Filmul cu spioni al Elenei Udrea se rupe acolo unde a inceput toata actiunea: la Paris. Castelul ei de carti de joc se ridica pe un fals istoric. Udrea a construit o intreaga cabala pe acuzatia teribila adusa de Traian Basescu in timpul campaniei prezidentiale: serviciile secrete i-ar fi urmarit protejata in timp ce se afla la cumparaturi cu Alina Bica, sefa DIICOT. Fostul presedinte a cerut atunci un raport detaliat. Cand l-a primit, l-a aruncat intr-un sertar cu stampila strict secret pe el. Acuma, intrebarea cheie este: ce scria in acel raport. A confirmat el acuzatiile grave lansate in campanie?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

La ultima lui conferinta de presa l-am intrebat pe seful statului asta, dar s-a eschivat sub pretextul ca e un raport strict secret. L-ar fi clasificat seful statului daca serviciile confirmau in raport ca a fost operatiunea lor? Nu iesea oare cu hartia in dinti ca sa taie niste capete? Nu era asta proba suprema ca serviciile se implica in campanie, ca au luat-o razna? N-a facut-o, dar a lasat-o mai usor cu sustinerea pentru Elena Udrea inca de atunci.

Pana si Udrea a diluat pana la disparitie ideea ca serviciile au urmarit-o la Paris, ba chiar admite in interviul pentru HotNews.ro ca tinta era Bica, nu ea, asa cum sustinuse sus si tare in campania electorala:

Dan Tapalaga: Filajul de la Paris cine l-a facut?

Elena Udrea: Este evident ca a fost facut profesionist si pentru Alina Bica. Ulterior, s-au cerut datele despre mine, cand eu am intrat in campanie, ca sie fie folosite la acel moment. Eu ma mir de un singur lucru, ca am vazut acum marea dezbatere le legile securitatii cibernetice, pai, daca noi, daca Serviciul Roman de Informatii n-a putut sa afle cine a lansat pentru o ora sau cateva ore un site pe care a lansat niste fotografii si apoi a disparut...

Cristian Pantazi: dar de unde stiti ca nu au aflat. Stim ca raportul este strict secret, asa a spus dl. presedinte Basescu. Nu stim ce era in raport. Poate stiti dvs.

Elena Udrea: Fac si eu ca dl. Cristoiu: or fi fost serviciile secrete chineze? Cine o fi putut sa fie? Nu. Nu m-am lamurit. Si uitati, ca dovada, nu formulez acum acuzatii daca nu stiu. Nu m-am lamurit, am suspiciunile mele, dar nu am nicio dovada.

Asta spune multe. Ce a citit Traian Basescu in raport, numai el stie, dar cam de atunci a amutit. De remarcat ca din acel moment s-a schimbat ceva in relatia dintre Traian Basescu si Elena Udrea. PMP si-a adunat covorasul rosu asteptandu-l degeaba pe fostul presedinte. Acesta nu si-a luat nici azi in primire biroul pregatit de Udrea. Dupa o campanie in care seful statului a sustinut-o cu toata forta si a decretat-o "cel mai onest candidat", pare ca vraja dintre cei doi politicieni s-a cam destramat.

Sunt trei zile de cand Traian Basescu tace, desi in interviul pentru Hotnews.ro Elena Udrea l-a luat indirect drept martorul suprem. Se astepta, in mod cert, sa o gireze. In rest, a indicat drept surse de informatii un mort si cativa penali, putin credibili. Daca ar fi iesit sa confirme fie si partial ceva din povestile ei, dintr-o data marile dezvaluiri capatau greutate. Si aici a gresit, crezand ca Basescu ii va intinde mana chiar si atunci cand sare fara parasuta. Azi nu i-a ramas decat sa constate ca marii barbati politici se ascund pe sub mese. La cine facea, totusi, aluzie?

Despre continutul interviului n-ar fi prea multe de spus acum. Orice demonstratie pornita de la false premise ajunge in mod fatal la concluzii eronate. In interiorul demonstratiei, Udrea a amestecat jumatati de adevar, minciuni sfruntate, povesti nemuritoare prinse din zbor, mizand si pe reputatia sa de politician cu acces privilegiat la secretele statului care, nu-i asa, stie ce vorbeste. A face analize docte pe baza unor insailari, pe auzite, pe urechisme, a pronunta vedicte despre cum functioneaza statul pe baza de sueta la o cafea si zvonistica, suna, totusi, cam hazardat daca nu ridicol.

Ma intreb azi daca nu cumva Traian Basescu le-a condamnat cu mana lui pe Udrea si Bica cerand serviciilor rapoarte detaliate despre aventurile celor doua prietene la Paris urmate, ce coincidenta stranie, de dosare penale grele vizandu-le tocmai pe ele, cu tot anturajul lor penal. Ar fi necesar ca noul presedinte, Klaus Iohannis, sa solicite declasificarea raportului strict secret pe tema filajului de la Paris, ca sa ne lamurim de ce a tipat seful statului la servicii in campanie lansand acuzatii de o gravitate extrema dupa care a tacut malc, lasandu-si protejata sa in offside dupa ce s-a aruncat gratios in aer.

Nu putem lasa in toata nebunia asta lucrurile nelamurite: ori serviciile au facut politie politica, si atunci Udrea are dreptate. Ori n-au facut, si atunci privim cu alti ochi isteria declansata de protejata lui Traian Basescu.

In treacat fie spus, bine a facut fostul presedinte ca a tacut, ca nu i-a girat teoria consipirationista. Si-ar fi distrus ultimele resturi de credibilitate. Dar inca nu-i tarziu sa se detoneze si el.

In rest, da, trebuie sa discutam despre puterea serviciilor, despre pericolul unor abuzuri sau despre metodele lor de actiune, despre pseudo-controlul parlamentar care trebuie reformate din temelii si regandite institutiile de checks and balances, dar nu in falset. Nu in partitura impusa azi de Elena Udrea. Ar fi o eroare sa intram azi in jocul ei, am face jocurile tuturor penalilor din Romania. Ea nu este decat un alt client al procurorilor anticoruptie gata sa distruga institutii-cheie, sa traga toata Romania in mocirla, la fel ca Vantu, Voiculescu sau Bercea Mondial, pentru a-si salva pielea. Cu observatia ca toti au infundat, in final, puscaria.

PS: A mai gresit crezand ca statutul de "sursa alternativa de informatii a presedintelui" ii ofera imunitate pe viata. Nici macar Traian Basescu nu se mai poate azi lauda cu asa ceva.