Dosarul "Flota", in care era vizat Traian Basescu, a fost clasat pe motiv ca "faptele nu exista"
Decizia de clasare a dosarului a fost luata miercuri de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
Conform sursei citate, infractiunea de abuz in serviciu, de care era acuzat Traian Basescu, nu exista, deoarece prin exercitarea functiilor de decizie in cadrul Ministerului Transporturilor in perioada 1990-1992 si 1996-2000, Basescu nu a produs si nu a determinat producerea vreunui prejudiciu in patrimoniul CNM Petromin SA Constanta. Procurorii explica acest lucru prin faptul ca navele care fac obiectul dosarului au fost vandute in baza aprobarilor legale date de Fondul Proprietatii de Stat (FPS) - actionarul majoritar al CNM Petromin SA in cadrul procesului de privatizare initiat de Guvernul Romaniei.
"Cele 16 nave aflate in contracte de management cu grupul Klaveness au ramas in proprietatea CNM Petromin SA (cu drept de dispozitie asupra lor) pana in 1999-2000, cand acestea au fost vandute la licitatie. Sumele realizate din vanzarea celor 16 nave au fost in cuantum de 63.134.735 USD. Decizia vanzarii navelor nu a apartinut Ministerului Transporturilor, ci a apartinut FPS si AGA a CNM Petromin SA, intrucat FPS si nu Ministerul Transporturilor erau actionarul majoritar al CNM Petromin SA", arata DNA, in raspunsul la solicitarea agentiei de presa citate.
De altfel, potrivit sursei mentionate, CNM Petromin, ca societate comerciala pe actiuni in domeniul transporturilor navale, la data de 31 decembrie 1992, avea datorii de 14.770.000 de dolari.
"Cu privire la infractiunea de fals intelectual in forma continuata, retinuta prin actul de invinuire ca fiind realizata de faptul ca "in perioada 1991-2000, a emis acte de decizie la nivel de conducere a ministerului in exercitarea atributiilor de serviciu, atat prin atestarea unor fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, cu privire la constituirea si atributiile CIS, CNM Petromin, ordinele de acordare si retragere a dreptului de arborare a pavilionului romanesc de catre navele angajate in afacerea "Petroklav", a notei in baza careia a dispus radierea din Registrul Matricol a mineralierului "Bacesti" si a documentelor de plata "P&I" a 500.000 USD din creditul luat prin ipotecarea navei "Bacesti" pentru care asigurarea trebuie sa fie platita de navlositorul Borom Anglia, cat si prin omisiunea cu stiinta a inserarii unor date sau imprejurari reale referitoare la proprietatea reala asupra navelor CNM Petromin SA cu prilejul ordinelor de retragere a pavilionului romanesc arborat de aceste nave", se constata ca aceasta fapta nu exista, deoarece nu se poate sustine au fost atestate fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului ori a fost omisa, cu stiinta, inserarea unor date sau imprejurari", conform anchetatorilor.
In ceea ce priveste infractiunea de delapidare, constand in faptul ca "in septembrie 1992, in calitate de ministru al Transporturilor si director (presedinte) al BOD Petroklav Inc. Bahamas, dupa incetarea activitatii acesteia a acceptat virarea sumei de 500.000 USD in contul deschis la Citibak Londra, de unde si-a insusit-o, prezentand ulterior un extras de cont in care figureaza nereal virarea sumei la asiguratorul navei Bacesti", a rezultat ca fostul sef al statului nu si-a insusit suma de 500.000 de dolari, asa cum se arata in actul de invinuire, ci ca suma a fost platita Clubului de asigurari P&I UK Londra si reprezinta contravaloarea asigurarii navelor din exploatarea Petromin.
"De altfel, cu referire la aceasta presupusa fapta, respectiv delapidare, raspunderea penala s-a prescris la data de 30 septembrie 1999, ca urmare a intrarii in vigoare la data de 1 februarie 2014 a noului Cod Penal, conform caruia, maximul special al pedepsei pentru infractiunea de delapidare a fost redus la sapte ani", mentioneaza DNA.
Fostul presedinte Traian Basescu a fost implicat in 68 de dosare penale, sase dintre acestea fiind inca in curs solutionate, arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).
