Aproximativ o suta de siderurgisti au participat marti la un protest desfasurat la poarta combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, actiune organizata de Sindicatul National "Solidaritatea" al Metalurgistilor din Romania, informeaza Agerpres. Potrivit liderului de sindicat Gheorghe Tiber, mitingul de protest a fost organizat pentru siderurgistii care doresc sa isi poata exprima nemultumirile in legatura cu salariile pe care le primesc in combinat, dar si in legatura cu modul in care sindicatul reprezentantiv din combinat, Siderurgistul AMG, a inteles sa negocieze cu patronatul noul Contract Colectiv de Munca (CCM) pe 2015.

Conform noului CCM pe acest an, salariile siderurgistilor au fost majorate doar cu 70 de lei brut, nici jumatate din cat au solicitat sindicalistii.

Gheorghe Tiber cere majorarea salariilor cu 25% sau acordarea unei prime brute de 500 de lei, crestere care, spune el, poate fi aplicata chiar daca CCM pe 2015 a fost semnat, putandu-se face acte aditionale.

Pe de alta parte, administratia ArcelorMittal Galati a transmis, printr-un comunicat de presa, ca majorarea salariala prevazuta deja in CCM pe 2015 conduce la cresterea salariilor in medie de aproape trei ori fata de rata inflatiei si ca aceasta crestere a fost facuta in conditiile in care "unitatea inca se lupta pentru supravietuire". Considerand ca dialogul social ar trebui protejat, administratia combinatului a mai transmis ca, "in acelasi timp, nu se poate incalca legea si nu trebuie sa fie afectata securitatea si sanatatea oamenilor, starea echipamentelor, productia si mediul inconjurator".

Pe 22 ianuarie, in timp ce inca se negocia CCM pe 2015, la poarta combinatului a avut loc un prim miting de protest, organizat de Sindicatul National "Solidaritatea" al Metalurgistilor din Romania, la care au participat circa 400 de siderurgisti.