Senatorul Mircea Geoana va fi audiat ca martor in dosarul in care Gheorghe Bunea Stancu si Ioan Niculae sunt judecati pentru fapte de coruptie, in legatura cu campania electorala a PSD din 2009, relateaza Agerpres. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis ca la urmatorul termen al procesului, pe 19 februarie, sa fie audiati ca martori Mircea Geoana, cumnatul sau Ionut Costea si Cristian Burci.

Mircea GeoanaFoto: HotNews / DP

La termenul de astazi, 22 ianuarie 2015, judecatorii au audiat mai multi martori cu functii de conducere in cadrul Interagro, informeaza Agerpres. Acestia au vorbit in fata instantei despre un contract de cercetare in domeniul constructiilor, semnat intre compania detinuta de Ioan Niculae si Insomar, potrivit agentiei citate.

Amintim ca procurorii il acuza pe Bunea Stancu ca i-ar fi cerut 1 milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae, pentru a sustine campania electorala a lui Mircea Geoana din 2009, cand acesta a candidat la presedintia Romaniei.

In rechizitoriul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) se arata ca, "in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC InterAgro SA, bani ce urma sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana".

"In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA)", sustin procurorii.

Potrivit DNA, "din suma de un milion de euro, s-au platit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - InterAgro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale".

Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, se mai arata in rechizitoriu.

In dosar, procurorii argumenteaza ca Gheorghe Bunea Stancu discuta cu omul de afaceri Cristian Burci despre cooptarea unor alti oameni de afaceri precum Ioan Niculae sau Sebastian Ghita care, in schimbul unor contributii financiare, urma sa fie rasplatiti cu diverse functii guvernamentale.

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, si omul de afaceri Ioan Niculae au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in ianuarie 2012. In noiembrie 2013, Ioan Niculae si Gheorghe Bunea Stancu au fost achitati de catre Judecatoria Sector 1.