Initiativa legislativa a cetatenilor pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii indeplineste conditiile prevazute de Constitutie, mai putin dispozitiile care reglementeaza caracterul fiscal, au decis, miercuri, judecatorii Curtii Constitutionale.

Plenul Curtii Constitutionale a analizat, miercuri, initiativa legislativa a cetatenilor intitulata Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii, transmisa de presedintele Senatului instantei constitutionale, scrie Mediafax.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca initiativa legislativa a cetatenilor intitulata Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii indeplineste conditiile prevazute de art.74 alin. (1) si (2) din Constitutie, cu exceptia alin. (3) al art.211 introdus prin pct. 9 al propunerii legislative, care reglementeaza o norma cu caracter fiscal", conform Curtii Constitutionale.

Una dintre principalele modificari vizate de initiativa populara se refera la distinctia explicita dintre conflictul de munca si conflictul de interese, au precizat pentru Mediafax surse din CCR.

Referitor la aceasta initiativa legislativa, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a spus ca este "incantat ca poporul a fost capabil sa se organizeze".

"Este o munca colosala. S-au adunat 150.000 de semnaturi. (...) Este o initiativa populara. Eu sunt foarte incantat ca poporul a fost capabil sa se organizeze sa adune atatea semnaturi, sa promoveze o initiativa legislativa, care este de mare interes. Este o modificare esentiala la Codul muncii", a spus Zegrean.

Hotararea Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie. Decizia se va comunica presedintelui Senatului si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.