Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a facut primele declaratii dupa aducerea cu mandat la DNA si punerea sub urmarire penala a judecatorului CCR Toni Grebla pentru trafic de influenta si constituirea unui grup infractional organizat. Augustin Zegrean a declarat ca Grebla poate fi cercetat "fara nicio aprobare de la nimeni" si nu poate fi suspendat din CCR pana in momentul in care s-ar pune in discutie arestarea sau trimiterea in judecata. "Pentru noi a fost o surpriza uriasa, este pentru prima data cand un judecator, nu doar un judecator, nicio alta persoana din CCR nu a fost in aceasta situatie", a afirmat Augustin Zegrean, adaugand ca situatia este "regretabila". Zegrean a mai explicat ca "Demisia este un act personal, noi nu putem sa i-o cerem. Avem lege care prevede ce se intampla in astfel de situatii".

"Am vazut ca va preocupa in mod deosebit demisia domnului Grebla. Demisia este un act personal, noi nu putem sa i-o cerem. Avem lege care prevede ce se intampla in astfel de situatii. El poate fi cercetat fara nicio aprobare de la nimeni. Numai in momentul in care s-ar pune in discutie arestarea sa sau trimiterea in judecata, din acel moment mandatul sau este suspendat, iar daca este achitat isi reia activitatea", a precizat Augustin Zegrean.

"Ceea ce se spune in comunicatul DNA sunt acuzatii care i se aduc. Institutia aceasta, DNA-ul in cauza, si daca va fi cazul si justitia, trebuie sa duca lucrurile pana la capat si sa le lamureasca, ca sa nu planeze suspiciuni. Asteptam ca aceste institutii sa dea cat mai repede un verdict", a mai spus presedintele Curtii Constitutionale, adaugand ca "Nu poate fi numit un om in locul lui cata vreme nu va fi o hotarare definitiva a justitiei".

Augustin Zegrean a mai explicat ca "Activitatea noastra nu este afectata, strict legal vorbind, pentru ca noi putem sa judecat daca suntem minim 6 judecatori."

Judecatorii Curtii Constitutionale sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala si nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala "decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a aratat joi CCR in prima reactie dupa aducerea cu mandat la DNA a judecatorului Curtii Constitutionale Toni Grebla, urmarit penal pentru trafic de influenta si constituirea unui grup infractional organizat.

CCR a mai precizat ca "De la data trimiterii in judecata penala, judecatorul Curtii Constitutionale este suspendat de drept din functia sa. In caz de condamnare definitiva, el este exclus de drept, iar in caz de achitare, suspendarea inceteaza."