Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea ministrilor afacerilor externe din statele UE, in cursul careia seful diplomatiei romane a sustinut mentinerea regimului de sanctiuni impus Rusiei, "pentru a determina Moscova sa se angajeze constructiv in implementarea acordurilor de la Minsk din septembrie 2014 si in identificarea unei solutii politice de durata la criza ucraineana", potrivit unui comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Conform comunicatului MAE, reuniunea "a debutat cu o dezbatere privind relatiile UE-Rusia si modalitatile optime de gestionare a acestora, in special in contextul crizei ucrainene, obiectivul central fiind trecerea in revista a optiunilor UE pentru a determina o schimbare de atitudine din partea Rusiei".

"Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea unei abordari strategice a UE in relatia cu Rusia. Alaturandu-se omologilor europeni, a accentuat, in acest context, relevanta mentinerii regimului de sanctiuni, pentru a determina Moscova sa se angajeze constructiv in implementarea acordurilor de la Minsk din septembrie 2014 si in identificarea unei solutii politice de durata la criza ucraineana. Seful diplomatiei romane a subliniat impactul actiunilor Moscovei in Ucraina asupra situatiei de securitate din regiune si importanta unei stranse coordonari cu NATO si SUA in acest context", se precizeaza in comunicat.

De altfel, potrivit Reuters, ministrii de externe ai UE au declarat luni ca nu exista temei pentru ridicarea sanctiunilor impotriva Rusiei, in pofida propunerilor conciliatoare ale sefei diplomatiei europene Federica Mogherini, in contextul in care violentele s-au intensificat in Ucraina.

Federica Mogherini sugerase, intr-un document intern, ca statele membre ar putea relua discutiile cu Rusia despre diplomatia globala, comert si alte chestiuni, daca Moscova implementeaza acordurile de la Minsk pentru incetarea conflictului separatist.

"In lumina evenimentelor actuale din estul Ucrainei, nimeni nu s-a gandit la ridicarea sanctiunilor", le-a spus reporterilor, dupa reuniune, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.

*****

Potrivit comunicatului MAE, agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de luni a inclus urmatoarele subiecte: relatiile UE-Rusia, combaterea terorismului, pe fondul evenimentelor din Franta, diplomatia schimbarilor climatice, in pregatirea Conferintei privind schimbarile climatice (COP 21), care se va desfasura la Paris in perioada 30 noiembrie - 11 decembrie 2015. De asemenea, ministrii de externe europeni au avut o discutie cu Nabil Al-Arabi, Secretarul General al Ligii Statelor Arabe, pe marginea evolutiilor recente din Siria si Irak din perspectiva amenintarilor gruparii ISIL. Totodata, a fost abordat stadiul negocierilor din cadrul Procesului de Pace in Orientul Mijlociu (PPOM).

"Pe fondul atentatelor recente din Franta, sefii diplomatiilor europene au avut o dezbatere a carei miza principala a fost identificarea viitoarelor modalitati de actiune ale UE pentru aprofundarea cooperarii in domeniul combaterii terorismului. In urma discutiei, s-a degajat printre altele importanta unei comunicari imbunatatite a Uniunii cu comunitatile musulmane / vorbitoare de limba araba, cu scopul de a evita radicalizarea. Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea atacurilor teroriste de la Paris si sprijinul Romaniei pentru combaterea terorismului in toate formele sale. A subliniat ca este extrem de important sa fie combatute si cauzele terorismului la nivel european prin solutionarea problemelor de integrare economica, sociala si culturala ale comunitatilor vulnerabile la radicalizare si recrutare, masurile de aplicare a legii fiind necesare, dar nu si suficiente. De asemenea, a subliniat ca este important ca masurile care vor fi discutate / decise la nivelul Consiliului JAI sa aiba in vedere respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si realizarile procesului de integrare europeana, mai ales libertatea de circulatie a cetatenilor UE in interiorul Uniunii", precizeaza MAE.

"In cadrul discutiilor cu Nabil Al-Arabi, Secretarul General al Ligii Statelor Arabe (LSA), au fost trecute in revista evolutiile recente din Orientul Mijlociu, cu accent asupra situatiei din Siria si Irak pe fondul amenintarilor gruparii ISIL si stadiul negocierilor privind PPOM", se mai arata in comunicat.

"Problematica schimbarilor climatice a fost abordata succint, in pregatirea Conferintei Partilor la Conventia - Cadru privind schimbarile climatice (COP 21), ce se va desfasura la Paris in perioada 30 noiembrie - 11 decembrie 2015. Totodata, ministrii de externe au andosat Planul de Actiuni al UE in domeniu, care vizeaza abordarea cuprinzatoare a Uniunii privind gestionarea consecintelor schimbarilor climatice in domeniul securitar si al dezvoltarii. In urma dezbaterii, a rezultat importanta obtinerii unor rezultate ambitioase la Conferinta de la Paris, materializate prin semnarea unui acord cu forta juridica obligatorie in domeniu", mai arata sursa citata.

"Subiectul privind situatia din Libia a fost reportat pentru a fi discutat pe larg la urmatoarea reuniune CAE, din februarie", precizeaza MAE.