Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Este putin acceptabil ca un elev sa aiba 18 discipline pe saptamana. Ar trebui diminuat numarul de discipline

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 4 februarie 2015, 12:03 Actualitate | Esenţial

Sorin Cimpeanu
Foto: Agerpres
Sorin Cimpeanu, noul ministru al Educatiei, a anuntat ca "sunt mult prea multe" materii pe care elevii de la gimnaziu in sus trebuie sa le invete si ca "ar trebui diminuat numarul de discipline". "Exista un trunchi comun si solutia ar fi sa marim plaja disciplinelor optionale, sa isi poata alege una dintre discipline care sunt relevante pentru formarea de calitate a elevului", a declarat ministrul, intr-un interviu pentru Agerpres.

Oficialul a declarat, dupa ce in Monitorul Oficial au fost publicate noile curriculumuri pentru clasele a III-a si a IV-a, ca "este necesara actualizarea curriculei si updatarea la nivelul de dezvoltare existenta in anul 2015 si in anii urmatori".

"Ne dorim simplificarea curriculei, ne dorim ca ai nostri copii sa nu mai transporte un ghiozdan de 7-8 kg, dar in acelasi timp exista solicitari de diversificare a curriculei. Sunt doua lucruri care nu se imbina foarte simplu. In opinia mea, este putin acceptabil, ca sa nu spun inacceptabil, ca un elev sa aiba 18 discipline pe saptamana, sunt mult prea multe. Ar trebui diminuat numarul de discipline. Exista un trunchi comun si solutia ar fi sa marim plaja disciplinelor optionale, sa isi poata alege una dintre discipline care sunt relevante pentru formarea de calitate a elevului. Catre aceste lucru trebuie sa ne indreptam", a declarat Sorin Cimpeanu, intr-un interviu acordat Agerpres.

Pe langa "accelerarea procesului de revizuire a curriculei in sensul simplificarii acesteia", un alt obiectiv al Ministerului este "pregatirea resursei umane care sa poata sa implementeze intr-o maniera inteligenta aceasta noua curricula", a declarat Cimpeanu.

In ceea ce priveste manualele digitale, ministrul Educatiei a anuntat ca Abecedarul va fi disponibil saptamana viitoare "in toate scolile din Romania. Este vorba de un numar de circa 190.000 de manuale, in cele sase versiuni".

Sorin Cimpeanu a anuntat ca Centrul National de Evaluare si Examinare, organism din subordinea Ministerului Educatiei care la licitatia de manuale desfasurata pana acum a fost autoritatea contractanta, este in prezent "in curs de a redacta caietul de sarcini pentru demararea licitatiei" pentru manuale de clasa a III-a.

"In opinia mea, exista deja o intarziere nedorita pentru demararea licitatiei, insa atata vreme cat licitatia de manuale se deruleaza conform OUG 34 care reglementeaza achizitia de bunuri si servicii de orice fel si nu exista o particularizare necesara si binemeritata a manualelor scolare, va exista intotdeauna riscul contestarii fundamentate sau nu a acestei proceduri, contestatii care genereaza intarzieri de multe ori inacceptabile. Pentru a micsora acest risc trebuie redactat un caiet de sarcini in termeni foarte, foarte clari. Nu pot sa elimine riscul contestatiilor, dar sunt de parere ca il pot diminua", a sustinut ministrul Educatiei.

In ceea ce priveste elaborarea de manuale noi si pentru clasele a IV-a, avand in vedere ca in Monitorul Oficial a fost publicata si programa scolara noua pentru aceasta clasa, Cimpeanu a declarat pentru Agerpres: "sunt de parere ca nu trebuie sa neglijam importanta urgentarii demersurilor precum validare curricula si lansare licitatie manuale de clasa a IV-a".


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


15412 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  In agricultura nu-ti trebuie prea multa carte! (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:09)

  Nume [anonim]

  Este de inteles optica ministrului....
 • +10 (14 voturi)    
  of of of (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:22)

  dragos [anonim]

  de la clasa I puneti copiii sa-si aleaga? Ce stie un copil sa aleaga? Nu stiu oamenii mari, dar copiii..
  Scoateti materii, distrugeti tot invatamantul. Reformati abecedarul, faceti 6 versiuni... conducatori neghiobi..
  • +3 (5 voturi)    
   Sistemul de educatie cel mai bun din lume (Miercuri, 4 februarie 2015, 15:44)

   CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui dragos

   - "Cum merge sistemul de educatie FINLANDEZ, cel mai bun din lume".

   - "Memorat inutil nu exista in Finlanda".

