Judecatorii Curtii Constitutionale sunt suspendati de drept din functie de la data trimiterii in judecata penala si nu pot fi arestati sau trimisi in judecata penala "decat cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, al Senatului sau a Presedintelui Romaniei, dupa caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", arata CCR in prima reactie dupa aducerea cu mandat la DNA a judecatorului Curtii Constitutionale Toni Grebla, urmarit penal pentru trafic de influenta si constituirea unui grup infractional organizat.

CCR mai precizeaza, in comunicatul citat, ca "De la data trimiterii in judecata penala, judecatorul Curtii Constitutionale este suspendat de drept din functia sa. In caz de condamnare definitiva, el este exclus de drept, iar in caz de achitare, suspendarea inceteaza."

DNA arata, intr-un comunicat remis joi, ca Toni Grebla este urmarit penal dupa ce a vrut sa eludeze embargoul impus de Rusia asupra importurilor de alimente din UE si a incercat sa exporte alimente prin Turcia. DNA a realizat dosarul cu sprijin de la DIPI, serviciul de informatii al Ministerului de interne cunoscut drept "Doi si-un sfert".