Autoritatea Electorala Permanenta a depistat 4.641 de cazuri diferite de vot multiplu la alegerile europarlametare romanesti din mai 2014, potrivit unei analize a listelor electorale prezentate, luni, de AEP. Institutia precizeaza ca a trasmis situatia la Parchetul General - Sectia de Urmarire Penala.

Vot la europarlamentareFoto: Comisia Europeana

Din verificarile realizate pe listele permanente si tabelele electorale, AEP a identificat 4.641 cazuri de inregistrari multiple - coduri numerice personale (CNP) regasite atat pe listele permanente, cat si in cele suplimentare.

Din cele 4.641 cazuri de vot multiplu, 2.230 sunt cazuri in care CNP-ul cu care s-a votat a fost inregistrat in aceeasi sectie de votare, pe aceeasi lista sau pe liste diferite. De precizat ca aceasta nu inseamna ca toate 2.230 de cazuri au fost intr-o singura sectie, ci inseamna ca au existat 2.330 de cazuri in care acelasi CNP s-a utilizat de cate cel putin doua ori in aceeasi sectie.

De asemenea, prin cele 4.641 de cazuri au fost efectuate in total 9.310 de inregistrari viciate pe liste, pentru exercitarea voturilor. Astfel rezulta un numar de 9.310 voturi multiple, in cazul in care la fiecare inregistrare in listele electorale s-a si efectuat un vot (valabil).

Listele suplimetare au fost sursa celor mai multe fraude, dupa cum reiese din analiza AEP. Din totalul de 9.310 inregistrari afectate, 3.106 inregistrari sunt pe listele permanente, iar 6.204 inregistrari sunt pe listele suplimentare.

Votul multiplu depistat astfel de AEP are, totusi, o pondere relativ redusa in totalul alegatorilor din liste.

Rezultatul global al culegerilor de date a fost popularea bazei de date cu 18.267.155 inregistrari de CNP-uri preluate de pe listele permanente si 727.118 inregistrari preluate de pe listele suplimentare, a mentionat AEP.

Astfel a rezultat un numar de 5.768.252 semnaturi (in acest numar au fost incluse semnaturile incerte si alte inscrisuri in campurile de semnatura), a precizat sursa citata.

Numarul de semnaturi indica, practic, prezenta la urne.

Din analiza AEP sare, insa, in ochi ponderea voturilor multiple pe listele suplimentare. Practic doua treimi din voturile multiple au fost pe liste suplimentare, in conditiile in care numarul alegatorilor care au votat pe liste suplimentare este infim (727.118) in comparatie cu numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente (18.267.155).

Alte anomalii depistate de AEP in analiza listelor electorale la europarlamentarele din anul 2014:

  • A fost identificat un CNP invalid (lungimea CNP-ului avea mai putin de 13 caractere).
  • Au fost identificate 571 inregistrari avand semnatura incerta, din care 498  inregistrari in listele permanente si 73 inregistrari in listele suplimentare. Dintre acestea, 135 semnaturi prezinta stersaturi sau adaugiri peste partea initiala, 350 de semnaturi reprezinta posibile insemnari ale membrilor sectiei de votare, iar 86 depasesc partial sau total spatiul alocat acestora in cadrul listelor.
  • Au fost identificate 950 inregistrari catalogate ca avand randul anulat, dintre care 557 semnaturi au randurile taiate cu o linie sau alte insemnari, 140 semnaturi sunt radiate, iar in cazul a 253 semnaturi apar insemnari de urna mobila.
  • In cazul a 26 inregistrari s-a constat lipsa semnaturii.
  • Au fost identificate si 2.600 de semnaturi identice.