   - "Profesorul Ion Petre mentioneaza ca Finlanda apare in topul majoritatii clasamentelor sistemelor nationale de educatie preuniversitara si datorita calitatii programelor de invatamant".

   - "Profesorul Ion Petre, care conduce propriul grup de cercetare, pe care l-a fondat la doar 28 de ani la Abo Akademi University din Turku, atrage insa atentia asupra diferentelor in studierea matematecii, o materie globala, in cele doua tari. «Aici comparatia cu sistemul romanesc este frapanta: accentul cade pe rationament, pe analogii, pe exemple din viata de zi cu zi a elevilor (internet, bani de buzunar, trafic rutier, relatii cu alti copii, etc)»".

   - "Materii optionale, in functie de interesul elevilor, inca din clasa a III-a"

   - "Curriculum flexibil ii determina pe elevi sa isi aleaga materiile optionale in functie de interesele lor viitoare, chiar si la nivelul invatamantului de baza. Din clasa a III-a, elevii finlandezi pot opta pentru materii optionale sau extra-curiculare precum ore de teatru, de limbi straine suplimentare, de arta, de informatica, de auto-aparare sau de fotografie. «Rezultatul este cel al unui curiculum flexibil, ce este personalizat de catre fiecare elev in parte. Mai mult, scolile au autonomie si pot influenta oferta curiculara», mai spune profesorul Ion Petre".

   - "Liceul este bazat, in mare parte, pe materii optionale - pana si matematica poate fi aleasa in sistemul ”elementar” sau ”avansat” - in functie de preferintele tanarului".

   - "Teme putine, fara controale la scoli"

   - "In Romania, foarte multi parinti se plang ca copiii lor, preocupati de scoala, sunt bombardati cu foarte multe teme acasa. In Finlanda, temele de acasa nu iau mai mult elevilor de 30 de minute pe zi".

   - "La ultimele teste PISA, Finlanda era pe locul 3 din 65 de tari, iar Romania pe locul 46".

   http://tinyurl.com/pul9asd
 • +10 (10 voturi)    
  un ghiozdan de 7-8 kg???? (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:24)

  Geanina [anonim]

  "ne dorim ca ai nostri copii sa nu mai transporte un ghiozdan de 7-8 kg". Bine ar fi sa verificati si daca invatatorii lucreaza dupa manualele impuse de minister. Am un copil in clasa I, iar ghiozdanul are peste 6-7 kg zilnic. Pe langa manualele ministerului, doamna invatatoare are cate o carte ajutatoare si o culegere la materiile CLR (comunicare in lb romana) si matematica. Deci la fiecare materie are 3 carti si un caiet. La fel este si la Lb. engleza si religie: avem cate 2 carti mari pe fiecare materie. De ce aceste caiete / carti ajutatoare???? Aaaa, si in plus, in ziua in care nu are matematica in orar, trebuie sa ia in ghiozdan si cele 3 carti de matematica, deoarece daca sunt in urma, mai lucreaza la matematica in ora de muzica. Doamna se tot scuza ca asta este materia impusa de minister. Oare pe cine sa mai credem ?!
  • +2 (8 voturi)    
   Ghiozdanul este greu ptr ca scoala este (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:23)

   nume [anonim] i-a raspuns lui Geanina

   prost organizata, nu ptr ca un copil poate sa invete multe discipline!!

   Este suficient sa-si lase tot staff-ul la scoala iar acasa sa aibe doar citeva lucruri de facut si totul se simplifica!!

   In Ro este necesar sa se faca mult mai mult carte in scoala si mai putin acasa chiar de-ar fi sa fie 18 discipline!!
   • +1 (1 vot)    
    corect (Joi, 5 februarie 2015, 10:12)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui nume

    sa vorbesti in aceeasi declaratie de presa despre manuale digitale si ghiozdane de 7-8kg?.... ministrul educatiei? niste parveniti ajunsi in functii mult prea complexe pentru ei...
    de ce nu-si pot lasa copiii din clasele 1-4 manualele la scoala? ar fi o investitie minima..
    de ce se mai cumpara inca, in 2014, manuale tiparite??..
    invatamantul este obligatoriu si gratuit.. in realitate gratuit nu a fost niciodata si obligatia este doar de a trece clasa, nu de a invata. Funeriu a gresit.. trebuia sa concedieze toti angajatii ministerului si sa o ia de la zero. acolo sunt familii intregi de analfabeti. rezultatele vorbesc de la sine.
  • +3 (9 voturi)    
   Educatie (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:35)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Geanina