"La Sectia de urmarire penala si criminalistica, in perioada martie 2004 - aprilie 2014, au fost inregistrate un numar de 58 de cauze penale, din care solutionate 53. Doua cauze au fost conexate la o alta solutionata in cursul anului 2007 cu neinceperea urmaririi penale, in baza art. 10 lit. f din Codul de procedura penala", arata PICCJ.
Potrivit sursei citate, alte doua dosare au fost declinate la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, respectiv la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.
"Dosarul inregistrat la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti se afla in curs de solutionare, iar dosarul inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3, fiind dispusa, la data de 5 noiembrie 2008, solutia de neincepere a urmaririi penale in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala", conform raspunsului oficial al Parchetului instantei supreme.
In prezent, conform sursei mentionate, in instrumentarea procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica se mai afla un singur dosar penal.
In ceea ce priveste Directia Nationala Anticoruptie, in intervalul 2002 - 2012, au fost inregistrate patru cauze penale in care apare numele lui Traian Basescu, toate acestea fiind solutionate.
"Un dosar a fost declinat in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5, fiind ulterior trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dosar in care procurorii au dispus, la data de 23 aprilie 2010, in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedura penala, scoaterea de sub urmarire penala", conform PICCJ.
In alte trei dosare penale, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus neinceperea urmaririi penale si clasarea.
La Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au fost inregistrate in cursul anului 2012, sase dosare penale in care apare numele lui Traian Basescu, din care cinci sunt in curs de solutionare, iar unul a fost clasat prin ordonanta din 9 ianuarie, se mai arata in raspunsul transmis de PICCJ.
In noiembrie 2014, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, declara, ca o posibila redeschidere a dosarului "Flota" "va fi avuta in vedere", precizand ca vor fi numeroase persoane care vor face "fel si fel de solicitari". Seful Ministerului Public adauga ca aceste analize vor fi facute in baza probelor si pe baza dispozitiilor Codului de procedura penala.
Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni savarsite de cei care ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 - august 2000.
Traian Basescu a fost implicat in dosar ca ministru al Transporturilor. O expertiza publicata in timpul primului mandat de presedinte al lui Basescu a aratat ca nu s-a inregistrat niciun prejudiciu pentru partea romana, fapt folosit de seful statului in declaratii publice pentru a-i sanctiona pe cei care l-au invinovatit, de-a lungul timpului, de vanzarea Flotei.
Presedintele Traian Basescu spunea, in iunie 2012, ca, din cate stie, nu are niciun dosar penal, dosarele "Casa din Mihaileanu" si "Flota" fiind inchise, el apreciind ca atacurile pe aceasta tema reprezinta minciuni ale "puscariabililor".
Stirea se actualizeaza

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
in dosarul respectiv au fost cam 150 de inculpati.
toti ceilalti au fost achitati prin hotararea magistratilor, taman pt. acest motiv, lipsa faptelor.
dosarul a mai ramas deschis, numai pt. ca base avea imunitate si era singurul care nu se regasea in hotararea aceea. acum, cand n'o mai are, a putut si justitia sa inchida acel dosar vechi, deja rezolvat o data.
si mai este ceva, flota nu era in proprietatea ministerului transporturilor, ci, ca la fel ca si alte obiective economice, in proprietatea fondului proprietatilor de stat, parca asa se numea, fond responsabil pt. privatizarea lor.
a fost privatizata prin hotararea guvernului, asa cum s'au privatizat toate marile obiective economice, tractoarele, autobuzele, imgb, aro, electromagnetica, etc.
ca pan' la urma urmelor, don colonel, erau numai niste mormane de fiare vechi....
parca asa spunea nr.2 in stat, don pedro de apaca, omul in pulovar rosu, de la balcon.
ilici, don pedro, nea nicu votkaroiu stiu mult mai bine, ce si cum.
asadar:
1) s-a inchis dosarul pentru ca "s-a prescris la data de 30 septembrie 1999" ?
2) verdictul final nu indica nici un prejudiciu sau nici un vinovat?
E o chestie elementara de credibilitate fiindca doar asa (daca li se garanteaza protectia "dupa") se vor gasi si alte cozi de topor sa le serveasca interesele in dauna propriului popor.
Stalin si poporul rus, libertate ne-au adus!
Stalin si poporul rus, libertate ne-au adus!
