Vicepresedintele PLDM Valeriu Strelet a declarat marti la postul public de televiziune de la Chisinau ca cererea de aderare la UE va fi amanata, transmit site-urile Deschide.md si Jurnal.md. Strelet este al doilea lider din alianta PLD-PD care anunta o asemenea masura, dupa ce presedintele PD, Marian Lupu, facuse o declaratie similara in urma cu o saptamana.

"Decizia de depunere a cererei de aderare la UE o vom lua mai încolo. Firește că decizia dată va fi coordonată și cu partenerii noștri europeni. Noi avem voința fermă de a merge ferm spre UE. Au fost niște semnale ca să nu ne grăbim cu cererea ca să nu apară discuții și să nu fie respinsă. Dar nu am niciun dubiu în intențiile PD și PLDM de a implementa agenda europeană", a spus Valeriu Strelet.

Atat Strelet, cat si Lupu au spus ca UE ar fi transmis semnale ca aceasta cerere de aderare nu ar fi oportuna, dar Bruxelles-ul nu a confirmat informatia.

Reamintim ca in vara anului 2014 premierul Iurie Leanca si presedintele Nicolae Timofti au anuntat ca Republica Moldova va depune oficial cererea de aderare la UE in a doua jumatate a anului 2015.

Reamintim ca la Chisinau s-au incheiat saptamana trecuta negocierile indelungate pentru o noua coalitie de guvernare in urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. A rezultat o alianta minoritara in parlament, formata din PLDM si PD, Partidul Liberal (unionist) condus de Mihai Ghimpu fiind exclus din coalitie. Presa din Republica Moldova vorbeste despre o intelegere intre PLDM si PD cu comunistii condusi de Vladimir Voronin pentru asigurarea majoritatii parlamentare.