   Cred ca e mai important sa stie matematica in loc de muzica, totusi. Eu am facut muzica de parca eram la conservator, ca era profesorul nebun. Si nu imi foloseste oricum la nimic, sunt inginer. Tot mai buna a fost matematica. Cat despre minister...prefer sa ii cred oricand pe porfesori. Ministerul o sa faca ceva bun pentru copii, doar daca iese si ceva spaga...altfel nu intereseaza pe nimeni ;)
   • +2 (10 voturi)    
    Nu confundati profesorul cu materia!! (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:48)

    Nume [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    Un om scolit trebuie sa stie si de Dvorak si de Enescu sau Porumbescu dupa cum trebuie sa stie de Rembrandt sau Grigorescu!! Tebuie sa stie sa inoate si sa poata juca un sport oricand!! Trebuie sa stie ca muzeele trebuie vizitate si ca dincolo de manele exista si muzica clasica!

    Scoala te pregateste ptr viata iar facultatea ptr profesie!! Ca inginer ati avut nevoie de matematica dar ca tata si ca persoana aveti nevoie de o educatie globala!! Asta face diferenta intre unul scolit si altul nescolit!!
    • +9 (9 voturi)    
     Ideal vs realitate (Miercuri, 4 februarie 2015, 13:20)

     TM [anonim] i-a raspuns lui Nume

     Omul ideal ar stii si "de Dvorak si de Enescu sau Porumbescu dupa cum trebuie sa stie de Rembrandt sau Grigorescu" dupa cum spuneti dumneavoastra. Dar clar in sistemul din Romania nu functioneaza aceasta ideologie. Ca elev care e absolvit acum 2 ani, pot sa atest ca, intr-adevar, pentru 2-3% din elevi, 18 materii au fost ok, au invatat de toate si acum au ajuns la facultate cu cunostiinte din toate materiile. Pentru restul de 97-98%, faptul ca aveau 18 materii I-a facut sa invete la 3-4 care ii interesau si la celelalte ori sa copieze, ori sa invete si sa uite a doua zi, ori sa pice. Eu tot liceul am invatat chimie, biologie, matematica si engleza. Scopul meu era sa fac biochimie in Anglia si ca sa obtin asta, a trebuit sa invat la aceste materii mai mult decat la celelalte. Dar din cauza asta, nu mai aveam timp si de muzica si de desen si de sport si de geografie etc. Si Solutia care a fost? Sa invat la toate cate putin si sa iau 7-8 la toate? Sau sa iau 5-6 la geografie,muzica,desen si 10 la chimie, biologie? In cazul meu, am reusit sa iau note bune pe linie, dar nu pentru ca am invatat la tot, ci pentru ca am stiut cand sa invat ca ma asculta, cand sa imi iau scutire ca am test etc. In felul asta, nu invatati copiii cum sa invete la tot(este imposibil). Daca vede copilul ca face ce face si tot ia un 6 la nu stiu ce materie ca nu a avut timp, din cauza celorlalte 17 materii, intr-un final renunta copilul si ori invata sa triseze, ori pica. Daca functiona faza cu "lasa sa stie de toate" erau toti genii acum. Realitatea este insa, diferita: La momentul asta, cu resursele noastre, nu functioneaza sistemul cu "lasa sa stie de toate". Ca dovada, bacul l-au redus la 3 materii ca nu mai treceau 3 sferturi din noi la 5. Daca te testeaza doar la 3 materii, ce vointa mai ai tu sa mai inveti la 15? Credeti ca degeaba in toate tarile civilizate fiecare elev face la liceu cate 5-6 materii(sau mai putin)?
     • -2 (4 voturi)    
      D-voastra ati vrut multa biologie, anonim (Miercuri, 4 februarie 2015, 14:36)

      Nume [anonim] i-a raspuns lui TM

      a vrut multa matematica, altcineva poate ar dori geografie , eu muzica iar amica mea si-ar dori limbi extincte!!

      Daca toti isi vor cladi invatamantul dupa propria dorinta atunci ar trebui sa se infiinteze clase monodisciplinare cel mult tridisciplinare axate pe capacitatile intelectuale maxime ale tinerilor cetateni !!

      Ar fi si asta o solutie pentru o societate educata.! Aveti si d-voastra dreptate!! Ce atata cultura si atatea informatii ??? Strica la neuroni !!
      • 0 (0 voturi)    
       Cultura =/= Papagal (Joi, 5 februarie 2015, 1:16)

       TeoManea [anonim] i-a raspuns lui Nume

       Tocmai de aceea se fac clase pe profil. In loc sa se mute profesorul de la clasa la clasa, sa aiba fiecare profesor clasa lui si elevii sa aiba program: daca faci geografie, la ora 8 esti in sala 1, la profesorul Popescu. Daca faci matematica esti in sala 5 la Ionescu. Si tot asa. Normal, s-ar putea generaliza putin, de exemplu, cum e acum, filologie, stiinte etc. Dar cum se face acum, la stiintele naturii tot faci si geografie si istorie si desen etc.