URSS
Bastionul pacii e !
URSS
Bastionul pacii e !
Cum le stii dumneata pe toate, bibicule!
Dar asa cum zice nick-ul tau, nevermind.
Pe mine ma intereseaza mai degraba mihaileanu si, mai ales, casuneanu. Ca la casuneanu este spalare de bani de manual, pentru cei care nu's spalati pe creier. Pentru cei care-si fac icoane din politicieni sau tari, este imposibil de digerat o realitate contrara rugaciunilor de seara si valorizarii prin terti.
La fel si tema Casuneanu.
Daca-mi spui ca ministrul tranporturilor din acea perioada nu are nicio responsabilitate, de niciun fel, fie si raspundere ministeriala, in ceea ce priveste "disparitia" unei flote de marimea aceea, inseamna ca tu ai un sistem foarte interesant de valori.
Ma amuza si scarbeste, in acelasi timp, idolatrizarea lui base de catre multi creduli. Cred ca daca le-ar viola mama, tot pe ea ar lua-o la bataie, ca l-o fi provocat cumva...
ca e mai proaspat
Bine... si firma italienilor folosita ca vehicul ar comporta o discutie, dar este mult mai gre de dovedit si se practica. Deci nu vad de ce l-as acuza pentru ce au facut si altii si nu au fost acuzati.
In coincidente ca cea mentionata cu caps, nu mai cred demuuult. Cum era aia cu folosirea functiei pentru a-si crea un avantaj sau folos? Ca stiu ca a dat un telefon legat de ghetea + ceva presiuni publice (nu a negat) si legea ar trebui sa fie la fel pentru toti. Eh... detalii...
Nu avem treaba cu bajetii din PSD ...
foarte ciudat sa zici ca nu a existat prejudiciu.
Vrem sa vedem cifrele, fiecare nava, cat a fost evaluata... si cat ar fi evaluarea reala.
Egalitate sa fie daca nu pentru catei!
se pare ca faza cu Basescu a fost propaganda tipica de intoxicare (recunosc ca am muscat puternic si eu de data asta).
bajetii sunt bine fericiti.
Vom afla ce s-a intamplat (daca ne mai pasa) peste 50 sau 100 de ani
Pana azi am auzit gramezi de indivizi strigand: Basescu a vandut flota.
Mai trebuie vazut unde au ajuns banii.
Da-le in masa de vapoare, si asa porduceau numai paguba pentru tara. La ce atata nevoie de vapoare.
pardon, ma gandeam la grebla...
nici david, nici zgebenciuca n'au chef de gluma.
nu uitati, justitia este legata la ochi !
Daca e sa ne gandim, pe Nastase abia l-au prins cu mult prea putin.
Ei au fost la un nivel. Astia pe care ii tot alearga DNA-ul, inclusiv Marele Profesor, n-au stapanit asa bine arta, se pare...
cat despre ea, flota, ar trebui intrebati beneficiarii acesteia.
"in septembrie 1992, in calitate de ministru al Transporturilor si director (presedinte) al BOD Petroklav Inc. Bahamas".
Mai alba de atat, nu putea fi ata... ar fi spart retine cat de cat ingineresti. Bine ca nu era ani pe vremea aia, ca pe Iohannis l-au bagat prin interpretare proprie si extensivo-intensiva a legii.
Dar, de... mai greu cu ganditul cand ne dam buchisitori. doar este logic ca ministrul trnsporturilor nu se ocupa de nave si altele. El se preocupa de autostrazi si de aceea Romania beneficiaza azi de cel mai dezvoltat sistem de drumuri, dupa atatea mandate drecte sau prin interpusi. Bina, ca a incercat sa convinga boborul ca tara nu are nevoie de autostrazi, este partea a doua... sau a treia... sau a n-a...
din text rezulta ca acuzatia cum ca si-ar fi insusit 500.000 usd e o minciuna, pt. ca banii respectivi au intrat in realitate in contul unei firme de asigurari.
Mai spuneam cuiva mai sus, ce ar mai scapa base daca s-ar apuca sa violeze mamele fanilor.
