Proiect de hotarare de Guvern: Cardul de sanatate, obligatoriu din 1 aprilie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 26 ianuarie 2015, 16:55 Actualitate | Esenţial


Cardul national de sanatate va fi utilizat obligatoriu la medicii de familie, in spitale si farmacii, incepand cu data de 1 aprilie, pana atunci, respectiv intre 1 februarie si 31 martie, putand fi utilizat in paralel cu adeverintele si trimiterile actuale, arata un proiect de hotarare de Guvern. Astfel, potrivit proiectului, citat de Mediafax, incepand cu data de 1 februarie 2015, in sistemul de asigurari sociale de sanatate se utilizeaza cardul de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si, dupa caz, de furnizorii de dispozitive medicale in conditiile actelor normative in vigoare. Pana in 31 martie vor functiona in paralel atat cardul national de sanatate, cat si sistemul actual.
Totodata, proiectul de act normativ prevede ca serviciile medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala se acorda in conditiile actelor normative in vigoare.

Pe cip-ul cardului national se inregistreaza si pot fi accesate datele pe care le-a acceptat asiguratul.

Pentru situatiile in care persoanelor asigurate in varsta de peste 18 ani nu li s-a emis cardul national, acestia fac dovada calitatii de asigurat pe baza documentelor in vigoare, respectiv verificarea in sistemul asigurarilor, pe site-ul casei de care apartine, pana la data la care asiguratul intra in posesia cardului, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.

Persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta primirea cardului national vor depune o declaratie pe proprie raspundere in acest sens la casa de asiegurari de sanatate la care este luat in evidenta, insotita de cardul national in situatia in care acesta a fost distribuit, si vor face dovada calitatii d asigurat pe baza adeverintei de asigurat, avand o valabilitate de trei luni, eliberata la solicitarea asiguratului de casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta.

Totodata, prin respectivul proiect, se impune pastrarea si arhivarea de catre casele de asigurari de sanatate a cardurilor nationale refuzate, precum si eliberarea ulterioara a acestora la solicitarea scrisa a asiguratilor care au refuzat initial dovedirea calitatii de asigurat pe baza acestora.

Cardurile nationale nedistribuite si predate de catre operatorul de servicii postale la casele de asigurari de sanatate urmeaza a fi distribuite asiguratilor de catre casele de asigurari de sanatate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, fie prin medicii de familie cu ocazia primei prezentari in vederea acordarii unui serviciu medical.

Cardurile nationale nedistribuite de medicii de familie intr-o perioada de 12 luni de la primirea acestora vor fi returnate caselor de asigurari de sanatate. In caz de nedistribuire, cardurile nationale vor fi arhivate de casele de asigurari de sanatate in conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, republicata, urmand ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite in conditiile legii sa se procedeze la distrugerea acestora.

Asiguratul suporta contravaloarea cardului national, precum si cheltuielile aferente distributiei acestuia in situatia solicitarii eliberarii unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorarii cardului, in situatia modificarii datelor personale de identificare, precum si in alte situatii justificate la solicitarea asiguratului, mai prevede proiectul de act normativ.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3402 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 26 ianuarie 2015, 17:00)

  polonyca [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   tu esti ghitza? (Luni, 26 ianuarie 2015, 18:03)

   remus [anonim] i-a raspuns lui polonyca

   sau doamna socol?

   Zice acolo ca cine nu vrea din motive religioase... eu nu-l vreau nu din motive religioase ci din lipsa securitatii si amatorismul implementarii. Nu vreau sa-mi pun datele medicale pe facebook.
   • +1 (1 vot)    
    Obligatoriu ! Reflexul feudalo-bizantin (Luni, 26 ianuarie 2015, 18:53)

    LiviusAcris [anonim] i-a raspuns lui remus

    Eu nu-l vreau din cauza drumurilor suplimentare la care o sa ma puna.
    Ati avut experineta unui drum la "Casa de Sanatate" ? Puteti vedea acolo birocratia romaneasca in forma ei cea mai nesimtita si inutila.
    De ce trebuie sa platim darile separat pentru sanatate fata de celelalte impozite ? De ce trebuie sa existe o structura paralela care sa administreze fondurile astea ?
 • +2 (2 voturi)    
  cine zicea ca e inutil ? Uite ca e obligatoriu (Luni, 26 ianuarie 2015, 19:11)

  LiviusAcris [anonim]

  acum isi justifica necesitatea.

  Miscati-va iobagilor, ca pun biciul pe voi.
  Porunca de la Voda !
 • +1 (1 vot)    
  Dar, in fond, de ce card? (Marţi, 27 ianuarie 2015, 8:44)

  BEDE [utilizator]

  Ar fi fost indeajuns sa fie CNP-ul inregistrat intr-o baza de date pe un server dintr-o retea de calculatoare. Si atunci nu se mai cheltuiau bani pt carduri si cititoare de carduri. Altfel, oricum e nevoie de oretea de calculatoare si o baza de date. Dar, ia sa cheltuim mai mult ddin banii contribuabililor! Cine stie, stie...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by