       In al doilea rand, cultura cu forta faci degeaba. De atata culture ce au incercat profesorii sa ne bage la cap in liceu, eu tot ce m-a interesat am retinut. Iar cultura generala nu ar trebui sa iti decida soarta, prin note, pentru facultate. Daca vrei sa stii mai multe, profesorul sa iti puna la dispozitie niste resurse la care sa te uiti tu in timpul tau. Daca nu vrei sa stii mai multe, si te multumesti asa, asta e. Asa s-ar face diferenta dintre oameni: dupa cat au muncit independent, nu dupa cum au recitat din manual ce vroia sa spuna de fapt Blaga in nu-stiu-care poezie pentru o nota de 10, de frica sa nu fie sub medie la admitere la medicina/inginerie/economie.
     • +2 (2 voturi)    
      apropo (Miercuri, 4 februarie 2015, 18:17)

      baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui TM

      de scoala, ''Omul ideal'' ar sti, nu stii. In rest, comentariul e bun.
      • 0 (0 voturi)    
       :) (Joi, 5 februarie 2015, 1:21)

       TeoManea [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

       Va multumesc pentru corectare :) (clar mi-au ajutat cei 4 ani de literatura din liceu mai mult decat cei 0 de gramatica)
  • +2 (2 voturi)    
   cred ca religia.. (Miercuri, 4 februarie 2015, 23:23)

   exilatul [utilizator] i-a raspuns lui Geanina

   cintareste cel mai mult...si are "numai" 2 carti..criticati profesorii dar voi va obligati copiii sa "invete" religie..si mai vorbiti de islamisti..pai tot aia e..
  • 0 (0 voturi)    
   dd (Joi, 5 februarie 2015, 20:25)

   florin [anonim] i-a raspuns lui Geanina

   De ce cartile ajutatoare? Pentru ca ministerul ofera niste porcarii.
 • +6 (6 voturi)    
  trebuia de mult (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:28)

  vali [anonim]

  La noi se invata mult si prost. Cien are pretentia ca un copil poate asimila ce se preda in 5-7 ore la scoala e absolut nebun, este contraproductiv.
 • +4 (4 voturi)    
  Redus poate la o singura disciplina (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:31)

  obosit [utilizator]

  si aia sa fie "PSD - Cel mai bun partid" si "Ponta - prim tovarasul cel mai bun".

  Ati distrus tot in tara asta, pesedistilor, cum ati scapat nepedepsiti?
 • -1 (5 voturi)    
  si daca (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:36)

  sisi [anonim]

  pun o singura materie pentru toata saptamina rezultatele sunt aceleasi: nu stiu nici macar numele lor sa-l citeasca.
 • +6 (8 voturi)    
  orice dar.... (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:41)

  Francisc 1 [utilizator]

  sa nu care cumva sa scoateti religia maica!
 • +1 (5 voturi)    
  Scoala altfel (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:41)

  artistul [anonim]

  De ce trebuie sa care acel ghiozdan imens? De ce nu se pot lasa cartile la scoala intr-un dulapior? Nu avem dulapioare? Atunci de ce nu cumparam?
  Copilul trebuie sa invete in timpul scolii iar acasa trebuie sa se relaxeze sau sa fie implicat in alte activitati extrascolare menite a-i dezvolta personalitatea. Nu trebuie omorat cu teme pentru acasa care mai de care mai stupide.

  Dupa mine ar trebui sa fie incurajat sa participe la diverse activitati fie sportive, fie de socializare cu prietenii/colegii (nu sa stea pe net tot timpul) ...

  dar asta e o alta discutie....
  • +2 (2 voturi)    
   raspuns pentru Scoala altfel (Miercuri, 4 februarie 2015, 13:26)

   Geannynne [utilizator] i-a raspuns lui artistul

   Si eu am intrebat pe doamna invatatoare daca pot ramane acele carti ajutatoare la scoala, pentru a nu le cara copilul zilnic. Raspunsul a fost ca "da, sigur". Foarte bine, am zis, dar are teme zilnic pe acele carti, iar raspunsul a fost "va asumati ca acele teme sunt facute bine de copil si nu trebuie verificate de parinte". Pai......se pare atunci ca nu am de ales, caram cartile zilnic, verificam teme.........
   Offff, doar in Romania........
  • -1 (3 voturi)    
   Tu scrii... (Miercuri, 4 februarie 2015, 13:41)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui artistul