Pe vremuri invatam la Facultatea de Drept-disciplina Dreptului penal, ca procurorul are ca atributie esentiala apararea intereselor statului. Daca am aplica acest precept la cazul in speta, ar insemna ca T.Basescu a fost echivalat cu statul, ceea ce nu este formal exact, intrucat decizia respectiva intervine dupa ce T. Basescu si-a incheiat mandatul prezidential. Si atunci, vorba lui Conu Iancu, cum ramane cu "reperarea" pagubelor statului?Care pagube? Pai sunt multe si mari. Flota comerciala a Romaniei avea peste 300 de vase cu un tonaj de peste 20 milioane tone capacitate de transport si o diversitate echilibrata.S-au investit zeci de ani in construirea acelei flote, cu eforturile proprii ale econoimiei romanesti, adica cu privatiunile noastre, platitorii de impozite si taxe. Valoarea flotei se cifra intre 3-4 miliarde de EURO.Si nu a fost un morman de fier vechi in decembrie 1989, cum decalara un prim ministru iresponsabil, intrucat astazi, cele mai multe dintre navele care au disparut din flota Romaniei, navigheaza pe marile si oceanele lumii sub pavilioanele altor tari cum sunt: China, Finlanda, Danemarca, Brazilia,Egipt si altele, aducand profituri celor care le exploateaza.La valoare mentionata a flotei, ar trebui adaugate si beneficiile nerealizate de statul roman dupa "disparitia "ei pana in prezent, precum si sumele pe care statul roman a trebuit sa le plateasca pentru navlosirea navelor unor companii straine, pentru transportul marfurilor exportate si importate in tot acesti ani. Toate aceste sume uriase sunt pagube ale statului roman iar documentul DNA de clasare trebuia sa arate clar responsabilii pentru producerea lor.Nu o face. Noi oricum nu mai contam.
Comentariul este mai mult decat pertinent si demonstrabil, dovada si minusurile atarnatorilor la regi goi.
Sa mai spunem de cocalarimea de generali sri care au intermediat si redirijat grosul problemei ?! :)))
Neeeh...
De parca un singur mariner ar fi putut ascunde o flota singurel, ca Maestrul Iosefini...iar hienele cu stele sa nu zica nici ''pas''... Esti prosti ?
Nici peste 100 de ani nu mai aflam care au fost jmenarii totz !
•
Azra [utilizator]
Daca DNA a decis inchiderea acestui dosar pentru ca "faptele nu exista", constatam realitatea,pe care decizia o ignora ca NICI FLOTA NU MAI EXISTA. Intr-o logica formala daca faptele nu exista, flota ar fi trebuit sa ramana la locul ei. Dar in cazul nostru nici logica nu ma are logica.
Pe vremuri invatam la Facultatea de Drept-disciplina Dreptului penal, ca procurorul are ca atributie esentiala apararea intereselor statului. Daca am aplica acest precept la cazul in speta, ar insemna ca T.Basescu a fost echivalat cu statul, ceea ce nu este formal exact, intrucat decizia respectiva intervine dupa ce T. Basescu si-a incheiat mandatul prezidential. Si atunci, vorba lui Conu Iancu, cum ramane cu "reperarea" pagubelor statului?Care pagube? Pai sunt multe si mari. Flota comerciala a Romaniei avea peste 300 de vase cu un tonaj de peste 20 milioane tone capacitate de transport si o diversitate echilibrata.S-au investit zeci de ani in construirea acelei flote, cu eforturile proprii ale econoimiei romanesti, adica cu privatiunile noastre, platitorii de impozite si taxe. Valoarea flotei se cifra intre 3-4 miliarde de EURO.Si nu a fost un morman de fier vechi in decembrie 1989, cum decalara un prim ministru iresponsabil, intrucat astazi, cele mai multe dintre navele care au disparut din flota Romaniei, navigheaza pe marile si oceanele lumii sub pavilioanele altor tari cum sunt: China, Finlanda, Danemarca, Brazilia,Egipt si altele, aducand profituri celor care le
exploateaza.La valoare mentionata a flotei, ar trebui adaugate si beneficiile nerealizate de statul roman dupa "disparitia "ei pana in prezent, precum si sumele pe care statul roman a trebuit sa le plateasca pentru navlosirea navelor unor companii straine, pentru transportul marfurilor exportate si importate in tot acesti ani. Toate aceste sume uriase sunt pagube ale statului roman iar documentul DNA de clasare trebuia sa arate