniat Fallon.

Ministrii Apararii ai statelor membre NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta detaliile crearii Fortei comune de reactie foarte rapida (denumita si "Varf de lance").

Noul dispozitiv militar, parte a Fortei de reactie a NATO, va avea aproximativ 5.000 de militari si capacitatea de interventie in cel 48 de ore.

"Marea Britanie va detine comandamentul Fortei de reactie rapida in anul 2017, iar ulterior prin rotatie", a explicat Fallon, precizand ca militari britanici vor fi trimisi la comandamentele regionale din Romania si Polonia. Patru avioane de vanatoare Typhoon vor participa la misiuni de patrulare aeriana in perimetrul Marii Baltice.