   ...din US of America, nu-i asa?
   • +3 (3 voturi)    
    Nu ... din romanica noastra (Miercuri, 4 februarie 2015, 16:29)

    artistul [anonim] i-a raspuns lui mcris

    Doar ca mie mi se pare normal ca un copil sa-l inveti de mic cum sa-si gestioneze timpul.
    Trebuie sa-l inveti ca fiecare activitate are un inceput si un sfarsit iar in acea perioada trebuie sa dai tot ce-i mai bun din tine.
    Asa si cu scoala. Stau copii 4-6 ore la scoala iar in acel timp trebuie sa invete.
    Daca si dupa scoala il sufoci cu teme pentru fiecare materie ar insemna ca acea activitate nu ar avea un sfarsit pentru elev si in timp incepe sa o urasca.
    Nu am zis sa renunte la teme dar in ziua de azi fiecare dascal prefera sa ii dea teme iar in timpul cursurilor cam trag matza de coada.

    Un exemplu poate idiot ... teme la desen ... toti copii trebuiau sa picteze acasa cate ceva ce cred ei ca ar avea legatura cu sosirea primaverii ...WTF?? de ce mai avem atunci curs de desen?
 • +8 (8 voturi)    
  orele la clasa (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:48)

  Dofi [anonim]

  Consider ca un program de 6 sau 7 ore pe zi este foarte mult pentru un elev indiferent de ciclul scolar preuniversitar.Dupa 4 sau 5 ore de curs elevul este obosit iar capacitatea de concentrare scazuta asimilarea noilor informatii fiind minima.Acest procram incarcat precum si materia multa, determina o respingere pentru invatare la foarte multi copii de unde si rezultatele dezastroase la evaluarile finale.Poate va verifica cineva aceste lucruri pe teren pentru a face o programa adecvata.
  • 0 (0 voturi)    
   de ce nu teme la scoala (Joi, 5 februarie 2015, 10:21)

   CJ. [utilizator] i-a raspuns lui Dofi

   Eu nu m-as supara sa stea copilul si 9 ore la scoala daca s-ar face 4-5 ore de scoala apoi o ora de sport sau miscare, o ora pauza de masa si inca 2-3 ore de facut temele impreuna cu un profesor supraveghetor. Astfel si-ar putea face temele chiar impreuna cu alti colegi -> se dezvolta spiritul de echipa, iar profesorul poate sa ii ajute daca au nelamuriri si se poate asigura ca totul decurge corect si nimeni nu sta degeaba. Sunt multi copii care daca isi fac temele acasa nu se pot organiza si trag de timp, ajungandu-se la o durata de lectii de inca 5 ore. Asa s-ar face in 2 ore, in mod organizat, iar daca majoritatea (supraveghiati) nu reusesc sa termine in timp util se poate semnala profseorului ca tema nu a fost rezonabila.
   Numai bine intre timp ies si parintii de la serviciu si pot sa il ia pe copil de la scoala (daca e inca mic si e cazul), temele sunt facute, nu mai e nevoie sa care nimic acasa, restul zilei se poate relaxa.
   • +1 (1 vot)    
    de ce nu teme la scoala (Joi, 5 februarie 2015, 14:00)

    Dofi [anonim] i-a raspuns lui CJ.

    Ceea ce spuneti D-voastra este cu totul altceva. Sunt de acord cu programul dupa ore dar si acesta facut in termeni optimi de studiu.Ce eu am notificat a fost vizavi de programa scolara a elevului.Mulrumesc pentru precizare.
 • +7 (7 voturi)    
  Propun... (Miercuri, 4 februarie 2015, 12:59)

  Gugurila [anonim]

  Sa inlocuim toate orele cu religie. Cei religiosi nu trebuie sa stie sa scrie si sa citeasca oricum, deci copiii n-ar mai avea de carat nimic la scoala.

  Serios acum, tre' s-o lase mai moale cu cele 5000 de culegeri si caiete de exercitii. 18 discipline x un manual, o culegere si un caiet de exercitii == 54 de volume si n-am socotit caietul pe care scrie copilul. Daca tai 2 discipline tot raman 48, si n-ai rezolvat mare lucru.
 • +2 (2 voturi)    
  Tu n-ai nimic de-a face cu educatia (Miercuri, 4 februarie 2015, 13:28)

  John M. [utilizator]

  atata timp cat Ponta te-a pus acolo ca sa-l scapi de puscarie in legatura cu doctoratul...
 • 0 (2 voturi)    
  In sprijinul domnului ministru, o idee (Miercuri, 4 februarie 2015, 13:48)

  ipolitic [utilizator]

