Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, ca atacul de la Mariupol reprezinta un moment 'de testare' a comunitatii internationale, inclusiv de testare a reactiei Uniunii Europene (UE), si ca este necesar ca UE sa aiba o reactie 'ferma, clara si proportionala' fata de situatia efectiva din zona de conflict din estul Ucrainei, orice ezitare putand afecta 'credibilitatea UE in ansamblul sau', potrivit Agerpres.

Aurescu a afirmat ca, in cadrul Consiliului Afaceri Europene, a sustinut necesitatea intaririi regimului de sanctiuni impotriva Federatiei Ruse, argumentand ca, in Ucraina, are loc o deteriorare severa a situatiei de securitate si exista 'probe certe' privind implicarea directa a Rusiei in sustinerea separatistilor din estul Ucrainei.

'Vedem ca atacul de la Mariupol din 24 ianuarie apare ca un moment foarte important de testare a comunitatii internationale, inclusiv in ceea ce priveste reactia Uniunii Europene. Acest semnal este foarte serios pentru ca se produce in momentul in care se desfasoara eforturi pentru negocieri politice intensificate pentru gasirea unei solutii. El indica, din punct de vedere geografic, o anumita intentie de largire a ariei controlate de separatisti si pentru ca reprezinta o reconfirmare a unui fel de model, in sens negativ, de tintire a populatiei civile din regiunea despre care vorbim', a spus Aurescu, intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, la sediul MAE.

De asemenea, seful diplomatiei romane a avertizat asupra pericolului ca acest conflict, in lipsa unor masuri ferme si 'a unei vointe politice sincere pentru o solutie negociata', sa afecteze si alte regiuni ale Ucrainei.

'Am sustinut in cadrul Consiliului ca e nevoie din partea Uniunii Europene de o reactie ferma, clara si proportionala cu ceea ce se intampla pe teren. Orice ezitare din partea Uniunii Europene poate sa afecteze credibilitatea Uniunii Europene in ansamblul sau', a sustinut Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, joi, la reuniunea extraordinara a ministrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (CAE), care s-a desfasurat la Bruxelles.

Cel putin 30 de civili au murit, iar alti peste 100 au fost raniti intr-un bombardament care s-a produs sambata, 24 ianuarie, in orasul-port Mariupol, atac atribuit de Kiev rebelilor prorusi.