  Copii din Vechime aveau tablete
  de piatra(am vazut intr-un film
  documentar, parca ii zicea familia Flinstone)
  si au devenit oameni puternici, care mancau
  cate un zmeu pe micul dejun. Daca e costisitor
  sa tiparesti atitea carti ca sa dea greutatea
  dorita, de ce nu baga niste caramizi sau borduri
  in geanta? Iesim mai ieftin, fara licitatii,
  fara complicatii.
 • +1 (3 voturi)    
  Freza (Miercuri, 4 februarie 2015, 15:01)

  CititorulComentator [utilizator]

  Sa ma iau de freza omului sau nu, voi ce ziceti?
 • +2 (2 voturi)    
  vai de capul lor! (Miercuri, 4 februarie 2015, 15:23)

  marina [anonim]

  de ce cara copiii cate 7-8 kg in spate(al meu este in cl.V si are pb.cu coloana)? Sa va spun de ce: deoarece profesorii/invatatorii spun ca manualele sunt de rahat, nu corespund cu programa, in schimb ei te pun sa cumperi auxiliare si caiete speciale emise de cine stie ce inspector care , vezi Doamne, trebuie sa faca vanzare, si astfel, cumpar anual alte caiete, manuale si culegeri(semestrial) , care nu mai sunt valabile oricum in anul urmator pentru fratele sau mai mic cu un an.In anul urmator cumpar aceleasi caiete si culegeri pentru frate-su, doar ca difera data scoaterii din editura si paginatie difera, dar sunt exact aceleasi lectii.M-AM SATURAT DE ASA ZISA"EDUCATIE" SI DE PUTREZICIUNEA CARE EXISTA IN SCOLI!!!NU va mai spun de fondul clasei, amenajarea clasei, cumparari de banci si alte materiale, cadouri pesate cadouri:Craciun,8 Martie,sfarsit de an....etc.Politica si hotie peste tot:si in invatamant si in spitale.Ne-am saturat de toti si de toate.Mi-ar trebui zile la rand, foiletoane ca sa ma plang de sistemul putred !!!Rusine!Ati adus tara de rapa!!!
 • +3 (3 voturi)    
  ABECEDARUL DUPA VACANTA de iarna !!! (Miercuri, 4 februarie 2015, 15:25)

  andreesanu [utilizator]

  Ati mai pomenit asa panarame care se cred ministri ???
  De cind mama m-a facut asa timpenii n-am vazut !!!,sa n-ai abecedare pentru clasa l !!!.
  Cimpene ,tu ai vrun dram de rusine ?,un strop de demnitate,o urma de onoare ???,daca gasesti cumva fugi si da-ti DEMISIA .
  Cimpene ti-ai vindut sufletul dracului ???la ce mergi inainte ???
  Ce invata bietii copii de la voi ???,ce viitor v-a avea tara asta cu generatii de semianalfabeti ???.
 • +1 (1 vot)    
  comentariu (Miercuri, 4 februarie 2015, 19:28)

  MARIA [anonim]

  sunt un fost cadru didactic. am lucrat 35 de ani si am predat limba engleza.Copiii indragesc limba si ar dori sa aiba mai multe ore pe saptamana.Scoala are posibilitatea sa introduca la optionale (CDS )sau extindere.Nuse poate,pentru ca directorii prefera sa introduca ore pentru ca preferatii si lingusitorii sa nu ramana fara catedre,nu ii intereseaza dorintele elevilor si parintilor.Lucrurile nu se vor indrepta pana cand se va continua astfel .Ar mai fi de spus ca si numarul de copii pe clasa este exagerat de mare.Eu obisnuiam sa trag tare in timpul orelor de curs,copiilor le ramanea doar putin de lucru acasa;le ceream un singur caiet si fara caiete suplimentare.Le trimiteam fise de activitate suplimentara pe mail si le discutam la ora,folosind laptopul meu personal.Atat parintii cat si copiii au agreat metoda si elevii au putut lucra si mult in plus fara cheltuieli din partea parintelui,doar timpul meu de a elabora fisele de lucru si a le trimite elevilor.
  • 0 (0 voturi)    
   adevarat (Joi, 5 februarie 2015, 23:37)

   Miruna [anonim] i-a raspuns lui MARIA

   ''Nu se poate,pentru ca directorii prefera sa introduca ore pentru ca preferatii si lingusitorii sa nu ramana fara catedre,nu ii intereseaza dorintele elevilor si parintilor."
   D-na draga... mare dreptate aveti dar din pacate Inspectoratelor nu le pasa de cerintele parintilor.Daca
   le-ar pasa ar putea foarte simplu sa oblige scolile sa respecte ceea ce doresc parintii si elevii.Cum?Pai solutia e simpla.Online realizata o pagina care sa poate fi vizualizata de oricine doreste si unde fiecare sa aleaga ce optional doreste.
 • 0 (0 voturi)    
  Doua filozofii educationale! (Joi, 5 februarie 2015, 2:15)

  GRANDFATHER [anonim]

  IN ROMANIA: - Sa le dam mult(multe), poate ramane ceva!
  IN SUA: - Sa le dam cat si ce trebuie, poate le foloseste(le va folosi)!
  Elevii de gimnaziu americani(clasele VI, VII si VIII), au urmatoarele obiecte de studiu:
  1. Lb. engleza;
  2. Istorie;
  3. Matematica;
  4. Stiinte(semestrial elevii fac cate un "modul" de fizica, chimie, biologie, geografie, astronomie, informatica, samd);
  5. Ed. muzicala;
  6. Ed. plastica;
  7. Ed. fizica.
  Elevii au program intre 7:30 si 15:30, astfel ca orarul este identic in fiecare zi(va imaginati in RO un orar cu 5(cinci) ore de SPORT pe saptamana?), in care este inclus si timpul pentru "lunch"( servit din "lunch-bag-ul" adus de acasa sau la "CAFETERÍA" scolii)!
  La cinci ore de muzica pe saptamana, elevii americani au timpul si conditiile invatarii unui instrument muzical, astfel ca majoritatea absolventilor stiu sa cante la un instrument la terminarea studiilor! La fel si in cele cinci ore de educatie plastica unde se predau si se exerseaza practic notiunile de grafica, pictura, scluptura, ceramica, etc.!
  Poate unii dintre Dvs. o sa strambati din nas, considerand ca sistemul de invatamant american nu este unul dintre cele mai performante, dar un lucru este sigur: americanii(pragmatici si utilitaristi) au rezolvat problema invatamantului general, obligatoriu si gratuit! Scolile publice americane indeplinesc si rolul de centre de protectie si insertie sociala in comunitatile in care functioneaza, oferind programe "after school" pentru elevii a caror parinti au programe de munca prelungite! In anumite zone si cartiere "defavorizate", familii intregi pot servi un "lunch" la cafeteria scolii la un pret subventionat de 40-50 centi pentru un meniu complet...!
  • 0 (0 voturi)    
   Muzica si desen? (Joi, 5 februarie 2015, 23:56)

   Miruna [anonim] i-a raspuns lui GRANDFATHER

   Stimabile Domn ceea ce nu stiti d-voastra e ca in Romania incepand cu clasa a VIII-a si continuand cu nivelul liceal profesorii de muzica si desen au jumatate de ora pe saptamana.Desenul si muzica sunt predate doar la liceele teoretice si doar la clasele a IX-a si a X-a si de aceea se intampla foarte des ca un profesor sa predea fiind titular in trei unitati scolare.
   • 0 (0 voturi)    
    Stiu, am lucrat 40 de ani in sistem! (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 19:14)

    GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui Miruna

    Am prezentat o varianta potential posibila si in Romania! Am spus "potential posibila" pentru ca am mari temeri in ceea ce privestia reactia "publicului"(parinti&profesori) la injumatatirea numarului de obiecte de studiu cuprinse in curriculum!
 • 0 (0 voturi)    
  nenea ministru (Joi, 5 februarie 2015, 11:51)

  Petecutz [utilizator]

  Mai io cand il vad pe nenea ministru asta,stafie in toata regula, ma ia cu tremurici.

  Acum cateva date informative, pt. dom' ministru.

  In LUX., tara europeana departe de Romania, un copil de clasa a IIa are 11 materii si program de la 8.00-16.00 (pauza de masa 12.14.00) lunea, miercurea si vinerea iar martea si joia 8.00-12.00.

  Deci nu materiiile sunt prlblema ci numarul de ore, mult prea putin cmpataiv cu orice medie europeana si comasarea materiei in alea catvea ore amarate.
 • 0 (0 voturi)    
  super (Joi, 5 februarie 2015, 20:50)

  carmen ionut [anonim]

  Foarte buna idee. Cineva se gandeste si la spinarea copiilor
 • 0 (0 voturi)    
  dna (Joi, 5 februarie 2015, 22:13)

  gelu [anonim]

  Sa se inființeze un DNA al școlilor.Sunt unele școli in provincie unde se scot posturi la concurs pentru persoane anume,deși ore nu sunt în școala și elevii sunt tot mai puțini in anii următori.Daca anul acest titularizează și la anul dă restrangere ,tuturor titularilor pe acea disciplina atunci cine răspunde::Domnule Ministru sunt directori foarte corupți în cârdășie cu șefa de la personal ,care licitează posturile și de la un apartament confort redus acum are o vilă foarte frumoasă în vreo 7 ani.Stopați corupția din unele județe ale Moldovei unde nu sunt locuri de muncă și ceva posturi în învățământ sunt o mană cerească.
  • 0 (0 voturi)    
   D.N.A. (Joi, 5 februarie 2015, 23:23)

   Miruna [anonim] i-a raspuns lui gelu

   Poate Dumnezeu ne mai scapa de aceasta mafie a Inspectoratelor scolare si a Directorilor numiti de ei.Daca ar intra DNA-ul si peste domniile lor tare bine ar mai fi!
 • 0 (0 voturi)    
  dar cu titularizarile ce faceti? (Vineri, 6 februarie 2015, 7:59)

  paolalaan [anonim]

  Constat cu stupoare un lucru si anume titularizarea pe banda rulanta a invatatorilor care au facut facultati la batranete !Iata cum e problema ;ei s-au titularizat in urma cu vreo 20 si ceva de ani cu nota 5 sau 6 ,dand examen din aritmetica lit pe copii etc .Ulterior s au ambitionat si au facut la distanta o facultate de litere ,psihologie etc LEGEA FACUTA CU DEDICATIE ,DESIGUR LE A PERMIS SA SE TRANSFERE PE PROFESORI DE ROMANA , CONSILIER SCOLAR ETC ,FARA A DA VREUN EXAMEN DE SPECIALITATE ,DESI LICENTA LOR E CU 6 .Asa s au ocupat mii de posturi ,fara a da efectiv examen de specialitate!Nu mi se pare corect .Crem ca acesti fosti invatatori titularizati pe baza unei legi strambe ,date cu dedicatie sa fie obligati sa dea examen de specialitate spre a si mentine titularizarea!Va spun asta ,fiindca ,noi absolventii dam examene de titularizare an de an ,luam note peste 8 dar ,nu ne putem titulariza ,din lipsa de posturi !Care posturi au fost ocupate fraudulos cum va spuneam p[ost de romana cu examen la aritmetica! bah! Si inca o gaselnita a celor din MEN legata de prelungirea titularizarii pensionabililor!!!ALTA LEGE CU DEDICATIE , CREATA DE CORUPTII DIN MEN!Adica noi dam examene an de an ,luam note mari si nu vom avea posturi ,fiindca voi ii mentineti in activitate pe cei in pragul pensio9narii!Adica ne taiati noua aripile si permiteti smecherilor sa triumfe!Bineinteles ca vor solicita multi pensionabili sa mai ramana!Nu contest calitatile unora dar precizez ca sunt inca zeci sute ,total depasiti interesati doar de bani ,fiindca pensia e mult mai mica decat salariul .NOI VA RUGAM - STOPATI TITULARIZARILE FRAUDULOASE , NU PERMITETI IMPOSTURII SA NE DOMINE!CINE VREA POST DE ROMANA CONSILIERE ETC SA DEA EXAMEN DE SPECIALITATE !IN FUNCTIE DE NOTA VA OBTINE POSTUL! 2.PENSIONABILII SA NU AIBA PRIORITATE IN FATA TINERILOR! DANSII SA POATA LUA POSTURI DOAR DACA ACESTEA NU SE OCUPA DE CATRE TINERII CARE AU DAT EXAMEN SI AU LUAT PESTE 5 .
 • 0 (0 voturi)    
  Părerea unei învățătoare (Vineri, 6 februarie 2015, 10:06)

  o învățătoare [anonim]

  Sper ca măcar manualele pentru clasa a III-a și a IV-a să fie gata la timp, să nu rămânem generația experimentală până la sfârșitul ciclului primar. E foarte frustrant să îți pregătești totul de la începutul anului (știind că nu te poți baza pe minister) și pe la mijlocul anului școlar să primești niște manuale (unele fără CD-uri), care nu se potrivesc cu ceea ce ți-ai planificat de la bun început.
  Principalul lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere sunt copiii! Elevii noștri de azi sunt viitorul vostru/nostru de mâine! Așadar, să-i dăm o șansă educației, că tot avem rezultate impresionante peste tot în lume...
 • 0 (0 voturi)    
  materii in minus (Miercuri, 11 februarie 2015, 1:16)

  Maria [anonim]

  Eu as scoate Tehnologia,pentru ca se memoreaza inutil,o limba straina sa fie obligatorie, cealalta obtional,Religia obtional,Ed ,civica cumulata cu Istoria Informatica este de viitor


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă